Владика Григорије: Усмерити новац у болнице а не у цркве

Влада Србије доделила милијарду динара СПЦ за изградњу Храма Светог Саве, Новом Пазару 91 милион за борбу против ковида

Владика Григорије (Фото: ФоНет/ТВ ФоНет)

У тренутку када нам је здравствени систем пред колапсом и када болницама недостаје готово све од опреме и материјала, па до кисеоника, Влада Србије донела је одлуку да за Српску православну цркву из буџетске резерве издвоји милијарду динара за изградњу Храма Светог Саве на Врачару.

Истовремено, за Нови Пазар, где је ситуација најкритичнија и где људи умиру по ходницима или чак и не стижу до болнице, биће издвојено 91 милион динара.

Не само да ће СПЦ добити 10 пута више средстава од града који је под највећим ударом корона вируса, већ се поставља питање зашто је Влада Србије у ово тренутку уопште одлучила да дотира новац за изградњу храма, када је очигледно да то није приоритет.

Да ли ће СПЦ прихватити овај новац или га евентуално преусмерити у здравствени систем Србије коме је он и те како потребан, одговор нисмо добили ни од патријарха Иринеја, нити од Синода.

Коментар на ову вест затражили смо од епископа диселдорфског и целе Немачке владике Григорија.

– Више пута сам говорио да не треба градити толико цркава, јер имамо болнице у којима нема пешкира, папира, где је све запуштено… Тешко је гледати све то јер и то је одраз наше Цркве – рекао је владика Григорије.

Још као епископ Захумско-херцеговачки 2013. године је донео препоруку да се на територији којом је тада управљао до даљег не граде храмови.

„На овај начин желимо да препоручимо свима који су имали или ће имати намеру да прилажу новац у изградњу храмова, да планирана средства дају за уређење или изградњу вртића, школа, здравствених установа и хуманитарних организација“, поручио је тада владика, а његове речи наишле су на осуду најтврђег крила СПЦ и тврдокорних верника.

Григорије је остао при свом ставу, понављајући:

– Било би веома драгоцено да вољом и упорношћу помогнемо болнице и школе. Немам ништа против градње цркава и храмова, како би то, уосталом, било могуће. Само мислим да имамо доста цркава и храмова, а чему цркве и храмови ако у њима неће бити људи – поручио је владика Григорије.

Адвокат Владимир Гајић сматра да овом, али и ранијим дотацијама СПЦ, председник Александар Вучић плаћа за орден Светог Саве и подршку коју ужива од патријарха Иринеја.

– Њега је патријарх сад узео за ктитора Храма. У Нови Пазар даје зато што мора, иначе да је до његових осећања, не би добили ништа. То знају и они и он, али нажалост сви учествују у тој представи – каже Гајић за Данас.

Упитан да ли ће, према његовом мишљењу, патријарх прихватити дотацију од милијарду динара, наш саговорник одговара „него шта ће“.

– Он се бави небеским питањима. Као и све остале институције у друштву и патријарх је део Вучићевог двора. Али у Цркви има здравог отпора, има изванредних људи међу владикама, када буде куцнуо час, окренуће се – поручује Гајић.

Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, такође је изненађен информацијом да се у овом кључном тренутку у борби против пандемије, толика средства опредељују за изградњу храма.

– Мислим да сада није моменат и да би сав новац из буџетске резерве требало да се преусмери у здравство. Ситуација на терену је таква да медицинско особље има само по једну маску за цело дежурство, а требало би да их мењају на два сата. Једнократних каљача такође нема, као ни хируршких рукавица по многим болницама, те се операције одлажу – указује наш саговорник.

Он додаје да медицинске сестре масовно дају отказе, а да су то почели да чине и лекари.

– Само у Општој болници у Суботици два доктора су дала отказ. Осим што власт покушава да нас убеди да је све под контролом, уверен сам да се манипулише не само са ситуацијом у здравству, већ и са бројем оболелих и тестираних – изричит је Панић.

Наш саговорник упозорава да смо у тешкој ситуацији, али да ћемо бити у још тежој на јесен, када ће активност вируса бити појачана.

Премијерка без одговора

Премијерку Ану Брнабић питали смо због чега је Влада Србије, у моменту када су здравственом систему и те како потребна средства, одлучила да Српској православној цркви да дотацију од милијарду динара за изградњу Храма Светог Саве, али до закључења овог броја нисмо добили одговор.

Катарина Живановић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 7. 7. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Овим парама режим жели да компромитује СПЦ, а , истовремено, даје
  предујам за ћутање СПЦ по питању “соломонског“ решења за КиМ.
  Очекивано: јавност већ “гракће“ на СПЦ , а биће и арлаукања, уколико
  се прихвате та средства, из ионако танке буџецке резерве.
  Режим рачуна на то, и очекује да СПЦ то одбије, одложи за нека боља
  времена, а СПЦ не може да му пребаци како није желео да испуни дато
  обећање.
  Рекација епископа Григорија, а биће још таквих рекација, је само бачена
  коска унутар СПЦ, за још веће међусобно трвење, и опште одбојности
  великог дела верника и цивилног сектора у односу на “администрацију“
  СПЦ.
  Понуђена средства су строго наменска, и СПЦ нема могућности да их
  преусмери, изврши њихову пренамену, већ да их прими или одбије.
  Овај потез режима је драматизација “Главе шећера“ која је добијена
  “на поклон“ и “добровољно“ враћена “поклонодавцу“.
  Обична режимска подвала, смицалица по принципу: “Узми или остави!“

 2. Поздрављам владику Григорија и његов предлог да СПЦ* помогне болнице и здравствени систем Србије.
  Поново му изражавам захвалност што се увек залагао за помирење и суживот Јужних Словена православаца, католика и муслимана.
  Поносим се владиком који се јавно успротивио додели ордена Св Саве Александру Вучићу.

  * далеко највећа, најбогатија и најмногољуднија НВО у Србији

 3. @ Deda Djole
  Ставити знак једнакости између Србске православне Цркве и НВО типа педерско-сатанистичких удружења и НВО шљама разних кандићки, милићки, бисерко и твоје „ Деде у црном „ можеш deda djole само ти.
  И још се лажно представљаш као православац.
  Само настави тако, можеш ти да паднеш и ниже, можда у неку с…… јаму.
  Где ти је и место.
  Срам те било, пред оних 7 унука.

 4. Владика Григорије је демантовао писање листа Данас чиме је потврдио од раније познат став Синода да се ради о антицрквеном и антисрпском медију. Владика је посебно нагласио да он никако не може бити неко ко је против градње храма Светог Саве или било које цркве.

  https://vidovdan.org/info/list-danas-izmislio-grigorijevu-izjavu-vladika-tvrdi-uopste-nisam-davao-novu-izjavu-na-tu-temu-zar-bih-ja-mogao-biti-protiv-gradnje-hrama-sv-save/

 5. …, а забораву смо склони, да пљачка и упропаштавање здравства траје деценијама.

  Почело је са СПС, појачано у време када је ЈУЛ ставио шапу, за њима Г17+ (главно прелетачко одредиште непотрошних ЈУЛ-оваца), па Жути а за њима ови Пинк. Сада је доведено скоро до бесмисла а све то за озбиљан новац из буџета и уз додатак позајмица из разноразних ИПАП и других фондова и „донација“ са дебелим каматама.

  Нарочито за „немедицинске“ трошкове, поготову трошкове разноразних информационих система и иних „дигитализација“. ДрКона и претходну набавку вакцина да не помињем.

  За суме које су у тој игри отишле у вечито бушне џепове Београд на води је раван трошку ручка у кафани на Ибарској.

  У тај контекст ставити било који Храм а некмоли више њих срамно је. И 2013. и сада.
  То могу само пажљиво одабрани, са пажљиво одабраном агендом.

  Ова клада не пада далеко од оног ивера којим Светог Саву гађају школарци.

Оставите коментар