Свештеник Ненад Илић: Дан издаје

Јуда се осетио изданим па је због тога отишао да изда. Људи се понекад осете изданим од Бога. Тада их је тешко зауставити да не направе највеће грешке

Жан Беро: Марија Магдалина пред Христом, уље на платну, 1891.

Велика среда.
Дан издаје.
А све је почело од пара и од зависти. Затим разочарања.

„Приступи му жена са алавастровом посудом мириса скупоценога, и изли на главу његову када сеђаше за трпезом. А кад ово видеше ученици његови, негодоваше говорећи: Чему ова штета? Јер се могаше овај мирис продати скупо и дати сиромасима“.

Христос одбрани жену и њену жељу да искаже љубав према Богочовеку који се спрема за жртву, али…

„Тада један од Дванаесторице, по имену Јуда Искариотски, отиде првосвештеницима, И рече: Шта ћете ми дати и ја ћу вам га издати? А они му положише тридесет сребрника. И од тада тражаше згодно време да га изда“.

Јуда није једноставно отишао да из користољубља изда Христа. Био је ван себе од „праведног гнева“ због одлагања социјалне револуције коју је наслутио пратећи учитеља. Он се осетио изданим па је због тога отишао да изда.

Људи се понекад осете изданим од Бога. Тада их је тешко зауставити да не направе највеће грешке.
Треба пажљиво, опет и опет, слушати речи онога који је због љубави отишао на крст и умро. Да би љубав за људе поново постала сила јача од смрти. Изнад смрти, бола, болести, сиромаштва, неправде…

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. “Ličnost Jude je često prikazivana kao zao Jevrejin, koji je izdao Hrista, kako bi ga uhapsili i ubili. Zato je takva tradicionalna slika izdajnika Jude podgrevala plamen antisemitizma. Juda, kako je prikazan u ovom novom jevanđelju, bi mogao da bude protivteža tim antisemitskim trendovima.

    Jevanđelje po Nenadu Iliću nudi drugačiji pogled na odnos između Hrista i Jude i pruža novi uvid u apostola koji je poznat po izdaji Hrista. Za razliku od poznatih jevanđelja po Matiji, Marku, Luki i Jovanu, ovo novootkriveno jevanđelje prikazuje Judu kao omiljenog apostola i bliskog prijatelja, koji je postupao po Hristovom zahtevu, kada ga je predao rimskim vlastima.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading