Степски соко: Русија није „продала” Новоросију

Неколико кратких ставки о ситуацији у Украјини.

Прво, ево најновије мапе борбене ситуације (за високу резолуцију кликните овде):

mapa-ukr-borbe

Друго, пуковник Касад потврђује да Руси завршавају гасовод, који ће руски гас доводити до неких области Новоросије током предстојеће зиме. Треће, Касад такође потврђује да је команда Новоросијана добила чврсте гаранције, да ће, иако је „военторг” (руска тајна војна помоћ) тренутно заустављена, у случају напада Укија, моментално бити настављена. Овај споразум између Русије и Новоросије је постигнут јуче. На крају, као што сте вероватно прочитали негде другде, Новоросијани и Укији, који су преговарали под будним оком званично позваних официра руског генералштаба, договорили су се о линији разграничења, иако је Кијев то одмах демантовао. Оно што Кијев каже стварно уопште није битно – увек лупета глупости – али се чини да је договор направљен, или је томе веома близу, у завршној фази.

Закључак: сво то паничење о издаји Русије, да је „продала” Новоросију, сада испада да је бесмислица.

The Saker

ПС: Важна исправка:

У мом последњем извештају о ситуацији сам написао:

„Сукоби новоросијских политичких лидера и команданата на терену трају и даље. У најбољем случају, игноришу се (Кодаковски и козачке вође), а у најгорем случају, отворено се међусобно боре (Безлер и Захарченко). У ствари, Захарченко је као поднео оставку, онда је повукао.”

То је нетачно. Један. анонимни читалац ме је тачно исправио и написао:

„Степски, жао ми је, али изгледа да си лоше информисан: Безлер и Захарченко се не боре отворено међусобно, у ствари, против било кога. Шта год Безлер ради, то је иза сцене, а нема разлога да се верује да је укључен у борбу за подривање Захарченка. Једини командант на терену који то ради је изгледа Мозговој, уз пуну подршку и охрабрење Стрелкова. Стрелков и Мозговој се труде да подрију Захарченка, то нико други не ради. Изгледа да је отпао заједно са свим осталим вишим новоросијанским командантима, осим Мозговоја.”

Извор: The Vineyard of the Saker: A bird’s eye view of the vineyard

Ћирилизовано за The Saker Српски

Опрема и наслов: Стање ствари

(Степски соко на српском, 11. 10. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Преносимо

6 replies

 1. Да ли је „продала“, или није – видеће се касније, али оно што сада видим (на мапи) мада нема директно везе са овим догађајима, ипак има итекако са оним ужасним деценијама бољшевичког уништавања духа Новорусије, чије плодове сада видимо – са деценијама које су претходиле и са одвратним бољшевичким загађивањем топонимије: њиховим проклетим именима и појмовима који нису, а вероватно – какви су им наследници, неће ни бити уклоњени: Дзержински, Кировскоје, Фрунзе, Первомајск, Коминтерново, Кујбишевск. Фали им још само „САТАНСК“, па да се пока\у у правој боји. Србима, који слабо познају историју тих крајева та имена не значе Бог зна шта – али не треба заборавити: NOMEN EST OMEN!

 2. Dodao bih na predhodni Ioannov komentar da smo i mi imali Kardeljevo, Kidricevo, Pucarovo, Rankovicevo . . . i naravno – Titovo

  Tito je voleo parade.
  I danas ga vidim, u beloj uniformi, epolete, rojte, medalje, ordenje . . . kako sa tribine, iz visine, pozdravlja decu koja mu daruju cvece, omladinke koje mu predaju stafetu, vojnike koji defiluju, kloparaju u tenkovima, paraju nebo avionima . . . i radnike na kamionima sa slavolucima . . .

  Da li ce A. Vucic i V. Putin smisliti nesto skromnije i prijatnije ? Nesto novo ?

 3. Zasto bi Putin bio skroman? Jel to njegova drzava mala i siromasna? Pa, oni su izgubili 20 miliona stanovnika da bismo mi danas mogli ovo da pisemo? Takva vrsta skromnosti nikome nece doneti dobro!

 4. @mira panic
  Први коментатор има личне успомене, живи на другим просторима, те су разумљиви његови изливи против „ужасним деценијама бољшевичког уништавања духа Новорусије, чије плодове сада видимо – са деценијама које су претходиле и са одвратним бољшевичким загађивањем топонимије: њиховим проклетим именима и појмовима који нису, а вероватно – какви су им наследници, неће ни бити уклоњени: Дзержински, Кировскоје, Фрунзе, Первомајск, Коминтерново, Кујбишевск. Фали им још само „САТАНСК“, па да се пока\у у правој боји.“ Непримерено је за ОДЛИЧНОГ позанаваоца историје и изузетно образованог човека.

  О Деда ђолету НЕ ВРЕДИ трошити речи! Рекао бих, да је био задрти комуниста, па је под старе дане постао конвертит.

 5. @слободан млинаревић: Не подударају нам се критеријуми примереног и непримереног. Мени је, нпр. непримерено да насељена места (па било то и на територији бившег СССР-а) носе гадна имена, као што су нпр. име међународне терористичке бољшевичке организације (Коминтерна), садистичког шефа Лењинове тајне полиције – ЧеКа (Дзержинског), ратног злочинца који је по завршетку војних операција грађанског рата на Криму новембра 1920 г. понудио амнестију белим официрима који пристану да се не евакуишу, и дао све који су одлучили да то прихвате (око 2.000 њих, наивчина) да се одмах побију (Фрунзеа), итд. Исто тако било би ми непримерено ако би у Немачкој именовали неко насеље “Химлерштат“, а улице “Гестапоштрасе“, или и “фон Лер штрасе“. Не сумњам да се у том немачком примеру можемо сложити – а шта је са овим бившеСССРским? И – зашто? Њима то за 23 године по пропасти тог система не пада на памет. Зато сам и препоручио да додају још једно ново име „САТАНСК“ неком насељу – добро би пасовало у низу постојећих, непромењених имена. Јер- понављам: Nomen est omen!

 6. @Иоанн Дубињин
  Да нисте мало претерали са поређењем? Личи ми на говор друштва из Украјине у данашње време. Зар сте заборавили, да је поменутим Немцима пресуђено, као ратним злочинцима? Истовремено сте заборавили, да многи споменути Руси, белогардејци, тако и они други, нису добро прошли. Знате сигурно, да идеолошки непријатељи немају милости једни према другима. Знате, да је то ОПШТЕ ПРАВИЛО, које важи у историји, па и данас. Поред оваквих информативних могућности заборависте Лумумбу, Аљендеа, Садама, Гадафија? Нисте Ви ништа заборавили, само сте емоцијама обузети и предлажете САТАНСК. Ја се слажем, само се питам где? По моме назив би могли да промене у складу са Вашим предлогом: Вашингтон, Лондон. Можда и Хаг. Што се мене тиче Хаг би најбоље одговарао, с обзиром шта се тамо дешава! Мислим да овај предлог није потребно образлагати.

Оставите коментар