Дејан Деспић: Зашто сам одлучио да вратим награду града Београда

У међувремену су се догодиле Олимпијске игре и разни изрази захвалности нашим спортистима

Академик Дејан Деспић (Фото документација Политике)

Академик Дејан Деспић (Фото документација Политике)

Поштовани градоначелниче,

Сасвим недавно примио сам из Ваших руку, с радошћу и поносом, НАГРАДУ ГРАДА БЕОГРАДА за музику и музичко-сценско стваралаштво, за 2015. годину. Уз велику захвалност онима који су сматрали да сам то признање заслужио, нажалост, морам да га се накнадно одрекнем и вратим га у Ваше руке, заједно с његовом новчаном подлогом! Наиме, у међувремену су се догодиле Олимпијске игре, на којима су се наши учесници показали, заиста, импресивно, на велики понос и радост нације. Уследили су, оправдани и очекивани, разни изрази захвалности, па и они „у кешу”. А ти су још – мало је рећи – стоструко импресивнији! Па још исказани у еврима (иако је у овој земљи, ваљда, званична валута и даље динар?), али можда зато што би суме преведене у легалну монету зашле већ у подручје милијарди и тако биле још шокантније за „обичан свет”. За свет који грца у кредитима, незапослености, отпуштању технолошких вишкова, углавном бедним пензијама, циничним повишицама у једноцифреним процентима итд. итд. Не желећи ни најмање да потценим достигнућа спортиста и огроман труд који су морали да уложе да би до њих стигли, ипак остајем запањен безобразном разликом између та два света и њихових живота! Каква је савест оних који тако олако, „шаком и капом” деле (и чије?) паре, у сумама од којих „боли глава” не само оне који „једва састављају крај с крајем”?

Ова питања имају још један аспект: упадљиву, генералну разлику између финансирања спорт(ов)а и културе, рачунајући ту и „јавне службе” – просвету, здравство… и разне њихове посленике и установе – свакако битније за функционисање и развој целог друштва, него што је то „време спорта и разоноде”!

Мени лично увек се поставља и основно, начелно питање: мора ли, уопште, јавно признање да подразумева и подлогу „у кешу”? Није ли оно вредност као такво, на понос и задовољство свога носиоца, па и средине чији је добитник члан? Мора ли баш све да се (ис)плати? Аман!

Аутор је академик, композитор

(Политика, 28. 8. 2016)Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

5 replies

 1. Obradovao me je gest uspravnog i nepotkupljivog Dejana Despica, gest kojim je odbio nagradu od ljudi koji iz drzavne kase zahvataju kao iz sopstvenog dzepa. Pretpostavljam da gradonacelnik Beograda na taj gest nije reagovao.

  Prekjuce su gradjani ponovo protestvovali povodom SAVAMALE, na sta je gradonacelnik dao jednu hipokritsku izjavu : “preuzecu odgovornost ako je istraga potvrdi”.

  Imam utisak da su sadasnji vlastodrsci od nase zemlje napravili jednu veliku baru, a da su je oni, kao zabokrecina potpuno prekrili. Na povrsini se odrzavaju tako sto nas glavni majstor uspavljuje Minhauzenovim bajkama a njegovi segrti sistematski kvare odnose sa susedima i svetom. Po njima, za sve sto kod nas ne valja, krivi su ili susedi (Hrvati, Bosnjaci, Albanci . . .) ili medjunarodna zajednica, koja nam, eto, cak i plate i penzije smanjuje. A kada se pojavi afera za koju ne mogu nikoga da optuze, kao SAVAMALA, onda su tako drski i samouvereni da nece ni jednog piona (recimo gradonacelnika) da zrtvuju.

  Ovu zabokrecinu mi moramo da uklonimo, ili na izborima, ili mirnim protestima kao sto smo to uradili 5 oktobra 2000 godine. U protivnom, mi necemo doci do vazduha, do neba, do Sunca.

  Свиђа ми се

 2. @Deda Djole
  „Po njima, za sve sto kod nas ne valja, krivi su ili susedi (Hrvati, Bosnjaci, Albanci . . .) ili medjunarodna zajednica, koja nam, eto, cak i plate i penzije smanjuje. A kada se pojavi afera za koju ne mogu nikoga da optuze, kao SAVAMALA, onda su tako drski i samouvereni da nece ni jednog piona (recimo gradonacelnika) da zrtvuju.

  Ovu zabokrecinu mi moramo da uklonimo, ili na izborima, ili mirnim protestima kao sto smo to uradili 5 oktobra 2000 godine. U protivnom, mi necemo doci do vazduha, do neba, do Sunca.“

  @Deda Djole,
  5 октобар прво организуј у својој души, својој породици, ближем родбинском
  окружењеу, суседима – Хрватима Бошњацима, Албанцима, тзв међународној
  заједници /које помињеш/, па када видиш какав ти је успех, онда предлажи то,
  поново и ПРАВОСЛАВНИМ СРБИМА, у, за сада, већинској ПРАВОСЛАВНОЈ СРБИЈИ!
  Предлажеш 5. октобар – реплику палења Савезне скупштине, као што уради
  Хитлер са Рајхстагом 1933. год.?!
  Највећи олош и бараберија су испливали на политичку површину после 5.
  октобра.
  Оно што је било иоле разумних и паметних – сви онји су се повукли видевши
  који и какав олош влада Србијом, ништа мање потпомогнут једнако тако тешким
  олошем из иностранства, као својим менторима.

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 3. Ni pet meseci posle nocnog fantomskog buldozerskog rusenja 12 objekata u SAVAMALI, ne zna se ni ko je rusio, ni u cije ime, ni po cijem nalogu. Ne zna se ni “ZASTO NOCU” ni “ZASTO POD FANTOMKAMA”.

  Premijer Vucic je pocetkom juna izjavio „da ima saznanja da je u rusenju u SAVAMALI ucestvovao vrh gradske vlasti“.

  „Odgovorno tvrdim da nijedna gradska ustanova nije u tome ucestvovala“ – izjavio je gradonacelnik Mali.

  „Potpuno sam spreman da preuzmem odgovornost ukoliko istraga potvrdi da sam kriv“ – rekao je pre tri dana gradonacelnik Mali.

  „Jasno je da oni ne protestuju zbog rusenja tri barake“ – izjavio je juce u Cupriji premijer Vucic – „vec da oni protestuju zbog rusenja mene“.

  Deda Djole : u pravu je g. Vucic ; posto zbog njega u Srbiji ne funkcionise ni policija, ni sud, ni grad, ni drzava, ja se ovim putem pridruzujem njegovom rusenju.

  Свиђа ми се

 4. @Драган Славнић
  Ми се по много чему, можда не слажемо, али Вам озбиљно замерам, што се бавите чувеним Латиничарем. Он има сувише година и сувише фикс идеја, да би био, после толико његових коментара, вредан пажње, посебно Ваше.

  Свиђа ми се

 5. @слободан млинаревић
  Уважавам Ваш став. г. Млинаревићу: клонићу се одговарања на коментаре
  @Deda Djoleta!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s