Кабинет патријарха: Владика Григорије да објасни зашто је уместо болница по Херцеговини градио винарије

У саопштењу се наводи да са жалошћу констатују да је владика Григорије „овом несрећном изјавом” из Немачке (п)остао „перјаница антисрпских и антицрквених кругова у Србији”

Милорад Додик, владика Григорије и Борис Тадић (Архивска фотографија: Тачно.нет)

Српска православна црква реаговала је данас на изјаву епископа диселдорфског и целе Немачке владике Григорија да би новац уместо у цркве, требало усмерити у болнице и поручила да је „згрожена над чињеницом да се тешка епидемиолошка ситуација користи за политичке обрачуне и напад на СПЦ”.

Поводом, како се наводи, тенденциозног текста под насловом „Владика Григорије: Усмерити новац у болнице” објављеног у листу Данас, у саопштењу из кабинета патријарха се наводи да са жалошћу констатују да је владика Григорије „овом несрећном изјавом” из Немачке (п)остао „перјаница антисрпских и антицрквених кругова у Србији”.

Кажу да их жалости чињеница да се један од епископа СПЦ сврстао на страну оних који су до сада јасно показали ко су и шта су и да не желе добро СПЦ, а самим тим ни српском народу.

Није лако, наводе, разумети због чега се владика Григорије одриче Спомен-храма на Врачару, али је, додају, јасно да су многе његове изјаве, па и ова последња, нажалост, популистичке и политикантске, срачунате на популарност у „другосрбијанским и аутошовинистичким круговима”.

СПЦ верује да ће владика Григорије на предстојећем Светом Архијерејском Сабору имати прилику да своје изјаве објасни архијерејима, јер је Сабор, као највише црквено-законодавно тело Цркве, једини овлашћен да доноси одлуке по питању даље изградње Спомен-храма Светог Саве.

Храм Светог Саве (Фотографија: Владимир Гогић)

Наводи се и да би владика Григорије своје ставове требало да образложи и читавој српској јавности, поготову оном делу који себе сматра живим и неодвојивим делом СПЦ и који не дели његова мишљења и ставове по разним питањима, а не само да „подилази ниским страстима црквобораца заробљених у прелести овога света”.

„Пошто и непозван и канонски ненадлежан уме да дели лекције патријарху српском, Светом Синоду и свима редом, владика Григорије би могао и да јавно покаже колико је болница до сада изградио или макар да објасни зашто то није чинио раније, у време док је, уместо болница, по Херцеговини градио винарије, хотеле, ергеле и томе слично и то од средстава, која је издашно добијао како од Републике Српске, тако и из буџета Србије”, пише у саопштењу из кабинета патријарха.

СПЦ пита зар су тада болнице биле многобројније и опремљеније, а вртића и школа више него сада и зашто је проблем изградња Спомен-храма у Београду, а није изградња велелепних храмова у Мостару, Требињу или Пребиловцима, коју је свесрдно помогла Србија.

„Треба ли наводити чињеницу да је својевремено владика Григорије, због обимности градитељске делатности основао комисију за изградњу храмова и објеката у Епархији захумско-херцеговачкој? Овде нећемо наводити његове друге бизнисменске и менаџментске подвиге, са којима је јавност довољно упозната и којима се он лично поноси и хвали”, пише у саопштењу.

СПЦ пита због чега је и коме је потребно да међусобно супротстави изградњу Спомен-храма Светог Саве на Врачару, као црквени и национални пројекат, и епидемију корона вируса, као и проблеме наше државе и народа у тешкој борби за живот свакога човека.

Поручују да је злонамерно и неистинито свако довођење у везу одлуке Владе Србије да за СПЦ из буџетске резерве издвоји милијарду динара за изградњу Храма Светог Саве на Врачару, са било чиме, осим са изградњом Спомен-храма.

У саопштењу, које је упутила редакцијама Информативна служба СПЦ, подсећа се да је СПЦ небројено пута и на разне начине помагала и помаже не само болнице и здравствени систем Србије, него и многе друге институције и појединце, којима је помоћ потребна и да то чини и у овим тешким данима борбе са епидемијом, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

12 replies

  1. Одавно сам указивао на Григорија и његово понашање.
    Многи пријатељи су се на мене љутили због тога.
    Ево вријеме нажалост показује своје.
    Исто тврдим већ дуже вријеме и за Гојка Перовића…
    Видјећемо.

  2. На крају саопштења (задњи пасус), кабинет патријарха каже “да је СПЦ небројено пута и на разне начине помагала и помаже болнице и здравствени систем Србије … “

    Мислим да је кабинет пропустио да наведе како, колико и где је СПЦ помагала и помаже болнице и здравствени систем Србије. То би био прави одговор владици Григорију.

    Можда још није касно ?

  3. Не упуштајући се у еклезијастична питања, човек ипак мора да упита врх СПЦ:
    1. Ко је то, пре више година, еп. Григорија поставио за епископа? Ви!
    2. Ко га је цело време на тој његовој катедри годинама “трпео“? Ви!
    3. Ко је знао за његове (по Вама – сада, изненада и напрасно “неприхватљиве“) пословне потезе на том положају? Ви!
    4. Ко га је поставио на катедру најважније и најмногољудније епархије СПЦ у Западној Европи? Ви!
    5. Ко га је и ту “трпео“ пар последњих година? Ви!
    6. И сада – као да вас је гуја ујела, .експресно реагујете, замењујући тезе – баш на класични радикалски начин, посипајући га отровом и прљавштинама после (за ову епидемијску ситуацију) једне његове потпуно нормалне изјаве болно осећајући да вас је (само потенцијално) ујео за ваш добро напуњени шлајпик…
    7. Срам вас било!

  4. Ето вам , уместо на време да га расчините , а све сте знали и за његов бизнис и Богохулство бискупско , ви му још дате добру Епархију. Опаметите се најзад, има таквих цвећки још. Само кад сте знали часног Владику Артемија на правди Бога да осудите без иједног доказа до дана данашњег ( можда га има али сте прећутали – опет и за то сте криви). Њему нисте учинили зло, он се спасао, али сте себе и све нас осудили.

  5. Непотребно ратоборно и малициозно срочено саопштење, које звучи као да је састављано у изборном штабу СНС. Оваква реакција, сасвим недостојна Цркве, постиже ефекат управо супротан намераваном: даје нову тежину речима владике Григорија.

  6. GRIGORIJE UVODI NEMAČKI KAO GLAVNI U SRPSKE CRKVE: Naša deca ovde govore nemački! Vladiko, a gde će onda učiti srpski?!

    Episkop srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj Grigorije u intervju za DW založio se da se službe održavaju na nemačkom jeziku, ali nije precizirao gde će srpska deca onda naučiti maternji jezik.
    Naime, dolaskom Grigorija na čelo eparhije službe se sve više održavaju na nemačkom jeziku. „Živimo u zemlji u kojoj je nemački glavni jezik. Mi već imamo četiri generacije ljudi ovde. Ali to dolazi najviše zbog toga što naša deca govore nemački kao osnovni jezik. A oni su nam najvažniji, oni su budućnost ove crkve i budućnost našeg postojanja ovde i uopše”, navodi Grigorije.

    https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3365597/grigorije-uvodi-nemacki-kao-glavni-u-srpske-crkve-nasa-deca-ovde-govore-nemacki-vladika-a-gde-ce-onda-uciti-srpski

  7. Какав политички дилетантизам врха СПЦ-а!

  8. Недржавотворни владика и србофобне новине Данас. Никако немам разумевање за јавно, преко средстава информисања, комуницирање овог владике са врхом СПЦ.
    И то преко србофобне новине. Паметан човек би се пре свега замислио кога за нешто пита па би онда размислио да ли да одговара на лукава, недронамерна питања. Не може овако један владика да се понаша. Ваљда би то требао знати. Владико пао си код мене и као човек и као свештеник након овога срамотног, на сва звона, прозивања наше Свете Цркве! Нека ти је Бог у помоћи! Пре свега да ти дадне памети.

  9. Халал владике на једној страни, и фармацеутска мафија са харам владиком на другој страни – међусобним нападима дижу једни другима кредибилитет.

    Владике се сетиле да постоје другосрбијанци, а бискуп да се болнице распадају, и то им се указало преступне 2020.

    Шоутајм!

    Него, овај фројдовски лапсус ми је интересантан:

    ”СПЦ пита због чега је и коме је потребно да међусобно супротстави изградњу Спомен-храма Светог Саве на Врачару, као црквени и национални пројекат, и епидемију корона вируса”.

    СПЦ и корона – нису супродстављене ствари, кажу владике.

    Исти газда, а?

  10. … Vуле Λека!

    Ни ја немам утисак да су “стране у сукобу”, макар се приопштавале преко ничим изазваних гласила.

    Али твоје питање “Исти газда, а?” убоде ме као жалац.

    Колики је бре тај газда?
    И, ако газдује, којима ли све газдује?

  11. @ Вала баш

    Покушао сам да пронађем неке одговоре. Оригинално саопштење кабинета је овде:

    http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_43

    Нека моја нагађања:

    1. Употребљени правопис и реч ”коронавирус” индицира лош превод са енглеског или француског.

    2. Исмевање латинице и другосрбијанаца је потпис психолошких операција и подилажења патриотски настројеним, тј. нормалним Србима.

    3. Иако већ устаљен, префикс ”надлежни” (за епископа) такође говори из које кухиње је јело изашло.

    4. Григорије је демантовао напис Данаса, што вероватно значи да епископи уопште не консултују једни друге, већ примају инструкције директно од треће стране.

    5. Овај ђакон Прашчевић (шеф кабинета, brainwashed by Université de Sherbrooke) вероватно уопште не одговара Патријарху за овакав пљувачки стил. Пре бих се кладио на Буловића или Јевтића. Овај други отпада, јер сада игра улогу ”опозиције”.

    6. Прашчевићев миље: https://www.in4s.net/zajedno-protiv-korona-virusa/

    7. Оно што са сигурношћу могу рећи је само – нисам ја тај који стоји иза ове представе.

    Нисам нити иза Патријаршије, нити иза ”короне”, који су, како се Прашчевићу омаче да каже – на истом задатку.

  12. … @ Vуле Λека.

    Неколико пута до сада сам скретао пажњу на преводиоце (газдиних) директива који или не знају или не могу да постигну да се изборе са новоговором. У неком тренутку су, по свој прилици, одустали од даљих покушаја.

    “Заравњивање криве”, “наредне недеље су кључне”, “социјално дистанвирање”, “закључавање (Београда)”, ”коронавирус” … политичари, масмедији и Струка … у глас као један, па наниже.
    О садржају да не говоримо, ја још чувам онај СМС.

    Иако сам пратио и тумачио оно што свештена лица, “надлежна” и “ненадлежна”, саопштавају, све до овог Вашег увида нисам обраћао пажњу да је новоговор ето присутан и у њиховом обраћању.

    При том, као да свако има своју истину а где истина има више – добро се не пише.

    Баш као оне три истине о Светом римском царству: нит је било Свето, нит је било римско, нит је било царство.

    А у почетку беше Реч …

    Још једном хвала,
    Вала баш.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading