Петро Порошенко: Вучић да апелује на српске политичаре да не воде антиукрајинску кампању

Украјина поштује и поштоваће територијални интегритет Србије, истакао је председник Украјине

Александар Вучић и Петро Порошенко (Фото: Танјуг/МОД)

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Ескишехиру са председником Украјине Петром Порошенком о билатералним односима и економској сарадњи.

Вучић је изразио захвалност за принципијелну позицију Украјине по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и истовремено нагласио да Србија поштује територијални интегритет Украјине, пренела је прес служба председника Србије.

Он је констатовао да две земље имају традиционално пријатељске односе и истакао да је Србија заинтересована за даље проширење билатералне сарадње. Председник Вучић је нагласио да је економска сарадња далеко испод потенцијала и интереса две стране и додао да је веома важно радити на усаглашавању билатералног Споразума о слободној трговини.

„Украјина поштује и поштоваће територијални интегритет Србије“, истакао је председник Порошенко и замолио председника Вучића да искористи свој ауторитет и апелује на политичаре у Србији да не воде антиукрајинску кампању.

„Наши народи и наше земље су веома блиски и зато треба радити на развоју економских и културних односа, као и на сарадњи у другим областима“, нагласио је украјински председник.

Сусрету двојице председника присуствовао је и министар рударства и енергетике Александар Антић. Вучић и Порошенко присуствују данас церемонији пуштања у рад Трансанадолијског гасовода ТАНАП у турском граду Ескишехиру, на позив председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Вучић честитао Путину „Дан Русије“ и захвалио се руском народу због КиМ

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Русије Владимиру Путину и грађанима те земље поводом националног празника Руске федерације. Тим поводом изразио је захвалност Москви на подршци у питањима од суштинског и националног интереса Србије, првенствено по питању Косова и Метохије.

„Упућујем срдачне честитке и најбоље жеље за ваш даљи напредак и благостање ваше земље“, рекао је Вучић, који је поводом Дана Русије посетио Амбасаду Руске Федерације у Београду.

Истакао је да је овај дан важан и за све оне којима је Русија пријатељ, који поштују вишевековну историју руске државности, вечне вредности патриотизма и залагање народа за слободу и независност, као и богато духовно и културно наслеђе руског народа.

 

Вучић је казао да га као искреног пријатеља веома радује чињеница да Русија као снажна и независна држава, са Путином као председником и на основу његове визије и јасне политичке мисли, постиже велике успехе. „Нови мајску Указ је још једна потврда да се својим дугогодишњим посвећеним радом заувек задужили савремену руску државу и допринели јачању политичке стабилности, јединству циљева и консолидацији друштва“, објаснио је он.

Вучић је назначио да му чврст међусобни однос који су он и Путин изградили на узајамном поштовању, разумевању и поверењу пружа уверење да и даље може да очекује Путинову свесврдну помоћ јачању веза две земље и остваривање заједничких пројеката, чему ће Србија, подвукао је, као поуздан партнер и искрен пријатељ дати пун допринос.

Он је изразио велику захвалност на подршци Русије у питањима од суштинског државног и националног интереса за Србију, првенствено по питању Косова и Метохије.

Председник је истакао да руски и српски народ веже историјско пријатељство, а да узајамно разумевање између два народа може да послужи као добар пример многим народима у свету.

Зато братском руском народу још једном честитам национални празник и жељу за добро здравље, срећу у личном животу, а вама драги Владимире пуно успеха у вашем одговорном послу у корист Русије и изражавам наду да ћете нам поново указати част и ускоро посетити Србију“, закључио је Вучић читајући на руском писмо честитку руском председнику.

Вучић је честитку упућену председнику Русије Владимиру Путину предао амбасадору Руске федерације у Београду Александру Чепурину.

Русија свој Дан обележава 12. јуна, јер је тог дана 1990. године донета Декларација о државном суверенитета Русије, а на тај датум су, годину дана касније, одржани и избори на којима је за председника изабран Борис Јељцин, који је датум и прогласио празником и нерадним даном.

Званичан назив, Дан Русије, празник је добио 2002. године.

Ако наши уђу у полуфинале, идем у Русију на СП

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не планира да иде на Светско првенство у фудбалу у Русији, осим уколико Србија не уђе у полуфинале.

Вучић је то рекао приликом посете Амбасади Русије поводом националног празника те земље и упутио честитку руском председнику и грађанима, а како је Русија домаћин Светског првенства у фудбалу, које почиње за два дана, његов домаћин, амбасадор Александар Чепурин поклонио му је плишану маскоту предстојећег првенства и привезак у облику пехара који припада освајачима. Захваливши на поклону, Вучић је рекао да је то „за успех руског домаћинства, да им све иде како желе и за велики успех српских фудбалера“.

„Наравно, Русији желим успех, а Србију желим у полуфиналу“, рекао је Вучић и додао да је за Русију најважније да буде добар домаћин.

Када му је амбасадор пружио привезак у облик победничког пехара, Вучић је прокоментарисао: „За сваки случај да ја то понесем. Иако се мени сви смеју у Србији кад говорим о наградама, нису први пут наши спортисти тако нешто добро урадили“. Упитан да ли ће ићи на првенство, рекао је да није планирао, осим у случају да репрезентација Србије уђе у полуфинале.

„Нисам планирао. Ако наши дођу до полуфинала, онда идем на Светско првенство“, рекао је председник Србије.

(ФоНет-Танјуг/НСПМ, 12. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Умиљато јагње две овце сиса. Само што Путин није овца! Полтрончина, лажовчина, љигавштина, сад је почео да се понаша к’о баба Ванга. Треба имати желудачне киселине, па толико пљувати и лизати. Лаже самог себе како је са свима добар, а потпуно му је јасно зашто је ту где је и шта мора да ради. Али Србима није!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading