Потписан споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав Русије

Референдум о независности Кримa је спроведен у строгом складу са демократским принципима и међународним правом, рекао је председник Владимир Путин дочекан овацијама. 

putin-cestitke-krim

18. 3. 2014

21:15 На Криму почело издавање руских пасоша – „И ми смо држављани Русије. Руски пасоши се већ издају у аутономној републици Крим. Сматрамо да смо грађани исте земље“, – изјавио је Аксјонов.

Руски председник Владимир Путин, премијер Крима Сергеј Аксјонов, председник кримског парламента Владимир Константинов и градоначелник Севастопоља Алексеј Чалиј потписали су данас споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације.

21:05 Честитке после потписивања споразума о уласку Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације

19:05 Председник Путин се обратио маси народа на Црвеном тргу – Владимир Путин је отишао на Црвени трг да би се обратио народу, где се је окупило преко 110.000 људи на митингу подршке потписивању уговора о приступању Републике Крим и Севастопоља Руској Федерацији.

“Ми смо сви урадили много, али има још много тога да се уради, много задатака за решавање, али ја сам уверен да ћемо превазићи све, решити сваки задатак, јер смо уједињени! Слава Русији!”

18:55 Татари сањали дан када ће бити део Русије – Кримски Татари су дуго сањали о реинтеграцији са Русијом, рекао је представник локалне заједнице Татара.  Татари такође рачунају на конструктивну сарадњу са властима новог федералног субјекта, Севастопоља.

“Ми смо сањали овај дан дуго времена. Украјина покушава да изгледа да проблеме решавају, али у стварности, само подстичу сукобе “, рекао је Ленур Усманов.

18:45 Обама позвао лидере Г7 на састанaк следеће недеље да разговарају o даљим мерама у вези Украјине

18:35 Меркел: Одлука о искључењу Русије из Групе осам није донета – Одлука о искључењу Русије из Групе осам није донета, рекла је у уторак канцеларка Немачке Ангела Меркел. „О томе није донета никаква одлука“, – рекла је она на заједничкој конференцији за штампу са премијером Португала Педром Пасошом Коељом.

„Припреме за самит су већ заустављене“, рекла је Меркелова, говорећи о планираном самиту Групе осам у Сочију. На одржаном 6. марта самиту Европске уније донета је одлука о стопирању преговора са Русијом о визним олакшицама и новом основном договору о партнерству, као и замрзавању припрема за самит Г8 у Сочију.

18:25 Рогозин: Француска постаје непоуздан партнер – Потпредседник владе Русије Дмитриј Рогозин сматра да Француска руши свој пословни углед изјавама о санкцијама у области војно-техничке сарадње. „Запањују јучерашње телевизијске изјаве француског министра спољних послова Фабијуса поводом руско-француске војно-техничке сарадње. Француска почиње да губи углед као поздан испоручилац“, – написао је Рогозин на свом Твитер налогу.

18:15 Председница Аргентине осудила став Запада о Криму – Председница Аргентине Кристина Фернадез де Киршнер подсетила је да је повељом ОУН предвиђено право народа на самоопредељење и тај се стандард мора примењивати на све државе.

Киршнер је упоредила ситуацију на Криму са другим случајем савремене историје. Пре годину дана је одржана референдум на Фолкландским острвима – спорној територији на коју претендују Аргентина и Велика Британија.

1982. Британија се оружјем изборила за Фолкланд, а у марту прошле године скоро сви становници острва су се изјаснили да желе да остану у саставу краљевине. Киршнер је подсетила да у Организацији уједињених нација нису спорили око законитости тог гласања.

17:50 Ушаков: Санкције против руских чиновника изазивају иронију – Санкције Запада против руских чиновника изазивају иронију и сарказам, изјавио је у уторак новинарима помоћник председника РФ Јуриј Ушаков. „Дозлогрдиле су санкције. Изазивају иронију и сарказам“, рекао је Ушаков новинарима. Он није одговорио на питање, хоће ли Русије увести санкције против Запада.

15:40   110.000 људи у центру Москве прославља улазак Крима и Севастопоља у састав РФ – Преко 110.000 људи у центру Москве прославља улазак Крима у састав Руске Федерације после потписивања споразума од стране председника Путина и кримских званичника.

13:00    Потписан свечани споразум о уласку Републике Крим и Севастопоља у састав Руске Федерације –

Обраћање председника Путина: 

Референдум о независности Кримa је спроведен у строгом складу са демократским принципима и међународним правом, рекао је председник Владимир Путин дочекан овацијама.

Путин је истакао да су резултати референдума, у којем је учествовало више од 82 одсто становника Крима и више од 96 одсто од њих се изјаснило за спајање Русији, не оставља простора за двосмислености.

Он је рекао да историја Крима, његове културне, верске и духовне везе га везују са народима Русије, Украјине и Белорусије, што објашњава став Русије према полуострву.

Председник је рекао да је Крим имао тамне стране у својој прошлости, посебно прогон кримских Татара и других мањина у СССР. Власти Крима траже да надокнаде те “болести”. Један такав потез би био прихватање језика кримских Татара као службеног језика на Криму равноправно са руским и украјинским.

Путин је критиковао бившег совјетског лидера Никиту Хрушчова, под чијом се влашћу Крим прикључио Совјетској Украјини без обзира на жеље и Кримљана.

Кримскo одвајање од Русије је поново ојачано након распада Совјетског Савеза, рекао је Путин. За ово би могла бити делимично крива и Москва, јер је поздрављала такозвану “параду суверенитета” од совјетских република.

Русија је од тада поштовала резултате распада СССР-а, укључујући и то да је Крим део Украјине.

Позиција Русије је била заснована на претпоставци да ће Украјина остати пријатељски партнер поштујући историјске везе између две земље. Русија наставља и даље ће наставити да види ове односе као најважније.

Путин је критиковао неколико влада у Кијеву за занемаривање просечних Украјинаца, јер су видели земљу као извор профита.

Он је рекао да се саосећа са Украјинцима који су на улицама Кијева у знак протеста против председника Јануковича, кога су видели као дубоко корумпираног.

Нове власти којe су замениле Јануковичa након оружаног пуча су у великој мери под контролом радикалних националиста, рекао је Путин.

Исти ти радикали изразили су претње Украјинцима који се одупиру њиховој владавини, посебно оних који живе у Криму.

Затварање очију на претње и потезе нове власти, која крши права етничких Руса у Украјини, била би издаја делом и Русије, рекао је Путин.

Председник је одбацио тврдње да је Русија “напала” Крим пред референдум. Он је рекао да Москва има само резервисано право да користи своје трупе да би заштитила етничке Русе од радикала, али то није урадила.

Какогод, трупе Русије у Украјини су законито присутне, јер Русија може распоредити до 25.000 војника у оквиру уговора да би обезбедила своју поморску базу на Криму, рекао је Путин.

„Све има своје границе и у случају са Украјином наши западни партнери су је прешли. Били су груби, неодговорни и непрофесионални“, – изјавио је Путин у обраћању Федералној скупштини.

Западни партнери су одлично схватали да у Украјини и на Криму живе милиони Руса.

„Изгубили су осећање мере и нису могли да предвиде све последице онога што раде. Русија се нашла на ивици са које не може више да се повлачи“, – рекао је Путин.

Путин је цитирао декларацију коју су Сједињене Америчке Државе усвојиле поводом ситуације на Косову. Документ је признао да декларације о независности могу да иду против закона једне земље, али то не значи да се крши и међународно право. „Сами су написали, раструбили су по читавом свету, намагарчили су све а сад се буне. С којим правом?“ – питао је Путин.

Путин је одбацио критике кримског референдума, које га називају нелегитимним. Он је навео једнострано проглашење независности Косова као пример “самоопредељења” под покровитељством Запада.

Тај “гласачки листић” је легитиман са становишта међународног права, као и од стране Међународног суда правде, а исто правило важи и за Крим , рекао је он.

Он је одбацио идеју да је Косово јединствен случај због крвопролића и етничких сукоба у Југославији, подржаван од стране Вашингтона.

Међународни кривични суд у Хагу није рекао ништа о броју жртава правдајући отцепљење Косова од Србије, рекао је Путин.

Русија одбацује “потребу” за жртвама да би Крим прогласио независност, рекао је Путин. Он је додао да би могло бити жртава тамо, да није било снага “Самоодбране” Крима, које су спречиле евентуалне провокације.

Руски председник је такође похвалио украјинску војску на Криму, која је показала уздржаност током кризе и што није дозволила никакво крвопролиће на полуострву.

Путин је оптужио Запад за варање Русије у многим приликама, јер ради шта год хоће у потрази за својим интересима, без обзира на законитост таквих акција. Он је рекао да је крајње време за западне силе да признају да Русија има своју међународне агенду и националне интересе такође, и да се то мора поштовати.

Русија неће толерисати ширење НАТО-а на њеним границама и војну претњу која представља опасност, рекао је Путин. Москва није против сарадње са НАТО-ом, али само ако је то учињено уз узајамно поштовање.

Путин је рекао да је усред украјинског превирања и с обзиром на историјски контекст, он добро разуме зашто је кримски народ изабрао да се придружи Русији. Сваки други статус не би осигурао стабилност и сигурност Крима. Крим жели да буде под стабилним суверенитетом, а чињеница је да то може бити само под руским суверенитетом, нагласио је он.

Руска популација је претежно у корист прихватања Крима као дела Русије, рекао је Путин.

Узимајући у обзир све те факторе, Путин ће поднети нацрт савезног закона којим би се Крим и град Севастопољ припојили руској територији, као и захтев да се ратификује међународни споразум са владом на Криму да се ово деси. Он је рекао да је сигуран да ће бити потпуна законодавна подршка за оба документа.

После обраћања председника Путина приступило се свечаном потписивању споразума о уласку Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације, а потом је председник Путин пожелео срдачну добродошлицу Криму и Севастопољу у састав Руске Федерације.

11:30    Кримљани на тргу очекују обраћање председника Путина 

11:10    Jaцењук: Не покреће се питање уласка Украјине у НАТО – Потписивање економског дела Споразума о асоцијацији између Украјине и ЕУ је одложено јер може да доведе до негативних последица за индустријске регионе на истоку земље, изјавио је “вршилац дужности премијера” Украјине Арсениј Јацењук.

Он је рекао да је Европска унија за сада донела одлуку да у једностраном поретку отвори своје тржиште за украјинске производе, „што ће помоћи украјинској економији“.

Јацењук је такође изјавио да „само због очувања јединства Украјине питање о уласку у НАТО није на дневном реду – земљу ће бранити јака, савремена украјинска армија“.

10:50    Русија суспендована у Г8 и разматра се искључење – Француска је одложила 2 +2 састанак са Русијом, на који су министар спољних послова Лоран Фабиус и министар одбране Жан-Ив Ле Дриан требали ићи у Русију у уторак.

“Одлука је због текуће кризе у Украјини и Париз неће слати погрешну поруку Русији тако што ће доћи у посету у овом тренутку”, рекао је Фабиус.

Француски министар је додао да су чланови Групе осам суспендовали учешће Русије у њиховим састанцима и разматрају да искључе Русију уопште, и да се врате на формат Г7.

Фабиус је такође рекао да је предложено поништавање руског уговора за изградњу брода класе Мистрал у француском бродоградилишту, ако се економске санкције против Русије прошире. “Остале земље ће се морати жртвовати заједно са Француском “на општем нивоу.” да би се извршио притисак на Москву”, објаснио је он.

10:35    Јапан ће увести санкције Русији због признања Крима – Токио ће наметнути санкције против Русије након што Русија призна Крим као независну државу, изјавио је портпарол владе. “Јапанска влада не признаје референдум на Криму,” рекао је главни секретар кабинета Јошошиде Суга. Као део санкција Јапан ће суспендовати преговоре о инвестиционом пакту и увођење визних олакшица. “Признање кримске независности Русије крши Украјински суверенитет и територијални интегритет и то је за жаљење “, рекао је Суга на конференцији за новинаре.

10:30    Крим има гаса за наредних годину дана – Крим у погледу залиха хране има за најмање месец дана у случају да се деси поремећај у снабдевању, саопштава заменик премијера Рустам Темиргалиев. Темиргалиев је такође рекао да Крим има резерве гаса за годину дана.

10:25    Русија би могла тражити 20 милијарди $ дуга од Украјине – Русија ће тражити од Украјине да плати 20 милијарди долара дуга који датира из доба Совјетског Савеза, уколико Кијев покуша да ревидира споразум којим је регулисана подела имовине након распада СССР-а, саопштава се из МСП РФ.

10:15    Шеф администрације Доњецка копа ровове – Шеф регионалне администрације Доњецкa Сергеј Тарута заједно са својим братом финансира копање ровова на граници са Русијом да се наводно осигура безбедност у том подручју, навоси Интерфакс Украјина.

10:05    Пољски премијер против разговора са Русијом о будућности Украјине – Предлог Русије да разговара са светском заједницом о ситуацију у Украјини је неприхватљив, сматра премијер Пољске Доналд Туск.

Министарство спољних послова Русије је раније предложило Сједињеним Америчким Државама и Европској унији да заједнички створе Групу подршке чији ће састав одобрити све украјинске политичке снаге. У одговарајућој изјави руско МСП такође позива да се призна и поштује право Крима да изабере своју будућност према резултатима референдума. Москва такође предлаже да се резолуцијом СБ ОУН одреди неутрални војно-политички статус Украјине.

10:00    Ватромет у Севастопољу

09:35    Маневри десатних снага: готовост од међународног значаја – Министарство одбране РФ изводи маневре десатних снага на територији од Белгорода до Арктика. Кључним моменат маневара је избацивање 3500 падобранаца из састава 98. гардијске Ивановске десатне дивизије на различите полигоне, укључујући арктичку базу Темп, чија обнова је започела прошле године. Снаге намењене за оперативно реаговање, брзо реаговање и слично постоје у свакој земљи која држи до себе. У Русији у ове сврхе је фактички издвојен посебан род војске – Ваздушно-десантне снаге (ВДВ). Првобитно ВДВ су формиране као армија за другачији рат, припремљена да разори инфраструктуру и заузме кључне објекте у позадини непријатељске армије. Без обзира на то што се вероватноћа „великог рата“ значајно смањила, ВДВ остају један од најважнијих елемената војне машинерије Русије. Данас оне чине основу мобилних снага за брзо реаговање и намењене су ситауцијама које захтевају брзо реаговање.

09:10    Државна дума изгласала декларацију о ситуацији у Републици Крим – Државна дума је одобрила данас нацрт декларације „О ситуацији на Криму“. Документ је подржао 441 посланик, један је био уздржан.

Доњи дом руског парламента је изразио подршку народу Крима и његовој тежњи да се прикључи Русији. „Државна дума поздравља народну вољу Крима исказану на референдуму 16. марта 2014. године за улазак Републике Крим и града Севастопољ у састав Руске Федерације, полазећи од тога да ће органи државне власти на територији Крима одржавати мир међу припадницима различитих конфесија и носиоцима различитих језика“, – стоји у документу.

08:55    Канада увела санкције против руских и кримских чиновника – Канада је у понедељак увела санкције групи од седам руских и три кримска чиновника, који су, како сматрају у Отави, „одговорни за политичку кризу“ у Украјини.

Санкције се своде на забрану за улазак на територију Канаде и блокирање рачуна чиновника у случају да се открије да ти рачуни постоје. Под санкцијама је и потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин, рекао је премијер Канаде Стивен Харпер. На листи су и премијер Крима Сергеј Аксјонов и председник кримског парламента Владимир Константинов.

08:45    Европска унија спремна за шире санкције против Русије – Европска унија ускоро може увести нове санкције против Русије поред најављених у понедељак, рекао је шеф представништва ЕУ у Русији Вигаудас Ушацкас.

„Наредних дана могу бити уведене нове санкције“, – рекао је дипломата. О каквим се тачно мерама ради он није говорио, нагласивши да се оне не односе на обичне грађане који „не могу бити одговорни за политику руководства земље“.

08:30    Путин дао налог да се одобри улазак Крима у састав РФ – Председник Русије Владимир Путин дао је налог да се нацрт споразума између Русије и Крима о уласку Републике Крим у састав РФ одобри. Одговарајући налог је објављен на званичном интернет порталу за правне информације. У документу је наглашено да председник сматра да би било сврсисходно да се споразум потпише на највишем нивоу.

08:10    Кијев спреман на преговоре о Криму, али против анексије – Украјина је спремна на преговоре у вези са Кримом, међутим не признаје анексију, изјавио је Александар Турчинов, вршилац дужности председника Врховне раде. „Покушај војног блокирања Крима је привременог карактера и неће довести до отцепљења полуострва од Украјине. Спремни смо на преговоре, али никада се нећемо помирити са анексијом наше земље“, каже се у обраћању Турчинова сународницима. У недељу је на Криму одржан референдум, на коме се око 97% Кримљана изјаснило за припајање полуострва Русији.

08:00    Украјина опозвала амбасадора из Москве – Украјина је опозвала на консултације свог амбасадора у Русији Владимира Јељченка – саопштила је прес-служба украјинског министарства спољних послова. У сопштењу се прецизира, да је одлука да се опозове амбасадор везана за ситауцију око „аутономне републике Крим“ и потребе да се размотре неки њени међународни аспекти. Други детаљи о донетој одлуци ресора нису наведене.

07:55    МСП Украјине одбацило предлог Русије о решавању кризе – МСП Украјине одбацило је предлог о решавању кризне ситуације у овој републици, који су раније изложиле руске власти.

„То саопштење МСП РФ личи на ултиматум. Став, који је тамо изнет, апсолутно је неприхватљив за украјинску страну“, изјавио је представник МСП Украјине.

МСП Украјине, с друге стране, позива Русију да „одмах прекине агресију на територију Украјине и „повуче своје снаге тамо где су стално лоциране“.

Власти у Кијеву, подсетимо, тврде, да су наоружани чланови одреда самодбране на Криму, руски војници.

07:45    Путин обавестио владу, Савет Федерације и Думу о захтеву Крима и Севастопоља за улазак у састав РФ – Председник Русије Владимир Путин обавестио је Савет Федерације, Државну думу и владу Русије о захтеву државног савета Крима и законодавног тела града Севастопољ за њихов улазак у састав Руске Федерације, јавља прес служба Кремља.

То је учињено у складу са чланом 6. Федералног уставног закона „О правилима уласка у састав Руске Федерације и стварању новог субјекта Руске Федерације“.

07:35    Михаил Горбачов подржао припајање Крима Русији –  Председник СССР Михаил Горбачов сматра да су претње санкцијама Русији због референдума на Криму нелегитимне. „За увођење санкција потребни су врло озбиљни разлози“.

Изражена воља народа Крима, као и могуће припајање Русији као региона не представља такав разлог“, рекао је Михаил Горбачов.

Горбачов је поздравио референдум, који је по његовој оцени успешно окончан, одговарајућим очекивањима Кримљана.

„Ако је раније Крим био припојен Украјини по совјетским законима, без питања народа, онда је сада народ одлучио да исправи ту грешку. То треба поздравити, а не уводити због тога санкције“, изјавио је Горбачов.

07:25    Путин ће данас потписати сва неопходна документа о статусу Крима – Портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да одлука Владимира Путина да се обрати поводом Крима није законска обавеза већ његова лична жеља да говори о резултатима референдума на Криму и одлуци коју је донео Врховни савет републике. Песков је рекао да ће председник потписати сва неопходна документа за решавање статуса Крима. Председник ће у свом обраћању објаснити све даље кораке о прикључењу Крима Русији, рекао је Песков.

07:10    Путин ће се обратити Федералној скупштини поводом ситације око Крима – Ванредно обраћање руског председника Владимира Путина Федералној скупштини РФ, заказано је за данас, 18. марта, а посвећено ситуацији око Крима и ставу у односу на захтев Крима да уђе у састав РФ. Обраћање је планирано за 15 часова по московском времену (Београд, Бањалука, Подгорица  подне).

06:50    Становништво блокира кретање украјинских оклопних возила

06:40    Француска прети Русији „војним одговором“  – Француски министар спољних послова Лоран Фабијус упозорио је Русију да ће због Крима уследити „војни одговор“ и поништавање споразума о испоруци носача хеликоптера Мистрал.

Фабијус је ситуацију на Криму оценио као „највећу кризу од времена хладног рата“ и рекао да не одбацује војни одговор против Русије.

„Чим буде пређена одређена линија уследиће реакција. Француска може да поништи споразум са Русијом о испоруци два брода Мистрал који се граде у Сен Назеру. Уколико Путин настави то што ради, ми ћемо укинути те испоруке“, – рекао је Фабијус. Он се још заложио за замрзавање рачуна руских олигарха у Великој Британији.

06:30    Украјински проевропски екстремисти запленили 43 руска камиона  – 

Руска аутомобилска компанија Камаз упутила је званични допис МСП РФ и правосудним органима Украјине са захтевом за пружање помоћи у повраћају возила, заплењених у Украјини.

У недељу 16. марта, наоружани људи, који су се представили као “борци самоодбране Мајдана”, отели су 43 возила марке Камаз, вредности више од сто милиона рубаља (око два милиона евра).

Мере, које су предузели представници Камаза у циљу враћања возила, биле су безуспешне. Под претњом нелегалног одузумања налази се још 150 возила, која се чувају у магацину компаније у Чернигову.


17. 3. 2014.

20:15    Русија признала Крим као независну државу  – Руски председник Владимир Путин потписао је указ „О признању Републике Крим“, у складу са којим је она призната као независна држава, саопштила је прес-служба председника Русије. Указ ступа на снагу даном његовог потписивања.

16:15    Обама увео санкције за Рогозина, Матвијенкову, Суркова и друге руске политичаре  – Амерички председник Барак Обама потписао је указ о увођењу санкција руским политичарима највишег ранга, укључујући председницу Савета Федерације Валентину Матвијенко и првог потпредседника Дмитрија Рогозина, саопштила је Бела кућа.

Санкције се уводе као одговор на деловање Москве током украјинске кризе. Особама са листе биће забрањен улазак у САД, а њихови активи и имовина биће блокирани.

На листи су се такође нашли помоћник председника РФ Владислав Сурков, саветник шефа државе Сергеј Глазјев, посланици Државне думе Јелена Мизулина и Леонид Слуцки, сенатор Андреј Клишас.

15:55    Русија дозволила Украјини осматрачки лет – Русија је дозволила Украјини да обави осматрачки лет изнад њене територије у оквиру Бечког споразума о мерама за јачање поверења и безбедности, изјавио је заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов.

Украјина је преко ОЕБС-а упутила захтев о обављању надзора од 18. до 20. марта. Циљ је провера да ли се у регионима, који се граниче са Украјином, спроводе недозвољена војна дејства.

Украјинским представницима ће бити омогућено да преконтролишу наведене регионе и увере се да се не обавља никаква војна активност која би угрожавала Украјину.

15:30    Република Крим се обратила УН-у за захтевом за признавање – Република се Крим обратила УН-у и свим државама апелујући да признају независност ове државе, коју је прогласио народ Крима – каже у решењу, које је данас донео Врховни савет Крима.

„Република Крим планира да изгради односе са другим држава на бази равноправности, мира, добросуседства и других општепризнатих принципа политичке, економске и културне сарадње међу државама“, наглашено је у одлуци.

15:15    Режим на граничним прелазима Крима остаје на снази још два месеца – Поступци на граничним прелазима се неће променити за још два месеца, изјавио је премијер Крима Сергеј Аксјонов.

“То ће бити прелазни период. Мислим да ће за два месеца бити решени сви проблеми”, рекао је он. Нема царине “у директном смислу”, додајући да “нема препрека за прелазак робе преко границе, ми немамо царињење.”

Премијер је рекао да ће прелазни период бити “довољно мек” за предузетнике да би се могли ускладити са руским законодавством. “Сада се развија све, и за дан или два ћемо издати одговарајућу декларацију.”

14:40    ЕУ донела одлуку о санкцијама за 21 лице из Русије и Украјине – Министри спољних послова Европске уније договорили су се да наметну санкције, укључујући забране путовања и замрзавање средстава за 21 лице из Русије и Украјине, саопштио је литвански министар спољних послова.

Након састанка у трајању од три сата, 28 министара спољних послова ЕУ су  брзо постигли договор о листи оних које треба санкционисати.

“(Савет за спољне послове) управо је договорио санкције – забрану путовања и замрзавање средстава против 21 функционера из Украјине и Русије,” рекао је Линан Линкевичиус.

Он је додао да ће се више знати о мерама за неколико дана, када се лидери ЕУ састану на самиту у Бриселу. Очекује се да ће се проширити списак са више високо позиционираних личности ближе руском председнику Владимиру Путину.

14:20    Руска рубља се уводи као друго средство плаћања на Криму – Кримски парламент је најавио да ће руска рубља постати друга званична валута на Криму и биће у оптицају заједно са украјинском гривном док не буде повучена 2016. године.

(Восток)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading