С*ање ствари: Дачић повукао свој потпис са Бриселског споразума!

Москва, 5. 8. 2014. (С*ање ствари) – Суочен са све већим критикама да Бриселски споразум са Приштином фактички представља издају Косова и Метохије, као и са чињеницом да су озбиљно доведени у питање уставност и законитост самог споразума, бивши премијер Ивица Дачић повукао је свој параф са тог документа!

Гостујући уживо у програму најгледаније руске телевизије „SSSR Today“, Дачић није порицао да је управо он парафирао Бриселски споразум латиничним иницијалима „I. D.“, али је и додао да „није имао појма шта заправо пише на енглеском“, као и да му је заправо „подметнуто“ да потпише нешто што он – као Србин, рођени Призренац, бивши комуниста и садашњи социјалиста – никад не би потписао.

i-d-paraf

„Мени је потурен један папир, а од данас је то за мене non-paper. Нећу ја, који сам рођен на Косову и Метохији, да будем уписан као издајник. Поврх свега, испало је да  признавањем институција на Косову кршимо сопствени Устав, што у тренутку парафирања нисам знао.“

Из поузданих извора блиских високој представници Европске уније Кетрин Ештон сазнајемо да је она, као креатор договора Београда и Приштинe, сазвала хитне консултације на највишем нивоу Уније.

За приштинску ТВ „Адем Јашари“ албански потписник Споразума, Хашим Тачи, рекао је да „Дачић може да повлачи параф колико хоће, али што се нас тиче – он није издајник али јесте потписао споразум“.

Политички аналитичари из Београда, који су из разлога безбедности желели да остану анонимни, сагласни су у оцени да је овакав потез Дачића директна последица фијаска перформанса Томислава Николића на Газиместану, када је председник Србије извиждан и испраћен псовкама и увредама. „Ако су на Тому – који ‘ни лук јео, ни лук мирисао’ око Бриселског споразума – бацили петарду, Ивица се природно упитао шта би се онда десило с њим на Газиместану“, рекао је добро упућени аналитичар средње генерације и проседе косе. Исти извор је додао да, после наступа Слободана Милошевића 1989. године, за чланове СПС-а Газиместан представља неку врсту „светог места“: „Онај ко посети Газиместан макар једном, у интерним круговима социјалиста има право да свом имену – налик оном ‘хаџи’ код хришћана – дода ‘гази’.“ Очигледно да Дачић не може себи да дозволи луксуз непосећивања Газиместана, наставља обавештени аналитичар, посебно јер се тврди да Ружић јесте Гази-Бранко.

Светске агенције под ознаком „хитно“ јавиле су, да се поводом Дачићеве изјаве, састао и Комитет за доделу Нобелове награде за мир. Уместо већ виђених добитника Ивице Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон, незванично је процурело да се повлачењем парафа Дачић „самоисписао“ из најужег круга кандидата Награде за мир и да је сасвим могуће да постане први добитник новоустановљене Награде за рат.

Бивши премијер и садашњи министар спољних послова одбијао је да за српске медије додатно коментарише свој потез. Пристао је једино да за кинеску агенцију „Слободни Тибет“ прокоментарише могуће противљење најмоћнијег човека Србије: „Ако  случајно Александар Вучић буде имао нешто против мог повлачења потписа, дајем часну социјалистичку реч да више никад нећу јавно изводити ‘Миљацку’!“ Јасно је, додаје кинески медиј, да је таквим ставом Дачић припретио и многим страним дипломатама који су знали да се добрано опусте уз његове интерпретације.

(С*ање ствари)



Categories: Вести као да су праве

4 replies

  1. Предлажем ипак да се сатирично-хумористички тектови ипак означе као такви…

  2. @ Penzioner

    Поштовани,
    Текстови су означени јер су у рубрици Вести као да су праве. Додатно, “извори” су “Бе92” (не Б92) и “С*ање ствари” (не Стање ствари).

    Можда сте у праву да то није довољно, али даље појашњавање убило би “чар” и могућност да неко стварно поверује у вест 🙂 Уосталом, ако неко жели понеку добру вест не вреди ни да му напишете на почетку ОВО ЈЕ САТИРА јер ће прочитати само наслов који му се “уклапа у концепцију”.

    Хвала на коментару,
    Александар Лазић

  3. А шта ако утичете на Дачића па стварно повуче свој потпис јер је латинички, па га потпише ћириличким словима!?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading