Одлазак војводе триглавског Уроша Шуштарича

Један од последњих првобораца ЈВуО, Урош Шуштарич говорио је да је по роду Словенац, по вери римокатолик, али да је често више Србин и православац него било шта друго

Урош Шуштерич (Фото: Анђелко Васиљевић)

Војвода триглавски Урош Шуштарич, један од последњих првобораца који су се 1941. године прикључили Југословенској војсци у отаџбини, преминуо је у ноћи између среде и четвртка у Љубљани. Један од 110 официра словеначког порекла у саставу ЈВуО, који је у мају 2008. у Паризу проглашен за војводу, рођен је 1924, а у периоду од 1941. до 1945. учествовао је у борбама. И у последњој деценији живота више пута је посећивао Београд.

Шуштарич је био члан Српске либералне странке, затим њеног програмског наследника Српског либералног савета. Генерални секретар СЛС-а Александар Недић наводи да је Шуштарич, најпре млади војник, а затим и обавештајац у штабу Драже Михаиловића, последњих година помагао у прикупљању документације у поступку поништења пресуде команданту ЈВуО.

Својевремено, у разговору за „Политику”, Урош Шуштарич је рекао да је по роду Словенац, по вери римокатолик, али да је често више Србин и православац него било шта друго. Казао је да потиче из традиционалне војничке породице, да му је деда био високи аустријски официр, а отац српски добровољац, носилац Албанске споменице и солунац, капетан прве класе. Шуштарич је од краја марта 1941. и сам био добровољац 345. контраавионске дивизије, а рат га је као шеснаестогодишњака затекао на положају у Жаоцу, осам километара од Цеља.

„Пошто сам био изразити антифашиста, а мој отац је доста радио за англо-америчке обавештајне службе, морао сам да бежим када је пала наша одбрана. Предао сам се пошто је отац добио часну реч немачких официра да нећемо бити ликвидирани. Одузета нам је сва имовина и прогнани смо у Србију, у Аранђеловац”, казао је Шуштарич. По доласку у Србију, са двоје младих партизана извршио је атентат на немачког официра у Параћину, устреливши га из пиштоља испред градске фелдкомендатуре. Због доброг познавања енглеског и немачког језика, отац га је увео у ЈВуО – водио је сектор обавештајне и контраобавештајне пропаганде у параћинском Равногорском одбору.

Касније је радио као официр за везу при Врховној команди ЈВуО. „Био сам задужен и за безбедносне провере људи, што сам радио у сарадњи са Лондоном и британским службама. Као човек из Врховне команде, могу да потврдим да је било контаката Драже Михаиловића са Совјетским Савезом. Нажалост, не могу о томе детаљније да говорим. Али могу да кажем да је Дража веома симпатисао Русију. Веровао је у руско оружје, био велики панслависта”, казао је Шуштарич о Драгољубу Михаиловићу тврдећи да су Совјети намеравали да најпре пошаљу помоћ ЈВуО, али су се касније одлучили за партизане.

Био је присутан и када се ЈВуО повлачила преко територија под контролом Павелићевих усташа. У бици на Буковику Шуштарич је рањен. После рата пред војним судом био је осуђен на пет година, а онда пред цивилним на две године.

Никола Белић

(Политика, 10. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading