Доналд Трамп: Нисам хтео да изазовем већ да зауставим рат

Предузели смо акцију да зауставимо рат, нисмо то учинили да бисмо започели рат, рекао председник САД у првом обраћању новинарима после убиства Касима Сулејманија

Доналд Трамп (Фото: АП/Политика)

Амерички председник Доналд Трамп рекао је вечерас да убиство иранског генерала Касима Сулејманија није изведено с циљем да се изазове конфликт са Ираном, већ да би се зауставио рат.

„Предузели смо акцију да зауставимо рат, нисмо то учинили да бисмо започели рат”, рекао је Трамп на Флориди у првом обраћању новинарима после убиства Сулејманија.

Он је додао да не тражи промену режима у Ирану, али да та земља мора одмах да заустави употребу бораца из других држава како би дестабилизовала своје суседе.

Нагласио је да су мете могуће освете Ирана идентификоване и да је спреман и припремљен да предузме било коју неопходну акцију.

https://platform.twitter.com/widgets.js
Амерички председник је раније изјавио да је Сулејмани убио или тешко ранио хиљаде Американаца током дужег временског периода и да је планирао да убије још много њих.

Оценио је да је Сулејмани требало да буде убијен много раније.

Трамп је на Твитеру написао да „Иран никада није добио рат, али никада није изгубио преговоре”, а неколико минута пре саопштења званичних институција САД о нападу на Сулејманија на свом налогу објавио је слику америчке заставе – без коментара, јавља АП а преноси Танјуг.

Сулејмани, командант елитних иранских јединица, убијен је у јутрошњем нападу америчких дронова.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар