У ваздушном нападу америчких снага убијен ирански генерал Касим Сулејмани

У нападу америчких снага на аеродром у Багдаду убијен је Касем Сулејмани, један од најистакнутијих иранских генерала и заповедник елитних снага

Генерал Касем Сулејмани (Фото: Press Office of Iranian Supreme Leader/Anadolu Agency)

Сједињене Државе убиле су иранског генерала Касима Сулејманија, заповедника елитних снага Кудс и водећу личност у ширењу иранског војног утицаја на Блиском истоку. Према наводима Пентагона и Ирана, генерал Сулејмани је убијен у петак, 3. 1, у ваздушном нападу на багдадски аеродром.

Један од водећих заповедника ирачких милиција Абу Махди ал-Мухандис, Сулејманијев саветник, такође је убијен у нападу, саопштио је гласноговорник ове оружане формације.

Атентат на овако високу личност по свој прилици ће бити тежак ударац за Иран, који је укључен у дуготрајни сукоб са Сједињеним Државама који је оштро ескалирао прошле недеље када су припадници ирачке проиранске милиције напали америчку амбасаду у Ираку а пошто су САД извеле ваздушни напад на милицију Катаиб Хезболах, коју је основао Мухандис.

„По наређењу председника, војска САД је предузела одлучну дефанзивну акцију како би заштитила америчко особље у иностранству “, стоји у саопштењу Пентагона.

Ахмед Рашид и Ахмед Абуленеин

Са енглеског посрбило: Стање ствари

(Reuters, 3. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар