Митрополит Амфилохије: Кажу на Косову нема ништа – ништа нема у њиховој глави

Ако им само нешто дају, они ће издати Косово и Метохију – то је пре неки дан рекао овдашњи ваш председник, поручио у беседи митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Беседа митрополита Амфилохија у Расу (Фото: Снимак екрана са Јутјуба)

Косово и Метохија и Рашка је темељ бића овог народа ма где се он налазио. И ако заборавимо овај темељ, онда сами себе заборављамо. Ако се одрекнемо Косова и Метохије и рашке земље, онда се одричемо себе и свега онога светога што је овај народ родио кроз векове а надам се да тога неће бити, рекао је у јутрошњој беседи митрополит црногорски Амфилохије испред Цркве светог Петра и Павла у старом Расу.

У цркви св. апостола Петра и Павла код Новог Пазара у току је прослава два велика јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Архиепископије и 1000 година од првог писаног спомена Рашко-призренске епархије. Уз монаштво и сестринство рашко-призренске епархије, у најстаријој српској цркви окупили су се синоћ српски архијереји, прво на бденију, потом и на свечаној академији. Данас је одржана и јутарња служба, у којој је беседио црногорски митрополит, који је уједно и егзарх пећког трона.

„Ово је мајка црква и све цркве широм васељене да схвате, овде је најстарији сабор који сабира у себе све саборе рода нашег. Сабор који траје не само 800 година, сабор овдашњи светопетровски-павловски траје од времена Кирила и Методија из 9. века и наставља се кроз векове. Овде су били велики сабори св. Симеона и Саве, ту су се крстили Св. Сава, св. Стефан, деца св. Симеона и Ане, крунисали“, казао је Амфилохије.

У добром делу своје беседе говорио је о везама Срба и Црногораца и њиховом, како је казао, заједничком „неодрицању“ од Косова, попут црногорског Краља Николе и српског краља Петра И, који су, казао је, заједнички ослобађали Косово и Метохију од Турака и сачували Пећку Патријаршију и Високе Дечане. Али је говорио и о савременицима, оболелим од „брозоморе“, који су то учинили.

„Срам их било! Најсрамније нешто у историји Црне Горе је тај гест!“, казао је митрополит за „његове монтегрине владаре“ који су то учинили.

Преци црногорски и српски нису као „ови данас који траже нешто“, митрополит је осим о црногорској власти, проговорио и о српском председнику Александру Вучићу, те срамота треба да буде и њега, казао је.

„Ако им само нешто дају, они ће издати Косово и Метохију – то је пре неки дан рекао овдашњи ваш председник“.

„Срам било и њега и свакога другога који се одриче свога бића и свог памћења и својих светиња!“

„Кажу, тамо на Косову нема ништа. Нема ништа у њиховој глави, а на Косову има! Ко сте ви овде?! Остали су не само гробови и гробља, већ светиње и народ божји, онај најистрајнији Богу и светом Лазару, да научи и нас како треба бити веран Богу и светињама изворним“.

Критикује оне који косовски завет проглашавају „митологијом“, јер је косовски завет „уграђен у историју и само биће српског народа“.

Да се застиди и та страна, нема дилему егзарх пећког трона:

„Свакога другога који се одриче свога бића, свога памћења, своје историје, својих светиња, срамна је то прича и не сме та прича!“

Марко Ђурић митрополиту Амфилохију: Не сећам се да сте толико зловољно наступали када Црна Гора је напуштала државу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић казао је данас да се не сећа да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије са „толико зловоље” наступао у јавности у тренутку док је Црна Гора напуштала државну заједницу са Србијом, као и да се не сећа да је „проклињао своје пулене и миљенике из претходних власти” када су „ћутали на проглашење косовске независности”.

Марко Ђурић (Фото: Танјуг)

„Рећи ћу Вам сасвим искрено, ризикујући да и сам постанем мета клетви и беса, да су Ваше речи убојите, отровне и тешке и да се њима могу радовати само непријатељи нашег народа, којих није мало ни на Косову и Метохији, ни у републици из које долазите”, наводи се у отвореном писму Ђурића Амфилохију.

Он је казао да Амфилохије унапред „тужи, пресуђује и говори” каква би била српска политика. „Издајником називате српског председника, човека са највећом политичком тежином међу Србима, не за нешто што јесте урадио, него за нешто што Ви мислите да би урадио”, рекао је Ђурић.

Додаје да уз уважавање свега што је Амфилохије учинио, како је рекао, за опстанак Српске православне цркве и њене светиње у Црној Гори, пита се са каквим је побудама прећутао да је „Србија управо под руководством Александра Вучића, дајући финансијска средства и подршку стручних установа, потпуно или делимично обновила 49 цркава и манастира на Косову и Метохији”.

„Уверен сам, високопреосвећени, да то јако добро знате. Све и да за то нисте чули, о томе сте, да сте хтели, могли да се информишете од осталих владика и верног народа који походи обновљену Бањску, Грачаницу, Дечане, Драганац, као и десетине новијих цркава које је наша држава под руководством председника Вучића обновила”, наводи се у отвореном писму, преноси Бета.

Он је казао да Амфилохије може да се, како је навео, љути колико хоће, али да није нико други него Александар Вучић одбио све притиске великих сила да Србија призна независност Косова и спречио чланство Приштине у међународним организацијама и довео до 15 повлачења признања.

„Били бисте, дакле, у праву да сте председника Вучића назвали ктитором и заштитником наше цркве и православне вере на Косову и Метохији, уместо што га оптужујете за ствари које ни изблиза нису тачне”, рекао је Ђурић.

„Да Александар Вучић заиста јесте онакав каквим га описујете, због чега би онда управо он био главна мета свакодневних напада свих албанских и других антисрпских политичара и свих албанских медија”, упитао је Ђурић и поручио владики да „не одмаже и не дели у јеку борбе за оно што је Србији највредније”.

„Немам нажалост никакве сумње да сте можда и без намере обрадовали све наше непријатеље, а растужили многе искрене и праве Србе на свим меридијанима. Нека би нам свима Господ био једини судија”, навео је Ђурић у отвореном писму.

Опрема: Стање ствари

(Koссев, 8. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Sraman nastup mitropolita… Kao Hrišćanin imam samo dva Zaveta – Stari i Novi. Sve ostalo su zloupotrebe savršene vere u političke svrhe – najčešće od drugova i drugarica. Isto kao što današnji drugovi umesto prikladnog poštovanja Svetom Savi, preuzeše jednu inače pogrešnu ideju i napraviše kult i kršenje Prve Božje zapovesti u vidu tzv. svetosavlja, tako se i u slučaju tzv. kosovskog zaveta sramno koristi vera radi kolektivističkog zla – a upravo protiv Pravoslavlja. To služi isključivo komunističkoj tiraniji radi skretanja pažnje sa istinskih problema u našem društvu, kao što je recimo ubijanje beba (abortus), stalnih, teških, sistemskih i masovnih kršenja ljudskih prava svih slobodnih ljudi u Srbiji…

  2. @jr Nije tebi lako…

  3. “Srbija može da razgovara o svemu, samo ako dođe do kompromisnog rešenja, ako nema kompromisnog rešenja, mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova”, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom marfijem.

    http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=505073

    Не видим шта је спорно. Вучић је, као што се види горе, пре 3-4 дана рекао да може(мо) признати независност ако буде било комперомисног решења. Такође, Вучић је раније говорио да Србија нема ни метар на Косову, а Косовски завет је називао митом и митоманијом.
    Митр. Амфилохије је о томе говорио и то критиковао. Није ништа измислио.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading