Ћирилица Београд: Матици српској поводом оснивања Матице ћирилице

Матица српска

Нови Сад

г. Драган Станић, председник

Поштовани,

cir-udr-logoповодом окупљања представника појединих удружења и формирања „Матице ћирилице“ у Новом Саду 29. јануара 2015. године, сматрам за обавезу да Вас као председника једине Матице српске коју има српски народ обавестим o следећем: нико из националног Српског удружења „Ћирилица“ Београд, чији је председник велики српски песник Добрица Ерић, неће узети учешћа на таквом скупу. У времену када је српски народ угрожен по многим питањима: од очувања свог националног идентитета до егзистенцијалног и биолошког опстанка, сматрамо да је штетно стварати паралелене организације макар оне то биле и само именом и местом формирања. На тај начин се подривају и сами темељи српског заједништва, вековима са муком ствараног, у циљу агресивне самопромоције.

Познато Вам је да и ми као удружење нисмо задовољни појединим одлукама Ваше установе, да имамо одређених примедби на Правопис Матице српске (издање 2010), али никада нећемо подржати стварање паралелних „матица“ као потенцијалних жаришта сукоба и недоумица у очувању нашег културног идентитета. Најмање је то потребно данас. Зато нико од представника 22 повереништва нашег удружења неће бити присутан на формирању таквог новог удружења и будите сигурни да тиме огромна већина бораца за ћирилицу није спремна да подржи такав начин борбе за српски језик и писмо.

Са надом да ћемо наставити да сарађујемо за добробит српског народа,

срдачно Вас поздрављам,

У Београду

29. јануара 2015. године

потпредседник управног одбора Српског удружења „Ћирилица“ Београд

Миодраг Којић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Ћирилизовано, 29. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3fv



Categories: Вести над вестима

4 replies

  1. Молимо сајт „Стање ствари“ да нам дозволи објављивање овог одговора јер нас је то потписано име опањкало код Матице српске само зато што смо и рекли и написали да у новој Матици ћирилице никада неће бити места за лопове ма које и какве врсте.

    Ми нећемо с београдским лопоВима, Ви сте хтели и нудили сте се преко посредника Млинаревића!

    МАТИЦА СРПСКА ЋЕ ВЕЧНО СЈАТИ, А НЕ БАШ СВИ ЊЕНИ УПРАВНИЦИ!

    Огавно хушкате на “Ћирилицу” коју сте покрали. А не осврћете се на то што смо ми рекли да нисмо Матици супарница, него само помагачица. Нас с Матицом српском нећете моћи да посвађате, јер ми никада нисмо напали Матицу (осим неког челника за кршење Статута Матице. Ми сми многи у Матичином чланству па и ја. Могу да Вам дам члански број у Матици српској. Ми ако нападнемо челника који је конкретно прекршио Статут, не значи да је тај челник сва Матица. Ви сте по ономе “држава, то сам ја“, “Матица, то сам ја” или “лоповско удружење које је украло назив “Ћирилица”, то сте Ви”.. Нити ћемо их напасти као што ми Српску православну цркву никада нисмо и никада нећемо напасти, а Ви сте их на свом сајту рушили. Нама су заувек и Црква и Матица српска приближно исте врсте вредности. То је, и једно и друго, за нас свето. А Ви хушкате на “Ћирилицу” само зато што сте нас покрали у идентитету, а ништа нисте још могли да постигнете. И кажете да Ви, тобож, нећете с нама, а ми смо написали и рекли да нећемо ми с лововима.

    Ваш се лоповлук сакрити не може, и што се више јављате, све се огавније брукате. Ви сте сада овде и потказивач и хушкач, а с Матицом српском нас никад нећете моћи посвађати јер Матица српска није Драган Станић. Он је у Матици вода која ће отићи с муљем кад-тад, а Матица српска ће остати и вечно сјати, баш као што сија још с почетка 19. века па све до овога часа. Свето нико не напада ако зна ишта о светости. А Ви сте покрали „Ћирилицу“ која је такође светост. Прочитајте шта за Вас лопове туђег имена пише у Члану 16. Закона о удружењима. Тамо каже да се не сме догодити да се у називу ствара забуна у томе које је удружење. У том смислу се види да сте створили забуну ко је ко,јер сте украли наше име из 2001. године а Ви сте отели име 2009.године. Ко и када је украо, све се види и не може се сакрити.. Зо види и лоповски простак, него нема образа да призна и да врати украдено име „Ћирилица“. То што сте ви додали Београд, а што се ретко појави уз „Ћирилица“, то није никакав аргумент. Јер ми имамо „Ћирилицу Београд“ с печатом нашег повереништва које води наш диван повереник дипл. инж. Владислав Лепојевић. Ви сте тако украли идентитет и „Ћирилице“ и „Ћириличиног” повереништва у Београду.

    Једини Вам је лек да престанете да се брукате свакодневно и да украдено име вратите,тј. напустите или макар да се покријете по ушима и стално ћутите, кад се нас у „Ћирилици“ тиче да нас бар не подсећате на вашу крађу имена нашег.

    Драгољуб Збиљић,
    Оснивач „Ћирилице“ 2001. у Новом Саду као кровног удружења за целину српског језика и садашњи председник Скупштине „Ћирилице“ у Новом Саду

  2. ПРОВОКАТОРИ СУ ПОКУШАЛИ ДА РАЗБИЈУ ОСНИВАЊЕ МАТИЦЕ ЋИРИЛИЦЕ, А КАД ЈЕ О ЊИМА РЕЧЕНА ИСТИНА, ОДМАХ СУ ПОБЕГЛИ ДА СЕ НЕ БРУКАЈУ ДО КРАЈА

    Стоји у овој Којићевој подршци из фалсификоване (беогардске) “Ћирилице” и овај огаван део:

    “Зато нико од представника 22 повереништва нашег удружења неће бити присутан на формирању таквог новог удружења и будите сигурни да тиме огромна већина бораца за ћирилицу није спремна да подржи такав начин борбе за српски језик и писмо.”

    Навешћу Вам имена која су присуствовала оснивању Матице ћируилице, поименично јер су били дошли да се код Вас учлане као наши издајници које сте радо узели са собом јер сте исто друштво. Били су присутни они који се нису крили иза задњих редова, па их лако запамтисмо. Ту су били Ваши цењени чланови које сте добили од нас: мр Бошко Брзић и Плавшић из Каћа, и то по задатку да минирају оснивање Матице ћирилице. Брзић је ипак добар човек, па вас је изневерио, није хтео да нас омета у раду. А Ваш сада Плавшић (успео је ипак да заврши редовно тачно четири разреда основне школе), када је требало да се учлањују људи приватно, поред представника удружењу, тај Плавшић је, заваљен по лалински у сигурну столицу, питао прегласно да сви чују добро: Шта вам ово значи, оснивате толико удружења, А зашто је разбијено удружење “Ћирилица”? Пришао сам му пажљиво да га не увредим, па сам га на његово питање питао: “Ко је разбио Ћирилицу?”. Он је гласно рекао: “Не знам ја!”. Ја сам му рекао да сви чују и да виде да је провокатор: “Први који су разбили Ћирилицу били сте ви, новосадски издајници Ћирилице који сте више желели да преместите своје удружење у Београд.” Одмах су се сви провокатори, а било их је четири укупно, покупили да се више не брукају”

  3. @Д. Зб
    За шта ти ја служим? Докле да будем лопов, лажов, правник-незналица, па сада и потурени провокатор? А приватно ми пишеш све најбоље”поштовани..”, у нади, да ти организујем презентацију књиге у Панчеву. Мислиш ли, да то иде једно са другим?
    Најзад си нам открио колико је било “провокатора” у Новом Саду. Још да нам откријеш, колико је било присутних? Или је била пата ситуација?

  4. ЕВО КАКО ТО РАДЕ „СРПСКА БРАЋА“, СВЕ СУ САМА РЕКЛА, МИ НЕ МОРАМО ОВИМ ПОВОДОМ НИШТА ВИШЕ ДА КАЖЕМО о ова два њихова писма

    Прво писмо:
    „Српско Удружење Ћирилица Београд на челу са великим српским песником Добрицом Ерићем жели вам успех у раду.
    Гледаћемо на сваки начин да дођемо, али ако случајно изостанемо немојте нам замерити, јер имамо много обавеза око одржавања везе са 22 повереништва од Приједора до Пријепоља, Врњачке Бање и Новог Сада, а такође смо ујединили осам удружења на братској основи и то од Косовске Митровице до Москве, где максимално подржавамо све њихове акције, као и они наше, што захтева наше додатно ангажовање. Ових дана смо били заузети и око одржавања округлог стола, на којем су учествовала значајна имена српске културе, на челу са академиком Василијем Крестићем. Све то захтева пуно труда и максималну посвећеност, а све у циљу спашавања нашег заједничког писма.“

    А ДРУГО ПИСМО ИДЕ МАТИЦИ СРПСКОЈ С ДРАГАНОМ „МАТИЦА; СЕ МУА“ НА ЧЕЛУ (пошто смо рекли да нс позовмо лопове који су нам украли име „Ћирилица“ идентитет нећемо заједно) ГЛАСИ:
    „поводом окупљања представника појединих удружења и формирања „Матице ћирилице“ у Новом Саду 29. јануара 2015. године, сматрам за обавезу да Вас као председника једине Матице српске коју има српски народ обавестим o следећем: нико из националног Српског удружења „Ћирилица“ Београд, чији је председник велики српски песник Добрица Ерић, неће узети учешћа на таквом скупу.“

    Ево, сами доказаше да НИТИ СУ ЛОПОВИ, НИТИ СУ СЕБИ ПРОТИВУРЕЧНИ. Ми не треба поводом ова два њихова писма НИШТА специјално да још кажемо. Све су сами рекли.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading