Данас: Бошњачка удружења траже да се Његош и Киш избаце из школских програма

Владама и министарствима културе, образовања и просвете на простору бивше СФРЈ, упућен је апел за изузеће „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша, преноси РТЦГ

Петар Петровић Његош (Фото: Данас)

Апел су упутила друштва „Правда“ из БиХ, КСПД „Санџак“ у Словенији, Бошњачко-америчка национална асоцијација, Конгрес Бошњака Северне Америке, Институт за истраживање геноцида Канада.

Изузеће Његоша и Киша из образовног система траже због, како наводе, „садржаја мржње према исламу, муслиманима, Бошњацима и Албанцима“.

„Садржаји поменутих књига подстичу Србе и Црногорце на ратове, злочине, крвопролиће, истребљење и геноцид над муслиманима на балканском полуотоку“, наводи се у апелу.

У Министарству просвете одговорили су да не планирају да мењају постојећи план и програм.

„Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив”, саопштила је за Дан портпаролка тог ресора Милица Лекић.

Апел је упућен и бошњачким институцијама: Бошњачкој академији наука и умјетности (БАНУ), КЗБ Препород, Већу Конгреса бошњачких интелектуалаца, Бошњачком националном већу у Црној Гори и Бошњачком националном већу у Србији, Матици бошњачка, Бошњачкој културној заједници.

У образложењу наведене иницијативе наводи се да је „садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 18. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. С обзиром да у Црној Гори тренутно коло воде већи србомрсци од вас самих, изабрали сте одличан тренутак.

Оставите коментар