Зоран Заев: Бугарска и македонска војска заједно ослободиле Скопље

Током Другог светског рата, на почетку Бугари су били „администратори” на подручју садашње Северне Македоније, али су се затим прикључили антифашистичком фронту, изјавио Заев

Зоран Заев (Фото А. Васиљевић)

СКОПЉЕ – У Северној Македонији је замењено више од 20 саобраћајних ознака на којима је дописано „бугарски фашистички окупатор” – изјавио је премијер Зоран Заев и истакао да „Бугари нису фашисти већ пријатељи”.

У интервјуу за бугарску агенцију Бгнес рекао је да су током Другог светског рата на почетку Бугари били „администратори” на подручју садашње Северне Македоније, али су се затим прикључили антифашистичком фронту па су бугарска и македонска војска заједно ослободиле Скопље и друга места.

„Била је нека администрација у том тренутку на почетку. Затим се Бугарска дигла заједно с антифашизмом, борила се за слободу, за демократију и апсолутно је део антифашистичког фронта. Бугарске и македонске војске ослобађају територије: Крива Паланка, Куманово, цели регион, Скопље. И то је један леп део наше историје који чини да будемо још јединственији”, рекао је Заев, преноси Бета.

Премијер је истакао да Македонци и Бугари „немају подељену историју, ни укрштену, већ заједничку” и оценио да су их власти Југославије држале раздвојеним.

„Имамо заједничку историју. И из ње су настали и македонски у бугарски народ, и македонски и бугарски језик”, изјавио је он.

„Дужност је свим грађанима, а највише нама политичарима, да зближимо наше народе, јер много година, деценијама су нас држали далеко. Различите власти. Пре свега за време бивше Југославије, пре бивше Југославије. Ми треба да будемо заједно зато што смо први суседи”, рекао је Заев у интервјуу за Бгнес.

Позивајући се на историјске идентитетске разлоге, Бугарска на састанку Европске уније 17. новембра није подржала нацрт преговарачког оквира за Северну Македонију, чиме је блокирала почетак преговора свог западног суседа о пријему у ЕУ, али је Заев у понедељак изјавио да „није далеко договор с Бугарском”, да верује да ће бити постигнут пре Савета министара ЕУ почетком децембра и најавио је и састанак с премијером Бугарске Бојком Борисовом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Предлажем му филм „Ослобођење Скопља“ (https://sr.wikipedia.org/sr-ec/ОслобођењеСкопља(филмиз_2016)) или ти
  „Ослободување на Скопје“ (https://mk.wikipedia.org/wiki/Ослободување
  наСкопје(филм) ), северномакедонски филм (у режији Радета Шербеџије) кандидован за Оскара 2016.

  Тада, додуше, филм још није био северномакедонски а биће и да му је геостратешко-википедијска судбина упитна. Судим по томе што на sr страници има а на mk нема следећег синопсиса:

  „Радња филма смештена је у Други светски рат и обухвата једну породицу, где је у средишту пажње осмогодишњак Зоран који живи са мајком док му се отац бори у партизанима. Зоран проживљава суровост рата, сиромаштво и патњу у Скопљу, које су Немци уз помоћ бугарских савезника окупирали 1942. године.“

  Страница sr је „последњи пут уређена на датум 31. мај 2020. у 01:44 ч“. а
  „последната промена на страницава е извршена на 31 јули 2020 г. во 23:29 ч.“

  Нек остане барем овде забележено јер кад се regionalni (вики)istoričari опет размахну ни на sr страници синопсис неће остати. Где онда упутити Зорана?

Оставите коментар