Јермени напуштају и пале своје домове у Нагорно-Карабаху

То је моја кућа, не могу је оставити Турцима, рекао власник једне од кућа

Фото: Novinite.com

Јермени који живе у граду Карвачар у Нагорно-Карабаху почели су да пале своје куће након објаве о предаји делова те области Азербејџану. Како јавља јерменски Спутњик, становници Карвачара износе из својих кућа потрепштине, намештај и животиње пре него што ће напустити град, преноси Танјуг.

ТВ водитељка Олга Скабејева објавила је на свом телеграм каналу снимак на којем се види запаљена кућа. Она је написала да људи спаљују своју имовину како је не би предали Азербејџану.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Део региона прелази под контролу Азербејџана, две стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом. Такође је предвиђено отварање коридора између Азербејџана и Аутономне Републике Нахичеван у Јерменији.

Према споразуму Азербејџан ће повратити велики део територије који је био под јерменском контролом од почетка 1990. године. Азербејџан од сутра треба да преузме контролу над том територијом.

„Данас је последњи дан, сутра ће азербејџански војници бити ту”, рекао је један војник у селу Шаректар, у области Калбаџар која треба да буде препуштена Бакуу. Само у том селу, који означава границу са суседном облашћу Мартакерт која треба да остане под јерменском контролом, најмање шест кућа јутрос је горело.

„То је моја кућа, не могу је оставити Турцима”, како Јермени често зову Азербејџанце, рекао је власник једне од кућа бацајући запаљене даске и крпе натопљене бензином унутра.

Рекао је да су чекали да се нешто среди али да су разумели када су видели да се демонтира хидроцентрала. „Сви ће запалити своју кућу данас. Дали су нам до поноћи да одемо”, рекао је он.

Додао је да су такође преместили гробове својих родитеља сматрајући да ће Азербејџанци са задовољством да их оскрнаве. Јуче је најмање десетак кућа запаљено у том истом селу и околини, преноси Бета извештаје новинара Франс преса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Mi znamo o čemu se radi

    10
  2. У веку XXI забележен је изузетан цивилизацијски напредак: прогнани сада, осим спашавања живе главе и извлачења најосновнијих потрепштина, имају времена барем толико да сами униште своју имовину. Тиме штеде и знатна средства која би потрошили на судске трошкове у потоњем покушају да се врате и (евентуално) успеју да буду сахрањени на родној груди. Свака сличност са еU је поучна.

    13
    1
  3. Сва срећа да их је Путин бранио. Изгледа смо ми још добро прошли што нас није….

    8
    8
  4. Да ли Србима то послужи за наук? Шта сад би са невладиним организацијама, са сектором цивилног друштва, људским правима. Како не бомбардују Азербејџан за етничко чишћење? Сетили се несретни Јермени да их Руси не штите па ће их у заштиту узети Французи или Енглази, е браво.
    Тако нама штите интересе они који су нас држали у Турском ропству а цео двадесети век нас сатиру, радују се нашем нестанку.
    Да парафразирам председника Тадића, дебилизам нема алтернативу или и Косово и Санџак а богами и Војводина. Тако после једног генија дође други да нас ослободи мука и нас и нашу децу па нас лепо разграничи, насели ИСИС, афирмише настране перверзњаке, поклони ако је нешто остало, угаси светло и пожели лаку ноћ.
    Сваку дан да се захваљујемо Господу, још има наде, није нам дао оне које заслужујемо.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading