Историчари из региона протестују због бугарског вета Северној Македонији

Како се наводи, протест је упућен због одлуке Бугарске да блокира почетак преговора Брисела и Скопља у процесу еверопских интеграција Северне Македоније

Скопље (Фото: Н1)

Председник Удружења за модерну историју, професор историје на Филозофском факултету у Сарајеву Хуснија Камберовић, изјавио је да један број познатих историчара из региона упутио протест против злоупотреба историје у процесу европских интеграција Северне Македоније.

Како се наводи, протест је упућен због одлуке Бугарске да блокира почетак преговора Брисела и Скопља у процесу еверопских интеграција Северне Македоније.

Бугарска тражи од Северне Македоније да прихвати „историјску истину“ да македонски идентитет и језик имају бугарске корене и да су македонску нацију створили Тито и Коминтерна.

Камберовић је навео да потписници протеста изражавају осуду таквог историјског ревизионизма и злоупотребе историје у политичке сврхе.

„Сматрамо да је такав приступ опасан не само за историју као хуманистичку дисциплину, већ и за демократију и просперитет региона, али и саме Европске уније. Наметање ‘историјских истина’ је неприхватљиво и опасно. Стварање македонске нације се не разликује од начина на које су настале све друге нације, а право на самоопредјељење је основно људско право“, рекао је Камберовић.

Потписници најављују да ће протест бити упућен у Брисел и на друге адресе.

Међу потписницима су Дубравка Стојановић, Хуснија Камберовић, Твртко Јаковина, Божо Репе, Аднан Прекић, Сњежана Корен, Миливој Бешлин, Дамир Агичић, Бранимир Јанковић, Момир Самарџић, Олга Манојловић Пинтар, Хрвоје Класић, Радина Вучетић, Срђан Милошевић, Александар Р. Милетић, Вељко Станић и Петар Жарковић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 18. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. „Стварање македонске нације се не разликује од начина на које су настале све друге нације“
    … REGIONA…
    „, а право на самоопредјељење је основно људско право“, рекао је Камберовић.“

    За око стотинак година, кад се чињенице кош мало укрепе, можемо очекивати и даља појашњења: језик, црква, династија, држава, школство … и остале трице.

Оставите коментар