Аgionoros.ru: Иринеј бачки и још неколико епископа одбило да потпише документе критског Сабора

Атина, 29. јун, 2016.

Грчки медији јавили су да је неколико епископа одлучило да не потпише завршне документе „Светог и Великог Сабора“, преноси портал Аgionoros.ru. pr-sab

Међу онима који нису потписали текст „Односи Православне цркве са осталим хришћанским светом“, који је изазвао оштру полемику, грчки медији наводе митрополите лимасолског Атансија, морфоског Неофита, амафунтског Николаја, лидријског Епифанија и напуљског Порфирија (сви из Кипарске православне цркве), епископа бачког Иринеја (Српска православна црква) и митрополита навпактског Јеротеја (Грчка православна црква). Овај последњи изразио је своје неслагање са текстовима „Мисија православне цркве у савременом свету“ и „Тајна брака и препреке за њега“.

Раније је објављено да је митрополит константијски Василиј (Кипарска православна црква – прим. СС) одбио да потпише текст „Односи Православне цркве са осталим хришћанским светом“, али је владика то јавно демантовао. Остали јерарси нису ни потврдили ни демантовали вест о томе да су одбили да потпишу саборске документе. По незваничним информацијама, број српских архијереја који нису потписали документе је много већи.

Изузетак је митрополит морфоски Неофит, који је на званичном сајту своје епархије потврдио да није потписао документ „Односи Православне цркве са осталим хришћанским светом“. У декларацији, упућеној учесницима критског Сабора, он је документ окарактерисао као „догматски нејасан“ и означио га као плод „дипломатских компромиса“. Наводећи цитате преподобних Пајсија Светогорца и Порфирија Кавсокаливита, стараца Софронија (Сахарова) и Јакова (Цаликиса), као и других савремених подвижника, владика је истакао да је документ „Односи Православне цркве са осталим хришћанским светом“ у супротности са [православним] учењем и не говори јасно да ли је Православна црква једини носилац пуноће Истине.

Важно је нагласити да на званичном сајту Сабора није могуће са тачношћу утврдити да ли је неко до учесника потписао конкретни документ или то није учинио. Испод сваког докумената стоје имена свих чланова делегацијâ, што наводи на помисао да су они истовремено и потписници. Ипак, горе наведене информације демантују такав приступ, посебно што нису приложени никакви скенирани потписи испод докумената.

Потписани оригинали нису приказани ни на једном од медија, где су објављени усвојени саборски документи. Ова чињеница, сама по себи, ствара двосмислену ситуацију.

Са руског посрбило: Стање ствари

(Православие.ру, 29. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7Rs



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Превело и на Православие.ру (српска верзија), само им СЛУЧАЈНО испала ова реченица о “већем броју српских епископа”:

    По незваничним информацијама, број српских архијереја који нису потписали документе је много већи.

    http://www.pravoslavie.ru/srpska/94859.htm

  2. Врло занимљива информација… Очекујем још сличних са протоком времена и повратком учесника…

  3. Зашто је са сајта СПЦ уклоњено саопштење издато на Вазнесење Господње у којем је изнет став Светог Архијерејског Сабора о Криту?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading