Вејн Мадсен: Офанзива сајентолошких снага

(Strategic Culture Foundation, 1. 4. 2014)

Готово истовремени долазак на власт Арсенија Јацењука, председника прелазне владе Украјине и Андреја Киске, председника Словачке побудио је страх да окултна Сајентолошка „црква“ са седиштем у САД преотима власт у Средњој и Источној Европи.

madsen-sdk

Оснивач сајентологије, Рон Хабард, писац научнофантастичних прича, покренуо је своју религиозну секту 1954. Много разочараних припадника такозване „цркве“ касније је тврдило да су се Хабардови мотиви тешко могли сматрати духовним. Тврдили су да је тражио начин да се обогати злоупотребама пореских олакшица које је религиозним организацијама гарантовао Порески закон САД. Други критичари сајентологије терете Хабарда да је сарађивао са МК-УЛТРА програмом ЦИА и користио своју цркву као параван за операције контроле ума које је спроводила ЦИА.

Оно што несумњиво важи за сајентологију јесте склоност секте да своје активности и крајње циљеве обавија велом тајне. Сваки пут када је секта, или „култ“, како неки тврде, у вестима, руководство Сајентологије улаже напор да ућутка критичаре кроз застрашивање, малипулацију јавним медијима попут Википедије, уз контролу чланова у циљу обезбеђивања потпуне тајности.

Након државног удара који је Запад финансирао против режима председника Виктора Јануковича у Украјини, појавила се информација да је Јацењук, несумњиви миљеник вашингтонских неоконзервативаца попут помоћника државног секретара задуженог за Европу Викторије Нуланд, било формални припадник сајентологије, било прекаљени посвећени члан култа, у рангу познатом као „оперативни тетан[1] ниво 6“ или „ОТ-6“.

Јацењук и његова сестра, која живи у Калифорнији, оштро демантују ма какву своју повезаност са сајентологијом. Ипак, Јацењукови контакти са култом далеко превазилазе његово поштовање према филмском глумцу Тому Крузу, главном покровитељу сајентологије.

Неки извори наводе да је Јацењук дипломирао сајентолошкој школи „Дијанетика[2]“ у Кијеву 1998. Сајентологија своје главно представништво у Украјини има у Улици Иване Мазепи број 14 у центру Кијева, поред златно-куполног Манастира светог Михаила Украјинске православне цркве. Јацењук је наводно приступио тој религији док је радио као консултант у Авал банци. Ту банку, четврту по величини у Украјини, преузела је аустријска Рајфајзен банка 2005. Рајфајзен банка је повезана са финансијским изнудама припадника сајентологије у Немачкој. Кажу да је Јацењук такође приступио сајентолошкој организацији Море[3], елитни одред секте, у исто време када је почео да ради за Авал банку.

Јацењукови жена и деца су, као и његова сестра, живели у Санта Барбари , у Калифорнији. Јацењукова сестра оштро негира да је припадник сајентологије у рангу „оперативни тетан 4“ (ОТ-4). Било како било, постоје извештаји о Јацењуковом састанку са вођом сајентолога Дејвидом Мискевиџом, у Калифорнији  2009.

Андреј Киска, новоизабрани председник Словачке, одбио је оптужбе свог супарника, премијера Роберта Фица, по којима пребогати тајкун има везе са сајентолозима. Изгледа да су оптужбе потекле од чињенице да је Кискину аутобиографију објавила издавачка кућа коју поседују словачки сајентолози.

Киска је реагујући на Фицове тврдње, 18. марта попунио кривичну тужбу против Фица. Међутим, злоупотреба судског парничког поступка како би се одбила свака оптужба заштитни су знак често немилосрдних покушаја сајентолога да угуше критике на свој рачун.

Фицо оптужује Киску и сајентологе да су покушавали да преузму власт у Словачкој. Фицове оптужбе се подударају са онима које је против секте поднео Федерални истражни биро 70-тих и 80-тих. Неколико сајентолога су ухваћени док су покушавали да се инфилтрирају у бројне федералне агенције САД, укључујући Службу интерних прихода САД, Управу за сузбијање дроге, Министарство за рад, Министарство спољних послова, Управу за храну и лекове, Комисију за атомску енергију, Селективни сервисни систем, Федералну комисију за трговину, Пошту САД, Обалску стражу САД, Морнарицу САД и Министарство правде. Откривено је да је неколико сајентолога украло деликатне и поверљиве докуменате владе. Поред Сједињених Држава, откривено је да су сајентолози продрли до виших степена управе провинције Онтарио у Канади, неколико канадских полицијских управа, Министарство унутрашњих послова Велике Британије и канцеларију француског председника Франсоа Митерана. Сајентологија је такође покушала да задобије утицај у владама Аустралије, Јужне Африке и Зимбабвеа.

Током кампање на председничким изборима у Словачкој, Фицо је словачкој новинској агенцији ТАСР рекао да се „сајентологија у страним државама често сматра безбедносним ризиком. Чак је у Словачкој“, додао је Фицо, „неколико фирми већ изгубило право на приступ актима и документима због контаката са овом сектом“. Фицо је био сумњичав у погледу Кискиног негирања било какве везе са сајентолозима. „Када сам рекао да је г. Киска близак са сајентолошком сектом, очекивао сам бар неко признање, али он је порицао све“. Фицо је нагласио да сајентологија није регистрована верска заједница у Словачкој, али да је Киска две године свог живота посветио сајентолошким активностима. Фицо каже: „Господин Киска зна људе из ове секте, контактира са њима, дружи се и сарађује са њима. За ову државу је заиста озбиљан проблем ако се особа повезана са сајентолошком сектом кандидује за председника.“ Фицо све време засипа Киску оптужбама на рачун сајентологије. Рекао је да је Кискина предузетничка биографија неодвојива од веза са сајентолозима, пошто је Кискин пословни успех навео сајентологе да га ангажују да њиховим члановима држи предавања о својим предузетничким способностима на црквеним манифестацијама под покровитељством Хубардове школе за администрацију и Светског института за сајентолошке иницијативе (WISE).

Кискину књигу је објавио пословни човек и издавач Ладислав Павлик, који такође поседује школу за менаџмент која носи име Л. Рона Хабарда, оснивача сајентологије. Павлик је написао и предговор за Кискину аутобиографију, под насловом „Узми живот у сопствене руке“. Киска, који признаје да је кокетирао са јудаизмом и будизмом, а сада је ревносни католик, касније је изјавио како није имао појма да је „Поли“ (како назива Павлика) повезан са сајентологијом.

Приметно је да је Кискин недостатак искуства у политици заталасао Европу. Не само да је Фицо добио подршку три претходна словачка председника – Ивана Гашпаровича, Рудолфа Шустера и Михала Ковача – него су га подржали и чешки председник Милош Земан и француски председник Франсоа Оланд. Негативне реакције на Киску су вероватно проистекле од обавештајних података који су Фицови словачки и инострани истомишљеници добили о Кискиним везама са сајентологијом, коју широм Европе избегавају сматрајући је фашистоидним култом.

Са продорима по кључним правцима у Украјини и Словачкој, сајентологија је сада у спремна да успостави већу политичку контролу, нарочито у земљама коју секту признају као верску заједницу. У те земље спадају Словенија, Хрватска и Мађарска. Велики план вође сајентолога Мискевиџа јесте успостављање Свете сајентолошке земље на Балкану. Названа „Булгравија“ (БУгарска-ГРчка-Албанија-ЈугослаВИЈА), супер-држава би обухватала Бугарску, Грчку, Албанију и земље бивше Југославије.

Планови за Булгравију су откривени у полицијској рацији у Атини у оквиру сајентолошког фронта под називом Центар за примењену филозофију Грчке или КЕПХЕ. Полиција је прикупила хиљаде страна докумената и гомилу флопи-дискова са плановима за успостављање Булгравије са Албанијом као првом метом због слабих структура власти и недовољне развијености. „Пројекат А“ – за Албанију – развила је WISE, иста организација за коју је Киска држао наставу у Словачкој. Прва мета сајентолога у Албанији била је државна телевизија. Остале мете сајентолошке регрутације биле су босанске муфтије и босански председник Алија Изетбеговић, уз Хрватску хришћанску демократску унију, десничарску партију. План је пропао након полицијске рације и слома сајентологије у Грчкој.

Имајући у виду два угледна сајентолога за кормилом у Кијеву и Братислави, изгледа да је поодмакла офанзива сајентолошких снага ка успостављању „Велике Булгравије“.

Вејн Мадсен је амерички истраживачки новинар, некада морнарички официр, коментатор Фокс њуза и других светских телевизија

Са енглеског посрбио: Иван Аћимовић


[1] Прим. ИА:  У сајентологији, појам тетана је сличан појму духа или душе у другим религијским системима. У сајентологији верују да тетан, а не централни нервни систем, управља телом кроз комуникацијске тачке; појам духа је у сајентологији представљен грчким словом тета (θ).

[2] Прим ИА: Дијанетика је систем идеја и пракси које се баве односом између ума и тела који је установио Л. Рон Хабард, а примењују га његови сајентолошки следбеници.

[3] Прим. ИА: Sea Organisation of Scientology, паравојно крило Сајентолошке „цркве“, које окупља најпосвећеније чланове.

ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 26. 11. 2014. – додато је да је текст посрбио Иван Аћимовић.



Categories: Посрбљено

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading