Алексеј Димитријевић: Да ли Русија својом кривицом губи медијски рат у Србији?

Гужва и жамор уочи конференције за штампу Сергеја Лавора и Ивице Дачића. „Здравствујте Србин инфо“ – заорило се из грла руског колеге из Москве, који је дошао у Београд да извештава о посети руског министра спољних послова. Срдачан сусрет, после неколико минута, руски познаник је „пресекао“ помало непријатном опаском:

– Него да вас питам, да ли знате због чега је Лавров послао свечану поруку поводом почетка излажења додатка „Рускаја газета“ у магазину „Недељник“? Зар то нису београдске новине са прозападном уређивачком политиком? Још се штампају на латиници.

Промоција првог броја часописа „R magazin“ – специјалног издања Росијске газете која од маја редовно излази уз Недељнику хотелу Метропол. (Фото: ТАнјуг/Марко Ђоковић)

Промоција првог броја часописа „R magazin“ – специјалног издања Росијске газете која од маја редовно излази уз Недељнику хотелу Метропол. (Фото: ТАнјуг/Марко Ђоковић)

Ми слежемо раменима, не знамо шта да одговоримо. Не само да је реч о новинама које су небројано пута глорификовале пут у ЕУ и виновнике петоктобарске револуције, него се по Београду прича да посебно воли да их чита и амерички амбасадор Мајкл Кирби.

Добро, неко ће рећи, то је изолован случај, добро је да се чује руски глас и у таквом једном медију. Ипак, тешко објаснити због чега је већ дуго „Сбербанка“ уз „Гаспром“ један од главних спонзора „Б92“, а Руски дом у сарадњи са „Блицом“ штампа књиге из руске књижевности.

Добро, неко ће рећи, ако их финансијски „подмажу“ неће водити медијски рат против Кремља. Грешка. Брисел, Вашингтон и НАТО и даље су „свето тројство“ послушничких медија и то се јасно види, сваког дана и у готово сваком чланку.

У исто време, новине као што су „Вечерње новости“ и „Политика“, које о Москви пишу у много позитивнијем светлу и које су објективно извештавале о украјинској кризи, о спонзорима из Русије могу само да сањају. Шта тек рећи за групу патриотских сајтова, који по броју читалаца превазилазе и највеће тираже. Они су и даље невидљиви за људе који одлучују где ће ићи макар део спонзорског колача из Русије.

Да у Москви нису свесни колико је важна моћ медија не може се рећи. Доказ је глобални успех телевизије „Раша тудеј“, која је све гледанија не само у Европи, него и у Великој Британији и Америци.

Можда Србија сада није у фокусу Кремља због Украјине, али ако се нешто ускоро не промени по питању јачања руске позиције у српским медијима, повампирени фашизам са Запада ће однети победу у домаћем јавном мњењу, без обзира на то што народ (и даље) већински жели савез са Москвом.

Руски финансирање прозападних ТВ станица и штампе неће донети ништа добро. Све док се не створи медијски блок, који би чиниле макар једна велика телевизија, дневна новина и неколико интернет портала са српском и уједно проруском уређивачком политиком, Москва неће имати шансу да добије медијски рат у Србији.

Опрема: Стање ствари

(Србин.инфо, 16. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4v4



Categories: Преносимо

4 replies

  1. Текст г. Димитријевића има једну озбиљну ману: он се пита да ли (постсовјетска) Русија својом кривицом губи медијски рат у Србији. Не треба да поставља знак питања – она га је изгубила, и настављајући своју медијску офанзиву на садашњи начин нема никакве шансе да поправи тај губитак. Руска елита од пре Првог светског рата, која је давала печат оновременом медијском представљању Русије у свету, није се разликовала од својих западних парњака по образовању, култури, начину размишљања и опхођења, и на достојан начин (а Богу хвала, имала је и чиме и киме) је представљала Русију пред иностраним јавним мњењем. Ствар стоји дијаметрално супротно са савременом постсовјетском елитом која (би требало да) то чини…Имам доста искуства из живота, школовања и рада и на (југо)истоку – (ФНРЈ/СФРЈ) и Западу (САД, Холандија), имао сам пословне и личне контакте (са Запада) са совјетским стручњацима (професорима, чиновницима министарстава), а – по пропасти СССР-а и са млађом генерацијом интелектуалаца – истина, стасалом из редова не простих “совјетских человјека“, него потомака средње совјетске “номенклатуре“… Могу рећи да се не треба чудити ономе чему се г. Димтиријевић чуди, постављајући питања “зашто?“. Они који и сада доносе одлуке на том пољу у постсовјетској Русији и у њено име, једноставно немају слуха за интелигентни “public relations“, јер је током дугих деценија после бољшевичког преузимања власти целокупно њихово образовање и духовно стасавање још од детињства, кроз школовање, пошло сасвим другим колосеком од оног којим се то даље развијало на Западу, а до данас је то отишло толико далеко да се слободно може говорити о различитим световима. У самој Србији је у том погледу стање хибридно. Овим не желим да идеализујем западни систем комуникација, организације друштва и државе, школовања, итд. који је далеко од идеалног – али ако од двају лоших треба да бирам неки ипак мање лош, онда немам ни тренутка сумње, јер добро познајем оба: бирам западни. Г-дин Димитријевић се, дакле (ваљда из деликатности и обзира) пита да ли Русија својом кривицом губи медијски рат у Србији … а него чијом? Међутим, они немају увида у поруке које сами шаљу Србима тиме што (а г. Димитријевић то недовољно подвлачи) за комуникацију са Србијом потпуно свесно и систематски бирају латиницу, уопште не схватајући колико то боде очи чак и оним Србима који су њихове присталице, јер тиме изражавају свој презир према можда најбитнијој одредници српске националне свести: српској ћирилици. Медијско понашање постсовјетске Русије у Србији је типичан пример слона у стакларској радњи, али – није им замерити; они, јадници, не знају друкчије да се понашају, па зато им тако и иде.

  2. @Иоанн Дубињин

    Изрекли сте: “Руска елита од пре Првог светског рата, која је давала печат оновременом медијском представљању Русије у свету, није се разликовала од својих западних парњака по образовању, култури, начину размишљања и опхођења, и на достојан начин (а Богу хвала, имала је и чиме и киме) је представљала Русију пред иностраним јавним мњењем.” Из тога произилази, да је у то време постојало “медијско престављање”. Друго, показујете, да сте заборавили размишљања Достојевског о Западу. И најцрње од свега, да замишљате, да се Руси и православље могу упоређивати са тим Вашим Западом у коме живите. Као да не живите, СРЕЋНО, у најперверзнијој држави у свету!! Пардон у Еуропи! Ипак су Сједињене америчке државе на првом месту. Свест о томе, а свесни сте тога, утиче, да се толико трудите, да прикажете како су Руси “папани”.

  3. @слободан млинаревић: Казао сам “оновремено медијско“ представљање, јер – медији су и новине, књиге (књижевност), музика, филм, итд. А- тада није било радија, телевизије и интернета. Дакле – “медији“ нису само она последња три. Што се оцене о елитама тиче – остајем при ономе што рекох – а за лакше схватање: узмите 1914 г. као осовину – па пребаците време 100 година уназад (на 1814) – па онда са 1914 на 100 г касније (2014 г.) и упоредите културна достигнућа Русије (и њене “медијске поруке“ свету) у периоду 1814 – 1914г. са онима СССР-а (и пост-СССР-а) 1914 – 2014 г. Други период је за плакање. То итекако има (истина не искључиво) везе и са социјалним пореклом и саставом елита у тим периодима. Међутим, за Србе је важније оно што рекох о наступу постсовјета према Србима: “Међутим, они немају увида у поруке које сами шаљу Србима тиме што (а г. Димитријевић то недовољно подвлачи) за комуникацију са Србијом потпуно свесно и систематски бирају латиницу, уопште не схватајући колико то боде очи чак и оним Србима који су њихове присталице, јер тиме изражавају свој презир према можда најбитнијој одредници српске националне свести: српској ћирилици“. Размислите мало о томе… Ако Вам то не смета: фино. У том смислу, отидите и на србин.инфо, одакле је пренет овај текст и кажите шта мислите о ставу једног од коментатора (срб03122010 ), који каже: „…РУСИЈА НИКАДА НЕЋЕ ИЗГУБИТИ МЕДИЈСКИ РАТ КОД СРБА, МАКАРА НАМ И АТОМСКУ БОМБУ ПОСЛАЛА НА БЕОГРАД. МИ ПРАВИ СРБИ САМО ЋЕМО РЕЋИ, ВОЉА БОЖЈА, ДА СЕ СТРАДАЊЕМ, МИ ГРЕШНИ НЕПОКАЈАНИ, СПАСИМО.
    Праштајте“. То, је, ваљда паметно?

  4. @Иоанн Дубињин
    Зашто би Руси били већи Срби од Срба, који овде пишу латиницу. Ви осуђујете Русе због латинице, а нешто се не саћам, да сте нешто рекли поводом овдашњих “латиничара”. Морају Руси да воде рачуна и о “латиничарима” широм Србије. Како би Цејовиц, Деда ђоле и слични могли да их разумеју? Лукаво је то проширење појма медија. Хвала што објаснисте.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading