Јовица Тркуља: Живимо у земљи барбарогенија

Поред свих тешкоћа и искушења са којима смо суочени, верујем да ћемо наћи излаз из садашњих невоља и из свега изаћи неокаљани и оснажени, каже проф. Тркуља

Јовица Тркуља (Фото: Печат)

Јовица Тркуља (Кикинда, 1952) студирао је, магистрирао и докторирао на Правном факултету Универзитета у Београду. На истом факултету ради од 1976. године и биран је у сва универзитетска звања. Био је шеф Катедре за јавно право Правног факултета Универзитета у Београду и председник Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду. Био је члан је Сената Републике Српске и председник Фондације „Миодраг Јовичић“. Основао је и уређивао више часописа (Гледишта, Српска политичка мисао, Hereticus) и библиотека. Главни je и одговорни уредник часописа Hereticus и Библиотеке „Политика и друштво“. Организовао је више десетина научних скупова и као редактор приредио бројне зборнике радова. Писао је колумне у листовима Политика, Блиц и Данас. Објавио је следеће књиге: Апорије диктатуре пролетаријата (1989), Социјализам на суду историје (1990), Освајање демократије – оглед о посткомунизму (1993), Суочавање с безнађем (1998), На рубу пропасти (1999), Кроз беспуће 12, (2002), Злочин над мишљењем, осуда, изгон и рехабилитација Михаила Ђурића (2013), Успон и пад Ивана Ивановића, aнатомија прогона једног писца (2014), Остракизовани сликар, прогон Рaдивоја Бербакова (2015), Неподобни професор (2016), Немоћ права – правнополитиколошке расправе (2016).  Повод за овај разговор је његова изложба о професору Живојину М. Перићу која је постављена на Правном факултету Универзитета у Београду.

Археологија у култури

Већ деценијама се бавите нашом прећутаном правном, али и културном, баштином. Часопис „Херетикус“, који има и штампано и електронско издање, моћан је пример како изгледа суочавање са потонулим континентима нашег наслеђа. Шта Вас је навело да кренете путем „археологије у култури“?    

На том путу важан „археолошки белег“се односи на проблем критичког преиспитивања и савладавања ауторитарне прошлости. Тај проблем  наметнуо се снагом своје предоминације у нашој суморној правно-политичкој и културној стварности. То је правно-политичка деструкција и пустош коју је за собом оставили ранији ауторитарни режими. Њихова жртва су били истакнути ствараоци и грађани Србије, као и право које је девалвирано и стављено у позицију слушкиње политике. Битна обележја ауторитарних режима који су ницали на тлу Србије су: монопол једне партије, политичка полиција, производња непријатеља, агресивна пропаганда, свеобухватни поглед на свет, негирање правне државе и владавине права, дискриминација, деликт мишљења, култ вође, државни тероризам.

Нажалост, чељуст великог зла ауторитарне прошлости још зјапи отворена над нашим судбинама и уколико се не затвори, прети да постане провалија будућности наше деце. У њој се батргају сводећи безуспешно своје рачуне прогоњени и прогонитељи: колико су прогоњени добили моралног признања, а колико прогонитељи укора. Колико су прогоњени поднели патњи, злостављања и жртава, а колико њихови гоничи примили признања, привилегија и награда.

Фото: Херетикус

Отуда се проблем савладавања зла ауторитарне прошлости у Србији намеће као покушај раскида са бившим диктаторским режимима, као вид неспроведене диференцијације са њиховим експонентима, као потреба да се сазна и запамти каква су недела чињења, да се бар делимично исправи неправда нанета бројним страдалницима, као потреба за  моралним и психолошким прочишћењем жртава ауторитарних режима. У том смислу одговори на питања савладавања ауторитарне прошлости значили би раскид са праксом тоталитарних режима и њихових данашњих рецидива, који су својеврсна потврда како је зло било (и остало)одомаћено и свеприсутно.

Покретањем часописа Херетикус настојали смо да попунимо велику празнину која већ деценијама постоји у нашој критичкој теорији, литератури и публицистици. Досадашње окретање главе од зла ауторитарне прошлости и склањање под тепих њених ружних трагова, значило је нојевско гурање главе у песак. Управо такав однос према ауторитарној прошлости која нам је на дужи рок запечатила судбину, утиче да не можемо да учинимо значајни искорак ка модерном, слободном и демократском друштву.

Деликт мишљења као изазов

Од почетка, „Херетикус“ покреће тешке и тамне теме наше прошлости – од злочина учињених у име револуционарне правде до остракизовања неподобних интелектуалаца и кажњавања деликта мишљења.

У оптици наших истраживања нашле су се доиста тешке и тамне теме наше прошлости: политичка репресија, затирање научне и културне баштине, остракизам интелектуалца, деликт мишљења… Бројни су фактори и детерминанте тих процеса дугог трајања који трају до данас: идеолошко-револуционарни разлози, ратни сукоби, недемократско социјално-политичко наслеђе, културно-антрополошки и цивилизацијски фактори. У периоду од 1945. до 1990-их година политичка репресија се одвијала у троуглу: ригидна комунистичка идеологија, репресивни војно-полицијски апарат и инструментализација кривично-правног законодавства и правосуђа.

Један од најпознатијих видова те репресије је деликт мишљења. За разлику од вербалног деликата који је као кривично дело ушао у кривично законодавство (кривична дела против части и угледа), деликт мишљења је одговорност за саму мисао која тек настаје или је настала. Њиме се криминализује само мишљење, лични став, свест о нечему чак и када није објављена. Код деликта мишљења нема кривичног дела, нити умишљаја, нема намере да се оно почини. Зато се деликт мишљења не сме криминализовати. Отуда су антички филозофи и римски правници истакли начело: Cogitationis nemo poenam patitur (Мишљење не подноси кажњавање)!

Насупрот овом начелу, у кривичном праву од времена римског принципата до апсолутне монархије, позната је установа crimen laese maiestatis, која је штитила цара/краља и његове доглавнике, а пука вербална „повреда величанства“, па чак и сама помисао на увреду, окрутно је прогањана, остављајући оптуженог на милост и немилост власти, тј. без икаквих могућности заштите или правних гарантија у кривичном процесу. Институт crimen laese maiestatis прихватила је крајем XII века Католичка црква у борби против јереси. Четврти латерански концил 1215. (у време када се у Енглеској доноси Велика повеља о слободама) донео је одлуку да се сама јерес и припадност њој мора кажњавати према нормама римског права. У односу на ранију праксу, значајну новину представљала је обавеза бискупа да сами траже јеретике приликом обавезне двогодишње канонске визитације, а не да чека формалну оптужбу (поступак инквизиције уместо акузације). Световне власти су убрзо прихватиле сарадњу с римокатоличком црквом у борби против јереси.

Главни тужилац Вишински чита оптужницу на суђењу Карлу Радеку (Фото: Викимедија)

Институт crimen laese maiestatis напуштен је у нововековном друштву у правним државама које се базирају на владавини права. Међутим, тоталитарни политички режими XVIII, XIX и XX века почивали су на суђењу људском мишљењу. Запамћени су репресивни закони француских влада из 90-их г. XVIII века, који су остали познати као „злочиначки закони“ (Les lois scelerates), затим „Закони против социјалиста“ (Sozialistengesetz) у Немачкој 1878, нацифашистички закони тридесетих година XX века у Немачкој, стаљинистички кривични закони у СССР-у, који су преузимани и примењивани у комунистичкој Југославији. Репресија је у свим тим случајевима била усмерена против слободе мисли и изражавања, са основном намером да дискредитује „превратничке идеје“ као обичан злочин који треба искоренити из друштвеног живота.

Захваљујући либералним идејама, конституционализацији политичке власти и владавини права, постепено је сазревала свест да се идеје не могу анулирати репресалијама и застрашивањем. Модерна демократска правна држава се разликује од аутократије и деспотизма по томе што признаје разлике у мишљењу и што њихово јавно изражавање не кажњава. У већини демократских земаља прихваћено је начело да деликт мишљења не може бити гоњен као други деликти.

Нажалост, деликт мишљења је био и остао у Србији до данас у три типична облика: (1) суђење за деликт мишљења, (2) судске забране новина, књига, часописа, филмова и позоришних представа и (3) културно-политички случајеви. Последњих година је повећан број суђења за деликт мишљења.

Успоставити нарушену равнотежу

Колико посла је урађено, а шта нам још предстоји ако желимо да поново успоставимо нарушену равнотежу, бар кад је историјска и интелектуална прошлост у питању?  

Анализом рада знаменитих српских интелектуалаца  ствара се јединствена прилика  за истраживање у циљу вредновања правних и ширих културних тенденција које су из Европе пренесене у Србију. Подсетимо се да су водећи српски интелектуалци XIX и првих деценија XX века у већини формирани  на основу најбољих европских узора. Они су вршили просветитељску мисију у Србији: преношење културних и научних достигнућа из развијених европских средина у Србију. Међутим, као образовани и модерни просветитељи, школовани у Европи они нису само Европу уводили у Србију, већ су и Србију уводили у Европу. Али, не Србију, примитивну, геачку  и необразовану, већ једну нову, чија се младеж школовала на најпознатијим европским универзитетима, ону у дипломатским фраковима и за универзитетским катедрама.

Лице једне такве Србије, однеговано и отмено најбоље се види у интелектуалним корифејима од Доситеја, Вука, Стерије, преко Светозара Марковића, Јован Ристића, Слободана Јовановића, до Тесле, Пупина, Миланковића,  Црњанског, који су као лучоноше проносили свећу културе и науке Србијом и чији су трагови остали до данас као драгоцени белег слободе у овом делу Европе.

Захваљујући њима током XIX и XX века у Србији су уношени основни појмови либералне демократије (слобода, права човека, владавина права…) и прецизирано њихово значење. Срицане су основне лекције модерне политичке историје. Тај важан и нимало лак посао обавила је образована интелектуална елита Србије. Историја је спора и њихов учинак постаје мерљив тек са становишта историјског искуства. Нажалост, ми то искуство још немамо, немамо критичку ауторефлексију своје прошлости.

Нажалост, у условима поменуте репресије многи од наших великана су запостављени и заборављени. Након Другог светског рата они су системски и систематски брисани из меморије. Многи су подвргнути репресији и остракизовани. Из тих разлога не мали број наших  великих људи је национална историја заобишла и запоставила. На тај начин  постоје значајне личности у историји Србије, које су остале заборављене, непризнате. Њихов значај је занемарен, а њихова имена не значе готово ништа широј културној јавности, и друштву у целини.

У протеклих 16 година часопис Херетикус се бавио критичким преиспитивањем судбина великих људи који су подвргнути репресији и остракизовани. Истражујући њихове случајеве на страницама преко четрдесетак свезака часописа остварена је својеврсна морална рехабилитација једног броја значајних личности у историји Србије. Документовани прилози о тим људима, њиховим животима и делима, бар мало ће подсетити на њихов значај. Осим ауторских радова, у часопису Херетикус публиковани су вредни документи и грађа која ће бити драгоцена за изучавање савременог српског друштва. На тај начин, часопис је „начео“ огроман, а неистражен проблем гушења људских права, прогона интелектуалаца и репресије и хипокризије у ауторитарним режимима.

Наш задатак је, између осталог, да се критички истражи културни утицај Европе на модерну Србију. Пажњу смо посебно усмерили на промене које су се у XIX i XX веку догађале на правно-политичком и културном пољу у Србији.  Познато је да је усвајање нових правних и цивилизацијских вредности и норми у Србији имало упориште на подручју Русије, Немачке, Француске и Енглеске, превасходно кроз утицај рада истакнутих личности и институција. То је важно јер је питање културног и правно-политичког идентитета једног народа постало важно данас, у XXI веку, услед утицаја процеса глобализације и „претакања” националних идентитета у наднационалне идентитете. Посебно су овим процесом угрожени мали народи, па је истраживање темеља правно-политичких вредности и идентитета тих народа један од важних аспеката њиховог очувања.

Интелектуалци: између отпора и издаје

Велику пажњу сте посветили гоњенима на правди, говорницима истине, од професора Михаила Ђурића до сликара Бербакова. Тиме нам показујете какав би морао бити пут интелектуалца, човека који не живи само од дипломе и научног рада, него је спреман и на жртвовање. Како избећи оно што је Жилијен Бенда звао „издајом интелектуалаца“? 

У протеклим  деценијама десило нам се оно што је Жилијен Бенда својевремено 1930-их година назвао „издаја интелектуалаца“. Многобројни интелектуалци широм Србије својим јавним наступима и политичким ангажовањем дали су кредибилитет политичким страстима и националним сукобима – постајући тако произвођачи мржње и промотори рата. Они су издали свој позив јер нису урадили  оно што су по свом занату и професији морали да учине – да као научници, уметници, ствараоци понуде стручне и компетентне одговоре на изазове времена.

Михаило Ђурић (Фото: Туристичка организација града Шапца)

Нажалост, нама се десила још једна издаја интелектуалца – издаја свог народа и државе. Не мали број српских интелектуалца се отуђио од свог народа и прихватио позицију компрадорске елите. Штавише, прихватили су да им се навуче јарам неолибералног ропства и да ухваћени у мреже глобално-стратегијских модела доведу  свој народ и државу у колонијални положај периферије новог светског поретка.

Одговорити на питање како избећи ове „издаје интелектуалца“ није нимало лако. Драгоцен одговор дали су поменути великани наше културе од Доситеје и Вука до Слободана Јовановића и Михаила Ђурића. Они су својим животом показали како се одужује дуг свом народу и држави.  Они су афирмисали етос јавног делања, утемељеног на јединству мишљења, говора и делања, на прожимању и постојаности животног и мисаоног опредељења. Реч је о етосу који у храбрости за истину види највиши израз људског достојанства, а у присуству  аутономног интелектуалца у модерном полису налази кључ демократије. Најзад, они су показали да се може бити и Србин и Европљанин.

Упозорили су на поразну чињеницу да је српски народ у својој повести често прелазио пут од неодмереног уздизања и слављења Европе као своје духовне постојбине и највеће узданице спрам које се односио са неограниченим поверењем и страхопоштовањем до потпуног разочарења у Европу и одбацивања свега што носи европски предзнак и опредељење. Кретање по овим крајностима показало се као кретање из пораза у пораз, што је на крају XX века довело у питање опстанак српке државе и народа. Стога се према Европи морамо односити с пуним поштовањем њених великих вредности, али, и критички према мрачној страни њеног бића. Јер, непорецива постигнућа и супериорност западноевропске цивилизације  имају другу страну медаље: њихову (са)одговорност за муке, патње и зла света.

Оживљавање Мирка Косић

Поред интелектуалаца на удару титоизма, бавили сте се и онима који су морали да се, пред „револуционарном правдом“, склоне у емиграцију. Оживели сте великог социолога Мирка Косића. 

Косић је наш најзначајнији социолог између два светска рата. Први је целовито образложио најважнија епистемолошка питања социолошког метода, ослањајући се на Макса Вебера, а потом и на основна начела Диркемовог позитивистичког метода. Писац је првог уџбеника социологије у Србији (Увод у општу социологију, 1934) и оснивач првог социолошког часописа, Друштвени живот. Објавио је бројна дела: Пангерманизам,1912, Модерна Германија, 1912, О Словенцима,1915, Die Südslavenfrage, 1918. Die soziologischen Grundlagen der Geburtenbeschränkung (докторска дисертација), 1918, Социографска упутства за испитивање села, 1922, Идеја прогреса у савременој социологији, 1924, Новији типични покушаји конституисања социологије, 1924, Основи економне политике, 1925, Савремени економско-политички правци особито у Средњој Европи, 1929, Превирања у светској привреди: Криза капитализма?, 1931, Die soziale Differenzierung der Jugoslawen, 1932, Бољшевизам, фашизам и националсоциализам, 1933, Проблеми савремене социологије, 1934, Хрватско питање и национално јединство, 1937, Наша спољна политика: говори одржани у Народној скупштини, 1938, Зар опет по старом? Или партиски „прваци“, „колаборатери“ и „бунтовници“, 1949, Је ли 27. март 1941. плаћен?, 1950, На историјској раскрсници, 1950, Гробари Југославије: ко је „дрско лагао“?, 1951. Објавио је велики број чланака и прилога у југословенским, немачким, мађарским и швајцарским часописима и листовима.

Мирко Косић (Фото: СУИсторија)

Косића је пратила срећна научна, али несрећна политичка звезда. Због сарадње са окупационим режимом, морао је да заувек напусти Србију. После Другог светског рата живео је у емиграцији у Швајцарској, где је, одбачен и заборављен, умро 1956. године.

О Мирку М. Косићу и његовом делу, нажалост, мало се зна. Код нас се воде идеолошки спорови о његовој улози у периоду 1941–1944. године. И даље га оптужују да је „српски Квислинг“, „Недићев вицегувернер“, „српски националиста“, уместо да се његово научно дело објективно проучава и студира. А то је и сада извор неспоразума и дисквалификација. При томе се превиђа да је он био веома цењен у међународним социолошким круговима. Јозеф Рацек, у зборнику о Гурвичу (1945), сматрао је Косића најзначајнијим југословенским социологом, а његову књигу Увод у општу социологију оценио је као изванредну, равну било којем сродном раду написаном на енглеском језику. После његове смрти 1956, Soziale Welt је објавио некролог који је написао Л. фон Визе, а у наредном броју објављен је његов прилог „Zür europäischen Neuordnung“.

Осамдесетих година XX века појавили су се у Србији позитивни осврти на поједина дела Мирка Косића из пера истакнутих социолога и економиста: Радомира Лукића, Војина Милића, Милована Митровића, Лазара Пејића и других. Упркос томе, личност и дело Мирка Косића остали су прекривени велом заборава и олаких дисквалификација. Из тих разлога на моју иницијативу у Кикинди је 2012. одржан научни скуп о Косићу а потом је 2013. објављен зборник Мирко Косић – личност и дело. Циљ је би да се на систематски и мултидисциплинаран начин осветли личност и дело Мирка М. Косића и да упозна стручну и ширу јавност о резултатима расправа вођених о њему. Тиме је скинут вео заборава са Мирка Косића и олаких дисквалификација његовог дела. Отуда објављивање овог зборника има за сврху не само очување успомене на личност и дело Мирка Косића него и подсећане на један важан извор социологије у Србији и незаобилазан путоказ за одговоран и озбиљан рад на пољу социолошке науке у нас. Овај зборник о Косићу био је подстицај младом социологу Ивану Јовановићу да своју докторску дисертацију на Филозофском факултету Универзитета у Београду посвети теми „Социолошко дело Мирка М. Косића“.

Значај Живојина М. Перића 

Oгроман труд сте уложили у рехабилитацију чувеног професора Правног факултета у Београду, Живојина Перића, коме сте посветили и изложбу са изузетним каталогом и биобиблиографијом. Реците нам нешто о потрази за Перићем.

Живојин М. Перић (Стублине,1868— Оберурнен, Швајцарска, 1953) био је правник, политичар, професор универзитета и академик. Основну школу је завршио у Стублинама, а гимназију у Ваљеву и Београду. После дипломирања на Факултету правних наука 1891. у Паризу, вратио се у Србију. Био је запослен у  државној служби  од 1893. до 1901. Након тога је изабран најпре за ванредног професора за предмете Грађански судски поступак и Међународно приватно право у Великој школи 1898, а потом 1905. године за редовног професора за Грађанско право на Правном факултету Универзитета у Београду. За дописног члана Српске краљевске академије наука изабран је 1905. године. Активно је учествовао у политичком животу Краљевине Србије. Аутор је великог броја дела из области приватног права, филозофије права и политикологије. 

За време Другог светског рата и немачке окупације Србије Живојин Перић је радио при Министарству просвете и вера. Године 1944. напустио је Србију и отишао у Швајцарску где је живео повучено у кругу своје породице. Упокојио се 1953. године.

У првим деценијама после Другог светског рата Живојин Перић и његово дело су потпуно игнорисани. Овај корифеј Правног факултета гурнут је у заборав, а његове бројне књиге, студије, чланци, прикази и белешке остали су скрајнути по јавним библиотекама и препуштени забораву. Тек ће средином 1980-их година почети озбиљнија рецепција дела Живојина Перића. Томе су посебно допринели поједини професори београдског Правног факултета: Божидар С. Марковић, Слободан Перовић, Данило Баста, Љубица Кандић, Миодраг Орлић, Олга Поповић Обрадовић и Драгољуб Поповић. Захваљујући њиховим радовима делимично је исправљена велика неправда према Живојину М. Перићу и његовом делу. Они су указали на плодан и разноврстан опус Живојина М. Перића из области приватног и јавног права, филозофије права и политикологије. Ти радови су бацили нарочиту светлост на његову личност и показали да његово дело представља један од највећих домета у српској правној науци и умногоме се приближава светским правним врхунцима прве половине XX века. Упркос томе, личност и дело Живојина М. Перића остали су прекривени велом заборава и олаких дисквалификација. Отуда велика контроверза о њему. Неки су у Перићу видели страно тело у српској култури; осуђивали су га као отпадника и издајника нације. На другој страни су многи који верују да је његова стваралачка величина неспорна, правна мисао жива, морална снага неупоредива.

С којим циљем је приређена изложба о Живојину Перићу?

Изложба је приређена поводом обележавања 150годишњице рођења Живојина Перића с циљем да укаже на његов живот, стваралаштво и просветитељску мисију. Намера је да подстакне рецепцију и проучавање његовог дела, да млади правници упознају животни пут сеоског дечака који је кренуо из малих Стублина и успео се до највиших храмова науке Србије и Европе. Стална поставка изложбе је постављена на Правном факултету у слушаоници „Живојин М. Перић“ а биће представљена у Библиотеци у Обреновцу и  градовима Србије који испоље интерес. У припреми изложбе користио сам искуства која сам стекао у припреми изложбе о Слободану Јовановићу 2009. и о Драгољубу Јовановићу 2012. године.

Постоје ли кључне тачке изложбе које бисте издвојили као посебне?

На двадесет и два плаката, коришћењем доступне грађе Архива Србије, Правног факултета Универзитета у Београду, САНУ и највећим делом архиве породице Перић, тематски су представљени: породица, детињство, младост и школовање, универзитетска каријера и друштвени ангажман Живојина Перића. Посебно су презентирана његова дела, бројна научна и друштвена признања, академска делатност, као и део кореспонденције. Саставни део изложбе је и филм који је снимио Перићев зет 1932. године у посети Београду, као и објављена дела Живојина Перића из фонда Библиотеке Правног факултета. Најзад, Добрило Аранитовића и ја смо припремили и Библиографија Живојина М. Перића са хронологијом живота и рада која има 1.346 библиографских јединица. На крају је дата Хронологија живота и рада проф. Перића, која указује на важне датуме из живота и стваралаштва ове изузетне личности наше културе, као и на путеве и странпутице рецепције његовог дела. Посебан напор је уложен у прикупљање фото-документације о Живојину М. Перићу, која додатно обогаћује његов научни, политички, педагошки и мислилачки профил.

Дијалог као темељ културе

Увек сте сматрали да је осовина сваке културе дијалог. На жалост, код нас још увек влада острашћена антидијалогичност. Какве су могућности нашег дијалошког сазревања?

Острашћеност и антидијалогичност је последица наше ратничке традиције у којој је дијалог ратни реквизит. Он се често води преко мушице са руком на окидачу. На јавној сцени Србије доминира такав дијалог, уз олаку и неодговорну употребу прејаких речи које фијучу и пуцају као бич, погађају као метак. Општа девалвација и инфлација највише је погодила речи. Ми живимо у земљи прејаких речи од којих се страда као од метка. У земљи политичких бајалица, опште граје и брбљања где нико никога не слуша. Где није битно ни шта се говори, ни како, већ само ко говори! У земљи препуној политичких нарциса и барбарогенија којима Демостен, Цицерон, Џеферсон и Робеспјер нису ни до колена! У земљи чији водећи политичари и јавни делатници „када узму реч не знају о чему ће да говоре, када говоре, не знају о чему говоре, и када заврше, не знају шта су казали“. Јован Дучић би рекао: „Када Бог хоће да казни један народ он му пошаље овакве говорнике“!

У таквој ситуацији нама је, доиста, неопходно дијалошко сазревање које помињете: нови дијалог који се не своди на ратни реквизит, нити на ригидну догматску искључивост, који поставља једино важећу дијагнозу савремености и чији је превасходни циљ оспоравање и довођење у питање друге стране, опонента. Напротив, реч је о дијалогу који представља резултат (само)свести о границама сопственог становишта и потребе да се помоћу резултата других оријентација и стратегија премосте властите границе и, евентуално, досегне до продуктивне синтезе. Позив на такав дијалог ових дана долази и из Српске православне цркве: „За разлику од свих живих бића, Бог је људима дао језик за споразумевање и разговор. Позивам све грађане Србије, нарочито носиоце јавних функција у друштвеном и политичком животу, на међусобни братски  дијалог и договор. Да ојачају разум и обуздају страсти, да спусте тон а узвисе част и достојанство“ (Владика шабачки Лаврентије).

Зато је важно реактуелизовати старогрчко поимање разговора (дијалога), као правог облика политичког мишљења и најпримеренијег начина политичког општења. Неопходно је у јавним наступима афирмисати одговорност за јавну реч, полагање рачуна за јавно деловање. Морамо се чувати тешких и јаких речи од којих се страда као од метка. У ратовима на тлу Југославије 1990-их прво су пале прејаке речи, а потом меци, гранате и бомбе. Песника Бранка Миљковића је убила прејака реч, а Иво Андрић је мудро записао: „Ми нисмо довољно свесни колико наша јавно изговорена реч  може дуго да живи у другом човеку“.

Има ли наде?

Народ смо стар и уморан. Просечна старост у Србији је 44 године. Ипак, dum spiro – spero. Назирете ли на обзорју наше културе младе снаге које ће наставити истраживање прећутане баштине?    

Демографско-економска слика Србије данас је трагична. Из године у годину смањује се наталитет, пада производња, расте број незапослених, штрајкова, друштвених сукоба. Расте број необразованих, опада отпорност становништва на болести, градови су (и поготово села) оронули, а путеви запуштени. Статистички показатељи у последње време указују и друге знаке кризе, на стање друштвене амнезије. Ако се овоме додају сталне деобе и сеобе, те вечита борба око расподеле друштвене моћи и власти, онда слика Србије изгледа још јадније. По мишљењу социолога наше друштво је болесно на смрт а Србија је на рубу пропасти. Уз то, на светској сцени воде се нови ратови чији циљ нису ни ровови ни територије, ни сировине, већ наша свест. У тим ратовима противник се не побеђује тако што му се порази армија, разори инфраструктура, опљачка богатство, већ тако што му се зароби свест преко комуникацијских канала (медија, образовања, културе и сл.), сломи воља и способност за отпор.

Упркос томе, охрабрује чињеница да стасавају младе генерације које се занимају и озбиљно истражују нашу националну културу, и посебну нашу прећутану баштину.  Ти  млади људи  иако живе у времену доминације насртљиве глобалистичке моћи, у годинама смутњи, насиља и превара, теоријског вакуума и моралног посртања – остварују изванредне резултате у студију и значајне домете у својим струкама.  Упркос остракизму интелектуалаца који је дубоко укорењен у српској традицији, упркос егзодусу интелектуалаца из Србије последњих деценија,  они су нам пробудили веру да на овом трусном балканском тлу нису порушени сви мостови који нас повезују са великим цивилизацијским тековинама: мира, слободе, демократије и повратили наду да још има шансе за човеков усправан ход и стваралаштво, да постоји могућност да сачувамо слободу мишљења у доба свеопште манипулације свешћу. А док има вере и наде, биће и човека и слободе, или бар борбе за њих!

То су разлози због којих верујем у наш народ. Поред свих тешкоћа и искушења са којима смо суочени, верујем да ћемо наћи излаз из садашњих невоља и из свега изаћи неокаљани и оснажени. Дакле, преостаје нам да верујемо да ће на смену оштећених српских интелектуалаца доћи, и да већ долазе, неки нови клиници у чијој ће младости, баш као што је то било и са нашом младошћу, запостављени великани српке културе бити не само приступачни, него и драгоцени и неопходни саговорници. Зато нема разлога да сумњамо у то да ће, како је то говорио Михаило Ђурић, српски народ, упркос свим тешкоћама и искушењима кроз које данас пролази, умети да остане веран себи, свом изворном слободарском опредељењу, те да ће наћи начина и смоћи снаге да одоли суровим претњама и притисцима моћника и силника данашњег обездушеног и обезличеног света, да ће успети не само да потврди своје право на опстанак него и да стваралачки присвоји своју велику прошлост и тако, у крајњој линији, уистину обогати и осавремени свој национални дух и карактер.

Проширена верзија разговора објављеног у „Печату“, број 585, 13. септембра 2019.

Разговор водио: Владимир Димитријевић

Опрема: Стање ствари

(Печат, 13. 9. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Промаја се не види,не мирише него голица савест,прошлу љубав,идеологију,кукавичлук.Од када сте постали Господин па академик доктор професор..интелектуалац у оваквој Србији..негирате самог себе без обзира што се трудите..Коме Ви то Господине па Докторе..Где су вам Пацијенти..Шта је то што ја делим са осталим Србима данас..?Достојанство или ти Десио се Човек у Светом с Тројству..4С је кван тум..Господо о Господе шта ми то радиш.
    цмок
    Пс.http://hereticus.org/category/aktuelno/ од 21 Јан 2015 мук..на сајту..

  2. Десио се Човек у Светом С Тројству.Еволуција душе.Срби су постали Кван Тум Народ..4С најзад има смисао.А ви који сте пристали да вам се обраћају прво са Господин па Академик па Доктор па Професор па..Интелектуалац у оваквој Србији ,како вас није стид.Где су вам пацијенти.

  3. „Косић је наш најзначајнији социолог између два светска рата“

    Проф. Др Мирко М. Косић (Велика Кикинда, 1892 – Lugano, Швајцарска, 1956.) бавио се у емиграцији истраживањем наше политичке прошлости, где је објавио и ову расправу између осталих, под горњим насловом. Расправа је објављена у повременом часопису „ЗАВИЧАЈ“, којег је издавао у Калифорнији Никола Н. Томић, дипломирани правник и политички емигрант.

    И овом расправом проф. др Мирко М. Косић је иза себе оставио једно национално и корисно дело.

    Расправа је објављена у Томићевом „Завичају“ у броју 14. од октобра 1953. године. Уверени смо да је мали број Срба у свету који су сачували ову значајну и корисну расправу, коју сам у целости приредио за све читаоце Вашег портала и која гласи…
    Проф. др Мирко М. Косић: ЗАБЛУДЕ И ЗАМАГЉИВАЊЕ У НАШОЈ ПОЛИТИЦИ
    Прва је дужност свакога од нас који је размишљао о судбини свога народа да из проживљених историјских догађаја извуче бар накнадне поуке за оне што ће доћи, како би ови били мудрији него бивши чинитељи.

    У сложеном сплету узрока наше националне катастрофе будући историчари имаће (ако буду на висини бар данашње науке) да поклоне велику пажњу духовној недораслости једној изванредној сложеној ситуацији наших државника и политичара од 1918. на овамо, а која се огледа у појмовним и чињеничким заблудама око идејних основа наше народне и државне политике.

    Тих је заблуда био велики број. Овде ћемо се ограничити на неколико од крупнијих које дејствују још и данас, односно чија дејства допиру и у садашње прилике. Те су заблуде, чини ми се, углавном троструке природе:

    или нису знали извесне битне чињенице (нпр. да Хрвати у огромној већини нису желели „Ослобођење“ и уједињење са Србијом или да се Римска Црква неће одрећи својих тежњи за експанзијом и на Балкану, да неће лако подносити фактичну превласт православних у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца; као и да су Словенци духовно много ближи Хрватима него Србима, итд); Или да су имали помућене појмове и представе о начелним односима и могућностима заједничког државног живота (као: шта су битни чиниоци тзв. народног јединства, шта стварна дејства разних облика федерализма, у чему је сепаратизам, а у чему формални унитаризам, шта је бит „народне државе“, шта демократије односно политичког „ослобођења“ итд.); или нису схватили „знамења времена“ (тако: да је образовање државе Срба, Хрвата и Словенаца на основу „права самоопределења народа“ провизорног значаја да и моћ Француске, велике пријатељице Срба, подлеже историјском мењању, да се временом „идејне снаге“ старијих генерација претварају у шупље фразе за оне који прирашћују, да после уједињења социјалне тежње наткриљују националне тековине, да „новоослобођени“ неће вечно подносити повлаштености „ослободитеља“, да нове генерације неминовно врше ревизију вредности, мерила и појмова и де се после Првог Светског Рата темпо историјског мењања нагло убрзавао и да су се јучерашње идеје и људи брзо преживљавали тако да су физички очеви постајали духовно дедови својих синова…).
    Од свих тих (и многих других) заблуда најсудбоноснијима испоставише се: а) фраза-догма о народном јединству Срба, Хрвата и Словенаца, б) предрасуда Срба да федерализам слаби снагу државе и да је свака тежња за аутономијом „објава сепаратизма“; в) да је Србија била прототип „народне државе“; г) да су војничке одлике „ослободитеља“ гарантија и за њихову „државотворност“.

    a) „Народно јединство“

    Шта чини једно мноштво људи једним народом, о томе постоје у за то питање надлежној науци, у социологији , у главном два учења: а) немачко-„конзервативна“ тзв. објективистичка доктрина, по којој заједница порекла и језика чине народно јединство и б) француско-„демократска“ тзв. субјективистичка теорија, по којој је нација „свакодневни плебисцит“ (Ренан). Оба су учења настала у вези са питањем: шта су национално Елзашани ( и северни Лонтришани) који су „германског“ порекла („крви“) и говоре као матерњим језиком немачким наречјем а – осећају се „Французима“? Интересантно је да су многи српски „интелектуалци“, по симпатијама па и образовању „француског менталитета“, а тобоже „демократе“ прихватили, већином несвесно, немачку концепцију народности: заједница „порекла“ и језика (а посто је порекло већином непознато у односу на даљу прошлост, то онда заједница језика!). И тако је код нас од филолога и њима блиских „националних наука“, историје и народописа, проглашена догма „народног јединства“ Срба и Хрвата на основу заједнице књижевног језика. Људи су побркали оно што би могло да буде (и што би желели да јесте са оним што је стварно или у истини! То је једна од честих појава код некритичких, духовно недисциплинованих људи којима језик ради испред мозга или у најбољем случају који „мисле“ осецајно а ретко и слабо логично. Тај најчешћи тип „интелектуалца“ код нас оквалификовао је Јован Цвијић са „врапчије памети“. А ти су по правилу и најгрлатији и најсамосвеснији… Тако су код Срба средњошколски наставници (а они су у сразмерно великом броју играли видне политичке улоге) декретовали „народно јединство“ Срба и Хрвата. Међутим, на хрватској страни минималан је био број оних који су прихватили ту тезу у смислу првобораца народног јединства код Срба. (И то су претежно били Далматинци – омладинци). Оно што донекле извињава заблуду Срба о народном јединству са Хрватима то је чињеница да су објективне разлике („расног“ типа, наречја, вероисповести, темперамента,…) између источних и западних Немаца, или северних и јужних Талијана (сем вероисповести) ништа мање, него ли између Срба и Хрвата. Код Срба и Хрвата били су дати објективни предуслови (особито заједница језика) али недостајао је одлучујући моменат: историјски настала свест и воља припадања једној Нацији! Можда би временом и поступно, живећи у оквиру заједничке државе, привредном и културном интеграцијом (спонтаним стапањем) свест југословенске националности наткрилила свест и осећање српске, хрватске и словеначке народности. Али за то би било неопходно на првом месту да се у заједничкој држави осецају сви стварно равноправним, дакле да нико нема више шансе за напредовање у привреди, војсци, државној служби и „политици“ већ на основу свога места рођења или места рођења жене му… А код нас је после Уједињења у том погледу терано управо у најбезобразнију крајност.

    Реакција на непамет те врсте није дошла у српским крајевима од генерације која се борила за Уједињење. Моја генерација је трпела да се свугде укметише и недорасли бивши полковници, „срески“ и остали „ослободиоци“ из дубље позадине, али синови те моје генерације, који прирастоше у својој држави, не хтедоше више да подносе повлашћеност „елитних“ мангупа са Дорћола и Чубуре и цинцарско-гурбетског накота од Шапца до Власотинаца… Реакција те генерације на стварну неравноправност „ослободилаца“ и новоослобођених дошла је до изражаја у чињеници да је код Тита већина била Срба и то из крајева у којима није усташки терор кренуо Србе у шуму (Црна Гора, Бока, Војводина, Јужна Србија). Е па када су новоослобођени Срби, који су чезнули за ослобођењем од туђинске државе и Уједињењем са Србијом, убрзо „имали задовољно“ од таковог Ослобођења и Уједињења, како су се тек морали осећати Хрвати, који нису желели ни Ослобођење, ни Уједињење, па се нису ни борили за њих (него упорно против!)? Хрвати, који су имали какву-такву покрајинску самоуправу и у Хрватској-Славонији и у Далмацији и где није сваки средњошколски суплент или полицијски писар постављан у Пешти или Бечу.

    б) Федерализам и сепаратизми

    Народна јединства не могу се декретовати. А не може никоме ни „ослобођење“ бити наметнуто. Без унутрашње сагласности нема јединства нити истинског ослабођења и уједињења без жеље и пристанка. Зато је начело народности (националност) држава (из 19-ог века) у 20-ом веку добило своје продубљење у начелу права самоопределења. Где се проширују државне границе без слободног пристанка несумњиве већине живља нових крајева ту није могуће да се на дужи рок одржи ни демократски поредак уколико га је уистини и било.

    Стварности политичких и културних односа и прилика у српским, хратским и словеначким подручјима одговарала је једино федерална организација државе и то на основи најширих покрајинских самоуправа (дакле „покрајински федерализам“). Само у оквиру тако организоване државне заједнице могло се очекивати да ће се временом и постепено моћи развити југословенски патриотизам и тако нешто што би се могло назвати и југословенском националном свешћу уз одржање посебних народних осећања, српског, хрватског и словеначког… Нешто подобно британском случају са енглеским, шкотским и велшким родољубљем.

    Политички фактори Србије (Круна, „војска“ и вођство двеју главних партија) имали су 1918/20. могућност да ударе темеље таквом развоју југословенске националне будућности: Далмација је била још онда југословенски надахнута, а у Босни и Херцеговини још није узео маха политички утицај Загреба. Покрајинске аутономије одузеле би антидржавну оштрицу и тзв. мањинским питањима и на Северу и на Југу, јер би се у оквиру покрајинских самоуправа све народносне скупине диференцовале по привредним, социјалним и културно-идеолошким интересима и идејама и међусобно повезивали рецимо српски аграрци са хрватским и словеначким, најамни радници из Србије са онима из Босне и Херцеговине, Хрватске, Далмације, Војводине и Словеније; грађанско-привредне скупине Срба повезивале би се са хрватским, словеначким итд. грађанским слојем, а у Хрватској и Далмацији као и у Словенији напрама клерикалним снагама груписали би се „напредни“ либерални елементи. Не би ни Далматинци, а још мање Босанци тежили под Загреб када би имали своје пуне самоуправе као што ни Македонци не би преко слободе у својој аутономији тражили бугарску власт. Тај је моменат пропуштен. Нити је у Београду било схватања за стварне могућности („Можемо ми све до Граца“ и „Ни верском јединству Срба и Хрвата ништа неће стајати на путу!“ итд.) нити су Срби политичари из Хрватске хтели да остану коначна мањина у Загребу када им се чинило могућним да владају целом Хрватском-Славонијом кроз-београдски централизам… А Светозар Прибићевић није патио од „демократских сентименталности“ како је то сам рекао, (види: Slavonic Encyclopedia, New York, 1949, стр. 1059; та он је био „државник“ – „реалиста“.

    У Србији је постојало дубоко уврежено нерасположење према аутономијама. Њих су балкански народи познавали као прелазни облик ка отцепљењу од Отоманске империје: Источна Румелија, Крит, Родос, а раније Молдавска, Србија и тежње у Македонији, Босни итд. Тако је појам аутономија у политичкој свести Балканца везан за „сепаратизам“ и за тежње ка потпуном отцепљењу. А политички појмови балканских народа прожети су и османско-исламским схватањем да победник у рату влада свим задобијеним земљама и житељима, да је господство и владавина нешто што се на мачу добија и губи (па уосталом: „Зашто смо се борили!?“). Пристати на аутономије покрајина значило би одрећи се заслуженог „плена“. То ће да чине ратници само у крајњој невољи, пред опасношћу од пораза. Освојени (или и „ослобођени“) постају равноправнима са освајачем када приме Ислам, или – када ступе у тазбинске и кумовске односе са победницима, али и онда не потпуно равноправнима (један мој познаник адвокат у Београду, а рођени Сремац, обичавао је рећи: „Ево ова моја Перса, десет година како ме у смислу Српског Грађанског Закона мора да слуша и да се повињава мојим одлукама, али ипак још мисли да је она нешто више од мене пошто је ту негде из Кумодража а ја „само“ из Прека…“). То је, уосталом, тако било и у Енглеској још тамо пре 6-700 година између потомака Нормана и Саса односно Данаца…

    Но „ослободиоци“ не запажају да је највећи сепаратизам у томе да за себе захтевају власт и „плен“ тј. најбоље положаје и најрентабилније „послове“ (лиферације, концесије, субвенције, провизије, царинске заштите, „хонорари“ итд.). И то не само у престоници односно од централне власти него и у „новим крајевима“ и од ондашњих „самоуправних“ власти… Највећи су стварни сепаратисти они који сматрају да им већ по месту рођења припада стварна превласт.

    в) Србија „народна држава“

    Они који неће да увиде (или да признају) основну заблуду „народног јединства“ и тобожње „слабости“ (нпр. Сједињене Државе, Канада, Швајцарска…) федералистичке (и то покрајинског, не народног федерализма) организације државе, позивају се најчешће на то, да је Србија била истински „народна“ или и „сељачко-демократска“ држава и да је она тај дух унела и у јединствену (централистичку) Краљевину СХС односно Југославију. Тај народно-сељачки „дух“ да претставља суштинско ослобођење и за Хрвате и Словенце и Србе Пречане, који су тобоже „робовали“ у феудалистичкој Хабзбуршкој Монархији. Нема сумње: у Србији је било и пуне друштвене и знатне политичке демократије (бар од 1903.). У томе је и била њезина привлачност за „пречанске“ Србе и напредне Словенце (и понеког Хрвата). Но било је још нечега у Србији што није било ни „народно“ ни „сељачко-демократско“, а што је избило у Југославији „на предњак“, особито када је утрнула политичка демократија (а и друштвена почела да замире). То је онај специфични „балканизам“ у менталитету варошана, не само у Србији, него и у Бугарској, Румунији и границама до пре 1918, у Грчкој. Вароши (управо варошице, бар до јуче) на целом Балкану представљају легла туђинског „левантијског“ (неки страни посматрачи додају још и византијског), паразитско-шићарџијског „духа“ средине, која је од искона била разнородна-туђинска према околном сељачко-пастирском народу Срба, Бугара, Румуна и Арбанаса. У варошима Балкана живео је и даље оријенталско-левантијски менталитет некадање византијске цивилизације, чије „левантијство“ је још зановљено приливом Турака и свега оног етничког наноса у њиховом поводу: Јермена, Грка, Цинцара, шпањолских Јевреја, а нарочито Цигана разних „поврза“ (од етиопских и мисирских до хиндостанских). У Отоманској Империји су ти елементи уживали стварну повлаштеност према сељачко-пастирском српском, бугарском или румунском народу и то зато, јер они у крајевима тих народа нису предсстављали носиоце национално-политичких традиција. А познато је да је у Отоманској Империји цела грађанска, а особито привредно-финансијска администрација, била у рукама Грка и Јевреја. (Нарочито су Јевреји уживали велике повластице и тако је разумљиво да су нпр. 1878. године Јевреји Србије захтевали од Берлинског Конгреса да не призна Кнежевини Србији пуну независност од Турске).

    Тај туђински варошки елеменат развио је кроз векове посебан однос према држави у којој је живео и према народу у чијој је средини „паре печалио“: без труни осећања одговорности према држави и њезиној судбини, трабанти скутоноше туђинских властодржаца, а бездушни исисивачи и пљачкаши (у неуморној грамзивости и безобзирном „зеленаштву“ према неписменом и бесправном рајетину) и то не само као „чорбаџије“, трговци, еснаф-људи и имаоци „спекулативне радње“, него и као владике и проте Грци међу Словенима или Румунима (Стефан-Стевча Михаиловић у својим мемоарима, издање Српске Академије Наука, Београд 1928, стр.55, забележио је како је још у првој половини 19-ог века слушао у Нишу у српској цркви месног владику, Грка проповедати на турском језику). Чиновници, без савести и без знања и способности, а без сваке савести, видели су у раји само могућност гулења и отимања. Раја је била бесправна и презрена „стока“ за те носиоце једино постојеће „јелинске културе“ или богом изабране израиљске премудрости. И само хајдучија је значила могућност раје да се „наплати“ и на турском силнику и паразитском Грку, Јеврејину, Цинцарину – али то су били само изузеци, а варош је била тврда бусија тих паразита. У варошицама Балкана кроз векове учвршћивао се менталитет подвалаџијства, „челепирлука“ (по најнижим ценама откупити сељаку његову муку, а по највишим продати му „бофл“ – робу из Царевине или „из Цариграда“), посредништва код власти, а све то у ситничавој завидљивости и крајњој нескрупулозности конкурената-паразита који се денунцијацијама код властодржаца у злобној међусобној суревњивости „изграђивали“ и „подваљивали“. Јован Цвијић указао је на то, да се велик део метода (подметања и „прикачивања канте“, једном речју подвалаџијства) партијско-демагошке „политике“ на Балкану не своди на хајдучку крв тобожњих предака партијских „првака“ него на „дух“ покварене ненародне чаршије, Цинцара и осталих туђинских сливака. (Туђинац уопште има свугде мање обзира према народним схватањима средине у којој борави само да би „зарађивао“). А траје генерације и генерације да се туђинци, када нису усамљени појединци него читаве „колоније“ – скупине истински, не само површно и привидно, „претопе“. (Ђорђе Вајферт се на самрти одрекао и Светог Ђорђа, своје тобожње „Славе“ и масонства и вратио се у крило Свете Римске Цркве и швапске нације).

    Те балканско-левантијске ненародне варошке средине толико су у себе устаљене и вирулетне да прожимају својим менталитетом и све новопридошавше елементе и то свеједно да ли су то отпаци патријархалног села или може бити дошљаци „из Европе“ (тако нпр. и потомци оних Пруса-Штурма, Лилера и др. – што дођоше за време Краља Милана, постадоше прави Балканци…). Није првенствно „раса“ која уобликује менталитет и морал него друштвено-културна средина. А та левантијска варошка цивилизација показује се у вароши редовно јачом од патријахално-сеоске. И само изузетно људи произишли из добрих сеоских задруга одржавају и у вароши свој задружно-честити патријархално-домаћински дух. Познато је колико је велик удео Цинцара у „вишој бурзоазији“ и Србије. И када је мушка лоза српска са села често је женска страна варошко-цинцарска са доминирајућим утицајем (захваљујући престижу старије варошке културе) цинцарске тазбине. (Карактеристично је за велик утицај Цинцара у Србији нап. да је и вођство Српске Земљорадничке Странке, пошто је изинтригриран Србин, отац земљорадничког задругарства Мика Аврамовић, прешло на два Цинцарина еснаф-дипломате и цинцарских зетова, а који се сродише и са Јеврејима… па то ти је онда залога „земљорадничке идеологије“…). Но многи не знају да смо имали и генерала и министара и професора Универзитета и вероучитеља пуно – или полукрвних Цигана…

    Од нарочитог је значаја однос српског народа са Јеврејима. Били смо не само најтолерантнији него и хумани према њима (једино Недићева влада није учествовала ни у каквим антијеврејским мерама!). Имали смо Јевреје или полу-Јевреје министре, председнике Академије наука и професоре Универзитета, армијске генерале и амбасадоре. Одликован је Светим Савом не само Геца Кон, него и извозничарка перја и живине Хартманка из Суботице… па ипак су нам упропастили завидан углед који смо имали у Сједињеним Државама Словенци и Хрвати путем својих јеврејских веза (преко својих јеврејских жена), од Адамича, до Радића, и ништа нам не вреде „наши“ Јевреји: разни Симићи, Шантићи, Гавриловићи… Од куда то? Од куда је то да странци, који дођоше у додир са народом Србије заволеше га али који нас знају само по нашим политичарима, дипломатском особљу или новинарима ни мало нас не цене, шта више убрзо нас презиру односно не могу да подносе? А одкуда и то да се у Србији странци појединци брзо асимилују док „Београд“ није био успео да задобије са својом политиком ниједну етничку „мањинску“ групу (него је шта више успео да отуђи и своје најбоље пријатеље у Војводини или Далмацији, чак и међу самим „челик-Србима)? А изгледа да се чак и демонски-генијална „раса“ Јеврества стерилизује у додиру са балканском чаршијом, која по правилу производи или интелектуалне или моралне „мућкове“, свеједно да ли је гнездо цинцарско, јеврејско ( или „пола Атина а пола Палестина“), греческо, јерменско, циганско или и „српско“ пореклом из Врбице или Кораћице… И та је балканска варош са својим ненародним менталитетом одвела и државу и народ 1941. године у катастрофу – која није била неминовна. А одатле и у комунистички пакао 1944/…

    г) Ослободиоци – „државотворци“

    Јован Скерлић поставио је једном тврдњу да се интелигенција Србије није школовала на „помућеним изворима“ културе у Пешти и Бечу него у великим европским центрима у Паризу и Берлину. Оставимо по страни што је са тиме Скерлић показао да му није било познато колико је у Бечу било и више и старије културе него ли у Берлину! Али ни он ни многи други у Србији нису схватили да би бар за будуће државнике и политичаре Србије важније било да упознају политику Аустро-Угарске него оно што су њихови студенти могли за неколико година (а пошто су већ били духовно обликовани у балканској варошкој средини!) боравка у Паризу или Берлину да приме од оног што је до њих допирало.

    Српске победе у балканским ратовима приписивао је Јован Цвијић у првом реду културном ступњу народа Србије негде између примитивности и високе културе. Но, оно што војник извојева, то не умеше да изграде и одрже политичари и интелигенција што се образовала на „непомућеним“ изворима Париза и Берлина… Они који нису имали ни основна знања о политичким реалностима у новим крајевима, а нарочито о снагама које ће спречити консолидацију државе као и онима које би могле да унапреде стварно уједињавање, оперисали су десетак година са полицијско-писарским фразама „непоуздани“, „антидрзавни“, „сепаратисти“… Сматрали су, говорили и писали да је Степан Радић тобоже „неурачуњив“ и „недоследан“ а нису схватили да је Радић (исто као Др Мачек сада!) имао једну основну линију: извојевати Хрватству пуну државност – па у Југословенској Конфедерацији „од Јадрана до Црног Мора“ Србе држати у бугарско-католичким кљештима. Када су Срби најзад после безумничке катастрофе од 1941. године увидели да је Југославија неодржива сем федерално организована, опет њихови политичари не схватају да би народносни федерализам ( дакле заједница српске, хрватске и словеначке јединице) био само прелазна фаза ка отцеплењу Хрватске ( и Словеније).

    Један од тих наших политичара (представник 5% „земљорадника“ колико их је било по одбитку комуниста, који у тој странци нађоше прихватна склоништа) потпуно блеферски прети Хрватској – ратом, ако би хтела да се отцепи… На то има само један одговор: „иш не праши!“

    Они који 1918. године уобразише да могу „све до Граца“ дотераше са својом „државотворношћу“ дотле да је Хрватска Бановина 1939 била на неколико километара од Новог Сада и неколико десетина километара од Београда, а 1941. године „Независна Држава Хрватска“ у Земуну и на Дрини… А сада није више у питању да ли ће Хрвати бити „под Београдом“ нити само то колико ће од преживелих Срба бити у Хрватској, него да ли ће Југославија – ако је уопште буде било, моћи имати не само председника владе, којег не би хтео Загреб (а Др Мачек говори и Американцима и Словенцима да он од Срба „верује“ једино – Гилету из Ниш…), него да ли би и владалац могао бити онај који по схватању Загреба није довољно – „Југословен“… А када се зна нпр. да је Др Мачек и 1939. преговарао са Италијом ради отцепљења и још 1941 уочи рата и као члан Симовићеве владе у Београду са немачком обавештајном службом имао додира ради образовања Независне Државе Хрватске ( види: W. Hagen, Die geheime Front, 2 Aufl. Nibelungen Verlag Linz u. Wien, 1950, str. 231/33 ) онда је јасно колику важност он полаже на „југословенство“ владаоца…

    Наши политичари и бивши дипломатски претставници су великим делом одговорни и за државну и националну катастрофу и за упропаштени углед и добар глас српског народа, нарочито у Сједињеним Државама, не могу никако ни после свега да се ослободе злосретне „фикс-идеје“ о Југославији (као тобожњој „међународној потреби“ – а може да испадне „међународна потреба“ и обнова неке католичке „Подунавске Конфедерације“ или и одвајања нап. Војводине и Македоније као посебних аутономних подручја непосредно под Европском Унијом или У. Н-ом да би као „мултинационална подручја“ престала бити разлогом спорова и сукоба између суседним им националним државама…). А постоји опасност да док они јуре за колима која неће да их повезу, промаше моменте могућности за друго куд и камо конструктивније решење: Балканска Унија Румуније, Грчке, Србије, Бугарске и Албаније. Пацификација и политичка, привредна и културна интеграција Балкана извесно је крупнија „међународна потреба“ него у себи парализована и на дуг рок неодржива Југославија!

    (Види: Проф. Др. Мирко М. Косић, Заблуде и замагљивања у нашој политици, “Завичај” – “Home”, Број 14, Година I I, San Fernando, California, U. S. A., Октобар 1953, стр. 12-17).

  4. Tekst koji je preneo komentator @Dusan Bukovic, kao da sam ja pisao, 90%, sve do „mentaliteta“ i „Cincara i Jevreja“ (najdalje sto bih ja otisao je razlika izmedju politicko-pravnih Srba, kako bi Vuk rekao, „iz gradova“, odnosno „precana“ po autoru, i ratnicko-posednickih Srba, „oslobodilaca“ po autoru, („posednickih“, jer vukovski recnik, njegova jezicka reforma, uzasno Adelungovo nacelo „pisi kao sto govoris“ koje cini nemogucom bilo kakvu knjizevnost, o filosofiji da ne govorim, ne zna za drzavu, otacastvo, vec samo za drzavinu, posed, ono sto se drzi u posedu i to je okvir te jezicke svesti (Zarko Vidovic:“…u samom jeziku se ogleda pad izazvan, doduse, samim ratom, ratom za knjizevni jezik i pravopis“.Vidovic ovo pise povodom nestanka „svetosti“ iz jezika Vukovom reformom, sto je, takodje, tacno, ona je u sam jezik uvukla ateizam kod Srba) u kojoj je potamnila svaka, ne drzavotvornost, vec drzavocuvarnost, individualnost zamenjena sitno-posednickom sebicnoscu spremnom da iz licnih interesa urusava zajednicko, a sloboda se svela na slobodu od tudjina, ali ne i od sopstvene vlasti).Dve su razlike.Iz moje perspektive se federalizam, regionalizacija (jedno vreme vrlo popularna tema u Srbiji (glavni zagovornik Ceda Antic koji se za „slobodnu“ Srbiju borio zalazuci se za odvajanje CG i danas za „podelu“ KiM), autonomastvo, javlja kao neki los kompromis izmedju autonomije pojedinca, kao temelja pravne drzave, i nedemokratske vlasti kao one iznad prava.Tako A.Rakovic, istoricar, baveci se srpskim identitetom Crnogoraca, ipak smatra da je drzavna organizacija zajednicke drzave bila pogresna, pa o novom ujedinjenju govori kao o „labavoj federaciji“ ili „konfederaciji“ Srbije, CG i R.Srpske, previdjauci da je problem upravo pojam identiteta i autonomija, ne crnogorskih i bosanskih Srba, vec pojedinaca.Druga stvar, nemoc da se dodje do autonomije pojedinca, ima kontrareakciju u sve vecim nadnacionalnim projektima, pa tako i autor pominje „Balkansku federaciju“ sa Rumunijom, Grckom, Bugarskom i , ni manje ni vise, Albanijom.Zanimljivo da i A.Rakovic svoju „identitetsku uniju“ (Srbija, R,Srpska, CG), posto je razlabavi, prosiruje, pa u nju ukljucuje i celu BiH i Makedoniju (koju ne vidi kao deo srpskog identiteta).Dakle, te dve reakcije, pretapanje problema individualnih gradjanskih sloboda u nivo drzavne organizacije ili utapanje u nadnacionalne organizacije (sada je to EU), idu cesto zajedno, a uvek kao dve strane zaobilazenja istog problema odsustva demokratije i slobode pojedinaca.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading