Ознаке

, , , ,

Сарадница „Стања ствари“ Светлана Максовић је читаоцима позната пре свега као преводилац. У разговору са Стефаном Каргановићем представљена је као „српска емигранткиња из Француске“ и говорила је, пре свега, о својим француским искуствима.

Светлана Максовић

Светлана Максовић

„Имам обичај да кажем да у Француској влада диктатура политички коректног, што је за мене исто што и интелектуални Гулаг. Може вам се десити и хапшење, мада није обавезно да ће доћи до тога, али ћете бити маргинализовани. Ако не постоје правне, постоје друштвене последице. Људи у Француској су лењи, успавани, њима је много лакше да следе политичку коректност и главну тенденцију, живот је тако лакши“, рекла је Светлана Максовић.

Говорећи о свом повратку у Србију из Француске (и осталих земаља где је живела), Светлана Максовић је рекла: „Све је ствар личног погледа на свет. Проблеми су и код њих и код нас исти, не причам о животним и економским проблемима – мада и њих сустижу економски проблеми. Не, не мислим да сам сишла с коња на магарца. Једноставно сам своја на своме.“

Погледајте цео „Разговор са Стефаном“

Наслов, транкскрипт и опрема: Стање ствари

Advertisements