Александар Вучић: Не идем на север Црне Горе на Бадњи дан

Председник Србије рекао да је имао намеру да на Бадњи дан иде у Пљевља, али је од тога одустао јер не жели да даје алиби режиму у Подгорици

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Александар Вучић је рекао да је донео одлуку да неће ићи у Црну Гору и да се са тим сагласио патријарх Иринеј, са којим је данас разговарао.

„Јасно је да у Црну Гору нећу ићи. Све смо припремили и знали смо да ће бити 30.000 до 40.000 људи из Црне Горе. Донео сам одлуку, не желим да дам алиби црногорском режиму који ће да каже да је то напад на независност и уставни поредак“, поручио је Вучић и захвалио десетинама верника, председницима општина и представницима српских политичких партија који су подржали његов долазак.

„Мислио сам да је то уобичајена, нормална ствар. Онда сам схватио по реакцијама из кабинета у Црној Гори да то што бих приватно дошао без политичких говора у своју цркву није по вољи црногорског режима. Ја сам крштен и сви моји су крштени и нико не може да ми забрани да дођем у неку српску цркву“, рекао је Вучић.

Указао је да Србија поштује независност и уставни поредак Црне Горе.

„Никада нисмо ни на који начин угрожавали независност и интегритет Црне Горе. Донео сам одлуку и са тим се сагласио и подржао јутрос патријарх Иринеј, пошто поштујем хијерархију у цркви, знам ко је патријарх и српска црква. Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник СПЦ, а не неке епархије или митрополије“, нагласио је Вучић.

Додао је и да се запитао да ли је могуће да његова приватна посета једном храму може то да изазове.

„Почели су да пуштају у медије како ће то да изазове крвопролиће, немире, хаос, питао сам се да ли је могуће да моја једна посета храму може то да изазове“, истакао је Вучић и додао да је имао намеру да посети Пљевља.

„Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја нећу сукобе не због тога што их се ја плашим, за себе се ничега не плашим, већ зато што знам да би неки то искористили да нашкоде српском народу у Црној Гори“, нагласио је Вучић.

„Не дам вам прилику да оптужите Србију, да за Србе кажете било шта“, поручио је председник.

Истакао је да је истовремено кренула хистерична кампања лажи и из међународне заједнице, указујући на агенцију АП, која је написала текст под насловом „Вучић долива уље на ватру“.

„Чиме доливам уље на ватру? Тиме што бих отишао на литургију? Доливам што 25 одсто Албанаца у Северној Македонији има свој језик, конститутивност, председника Скупштине, потпредседника Владе, а Срби са 29 одсто не смеју да писну и кажу да постоје. Јер Срби нису људи, када говоре о будућности и како да се понашамо да смо прихватљиви европски“, рекао је председник.

Упутио је поруку Србима у Црној Гори.

„Ми смо јединствен народ и никоме нећемо дозволити да нам уништи ни прошлост ни будућност нити да нам сатре огњишта мирно нити на било који други начин. Борићемо се истином, не оружјем, не лажима којима се они служе. Борићемо се само истином и желећемо разговоре са њима, јер они су наша браћа, али мораће они да поштују и своју браћу“, поручио је Вучић.

Истакао је и да ће подржавати српски народ у Црној Гори.

„Све институције српског народа, од Матице српске, свих наших институција и удружења подржаваћемо десет пута више него до сада, Не можете нам ништа, то су светски стандарди. То ћемо јавно да радимо, то ћемо све јавно у буџет да убацимо“, рекао је Вучић.

„Директно погођени интереси српског народа“

Вучић је навео да је у два наврата разговарао са патријархом Иринејом о свим важним питањима, а посебно о ситуацији у региону и свему што се збивало после усвајања закона о слободи вероисповести и то не зато што је било ко имао жељу да се меша у ствари друге државе, већ зато што су директно погођени интереси српског народа.

„Има много оних који ће да говоре да то у Црној Гори није само против српског народа и да нема потребе да се српски народ издваја од других, да не мора у крштеници да пише обавезно да сте српске националности“, рекао је Вучић.

„Сматрали смо, и ја као председник, да је од виталног интереса Србије да, пре свега, чувамо опстанак нашег народа у Црној Гори и да је веома важно да на жестоку кампању асимилације Срба одговоримо одговорношћу, озбиљношћу и пристојношћу, као и посвећеним радом на томе да очувамо снагу српског корпуса у Црној Гори, не угрожавајући државно-правни статус Црне Горе“, поручио је Вучић.

Обраћање Александра Вучића (Фото: Танјуг)

Подсетио је да према званичним резултатима пописа у Црној Гори живи 28,73 одсто Срба и непуних 45 одсто Црногораца.

„Намера је дела режима или целог у Подгорици да 2021. проценат Срба буде драматично нижи. Стратешки читава борба се своди на то да се смањењем српског корпуса то прогласи државом у којој Срби неће имати конститутивност коју немају ни данас, као ни права“, додао је Вучић.

На примедбе да би могао да иде на КиМ, Вучић је рекао да би лично ишао на Космет, те да је већ ишао на Божић у Грачаницу, али да не желе да му дозволе да оде на КиМ, где би га ухапсили, јер се, каже, дрзнуо да каже истину о Рачку.

Вучићев одговор Марковићу: Шта је тачно запрепашћујуће?

Вучић је запитао је премијера Црне Горе Душка Марковића, поводом његове изјаве да је запрепашћујући однос власти у Србији према амбасади Црне Горе, да ли је запрепашћујуће то што је „само 1.000 полицајаца чувало њихову амбасаду“.

„Премијер Марковић је то изговорио поводом покушаја неуспелог паљења једне заставе, а што смо осудили истог секунда и нисмо ниједног тренутка то правдали, рекао је да је запрепашћујући однос власти Србије. Питам, да ли је запрепашћујуће то што смо само 1.000 полицајаца довели да чувају њихову амбасаду“, запитао је Вучић.

Такође, Вучић пита Марковића није ли запрепашћујуће то када хапсе Мила Божовића, менаџера у Будви, јер је на своју кућу истакао српску тробојку.

„Није ли запрепашћујуће то што забрањујете и што се у појединим црквеним круговима договарате да се избаци застава СПЦ и српска застава са сваког скупа, па зато нећете видети нигде на неким подручјима Црне Горе нашу тробојку са оцилима. Није ли запрепашћујуће то што нема ниједног важног Србина на неком важном месту. Није ли запрепашћујуће то што нисте питали народ када сте признали независност Косова“, пита Вучић.

Такође, Вучић пита да ли је запрепашћујуће то што су из Црне Горе слали своје званичне делегације у Книн на прославу „Олује“ да славе што је 250.000 Срба прогнано из Хрватске.

„На све то смо мирно реаговали и поштовали ваше право да своје одлуке доносите. Онда сте дрзнули да нам држали придике иако смо радили све по Бечкој конвенцији и све по највишим међународним стандардима да бисмо заштитили вашу амбасаду. Шта је требало да затворимо Кнез Михајлову улицу. Ниједан човек није хтео да упадне у амбасаду нити је показао агресивне намере осим неколико неодговорних људи који су хтели да пале заставу“, поручио је Вучић.

„Никада нисам ни тражио сусрет са Амфилохијем“

Вучић је рекао да су лагали они који су рекли да је владика Амфилохије одбио сусрет са њим, те истакао да он никада то није ни тражио.

Вучић је истакао да је поводом посете Црној Гори све договорио са владиком Атанасијем Ракитом, да је намеравао да иде у Пљевља, али да никада није тражио сусрет са Амфилохијем.

Изјавио је и да са Милом Ђукановићем никада никакве договоре није имао, ни по једном питању, а поготово не по националном питању и додао да о томе мисле потпуно различито.

Вучић је, коментаришући наводе оних који кажу да се „Вучић договарао са Милом“, рекао да се увек сазна истина о лажима које изговарају ти што то тврде и додао да им те лажи увек падну у води.

„Поштујем Мила као председника Црне Горе, наше је да разговарамо о нормалним односима Србије и Црне Горе. Све друго никада никакве договоре нисмо имали ни по једном питању, а поготово не по националном питању, о чему мислимо потпуно различито“, поручио је Вучић.

Вучић: Посета једном храму изазвала је позив НАТО-у?

Председник Вучић рекао је да није очекивао да ће његова намеравана посета једном храму на северу Црне Горе изазвати тамошње власти да позову НАТО, али да је то добро јер, како наводи, то је показало какав бес црногорске власти показују према Србији.

Вучић је позвао грађане Србије да увек на достојанствен начин изражавају свој политички суд, уз поштовање према другим државама и Црној Гори, као и уз поштовање Срба у Црној Гори и других грађана те земље, који су, како је рекао, такође српски пријатељи и браћа.

„Чуваћу српско јединство и у Црној Гори и свуда где Срби живе и нећу дозволити да српски народ буде врећа за ударање“, нагласио је Вучић и додао да сада црногорске власти имају прилику да „сравне“ са земљом божићне литије и побуне.

Како је рекао, да је ишао у државничку посету у Црној Гори, онда би неки рекли да Вучић нема проблема са спорним законом и да подржава режим у тој земљи, а, како каже, када би рекао да иде да подржи српски народ, онда би рекли да је отишао да подрива режим Мила Ђукановића.

(РТС, 4. 1. 2020)

Пола сата о Црној Гори: Завршен састанак Вучићa и патријарха Иринеја

У Патријаршији у Београду након пола сата разговара завршен је састанак председника Србије Александра Вучића и патријарха СПЦ Иринеја о ситуацији у Црној Гори насталој након усвајања спорног закона о слободи вероисповести. После састанка није било изјава за медије.

Фото: Танјуг/Димитрије Гол

Председник Вучић је, по одласку из Патријаршије, најавио да ће се касније у току дана обратити јавности. Како је јавио РТС, председник ће се јавности обратити у 10 часова.

До састанка је дошло дан након што је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, по инструкцијама Министарства спољних послова, одбио да прими протестну ноту црногорског МСП-а.

Готово истовремено је и отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији одбио да прими ноту српског МСП-а.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 4. 1. 2020)


ИЗМЕНА: Комплетно је промењена цела прва вест (4 .1. 2020. у 20:05).Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Изгледа да досадашњи инострани подржаваоци Ђукановића пуштају низ воду (боље: канализацију) па је Вучић то осетио и придружује им се.

  2. Патриота Вучић сада говори нешто што је био дужан да каже пре више година. Забио је самом себи аутогол и сада се врти око свог репа. Својом погубном политиком упропастио је Србе где год да живе, па сад глумата памет. Што не оде код Мила на канабе да каже то што има? Што чека да се око њега окупи „његов народ“ па да храбро иступи из мишје рупе? Он наравно нема ни жељу, ни идеју како да штити било кога од било чега, главни ток његових мисли је како да се не замери ономе ко пљује по Србима већ 20 година. Шта ће то да се упропасти у односима Милове и његове прћије? Да неће да укину нека права Србима која су им одавнио укинута? Да неће да признају Косово по други пут? Да неће можда да још церемоналније и снисходљивије уђу НАТО? Све то већ обављено. Монтенегро је суседна изразито непријатељска земља која је све учинила за пропаст Србије и у којој су Срби потпуно обесправљени. Шта има да се чува у односима с њима?
    Вучић је доспео у фазу дневне колебљивости. Он ујутру демантује оно што је рекао претходно вече. Потпуно је дезоријентисан. Не зна кога више треба слушати. Свакога је слагао, свима се замерио. Једноставно, шта год да уради или не уради буде наопако.
    Него, ко је оно беше главни у Звезди? Ко оно ономад запали и америчку амбасаду? Ко одавно гаси пожаре бензином?

Оставите коментар