Објављен Извештај Канцеларије за КиМ о дијалогу Београда и Приштине

Извештај има око осамдесет страна и у њему је, између осталог, наведено да је Србија одабиром мирног принципа за активно и посвећено ангажовање у преговорима направила “својеврсно стратешко изненађење”

Како је раније најавила председница Скупштине Маја Гојковић, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије предала је Скупштини извештај о дијалогу Београда и Приштине под покровитељством ЕУ од 2013. године до 2019. године за потребе седнице Парламента о Косову, 27. маја.

Извештај је предат парламенту и доступан је свим посланицима и јавности. Можете га прочитати на линку ОВДЕ.

Извештај има око осамдесет страна и у њему је, између осталог, наведено да је Србија одабиром мирног принципа за активно и посвећено ангажовање у преговорима направила “својеврсно стратешко изненађење”.

Наводи се да је дијалог у сваком смислу радио за интересе српске стране која је у периоду преговора успела да очува мир на Косову и шире.

Истиче се и да је ангажовање Србије у дијалогу успело да “делимично амортизује бескомпромисан став подржавалаца такозване независности Косова и да они више не сматрају да је косовска независност напросто завршена ствар”.

У извештају је оцењено и да је Србија успела да у потпуности заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција “без давања сустинских уступака”.

“Упркос критикама везаним за наводну предају српских интереса на северу Косова, на том простору Срби тренутно доминирају свим политичким, полицијским и правосудним институцијама и та њихова доминација је призната и од Приштине и међународног фактора”, пише у Извештају.

Од 2013. године било је укупно 188 састанака, од којих је 24 на високом политичком нивоу, а споразума и договора потписаних на политичком, техничком, и експертском нивоу укупно 45, наводи се у Извештају.

Маја Гојковић: Вучићево излагање биће темељно

Гојковићева је рекла да ће се на седници парламента први обратити председник Србије Александар Вучић, који ће пред посланицима и грађанима поднети усмени извештај о стању и ситуацији на Косову и дијалогу који се води од 2013. године.

Како је додала, председник Србије ју је обавестио да ће његово излагање бити темељно и садржајно и да ће трајати “онолико колико је потребно и колико захтева ова изузетно важна и значајна тема за српски народ на Косову и Метохији, али и све грађане Србије”.

После тога, према њеним речима, почеће дебата у складу са Пословником и шефови свих посланичких група, а потом и сви посланици имаће прилику да излажу и коментаришу и изнесу став о извештају и излагању председника Србије.

Она је поновила да ово је изузетно важна седница и да је важно да у тој расправи учешће узму све посланичке групе.

“Ово је место у коме се води дијалог и на коме је важно да се разговара о Косову и Метохији и о извештају о досадашњим преговорима уз посредовање ЕУ и свим темама везаним за Косово и Метохију”, рекла је Гојковић.

Оценила је да посланици који критикују заказивање седнице само траже изговоре да не дођу у понедељак, 27. маја, на седницу, иако грађанима и својим бирачима дугују да као посланици у Скупштини изнесу своје политичке ставове о веома важном питању – Косову.

“Ако у понедељак не дођу и не учествују у овој изузетно важној расправи и теми о којој се говори годинама у нашој држави онда показују да им није важно шта грађани Србије мисле и да им није важно питање КИМ и да им је у овом тренутку много важније питање ко ће седети у РЕМ-у и њихови захтеви да они као политичари учествују у непоштовања закона приликом избора чланова РЕМ-а или им је жеља да разговарају о РТС и бизнис плану фирми које представљају Драган Ђилас и Вук Јеремић”, рекла је Гојковић.

Она је оценила и да посланици који кажу унапред да неће доћи на седницу сакривају чињеницу да је данас политичка храброст и мудрост изнети свој став о Косову.

“Можда и немају ништа ни да кажу па им лакше да нападају оне који имају. А неки желе да сакрију чињеницу да су их, док су били ван парламента, посланици напустили, па по Пословнику не могу ни да кажу нешто”, рекла је Гојковић.

Младен Саватовић

(N1, 23. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Овај Извештај Канцеларије за Косово и Метохију би требао да буде подељен на два дела. На Извештај о политичким преговорима у Бриселу и другим местима сусрета две, или више, страна и на Финансијски извештај о улагању средстава државе Србије у Косово и Метохију. Овај други би требао да се подноси сваке године када се подноси Извештај о Буџету за протеклу годину. Овако је све помешано. У тој “шуми” се тешко може наћи оно што је битно. А битно је да се види шта су све преговарали представници Београда и Приштине. И шта су све договорили. Да се види како је Покрајина КиМ предавала своја овлашћења и надлежности Привременим органима у Приштини. И шта је све предато а шта је остало од надлежности држави Србији. То је најважније у планираном раду Скупштине Србије за 27. мај 2019. године.

  2. Из најаве је очигледна интерпретација да онога ко не жели да слуша Вучића, не интересује шта народ има да каже о Косову. Истина је суштински супротна. Народ не интересује шта Вучић има да каже о било чему, па и о Косову. Вучића не интересује шта народ има да каже. Једноставно, Србија има два паралелна тока, један умишљен и један реалан. Реалном току је давно јасно шта се дешава. Реалним току је јасно да су власт и опозиција у Србији два краја исте мотке која млати по нама немилице. Реалном току је јасно да неће стати док не пукне или мотка или наша кичма. Нема ту ко шта да прича и ко шта да слуша. Ваља само трпети. Дај Боже да пукне мотка.
    А оно што се неће променити ни после 1000 празних говора је да је Косово Србија!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading