Приштина тражи да је Србија призна и да плати њену независност

Север би се интегрисао у косовску државу, а заједница српских општина била би удружење грађана, пише у Нацрту предлога свеобухватног споразума Приштине са Београдом

Јужни део Косовске Митровице (Фото: АП – Д.В.)

Нацрт предлога свеобухватног споразума са Београдом, који је косовски премијер Рамуш Харадинај већ представио амбасадорима Квинте у Приштини, до детаља набраја услове на које би Србија требала да стави потпис и омогући апсолутни државни суверенитет Косова, његов улазак у Уједињене нације и све остале међународне организације, а да, заузврат, Срби не добију ништа.

Север би се интегрисао у косовску државу, а заједница српских општина била би удружење грађана, како се и означава у том документу.

Српска културна баштина била би под ингеренцијама Косова, а Србија би плаћала ратну одштету, као и последице сукоба на КиМ и санкција, делила имовину и то по принципу Споразума о сукцесији (2001), који су закључиле државе наследнице бивше СФРЈ, без обзира на чињеницу да Косово и Метохија није било република.

Тако би заједница српских општина требало да има статус удружења грађана.

Косово би, како се каже, „успоставило Асоцијацију српских већинских општина (ЗСО) у складу са Уставом Косова, Првим бриселским споразумом из 2013. и по оценама Уставног суда Косова”, преноси Танјуг.

(Политика, 18. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Вучић је спреман да испуни жеље шћиптарских терориста (за које ‘Приштина’ никако не може бити синоним – ниско си пала, Политико). Јесмо ли и ми спремни на издају? Ако нисмо, шта радимо да бисмо га спречили?

  2. Време је да председник Вучић своје приватне разговоре и договоре са представницима косовских Албанаца отвори за јавност Србије. Јер, од самог почетка Бриселских преговора 2013. године, које води ова гарнитура на власти, на мишљење јавности се гледа као на нешто необавезно. Ти њихови приватни договори у Бриселу се морају одбацити и све вратити у нормалне разговоре матичне државе са сепаратистичком владом у Приштини. Не треба да нас збуњује оно што траже чланице агресорског Запада. Они су своје завршили отимањем Косова и Метохије, и, девет година касније, на брзину склепаном формирању државе “Косова”. Србија треба да се врати стању од 1999. године, потписаном Споразуму и Резолуцији СБ УН. Све остале спекулације од стране Приштине и приче о ЗСО као удружењу грађана могу да употребе за удруживање својих албанских грађана. Србија треба да само тако гледа на разговоре са сепаратистима. Што се они хвале некаквим подршкама од ЕУ и САД, не треба да нас омета у нашим ставовима. Разуме се да агресивни Запад не може другачије да говори сепаратистима. Јер је дубоко огрезао у злочине отимања дела територије суверене државе Србије. И још је за то богато награђен од сепаратистичких кругова и богате албанске дијаспоре. А што се тиче ратне одштете, то би требало да плаћа агресор заједно са сепаратистима који су тражили и платили ту агресију.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading