Хамед Гашгави: Ко је заиста генерал-мајор Касим Сулејмани?

Драгана Трифковић

Драгана Трифковић

На предлог иранског колеге Хамеда Гашгавија, превела сам његов ауторски текст о генералу Сулејманију на српски језик, како би наши читаоци могли да се упознају са ликом и делом знаменитог иранског генерала. Предлог сам прихватила са великим задовољством, с обзиром да пратим деловање и успехе генерала Сулејманија последњих година, посебно од почетка сиријског конфликта. О генералу Сулејманију могу се пронаћи и многобројни текстови у западним медијима, који га оцењују са позиције супротстављене стране, али у већини случајева са великим уважавањем. Додала бих још и чињеницу која није наведена у овом тексту, а то је да је генерал Сулејмани имао важну улогу и у информативној подршци руским снагама у Сирији.

Драгана Трифковић

Хамед Гашгави: Ко је заиста генерал-мајор Касим Сулејмани?

Име овог иранског команданта није непознато многима који проучавају ситуацију на Блиском истоку, међутим ових дана (текст је објављен јула 2014. – прим. СС) током борби против злих војника и нехуманог Такфирија у Ираку, његово име је споменуто на неким од водећих медија као што су Fox News, Washington Post, CBS News и Guardian. Оно што бих желео да расветлим нашим читаоцима је каријера овог великог човека, чијег имена са плаше високи званичници Пентагона.

Он је командант јединице Qods Force, огранка Иранске револуционарне гарде (Iranian Islamic Revolutionary Guard Corps), која спроводи специјалне операције изван територије Ирана. Назив јединице потиче од арапског имена за Јерусалим (Al-Quds). Јединица Јерусалим је формирана 90-их година прошлог века.

Изглед оригиналног чланка

Изглед оригиналног чланка

Према западним обавештајним изворима, генерал Сулејмани је играо главну улогу у уређењу Ирака након убиства Садама Хусеина, а такође је имао значајну улогу у сиријском сукобу, наметнутом од стране Запада. Претходно је помагао Авганистанцима да се одупру америчкој колонизацији. Његови напори су такође били веома ефикасни и у јачању отпора структура Хезболаха у јужном Либану. Унутар и изван Ирана, међу онима који познају барем мало ситуацију на терену, нико не може да порекне његову значајну улогу у борби против израелских и америчких снага.

Врховни вођа иранске револуције, који шаље поруке саучешћа или честитке само у веома важним случајевима, пре девет месеци је послао поруку саучешћа поводом смрти мајке генерала Сулејамнија у којој је рекао: „Ваша дела у име ислама и муслимана могу бити веома корисна за вашу мајку, Бог благословио њену душу.“

Морамо знати да је врховни вођа (ајатолах Али Хамнеи) пажљиво бирао своје речи, чак и за поруку која може да се тумачи једноставно у нашим очима. У Ирану постоји велики број младих људи који су спремни да дају свој живот за врховног вођу и своју земљу, посебно од времена наметнутих ратова од стране САД и ЕУ у Сирији, Украјини, Ираку и даље „све опције су у игри“ претњи Русији и Ирану.

Било је много младих људи који су, након фатве вође иранске револуције имама Хомеинија, прекрили иранско-ирачку границу, што је више од 1200 км (како вековима Иран није напао ни једну другу земљу, период иранско-ирачког рата сматрао се светом одбраном).

Као Иранац знам да разумевање дефиниције врховног вође може бити страно западној, посебно америчкој публици, због тога предлажем кратак видео Ken O’Keefe „Iran is not the threat, we are”.

Враћамо се на човека који је именован као један од најважнијих креатора иранске политике, како пише Washington post. У исто време он је обожавана и омражена личност за ционисте. „Он је најмоћнији агент безбедности на Блиском истоку, нико га не познаје“ (John Maguire – бивши официр CIA у Ираку).

Wired Magazine га је означио као најопаснијег човека на свету, а New Yorker као најефикаснијег команданта у сиријском рату. Врховни вођа га је прогласио живим мучеником.

„Он има везе са свим структурама режима (Иран). Он је неко кога зовем политичким генијем“ (Meir Dagan – бивши директор Мосада).

„Нема сумње да је најјачи човек у Ираку“ (al-Rubaie Mowaffak – бивши саветник за националну безбедност ирачке владе).

Генерал Сулејмани је био веома активан током осмогодишње свете одбране (иранско-ирачки рат), скоро 90% његових пријатеља који су командовали постали су мученици и национални хероји.

Пре него што је постао генерал-мајор огранка Иранске револуционарне гарде, генерал Сулејмани је био веома активан у борби против дроге на иранско-авганистанској граници.

Генерал Касим Сулејмани (Фото: ФАРС)

Генерал Касим Сулејмани (Фото: ФАРС)

У исто време када су талибани у Авганистану дошли на власт, генерал Сулејмани је именован за команданта Al-Quds снага.

У складу са његовим местом рођења, он је стручњак за грађанске ратове (Авганистан, ирански Курдистан, Ирак и Сирија).

Al-Quds снаге су веома активне у политичким, безбедносним и економским областима Ирака и других земаља у региону. Према различитим изворима медија, високи безбедносни одбори ЦИА и Мосада су у више наврата планирали и десет пута одлагали убиство овог јаког човека.

Исламска држава Ирака и Леванта, која ових дана неће оклевати да изврши било какав злочин против ирачког народа, објавила је да ће убити генерала Сулејманија, ако га ухвати у Ираку.

Морамо схватити да то што се дешава у Ираку нема апсолутно никакве везе са шиитско-сунитским сукобом, како водећи медији говоре, већ је директна конфронтација између линије отпора (Иран, Сирија, Ирак, Либан) и америчко-ционистичке осе.

За многе младе револуционаре и следбенике врховног вође имама Хамнеија широм света, генерал Сулејмани је нека врста транснационалног хероја који их води и охрабрује како би им помогао да наставе борбу против америчког имеперијализма и ционизма.

Хамед Гашгави (Извор:

Хамед Гашгави (Извор: http://ghashghavi.ir/)

Хамед Гашгави је ирански аналитичар, истраживач, новинар, аутор документарних филмова, преводилац, учитељ и организатор конференција, са најбољим препорукама политичког и војног руководства Ирана. Комплетну биографију аутора можете да прочитате на његовом личном сајту http://ghashghavi.ir/

Приредила и посрбила са енглеског: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Текст је објављен на сајту VETERANSTODAY

Везе ка текстовима о генералу Сулејманију у западним медијимаCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. Evo ja ću „Ko je Hamid Gašgavi?“ Kad je video Ikonu „Kosovski Boj“ pitao je kakav je to krstaški rat.

    Večne žrtve.

Оставите коментар