Зоран Заев поднео оставку, Северна Макeдонија добила техничку владу

Парламент Северне Македоније изабрао прелазну владу која ће организовати ванредне парламентарне изборе, договорене за 12. април

Зоран Заев (Фото: Танјуг)

Премијер Северне Македоније Зоран Заев ујутро, 3. 1, потписао је оставку да би била формирана техничка влада за спровођење избора.

„Влада ради од 8.30,  потписао сам оставку, у складу са договором (за изборе) и Законом о влади верујем да ће веома брзо да стигне у парламент чиме може да почне процедура за избор прелазне владе”, рекао је Заев једном локалном медију, преноси Бета.

Заев, после две године и седам месеци на премијерској функцији, оставку подноси да би била формирана техничка влада која ће припремити ванредне парламентарне изборе 12. априла, у складу са договором лидера водећих странака након што Северна Македонија у октобру трећи пут није добила датум за почетак преговора са ЕУ.

Након што парламент усвоји оставку Заева, шеф државе Стево Пендаровски даће мандат за формирање техничке владе министру унутрашњих послова и потпредседнику СДСМ Оливеру Спасовском да би парламент до поноћи потврдио нови кабинет у којем опозиција има два министра и три допунска заменика министара.

Према такозваном „пржинском моделу”, који је први пут примењен 2016, техничка влада се формира 100 дана пред изборе и у њој опозиција има министра полиције и министра за рад, као и допунске заменике министара за финансије, пољопривреду и за администрацију.

Северна Македонија добила техничку владу за ванредне изборе

Парламент Северне Македоније изабрао је данас поподне прелазну владу која ће организовати ванредне парламентарне изборе, који су договорени за 12. април. За техничку владу, чији је премијер досадашњи министар унутрашњих послова и потпредседник СДСМ Оливер Спасовски, гласао је 101 посланик у парламенту са 120 места.

Спасовски је у експозеу рекао да у наредних 100 дана прелазну владу чека да обезбеди несметано функционисање институција, да настави активности које је влада његовог претходника Зорана Заева започела у евроатлантским интеграцијама и да организује фер и демократске изборе.

„Држава се налази у изузетно значајном периоду када се од нас очекује да неометано функционишу све државне институције. Ово је време када треба да се организују фер и демократски избори, да се заврше активности за чланство у НАТО и почетак преговора са ЕУ”, рекао је Спасовски и позвао опозицију да се одважи и да буде део тог процеса.

Техничка влада Оливера Спасовског је практично влада лидера СДСМ Зорана Заева, с тим да је опозиција, према „пржинском моделу” дала министра полиције и министра за рад, а досадашња министарка за рад Мила Царовска (из СДСМ) заменила вицепремијера за економска питања Кочу Анђушева, који је напустио владу.

Нови министар унутрашњих послова Северне Македоније, на предлог највеће опозиционе партије, је припадник и бивши директор Обавештајне агенције Наће Чулев, а министарка за рад Рашела Мизрахи.

Према „пржинском моделу”, који је први пут примењен за ванредне парламентарне изборе 2016, опозиција је добила и допунске заменике министара финансија, пољопривреде и за администрацију, а владајућа СДСМ је дала допунске заменике министара унутрашњих послова и за рад.

Зоран Заев је јутрос, после две године и седам месеци на премијерској функцији, поднео оставку да би омогућио да 12. априла буду одржани ванредни парламентарни избори који су лидери водећих странка договорили након што Северна Македонија у октобру трећи пут није добила датум за почетак преговора са ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар