Александар Вучић: Како може Косово, а не може Каталонија?

Догађаји у Шпанији су можда најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике, поручио председник Србије после сусрета са својим грчким колегом. – Павлопулос: ово су критични и пресудни тренуци за Европу

Председници Александар Вучић и Прокопиус Павлопуло (Фото: Танјуг)

Како у Каталонији не важи референдум, а на Косову може и без референдума, запитао је јуче председник Србије Александар Вучић, коментаришући оцену Европске комисије да је изјашњавање Каталонаца у недељу било нелегално. На конференцији за новинаре са грчким председником Прокописом Павлопулосом у Палати „Србија” Вучић је јуче истакао да Србија подржава територијални интегритет Шпаније, као што је и Шпанија чврсто подржавала територијални интегритет Србије, али је додао да су догађаји у вези са референдумом у Каталонији „можда најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике”. Као пример је навео и свој последњи састанак са председником Русије, када су га „сви европски и светски медији” разапели говорећи „ено га руски човек, отишао је код Путина”, а да притом нису ни поменули да је истог дана у Москви с руским лидером разговарао и потпредседник немачке владе Зигмар Габријел.

Дводневна посета председника Грчке Србији одвија се у време када Европом одзвања ехо каталонског референдума о независности, па је и велики део јучерашњег обраћања медијима шефова две државе био посвећен тој теми. Помињући и резултат недавних избора у Немачкој, који су показали, како је рекао, да творевине фашизма нису прошлост, председник Павлопулос је нагласио да су ово критични и пресудни тренуци за Европу и да треба да будемо будни да заштитимо Европљане, демократију и темељна људска права.

Вучић је нагласио, обраћајући се домаћој јавности, да је „тешко и све теже чувати независност Србије у доношењу одлука” и да је поносан што је као председник републике у томе до сада успевао. Он је поручио: „А ти који врше притиске на Србију сваки боговетни дан по различитим питањима, сад слободно нека узму неки годишњи одмор, нека се одморе мало од тих притисака, пошто нећу да их слушам. Нека се баве мало мечком која је пред њиховим вратима, на Србију нека мало забораве”.

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Говорећи о односу ЕК према референдуму у Каталонији, Вучић је рекао да је питање сваког грађанина Србије Европској унији данас – како су то 22 земље ЕУ легализовале отцепљење Косова чак и без референдума, рушећи међународно право и тековине европске политике на којој је заснована ЕУ. Он је запитао како ће сад грађанима Србије да образлаже европске интеграције Србије, иако, без дилеме, Србија своју будућност види у ЕУ, и због типа друштва којем тежимо и због боље економије и других разлога. „Које питање да поставим кад одем у Брисел? Зашто смо ми Срби најгоре третирани?”, упитао је Вучић, закључујући да Србима никада неће бити одговорено како Каталонија не може, а Косово може.

Многе светске силе играле су се судбинама држава када су мислиле да могу да прекрајају границе на Балкану, јер регион не припада ЕУ, а сада им није до игре, јер је „мечка закуцала и на њихова врата”, додао је председник Србије. Свестан да ће Грци имати проблема код превода ове изреке, Вучић је рекао да ће Србија бранити европске принципе и демократију, али ће штитити своју независност. Према његовим речима, Србима остаје да се боре за своју будућност, да раде са својим комшијама Албанцима и да буду захвални за подршку Шпанији, Словачкој, Румунији, Кипру и Грчкој, које нису признале независност Косова.

Председник Павлопулос је изјавио да после референдума о независности Каталоније треба видети да ли су могући други преседани у Европи и да сада проживљавамо критичне тренутке за Европу, у којима треба подржати њено јединство. Он је нагласио да се Европа не може користити за решавање сопствених проблема. „Сви који припадамо Европи имамо заједничку везу која може да нам помогне у сваком тренутку, али треба да схватимо да Европа није форум за решавање спорова, то је велика снага, сила и има велику одговорност”, изјавио је Павлопулос.

Наводећи да је пут Србије према ЕУ отворен и да јој треба пружити могућност прикључења, он је изразио наду да ће следећа посета председника Грчке бити уприличена кад Србија постане чланица ЕУ. Грчки председник је додао да Грчка позитивно гледа на европски пут других земаља Балканског полуострва у жељи да се створи југоисточни крак ЕУ, али као једнак осталом делу Уније. Услови за то су, нагласио је, да све земље овог региона поштују међународно право у целости и да поштују европску културу и цивилизацију.

„Ми Грци нећемо прихватити Балкан који ће ући у ЕУ и бити проблематично подручје. Ниједан народ не може да уђе у ЕУ носећи са собом сопствене проблеме које ће да решава у ЕУ”, упозорио је Павлопулос и поручио да је визија Грчке да ЕУ буде уједињена као Европа федерација, на принципима репрезентативне демократије, солидарности, основних људских права и социјалне државе. Он је рекао да је кипарско питање европско и међународно питање и да Грчка жели његово решење у складу са међународним правом. „Да ли је могуће да постоји чланица ЕУ а у њој се налазе војне трупе? То је кршење међународног права и легитимитета”, казао је председник Грчке.

Павлопулос: Кипар и Косово као дан и ноћ, поштовати дух Резолуције 1244

Упитан о поређењу Косова и Кипра, председник Павлопулос је рекао да сви који покушавају да нађу заједничке тачке треба да науче основне лекције међународног права. „Нема никакве везе између ова два случаја, то је дан и ноћ, огромна је разлика у решавању ова два проблема. О томе је 2010. мишљење дао и Међународни суд у Хагу”, навео је Павлопулос. Он је рекао да је у односима Београда и Приштине пресудно да постоји потпуно поштовање текста и духа Резолуције 1244 Савета безбедности УН. „Сви знамо који је дух те резолуције”, напоменуо је грчки председник.

Грчки председник Прокопиус Павлопулос (Фото: Танјуг)

Писмо Рахоју и краљу Фелипеу

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је упутио писмо шпанском краљу Фелипеу и председнику шпанске владе Маријану Рахоју. Србија подржава суверенитет и интегритет те земље, баш као што је Шпанија подржавала и подржава територијални интегритет Србије, истакао је Вучић.

Други Високи савет две земље у Београду почетком 2018.

Према речима Вучића и Павлопулоса, могуће је да се други Високи савет за сарадњу Србије и Грчке одржи почетком следеће године у Београду и да се за тај скуп припреми документ о стратешком повезивању и партнерству Србије и Грчке. Председник Србије је подсетио на 150 година пријатељских односа две земље и указао да је Грчка увек била с нама у Бриселу кад се разговарало о напретку Србије и отварању нових поглавља и додао да очекује да ће тако бити и убудуће. Вучић је поменуо трговинску сарадњу две земље и њен раст и рекао да је прошле године њена вредност износила око 390 милиона евра, а да се очекује да ове године буде и око 450 милиона евра.

(Политика, 2. 10. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. ЛИЦЕМЕРИ, ХИПОКРИТИ и АРХИЛИЦЕМЕРИ

  Јуче се у дневнику ДАНАС појавио редакцијски коментар из кога видимо до које мере Александар Вучић манипулише грађане Србије. Преносим га у нешто скраћеном облику :

  “ . . . Najpre je predsednik Aleksandar Vučić zavapio kako je Evropska unija licemerna jer ima jedne aršine za Kataloniju, a druge za Kosovo. „Zašto smo mi Srbi najgore tretirani“, kukumavčio je Vučić. Potom je premijerka Ana Brnabić lamentirala kako izgleda postoje „dva međunarodna prava“, te kako mi ima da se žalimo Evropskoj komisiji. Najzad se oglasio i Ivica Dačić: „Bombardovali su nas zbog Kosova, neće sada reći da su pogrešili. Obiće se to njima u glavu“.

  Čitava drama nastala je zbog stava Evropske komisije, povodom glasanja u Kataloniji prema kojem i Komisija i Evropska unija podržavaju „jedinstvo i stabilnost“ Španije.

  Jasna stvar – još jedna epizoda propagandne histerije upućena domaćoj publici, odnosno biračkom telu. Malo busanja u kobajagi patriotska prsa uz jauk kako nam Evropa otima Kosovo i Kataloncima ne da da se opredeljuju, dok je pak kosovskim Albancima to dozvolila i svesrdno im pomogla.

  Nema sumnje u to da je EU licemerna u ovoj stvari, a i u mnogim drugim. Međutim – ko to nju optužuje za hipokriziju ? ARHILICEMERI ! Jesu li Vučić i Dačić bili deo vlasti koja je 1999. izvojevala „veličanstvenu pobedu“ nad NATO ? Jesu li dali svoj još veličanstveniji doprinos dešavanjima pre bombardovanja ? Da li su 18 godina kasnije potrčali u zagrljaj Ramušu Haradinaju, koji je na srpskim poternicama zbog ratnih zločina ?

  Vodi li Vučić „unutrašnji dijalog“ i sprema li Srbiju za učlanjenje u Evropsku uniju za šta je ključni preduslov svima jasan ? Prema tome, padanje u trans zbog EU i Katalonije samo je nastavak raspamećivanja birača i zabašurivanja drugih stvari koje realno tište one nad kojima „iznenađena i uvređena“ vlast vlada . . . “

 2. То што су „ови наши“ архи-лицемери, не значи да они тамо из ЕУ нису обер-лицемери.

Оставите коментар