Реџеп Тајип Ердоган: Сваки споразум Београда и Приштине за нас је прихватљив

Политика наше земље према региону је отворена и јасна. Ми смо против свих врста регионалног, етничког и религиозног национализма

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Кабинет председника Турске)

После две године, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас поново долази у званичну посету Србији, а осим билатерaлне ова посета има и изразиту регионалну димензију.

„За Турску су просперитет и стабилност Балкана, чији је и сама део, веома битни. Настојимо да спроводимо активности које томе доприносе. Желимо да ојачамо наше односе и сарадњу с регионом на сваком пољу. Србија има централни и стратешки положај на Балкану. Са Србијом имамо дубоке укорењене историјске и културне везе и видимо је као суседну земљу, иако немамо заједничке границе”, истиче председник Ердоган.

Ове године је 140. годишњица успостављања дипломатских односа Турске и Србије. Kако оцењујете актуелне односе између две земље?

Данас су односи Турске и Србије на највишем нивоу у историји ове две земље. Улога и подршка мог уваженог пријатеља Александра Вучића у том процесу је заиста велика. Посета Србији, коју сам пре две године скоро у исто време реализовао, дала је велики замах нашим односима. Током ове посете, одржаћемо други састанак Високог савета за сарадњу, којем смо тада поставили темељ. На тај начин имаћемо прилику да проценимо шта смо све урадили за две године и да поставимо нове циљеве.

Задовољство ми је да видим да је од моје последње посете наша билатерална трговина напредовала, да су се повећала улагања турских инвеститора у Србији, да су неке турске компаније прошириле своје пословање у Србији, као и да имамо нове компаније које су отвориле фабрике у различитим деловима Србије. Такође се поносим чињеницом да је Турска агенција за сарадњу и координацију (ТИKА) пружила помоћ за развој у различитим областима, као што су здравство, пољопривреда и очување нашег заједничког историјског и културног наслеђa.

Паралелно са свим тим дешавањима, највише нас радује што видимо да се у Србији постепено повећава интересовање за турску културу и језик. У Турској је такође све веће интересовање за Србију и српску културу. Ова ситуација омогућава обострано повећање броја туриста.

Драго ми је што наши пројекти, које спроводи ТИKА, доприносе развоју туризма Србије, као што је случај с реконструкцијом Рамске тврђаве и историјских споменика на Kалемегдану.

Током моје посете поставићемо камен темељац за ауто-пут Београд–Сарајево, који сматрамо пројектом пријатељства веома значајним за регион. Придајемо велики значај томе да се овај пројекат, за који постоји велико интересовање, реализује у најкраћем могућем року. Овај пројекат видимо не само као пројекат јачања регионалних трговинских и економских односа, већ и као пројекат пријатељства, који ће допринети регионалном миру и ујединити срца.

Бити сведок резултата свих ових пројеката, које смо реализовали заједно с мојим драгим пријатељем Вучићем, чини ме посебно радосним и показује да смо на добром путу. Немам нимало сумње у то да ћемо овом снажном политичком вољом обе стране нашу сарадњу подићи на много виши ниво.

Велику важност придајемо одржавању мира и стабилности на целом Балкану. Исто тако, придајемо значај одржавању стабилности у Србији и подржавамо напоре Србије на путу економског развоја и процеса придруживања ЕУ. Уколико просперитет и мир наставе да се крећу узлазном путањом у Србији, верујемо да ће то имати позитиван одраз на цео регион. Србија игра важну улогу у одржавању регионалног мира и развоју региона. Сваки пут када посетим Београд имам прилику да се у то уверим.

Економски односи између Турске и Србије значајно су напредовали у последњих неколико година. Kако бисте то прокоментарисали?

Наше земље имају основне билатералне споразуме, као што су Споразум о слободној трговини, Споразум о укидању виза, те споразуми о подстицају и заштити инвестиција и избегавању двоструког опорезивања. Након моје посете у октобру 2017. године, надлежне институције су предузеле кораке за јачање правног темеља неопходног за развој међусобних трговинских и економских односа. С овим јаким правним темељом и подршком мог уваженог пријатеља председника Вучића, охрабрили смо наше привреднике и инвеститоре да повећају своје активности у Србији. Дакле, у последњих неколико година, наши привредни и трговински односи добили су нови замах. Међутим, желео бих да напоменем да још нисмо испунили свој потенцијал у овој области.

Споразумом о слободној трговини из 2009. године (ССТ) обим билатералне трговине између Србије и Турске, од 2010. године па до данас, порастао је за 200 одсто и достигао рекордан ниво у износу од 1,2 милијарде долара у 2018. години. Наш циљ је да ову цифру у што краћем року подигнемо на две милијарде долара, а затим и на пет милијарди долара. Ревидирани Споразум о слободној трговини, који је ступио на снагу прошлог јуна, као и споразуми у областима индустрије и инвестиција потписани током ове посете, такође ће допринети постизању наших циљева.

Улагања турских компанија, које доприносе запошљавању у Србији, такође се експоненцијално повећавају. Тренутно наше компаније имају улагања у Србији у многим секторима, као што су текстилна индустрија, ауто-делови, машинство, банкарство и туризам. Док је 2015. године турских компанија у Србији било око 130, сада их има преко 800. Турске инвестиције у Србији, које су у 2011. години износиле само милион долара, након значајног повећања у 2018. години, достигле су 200 милиона долара. Захваљујући тим инвестицијама запошљавамо око 8.000 људи у Србији.

Док нам постигнути резултати измамљују осмех на лице, имамо потенцијала и обострану политичку вољу да постигнемо више. Чињеница да су и наши привредници одлучни у том правцу даје нам наду за светлију будућност.

Две земље, ипак, имају потпуно различите погледе на независност Kосова. Kако то утиче на односе између Анкаре и Београда?

Од виталног значаја за постизање дугорочне стабилности и мира на Балкану, у чији састав улази и Турска, јесте постизање договора око косовског питања, који задовољава све заинтересоване стране. Стога подржавамо наставак процеса дијалога Београда и Приштине и постизање трајног и свеобухватног споразума, заснованог на слободној вољи и консензусу обе стране. Спремни смо да дамо све од себе да решимо тај проблем. Споразум који би био постигнут између две земље биће прихватљив и за нас.

С друге стране, односи између Турске и Србије су засновани на међусобном разумевању и поштовању. Спроводимо сарадњу на више нивоа која служи интересима наших земаља.

Неки националистички бошњачки политичари у Србији и региону подржавају пројекат под називом „Зелена трансверзала”. Циљ „Зелене трансверзале” јесте да делове Србије у којима живи муслиманска мањина обједини с Босном и Херцеговином и Kосовом. Одређене групације из редова муслимана говоре како Турска пружа подршку реализацији тог плана. Шта ви мислите о томе?

Иако придајемо велики значај нашим историјским и културним везама на Балкану, нашу политику према Балкану не спроводимо на основу религије. Без обзира на то у ком делу Балкана се налазе, све народе овог географског поднебља видимо као наше пријатеље с којима смо вековима живели заједно и који ће сарађивати на свим пољима у будућности, не правећи разлику између Срба, Бошњака, Албанаца и Хрвата. Ми желимо да Србија буде у јединству, солидарности и миру, да успешно заврши европске интеграције и постане просперитетна земља.

Међутим, некима сметају активности наше земље на Балкану и снажна сарадња са Србијом. Ови кругови покушавају да манипулишу напорима Турске и да је приказују другачијом него што јесте. Срећом, захваљујући заједничком напору с мојим цењеним пријатељем Вучићем, сваким даном, унапређењем наших односа осујећујемо планове ових кругова. Мој савет свима је да, уместо да подстичу сукобе на Балкану, размишљају о стварању политичких пројеката који ће допринети бољој будућности Балкана.

Бошњачка мањина у Србији и грађани Турске пореклом из Санџака представљају емотивну везу и мост пријатељства између две земље. Ми их доживљавамо као богатство које доприноси будућности њихове земље и нашим билатералним односима. Политика наше земље према региону је отворена и јасна. Поштујемо територијални интегритет Србије. Ми смо против свих врста регионалног, етничког и религиозног национализма. Током моје посете положићемо камен темељац за пројекат реконструкције пута Нови Пазар – Тутин. Наставићемо да подржавамо такве пројекте заједно с Владом Србије, што ће допринети развоју и просперитету Санџака, као и других делова Србије.

Дејтон унапређивати једино под окриљем УН

Странка демократске акције (СДА), водећа бошњачка странка у Босни и Херцеговини, најавила је пре око месец дана декларацију која предвиђа ново реструктурирање Босне и Херцеговине. Огранак СДА у Србији такође је подржао ову иницијативу. Kако бисте ово прокоментарисали?

Заправо, знамо да је слична декларација усвојена и 2015. године. Председник Изетбеговић је дао изјаву и појаснио да је предвиђено да се циљеви декларације постигну у складу с уставом и законом, укључујући све заинтересоване стране. Јасно је да би земље у региону и међународна заједница требало да подрже кораке које морају предузети релевантне стране у Босни и Херцеговини. Ми подржавамо Дејтонски споразум као минимални компромис који тренутно постоји за Босну и Херцеговину, упркос постојању неких недостатака, као и чињеници да нико у Босни и Херцеговини није у потпуности задовољан њиме. Међутим, већ сам изјавио да ако заинтересоване стране желе да унапреде овај споразум, то би требало бити урађено под надзором УН.

Драган Вукотић

(Политика, 7. 10. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Prilikom obilaska Trga Republike u Beogradu, predsednik Turske je pitao predsednika Srbije :
    Ko vam je radio ovu kaldrmu ?

    https://www.njuz.net/erdogan-pitao-vucica-ko-vam-je-radio-ovu-kaldrmu/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading