Политико: Изненађујућа Трампова интервенција у посусталим преговорима Београда и Приштине

„Политико“ преноси текст Трамповог писма Тачију у којем позива косовске лидере да говоре јединственим гласом током мировних преговора и додаје, позивајући се на саветника за медије председника Србије, да је и Вучић добио слично писмо од Трампа

Доналд Трамп (Фото: Бета/АП)

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп позвао је у писму косовског председника Хашима Тачија да искористи шансу и склопи трајни мировни споразум са Србијом у изненађујућој интервенцији у посусталим преговорима две стране, оцењује „Политико“ и додаје, позивајући се на саветника за медије председника Србије, да је и Вучић добио слично писмо од Трампа.

„Политико“ преноси текст Трамповог писма Тачију у којем позива косовске лидере да говоре јединственим гласом током мировних преговора као и да се уздрже од акција које би отежале постизање споразума, и констатује да се те речи односе, по свему судећи, на косовску владу премијера Рамуша Харадинаја који је критиковао Тачијев приступ преговорима и заузео оштрији курс према Србији, уводећи таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, преноси „Танјуг“.

„Политико“ наводи да су лидери Србије и Косова ангажовани у вишегодишњим преговорима уз подршку ЕУ како би постигли трајни мировни споразум, као и да се перспектива за договор, како се чини, појавила у августу када су се Тачи и Вучић појавили заједно на конференцији у Аустрији. Двојица званичника су тада изнела могућност промене граница што је наишло на снажно противљење на Косову и поделило западне силе, наводи „Политико“.

Протеклих месеци односи две стране су се погоршали а косовске лидере је разљутила блокада Србије њиховом чланству у међународним организацијама као и настојање да наведу владе које су признале Косово да промене мишљење, преноси „Политико“ и додаје да је, са друге стране, Србију наљутило увођење тарифа на њену робу као и недавни потези Косова да формира своју војску.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Овај позив председника САД Доналда Трампа председнику “Косова” Тачију, а сличан председнику Србије Вучићу има основне недостатке. Изједначио је Србију и Косово, као две суверене државе, О каквом то мировном споразуму је реч? Србија није ратовала са делом своје територије, покрајином Косовом и Метохијом. Обрачуни са сепаратистима који тероришу грађане Космета и ометају нормалан живот, нису међудржавни сукоби. Ми смо ратовали са НАТО пактом који је напао СРЈ-Србију са циљем отимања дела њене територије. Србија није учествовала у формирању државе “Косова” на својој отетој покрајини. Њу су формирали исти они који су јој дали територију на располагање. Ово је покушај САД и Запада да релативизује дешавања из 1999. године. Преко нелегалног формирања државе “Косова” прелазе као преко свршеног чина. Србија би требало да тако одговори на писмо Трампу. Споразум Србије са сепаратистима у Приштини, не може да се обавља под притиском или утицајем оних који су и створили ту квази државу. Србија мора да буде најважнија у том евентуалном процесу. И да она одређује услове за Споразум. А не Приштина или Запад.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading