Словачка ће за два викенда тестирати на корону све грађане старије од 10 година

Словачка има око 5,5 милиона становника, а тестирање ће бити организовано слично као и избори, па ће у земљи бити око 6.000 пунктова у којима ће радити седмочлани тимови

Фото: EPA/EFE/Martin Divisek)

БРАТИСЛАВА – Словачка планира да током идућа два викенда на корона вирус тестира све грађане старије од 10 година, саопштио је данас на конференцији за медије премијер Игор Матович и додао да је то пројекат који је влада припремала протекле три седмице.

Још није јасно да ли ће такво национално тестирање бити обавезно или добровољно, преноси Танјуг.

Тестирање целокупног становништва, како је објаснио, има за циљ да се открије стварни број заражених у земљи.

Деца млађа од 10 година неће морати да се тестирају, рекао је Матович и образложио да је та одлука донета на основу савета педијатара.

Програм тестирања ће почети у жариштима епидемије идућег викенда, а у другим деловима земље биће настављено 31. октобра и 1. новембра.

Словачка има око 5,5 милиона становника, а тестирање ће бити организовано слично као и избори, па ће у земљи бити око 6.000 пунктова у којима ће радити седмочлани тимови.

Како би се спречило да здравствени радници буду преоптерећени, у тој акцији помагаће им полиција и војска.

Време доласка на тестирање грађанима ће бити одређено по абецедном реду како би се спречила окупљања пред пунктовима, рекао је премијер и додао да ће тестирање бити бесплатно.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар