Спутњик: Црна Гора истакла НАТО штит у дипломатском рату против Србије

У позиву црногорског МИП-а нашем амбасадору у Подгорици наводи се да се не поштују државни симболи суседне и пријатељске земље, која је и чланица НАТО-а

Истицање застава Србије и Црне Горе (Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс)

Подгорица се позвала на чланство у НАТО-у, у позиву који је упутила српском амбасадору у Подгорици, због наводног покушаја насртаја на амбасаду Црне Горе у Београду. Тако је први пут истакла НАТО штит у дипломатском рату против Србије.

У позиву који је Министарство иностраних послова Црне Горе упутило нашем амбасадору у Подгорици, због наводног напада на црногорску амбасаду у Београду, наводи се да се тако не поштују државни симболи суседне и пријатељске земље, која је и чланица – НАТО-а.

Шта је Црна Гора желела да поручи помињући НАТО?

Бивши дипломата Зоран Миливојевић за Спутњик каже да све ово показује да се односи између две земље компликују и улазе у фазу која у перспективи не даје позитивне елементе како би могло да се закључи да су односи на пријатељском нивоу.

„Ова порука са НАТО је, рекао бих, специфична, и мислим да је непотребна. Црна Гора је суверена држава и тако би требало и да се понаша. Али то подвлачење да су чланица НАТО-а, рекао бих да има двоструко значење. Једно је нека врста претња Србији, то јест, ту је порука да би Београд могао да сноси последице и по тој НАТО линији. Друго се односи на подсећање осталих чланица НАТО-а да је Црна Гора њихов члан. То делује као да им стављају до знања, а што не постоји, да је Црна Гора у опасности и да чланице НАТО-а имају то у виду. Односно, да Србија на овај начин прети Црној Гори“, мишљења је наш саговорник.

Због верског закона који је донет у Црној Гори, а по коме сва имовина СПЦ-а фактички прелази у руке државе, већ данима је цела Црна Гора на ногама. Протести су одржани и у Београду, када је наводно „нападнута амбасада“, како тврде у Подгорици, и покушано паљење заставе Црне Горе.

Извор: Сајт СПЦ

Иако напада на црногорску амбасаду није било, Подгорици је и ово био довољан повод да реагује. Тензије са обе стране чини се да се подижу, а према речима нашег саговорника, све више почињу да личе на спор Србије са Хрватском.

Угрожени односи две земље

„Доношењем закона, Подгорица на сваки начин покушава да докаже свој црногорски идентитет, и то на рачун Српске православне цркве и српског народа, што је произвело и последице. Али, очито је оријентација црногорских власти да на свему томе истрају. Све ово што се сада догађа указује да ће трпети билатерални односи две државе. Дакле, чини се да смо ушли у фазу спора који већ добија дипломатске размере типичне за односе две земље између којих има отворених питања и проблема“, објашњава Миливојевић.

У међувремену, Министарство спољних послова Србије позвало је на разговор отправника послова Амбасаде Црне Горе у Београду. Министарство спољних послова потврдило је ту информацију и објаснило да је црногорски амбасадор Тарзан Милошевић ван Србије, те да је стога на разговор позван отправник послова црногорске амбасаде.

Иначе, председник Србије Александар Вучић најавио је да ће можда доћи у приватну посету Црној Гори за Бадњи дан.

Бранкица Ристић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 3. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Јаде, да вас није јаднијих кукала вам мајка кукавичка!
    НАТО!?
    Усре, дели ли вам НАТО памперсе зато што се народ подигао?
    Хоће ли вас НАТО бранити и отимати српске цркве?
    Дубока је ваша сенк рупа, све дубља.

Оставите коментар