С. Самарџић, А. Ђикић: Куртијева „Влада“ – уцењивање Београда, апартхејд за Србе на КиМ

Слободан Самарџић и Александар Ђикић анализирају како нова влада тзв. Косова може да утиче на политичку атмосферу у региону и на положај Срба на Косову и Метохији

Фото: Иван Шилов/ИА Регнум

(ИА Регнум, 5. 2. 2020)

Од нове владе у Приштини може се очекивати да настави политику свих претходних влада ове сепаратистичке формације – она ће и убудуће уцењивати Београд и сматраће да у току преговора може да добије максимум уступака. Ово је за ИА Регнум изјавио професор Политичких наука Београдског универзитета, председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић одговарајући на питање да ли ће се нешто променити у односима између Београда и Приштине након што је Аљбин Курти изабран на дужност премијера.

Подсетићемо да је 2. фебруара владајућа коалиција која се састоји од партије Самоопредељење Аљбина Куртија и Демократског савеза Косова Исе Мустафе постигла споразум о подели дужности у новој влади. Сутрадан је састав новог кабинета министара одобрила скупштина сепаратистичке формације.

„Приштина је формирала сопствену војску, увела је стопостотне царинске тарифе на робу из Београда и тако је зауставила преговоре са српским властима. Међутим, ово је имало последице и по њу. Да је Приштина била иоле спремнија на договор, одавно би закључила споразум о међусобном признању са српским лидером Александром Вучићем. Међутим, хтели су да добију све, а да ништа не дају. Истина, варијанта компромиса који је предложен није ишла на руку Србије, али је сад разматрамо с тачке гледишта Приштине. Имала је велику шансу да постигне договор с Београдом и да добије признање од њега уз одређене уступке. Међутим, нису били спремни на то. А оно што данас чујемо веома личи на политику претходне владе с мањим варијацијама“, сматра Самарџић.

Притом експерт сматра да ће нова влада и даље заоштравати односе се Београдом, имајући у виду да је у свом обраћању косовском парламенту Аљбин Курти као један од својих задатака навео подношење тужбе против Србије Међународном суду УН. Такође је говорио о предстојећим операцијама и о томе да Београд треба да се извини Приштини за конфликт из 90–их година, додао је Самарџић.

„Уколико се ова питања буду налазила на дневном реду Куртијеве владе преговори ће бити замрзнути. Мислим да би то било добро за Србију. Време је на страни Србије, и од српских власти би тренутно било врло непромишљено да захтевају било какве преговоре. Међутим, засад се наставак дијалога тешко може очекивати и то је заслуга Албанаца“, истакао је српски политиколог.

„Косово је Србија“ (Извор: JustUser/ИА Регнум)

Слободан Самарџић такође сматра да је тешко да ће промене у сепаратистичкој власти утицати на положај Срба у јужној покрајини. По његовим речима, сви премијери Косова су обећали да ће узимати у обзир интересе српског становништва чим су формирали институције привремене самоуправе у Приштини 2001. године.

„Међутим, то је била само бајка за уши Запада. У ствари, тамо су спровођене дискриминација и сегрегација српског становништва, другим речима – савремени апартхејд. Ко год је могао напустио је Косово. Срби који нису имали могућности да се преселе остали су да живе на Косову и они су тамо лишени свих права. Притом Европа, која гласније од других тврди да треба поштовати људска права, ћути. Не може се очекивати да ће се Албанци сами сетити да обезбеде Србима равноправне услове за школовање или рад. Албанци не могу да побољшају ниво живота чак ни за своје људе. Данашње Косово је територија с апсолутно криминалном економијом и с највећим процентом емиграције међу омладином.

Говорећи о деловању Српске листе, партије косовских Срба, која је пристала да учествује у раду скупштине, али је притом одбила да подржи владу Куртија, експерт је изјавио да је у потпуности контролише српско руководство и да она делује у складу с препорукама Београда.

„У томе има логике, јер српска партија на Косову не може доспети под утицај неке албанске странке. Међутим, ситуација је таква да Срби на Косову и Метохији немају избора – Српска листа је остала практично једина српска странка“, закључио је Слободан Самарџић.

Професори С. Самарџић и А. Ђикић на трибини „Стање ствари уживо 1“, август 2019. (Фото: Соња Ракочевић)

Са своје стране председник Српског националног форума (Грачаница), професор Александар Ђикић, истакао је улогу САД у победи Аљбина Куртија и партије Самоопредељење.

„Он није био апсолутни победник на овим изборима, али је заједно с Демократским савезом Косова успео да формира владу. Истина, преговори коалиционих партнера у вези с формирањем кабинета министара трајали су предуго. Мислим да је амбасадор САД у Немачкој и специјални представник Доналда Трампа за преговоре између Београда и Приштине Ричард Гренел за време недавне посете Балкану одиграо одлучујућу улогу у њиховом успешном завршетку“, сматра Ђикић.

Српски стручњак је притом посебно скренуо пажњу на састав нове владе који је по његовим речима „просто шокантан“. На дужност министра одбране именован је Антон Чуни који је још 1998. године био активан учесник у терористичким нападима на војнике СРЈ.

„Укључивање оваквог човека у састав владе највероватније представља додворавање чврстом националистичком језгру. Курти је то учинио како би министарском кабинету дао више националне обојености, јер је његова странка позната као умерена и грађанска, која око себе углавном окупља младе људе. Управо ова омладина јој је помогла да победи на избора. Они су гласали за Самоопредељење, јер ова партија не вуче за собом терет прошлости. Међутим, одлука о именовању министра одбране је заиста неочекивана и питање је како ће даље утицати на рад владе у којој ионако постоји прилично круто антисрпско језгро.“

Антон Чуни (Извор: ИА Регнум)

Стручњак је изразио сумњу поводом спремности Срба да се прилагоде променама на врху власти у Приштини. У сваком случају, по његовом мишљењу они мало тога могу реално да ураде, јер представници Срба по традицији у сепаратистичкој влади предводе само она министарства која имају мањи утицај на политичку климу на Косову. „С друге стране, политички живот у српској средини је скоро потпуно замро“, наставио је Ђикић.

„Српска листа је заправо Српска напредна странка, само што је у правном систему сепаратистичког Косова регистрована под засебним називом. У потпуности је контролише Београд и то само по себи није толико лоше. Горак укус оставља чињеница да Српска листа нема алтернативу. Срби имају једну једину политичку организацију. Српска листа је господар живота и смрти, она одлучује ко ће добити посао, ко ће добити стан“, рекао је саговорник ИА Регнум.

По Ђикићевом мишљењу тешко да ће влада Аљбина Куртија радити на постизању компромиса с Београдом. „Сама чињеница да се у њеном саставу на месту министра одбране нашао бивши борац тзв. Ослободилачке војске Косова говори о томе да их занима само постизање сопственог циља – потпуно признање Косова у својству независне државе“, рекао је он.

„Не знам шта Београд може да учини у таквој ситуацији. Ја сам се, као и већина српских интелектуалаца, увек залагао за очување status quo. Међутим, за Србију је катастрофа да пристане на независност Косова. Већ је довољно попустила и нема више простора за даље уступке. Потписивање било каквог правно обавезујућег документа дестабилизоваће цео простор западног Балкана. То ће одмах утицати на ситуацију у Босни и Херцеговини, у Рашкој области на југу Србије, а можда и на Македонију. Уколико Београд одлучи да потпише сличан документ суочиће се с још озбиљнијим проблемима. Док међународни статус Косова и Метохије одређује Резолуција 1244 СБ УН, иза које стоји пет сталних чланова Савета безбедности Србија, нема разлога да се жури“, закључио је Александар Ђикић.

Татјана Стојановић

Са руског посрбила: Марина Тодић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Аљбин странка “умерена и грађанска”? Таман колико и топлина Северног леденог мора.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading