Ана Ахматова: Чојство (1942)

Ана Ахматова

Чојство (1942)

a-ahmatova

Ми знамо – вага се садашњости бреме

И збива се то управо сада.

Наш сат се огласи: за чојство је време,

И сада чојство у нама влада.

Од метка мртви ћемо, устреба л’, лећи,

Није нам страшно остат’ без крова, –

И сачуваћемо те, о руска речи,

Спасит’ те, Велико руско слово,

Пронети слободно и чисто к’о зена,

И унуцима дати, спасено плена

Занавек!

Анна Ахматова: Мужество (1942)

Препев: Мирјана Маринковић

***

„Ветар рата“ – тако је А. Ахматова назвала циклус стихова, написаних између 1941. и 1943. године. Циклус је започет у блокираном Лењинграду и завршен евакуацијом у Ташкент. Песма „Чојство“ (1942) припада том циклусу. Сматра се да је настала после песникињиног наступа на радију 1942. године.

Ево текста тог наступа:

„Моје драге суграђанке, мајке, жене и сестре Лењинграда. Ево, има већ више од месец дана како непријатељ прети заробљавањем нашег града, наноси му тешке ране. Граду Петра, (…) Пушкина, Достојевског и Блока, граду велике културе и рада непријатељ прети смрћу и срамотом. Ја, као и сви Лењинграђани, стрепим само ради једне помисли – да наш град, да мој град може бити прегажен. Читав мој живот везан је за Лењинград – у Лењинграду сам постала песник, Лењинград је постао удисај за моје стихове… Ја, као и сви ви сада, живим у непоколебљивој вери да Лењинград никад неће пасти у руке фашистима. Ова вера јача у мени кад видим лењинградске жене, које једноставно и храбро штите Лењинград, одржавау његово уобичајено људско опстајање. Наши потомци одужиће се свакој мајци епохе Отаџбинског рата, али ће њихове погледе са посебном снагом приковати лењинградска ратница, која пружа помоћ рањеницима међу (…) рушевинама зграда које још увек пламте… Не, град, који је одгајио такве жене, не може бити побеђен. Ми, Лењинграђани, преживљавамо тешке дане, али ми знамо да је заједно са нама читава наша земља, цео наш народ. Ми осећамо њихову бригу за нас, њихову љубав и помоћ. Захвални смо им и обећавамо да ћемо све време бити стамени и храбри…“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3HLCategories: Посрбљено

4 replies

  1. У препев се не мешам, нисам поета, мада бих га нешто другачије урадио, али то је ствар инспирације. Међутим, морам истаћи да руска реч „мужество“ (наслов) нема ама баш никакве везе са појмом „чојство“ – како га је дефинисао Марко Миљанов, а на моје запрепашћење дефиницију те речи не налазим у речнику „Матице српске“ (Нови Сад, 2007) – али, то је српски проблем. Дакле – „мужество“ значи одважност, смелост, храброст, постојаност у опасности – али најбоље је, ипак, ОДВАЖНОСТ.

  2. БРАТЕ, ВАЛТАЗАРЕ, ЈУНАШТВО ЈЕ ЛАКО – ТО ЈЕ КАД БРАНИШ СЕБЕ ОД ДРУГОГА; ЧОЈСТВО ЈЕ ТЕШКО – ТО ЈЕ КАД БРАНИШ ДРУГОГА ОД СЕБЕ!

    Када је Валтазар Богишић при сусрету са Марком Миљановим пожелео да од Војводе чује шта је чојство, а шта јунаштво, добио је наведени одговор

  3. @Војвода КРСТО: Поштовани војводо Крсто, заиста је лепо што сте цитирали овде Марка Миљанова. Боља дефиниција чојства од његове се не може замислити, а срамно је што састављачи “Матице Српске“ у њиховом Речнику српскога језика, од 1561 стране, и тешком 3,68 киле (није ме мрзело да га измерим), издатом у “Српској Атини“ 2007 г. нису нашли место том појму! Говорим и пишем на 4 језика и ни на један не бих могао једном речи превести тај јединствени по моралној величини српски појам – а читав “футбалски тим“ (11 састављача из Матице Српске), на челу са редактором и уредником Мирославом Николићем и рецензентима Иваном Клајном и Драгољубом Петровићем није нашао за сходно да појму“чојство“ на стр. 1521 – између појмова “чоја“ и “чокањ“ додели пар редака… Шта ће, јадници – чојство им је, изгледа, страно…. и у праву су.

  4. СИЛА ЧОЈСТВУ ТОПУЗ ИЗА ВРАТА, ЧОЈСТВО СИЛИ ПО ПЕПЕЛУ ШЕЋЕ, српска народна пословица из Црне Горе

Оставите коментар