Данас: Бошњачка удружења траже да се Његош и Киш избаце из школских програма

Владама и министарствима културе, образовања и просвете на простору бивше СФРЈ, упућен је апел за изузеће „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша, преноси РТЦГ

Петар Петровић Његош (Фото: Данас)

Апел су упутила друштва „Правда“ из БиХ, КСПД „Санџак“ у Словенији, Бошњачко-америчка национална асоцијација, Конгрес Бошњака Северне Америке, Институт за истраживање геноцида Канада.

Изузеће Његоша и Киша из образовног система траже због, како наводе, „садржаја мржње према исламу, муслиманима, Бошњацима и Албанцима“.

„Садржаји поменутих књига подстичу Србе и Црногорце на ратове, злочине, крвопролиће, истребљење и геноцид над муслиманима на балканском полуотоку“, наводи се у апелу.

У Министарству просвете одговорили су да не планирају да мењају постојећи план и програм.

„Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив”, саопштила је за Дан портпаролка тог ресора Милица Лекић.

Апел је упућен и бошњачким институцијама: Бошњачкој академији наука и умјетности (БАНУ), КЗБ Препород, Већу Конгреса бошњачких интелектуалаца, Бошњачком националном већу у Црној Гори и Бошњачком националном већу у Србији, Матици бошњачка, Бошњачкој културној заједници.

У образложењу наведене иницијативе наводи се да је „садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 18. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. С обзиром да у Црној Гори тренутно коло воде већи србомрсци од вас самих, изабрали сте одличан тренутак.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading