Кампања „Негујмо српски језик” описменила преко 34% Срба!

zadnji-poslednjiПрема истрaживању Стратеџик маркетинга, акција у организацији Градског секретаријата за културу описменила је чак 34 од укупно 72 одсто неписмених држављана Србије.

У анкетирању у ком је учествовало 1260 репрезентативних испитаника са територије читаве Србије без Косова, показало се да је ова акција постигла невероватне резултате и да их је премашила много више од очекиваног. Тако данас Србија уместо 72% неписмених, као што је раније тврдила штампа, данас има само 38% по чему је и даље држава с највећим бројем неписмених у Европи, али макар је тај проценат знатно мањи.

Према темељном истраживању Ипсоса, највећи успех постигнут је код облика „чекаћу те код кола” уместо раније алармантно раширеног „чекаћу те код колима”. Претпоставља се да је овоме највише допринела изузетно духовита реклама са Ђолетом Ђоганијем и Булетом Гонцићем у главним улогама. На другом месту по доказу описмењавања је да се не каже „глумео” него „глумио” што нам такође поручује с плаката и билборда Светислав Буле Гонцић. Пре тога смо били скоро стопостотно убеђени да се каже „глумео”, што признају и запослени из ове агенције за испитивање јавног мнења који су и сами били готово шокирани кад су сазнали да је ГЛУМЕО неправилно.

negujmo-djole-gule

Ова кампања је такође показала да није толико важно читати и писати него се држати стандарда и норме. Исту поруку нам шаље и Владан Вукосављевић, иначе иницијатор ове акције: „Доста је било празнословљења о томе ко уме а ко не уме да пише и чита. Па то умемо сви. Али како? Важно је да нација напокон савлада неке заиста кључне ствари као то да треба да се каже ЕВРО а не ЕУРО, да треба раздвојити облик ДО ГЛЕДАЊА и ДО СЛУШАЊА, а не писати их спојено као што су сви масовно донедавно радили. Највише сам поносан на то што више нико не говори ПРЕСТАВА него исправно ПРЕДСТАВА.”

Стручњаци са Филолошког факултета и сви знаменити лингвисти сматрају да треба још порадити на овој акцији како би се народ у потпуности описменио. Многи од њих најављују трећи круг ове акције у ком ће се народу сугерисати да није исправно говорити БИО САМ НА ЖУРЦИ него НА ЖУРКИ. Такође, више је него распрострањена грешка КАПУЋИНО уместо исправног КАПУЧИНО. „Уколико Срби савладају и ове две препреке и почну у потпуности да се изражавају по правописним нормама, тиме ћемо имати много веће шансе за улазак у Европску унију”, изјавио је Павле Ћосић, угледни београдски лингвиста.

За С*ање ствари: Милан Зонић

(С*ање ствари)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6O2Категорије:Вести као да су праве

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s