Удвостручен број илегалних миграната на Балканској рути током 2019.

Будимпешта процењује да се на простору Западног Балкана тренутно налази око 98.000 миграната и то карактерише као „ризик за централну Европу“

Фото: Д. Жарковић/Политика

Мађарски званичници и Европска агенција за границе и обалску стражу (Фронтекс) упозорили су да је током 2019. године број илегалних прелазака граница на такозваној Балканској рути, која води и преко Србије, дуплиран у односу на 2018. годину.

Како преноси портал Балканска безбедносна мрежа, саветник за националну безбедност мађарског премијера Ђерђ Баконди изнео је податке да је број покушаја илегалних прелазака из правца Балкана у ту земљу током 2019. достигао 13.000 што је дупло више у односу на годину пре тога.

„Поред границе са Србијом уочили смо појачане активности на границама са Хрватском и Румунијом“, рекао је Баконди и додао да су шверцерске групе почеле да враћају мигранте из БиХ у Србију, након што је Загреб појачао контролу својих граница, уз финансијску помоћ Европске уније.

Будимпешта процењује да се на простору Западног Балкана тренутно налази око 98.000 миграната и то карактерише као „ризик за централну Европу“.

„Најновији извештај Фронтекса потврђује да је број илегалних улазака на западнобалканској рути дуплиран у односу на 2018. Према наводима те агенције, две трећине овогодишњег мигранатског таласа у Европу долази из правца Турске. Сваки трећи мигрант је из Авганистана а четвртину чине држављани Сирије“, додаје тај портал.

Портал додаје да мађарски подаци указују на промену тренда миграната у односу на државу порекла, па је тако претходних година већина тражилаца азила била из Авганистана, Пакистана и Ирана, да би ове године био уочен пораст броја држављана Сирије.

У тексту се подсећа да се Мађарска, и три земље Вишеградске групе (Пољска, Словачка и Чешка) залажу за јачање контроле граница, депортацију нелегалних миграната и противе се квотама Европске уније за смештај пристиглих људи.

„Mигрантска криза ове године била је у фокусу пажње Европске уније и НАТО. У усвојеној декларацији НАТО самита у Лондону, ирегуларне миграције први пут се спомињу у контексту безбедносних претњи и изазова. ЕУ је за период од 2014. до 2020. издвојила је више од 10 милијарди евра за миграције, управљање границама и унутрашњу безбедност. Државама чланицама чије се границе сматрају најугроженијима додељено је додатних 305 милиона евра“, наводи се тексту.

Напомена Бете: Пројекат LOVE Право, Ред, Вредности за мигранте/азиланте/особе којима је одобрен азил, у остваривању својих права без дискриминације” финансира Европска унија, а спроводи Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила АПЦ/ЦЗА и партнери – БЕТА новинска агенција и Центра за истраживање јавних политика. Садржај и статови изнети на овој wеб страници ни под којим околностима не изражавају ставове Европске уније

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 2. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар