Украјина – расписан референдум на Криму

  • 27.02.2014: Пораст напетости на Криму. Непознати људи запосели зграду парламента и Савета министара Крима. На згради Парламента подигнута застава Русије. Спонтано се формирају одреди самоодбране рускојезичног становништва.  Јануковичу се пружа безбедност на територији Руске Федерације.  Нови премијер Крима сматра Јануковича законитим председником Украине

k-p-3

27.02.2014

20.42 ИТАР-ТАСС: Представник Русије код НАТО-а, Александар Грушко (постпред России при НАТО Александр Грушко), по завршетку састанка министара одбране 28 држава НАТО-а у Бриселу,  изјавио је да НАТО нема и не треба да има било какву улогу у регулисању кризе у Украјини.

20:32 СИМФЕРОПОЉ /ИТАР-ТАСС/. Виктор Јанукович је законити председник Украјине. То мишљење је новинарима изнео председник Савета министара Аутономне Републике Крим (АРК), Сергеј Аксјонов: “Ми сматрамо Виктора Фјодоровича Јануковича за легитимног председника и извршаваћемо његова наређења“, казао је Аксјонов. Пре тога су народни посланици парламента АРК изабрали Сергеја Аксјонова за председника Савета минстара АРК (избрали Сергея Аксенова председателем Совета министров АРК), ослободивши од те дужности Анатолија Могиљева.

20.00 ИТАР-ТАСС: ОЕБС шаље у Крим (ОБСЕ отправляет в Крым ) специјалног изасланика и врховног комесара за права националних мањина.

18:53. [коммерсант.ру]. В.д. министра одбране Украјине Игор Тењух ће одлетети на Крим после саветовања са Генералштабом. По његовим речима, до тога ће доћи “данас-сутра“.

18:46. [коммерсант.ру]. Нови премијер Украјине, Анатолиј Јацењук, и лидери државних органа принуде одмах приступају послу за регулисање стања у Kриму, изјавила је секрeтар за штампу премијера, Олга Лапо.

18:42. [коммерсант.ру]. Посланик кримског парламента, лидер кримскотатарског Меџлиса Рефат Чубаров је изјавио да ће игнорисати заседање парламента, пошто “нисам спреман да одлуке доносим под цевима аутомата“.

18:37 [коммерсант.ру]. Не зна се шта се догађа у згради парламента Крима. Како изгледа, кворум још није сакупљен. Митинг, који је почео око 11:00 по локалном времену се наставља.

18.30 Испред зграде парламента пада мрак. Учесници митинга развијају огромну тробојницу и скандирају: “Нема пролаза фашизму!“.

k-p-5

17.09 [газета.ру] Ољег Сљесаренко из покрета “Руско јединство“ је на митингу поред парламента Крима обавестио да је прихваћено да се референдум одржи 25 маја. Испочетка, учесници су ту вест поздравили овацијама, али је затим Сљесаренко казао да је дати рок предугачак: “током тог времена Крим могу разграбити на комаде“. У закључку је одлучено да се људи окупе сутра, 28 фебруара и да захтевају да се референдум одржи одмах. Али – окупљени људи ипак не намеравају да се разиђу.

16.57  [газета.ру] Како, по обавештењима лица из околине Виктора Јануковича јавља «Интерфакс» и РИА Новости, он ће у петак 28.02. одржати  у 17:00 конференцију за штампу у Русији, у Ростову на Дону

16:36. [ коммерсант.ру].  ПАРЛАМЕНТ КРИМА ОДРЕДИО ДА СЕ РЕФЕРЕНДУМ О ПРОШИРИВАЊУ ПУНОМОЋЈА  АУТОНОМИЈЕ ОБАВИ 25 МАЈА. Како каже  газета.ру, за то је гласао 61 од 64 посланика.

16:35. [ коммерсант.ру]. «Вести.ua» јавља: Скела у Керчи, која спаја Крим са Краснодарским крајем [Русија], обуставила је рад “до посебне наредбе“.

16:31. [ коммерсант.ру]. ПАРЛАМЕНТ КРИМА ПОСЛАО У ОСТАВКУ ВЛАДУ КРИМСКЕ АУТОНОМНЕ РЕПУБЛИКЕ.  Како каже  газета.ру, за то је гласало 55 од 64 посланика.

16.10 [газета.ру]. «Интерфакс», цитирајући амбасадора Украјине при НАТО-у, каже да в.д. председника Украјине Александр Турчинов лети у Симферопољ: “Он лети у Симферопољ. Постоје кораци који нам дају наду у мирно регулисање ситуације. Сада је важно да се избегну сукоби“.

16.04 [газета.ру]. На тргу код зграде парламента Крима свира химна Русије.

15:35. [коммерсант.ру].  На небу изнад Симферопоља су запажена два војна хеликоптера.

15:31. [коммерсант.ру]. Демонстранти скандирају: “Беркут!“

15.21 [газета.ру]. На митингу пред парламентом Крима је саопштено да је над зградом Градског савета Симферопоља, застава Украјине замењена руском заставом. То саопштење је пропраћено овацијама и присутни скандирају: “Јуначине“.

15.05 [газета.ру]. Шеф Пентагона Чак Хејгел је агенцији ИТАР-ТАСС саопштио: “Пажљиво пратимо извођење руских војних маневара који су јуче почели код граница Украјине. Рачунамо да ће се Русија уздржавати од било каквих дејстава која би могла бити погрешно протумачена. Рачунамо да ће Русија у својим војним маневрима остати транспарентна.“

15.01 [газета.ру]. Са јарбола севастопољског Градског савета је спуштена државна застава Украјине. Грађани су то поздравили, ликујући. Сада је на јарболу само застава Севастопоља, а више ни на једној државној установи у Севастопољу нема украјинске државне заставе.

14:08. [коммерсант.ру] Кандидат за место првог вице-премијера Украјине Виталиј Јарема је изјавио да ће се нове украјинске власти обратити Русији с молбом за екстрадицију Виктора Јануковича.

14:05. [коммерсант.ру] Председник кримског парламента Владимир Константинов: претпостављени датум референдума за проширивање овлашћења аутономије је 25. мај.

13:57. [коммерсант.ру]  Анатолиј Јацењук: “Руси, не започњите рат с нама. Ми смо вам пријатељи. Ми смо партнери. Треба да идемо заједно.“ Непосредно пре тога, Врховна рада Украјине га је изабрала за премијера, а пред избор је најавио нове непопуларне мере које ће влада морати да примени: “То ће се тицати субсидија, тарифа, кресања социјалних програма, очувања финансијског система, смањења олакшица и финансирања за издржавање органа власти. У Украјини се уводи систем контроле и смањења буџетских расхода“.

13.51[газета.ру] Народни посланик украјинске странке “Баткившчина“, Генадиј Москаљ изјављује да је побуну на Криму подигао локални “Беркут“.: “Беркут се побунио. Блокирао је два приступа – на Чонгар, и на Армјанск. … то су кримски – севастопољски `Беркут` и низ других беркутоваца који нису сагласни са популистичким решењем Авакова… Истурили су митраљезе и бацаче граната… они су те положаје заузели ноћу, заједно са онима који су заузели зграде владе и парламента“.

13:47. [коммерсант.ру] Кандидат за положај преијера Украјине, Арсениј Јацењук: “Украјина ће искористити све законске, уставне методе за очување територијалног интегритета државе. Крим остаје део Украјине“.

13:34. [коммерсант.ру] Председник комисије Државне Думе РФ за СНГ, Леонид Слуцки: “Чекаћемо референдум“

13:31. [коммерсант.ру]   Европарламент је прихватио резолуцију у којојподсећа Русију на њену обавезу “да се уздржава од економског притиска усмереног на потчивања [юкрајине] својим интересима“.

13:22. [коммерсант.ру] У мнистарству спољних послова РФ су изјавили да покрети [руских] оклопних возила на Криму нису у противречности са руско-украјинским споразумима:

Црноморска флота РФ се без одступања придржава тих споразума. Премештања појединих оклопних јединица Црноморске Флоте су се вршила у сагласности са основним споразумима и нису захтевала било каква [допунска] усаглашавања“.

13:16. [коммерсант.ру] Дипломатски представници Мађарске, Словачке, Пољске и Чешке се спремају да посете Украјину ради преговора са в.д. председником државе Александром Турчиновим. Диплоате се не спремају да посете Крим. Министар спољних послова Чешке Љубомир Заоралек: “Нико нам не може тамо осигурати безбедност“.

12.59 [газета.ру] Један од највероватнијих кандидата за положај руководиоца органа реда у Украјини, Виталиј Јарема је, између осталог јавио да Арсениј Јацењук, претендент на положај премијера Украјине води разговоре са Русијом о ситуацији у Криму.

12.45 [газета.ру] Кримски ТВ канал АТП јавља да су гледаоци изу Геленџика и Туапсе-а јавили о хиљадама војних возила на граници са Кримом. Јавили су и да су у Керч из Русије стигла три аутобуса са козацима. Новинари проверавају добијене информације.

12.43 [газета.ру] Ситуација око зграде парламента веома емоционална. Приближава се огромна колона људи. Окупљени проруски демонстранти је поздрављају овацијама.

12:46 /ИТАР-ТАСС/. Врховна Рада [парламент] Аутономне Републике Крима је објавила да ће се спровести референдум о статусу аутономије и проширивању њених пуномоћја. Президијум Врховне Раде је издао одговарајуће саопштење становништву

“Становници Крима, Кримци, као последица неуставног приграбљивања власти у Украјини од стране радикалних националиста уз подршку наоружаних банди, мир и ред на Криму су угрожени – изјавила је секретар за штампу председника парламента Крима, Оксана Корнијчук. – Јучерашњи сукоб код зграде кримског парламента који је довео до крвопролића и људских  жртава је резултат беснила политичког екстремизма и насилништва које је запљунуло државу. Украјина се скотрљава у потпуни хаос, анархију и  економску катастрофу. Под тим условима, Врховна Рада Аутономне Републике Крим, као највиши представнички орган власти у Аутономној Републици Крим, ослањајући се на изразе воље Кримаца који  су је изабрали, преузима на себе сву одговорност за судбину Крима“.

“Следећи основне каноне демократије, президијум кримског парламента сматра да је једини могући пут за излаз из настале ситуације, примена принципа директе власти народа. Убеђени смо да ће само спровођење општекримског референдума о питању усавршавања статуса аутономије и проширења њених пуномоћја дозволити Кримцима да сами, без спољног мешања и диктата одреде будућност аутономије“, подвлачи се у обраћању.

Шта се одиграва код зидова парламента Крима

За то време, до зграде Врховне Раде је стигла уз звиждуке и одушевљене покличе људи, велика група људи (прибыла большая группа людей ) у цивилу, са лентама георгијевског крста везаним на рукавима. Та група је донела заставу Крима и ваздушно-десантних трупа. Локални становници који су се окупили на спонтани митинг код зграде Верховне Раде Крима говоре да су то одреди самоодбране Симферопоља.

Људи радосно поздрављају придошлице узвицима: “Русија, Русија!“, звижде и машу рукама. Такође, сригла је и група  са заставама партије “Руски блок“ и заставам са војнопоморском симболиком. Окупљени су почели да скандирају: “Севастопољ, Севастопољ“. Растворени су и транспаренти, твуче аплаузи. Без обзира на хладно и кишно време, људи настављају да пристижу згради Врховне Раде Крима у Симферопољу.

k-p-4

12.35 Дописник Газете.ру, Ленур Јунусов са лица места:  Данас парламент (Верховный совет) Крима жели да размотри питање  референдума о статусу Крима. Жели се људима поставити питање какву будућност виде републици: у саставу Украјине, Русије, или као независну државу. Посланици се окупљају у парламенту. За сада није јасно има ли кворума. На дневном реду је само једна тачка: проширивање пуномоћја Аутономне Републике Крим. Према незваничним информацијама, зграду су заузели људи из Севатопоља. Посланицима су одузети мобилни телефони – како се прича, желе да их сакупе да би гласали.

Долази много информација о покретима руских војних јединица на границама са Кримом. На седници меџлиса је одлучено да се формирају штабови ради заједничког регулисања ситуације.

Појавила се информација да са свих страна у Симферопољ возе колоне аутобуса. У њима су виђени људи са симболима “руског света“. У самом Симферопољу, како кажу очевици, групе мушкараца формирају некакве колоне. Кажу да иду у центар града да преузму власт у своје руке.

Банке и установе у Симферопољу су затворене. Важни објкекти су под стражом милиције. Многи сајтови не раде – сајтови парламента, Савета министара. Сајт меџлиса је био нападнут. Остали пате због огромног оптерећења, али многи су поред тога и подвргнути DDoS- нападима.

11.31 [газета.ру] Код зграде кримског парламента се налази око хиљаду демонстраната, како саопштава агенција «Крымские новости», појашњавајући да су они дошли да подрже оне људе који су заузели зграде кримских власти и захтевају одвајање Крима од Украјине и његов улаз у састав Русије.

11.07 ИТАР-ТАСС: Председник Украјине, Виктор Јанукович ће добити безбедност на територији Руске Федерације: “У вези са обраћањем председника Јануковича властима Руске Федерације да му осигурају личну безбедност, обавештавам да ће тој молби бити удовољено на територији Руске Федерације“

11.02  [газета.ру] У околини зграде парламента Крима се окупљају људи са руским заставама. Руководилац импровизованог митинга: “20 година смо чекали да се подигне руска застава у Криму. По свим међународнми правилима, Русија има право да дође овамо. Председник [Чеченије] Кадиров нам је россијски земљак. Наш избор – је руски избор. Данас нам је велики дан наше историје, јер је у Криму подигнута руска застава“.

13.50 [газета.ру] Како јавља “Интерфакс“, чланови президијума парламента Крима  су ушли у зграду ради одржавања састанка президијума

10.46 [газета.ру] Председник министарског савета Крима, Анатолиј Могиљев: „ Људи који су запосели зграду парламента одбијају да преговарају, позвали су су у зграду парламента чланове његовог президијума да тамо заседају“.

10.20 [газета.ру] агенције јављају да се председник парлaмента Крима, Константинов налази у тој згради

10.00 [газета.ру] Како јавља «Корреспондент.net», Јанукович у свом “Ванредном указу“ каже да се штаб врховног главнокомандујућег Украјине [његов, сада] налази у Главном штабу Ратне морнарице Украјине у Севастопољу .

09.49 [ газета.ру] «Украинская правда»: Тјагнибок је подсетио САД и Велику Британију на њихове обавезе да бране Украјину

kr-r

09.42 [ газета.ру] ИТАР-ТАСС  јавља да је Турчинов казао да ће се покрети војних лица по Криму бити оцењено као војна агресија

09.40 [ газета.ру] «Навигатор» јавља да Тјагнибок предлаже да се [Украјина] званично обрати САД-у, како би се зауставила Русија

09.39 [ газета.ру] «Навигатор» је објавио да је посланик Врховне Раде Сергеј Куњицин казао да је  зграду кримског парламента и Савета министара Крима заузела група од 120 људи, да су наоружани и имају довољно оружја за месеца дана одбране.

Украјински Комитет  државне безбедности каже да су то врхунско војнички извежбани људи.

09.35  [ газета.ру]  «Украинская правда» јавља да је Турчинов поручио Русији да ће све покрете ван договорених територија сматрати агресијом

09.30 «Навигатор» јавља да је [кримски татарски] меџлис потврдио да неће покушавати да истера проруске активисте из зграде парламета и Савета министара Крима

09.20 [ газета.ру] Како саопштава сајт “Навигатор“, в.д. председника Украјине, Турчинов, је наредио снагама реда да ослободе зграду парламента и Савета министара Крима, а да морнаре Руске Црноморске Флоте врате у јединице.

08.55 [ИТАР-ТАСС] Одреди самоодбране рускојезичноиг становништва Крима одбија да преговара са Саветом министара Крима.

08.40 [ газета.ру] Лидер “Руске заједнице Севастопоља“, Татјана Јермакова је убеђена да су власт у криму преузели проруски активисти, а не провокатори из Кијева. У интервјуу “Навигатору је рекла“: „Власт у Криму су преузели проруски активисти. За сада имамо власт. Нека становници Крима иду ка Парламенту. То је све!“

  • 08:25 [Голос России] Људи који су запосели зграду Савета министара Крима одбијају да комуницирају са сарадницима руског колнзулата у Симферопољa.
  • 08:22 [Голос России] Министар МУП-а Украјине Арсен Аваков: “Борци јединица унутрашње војске МУП-а у Криму, као и сав састав милиције се налазе у стању узбуне“.

08:17 [Голос России] Како јавља дописник агенције УНН, људи који су запосели зграду Савета министара одбијају да комуницирају са новинарима и активирали су пред њима димну бомбу.

k-p-0

  • Председник Савета министара Крима Анатолиј Могиљев  се обратио политичким снагама Аутономне републике и становницима Крима да се не мешају у ситуацију, како би се избегли сукоби.

Он каже да ће започети преговоре са оним који су запосели зграду: „За сада не можемо рећи ко су ти људи. Учествоваћу у преговорима. Редовно ћемо обавештавати Кримце о свему што се догађа данас. Све је под контролом. Преговори теку“. Он је објавио да је данашњи дан нерадни.

08:47 [Голос России] Дописник  ИТАР-ТАСС-а, који се налази на лицу места јавља да се на целом полуострву стихијски формирају одреди самоодбране рускојезичног становништва, које шаљу у главни град Крима – Симферопољ.

07:52 [Итар-Тасс] Зграда парламента Крима Симферопољу се налази под контролом одреда рускојезичног становништва Крима (контролируется отрядами русскоязычного населения).

07:51 [Итар-Тасс] У Криму се спонтано формирају одреди самоодбране (стихийно формируются отряды самообороны) који се крећу у Симферопољ.

k-p-2

07:41 [Голос России] Јавља се да је центар Симферопоља блокиран.

_______________________________________________________________

26.02.2014

22.05 [Итар-Тасс] Амерички државни секретар, Џон Кери је упозорио Русију против војног мешања у украјинску ситуацију (от военного вмешательства в ситуацию на Украине )- Како је рекао, “било какво мешање које ремети суверену територијалну целину Украјине, била би огромна и озбиљна грешка“. Такође је саопштио да САД разматрају могућност пружања Украјини кредитних гаранција у износу од $1 милијарде.

21.00 [Итар-Тасс] Кандидат за украјинског премијера Арсениј Јацењук је изјавио да ће нова украјинска влада бити приморана да предузме “крајње непопуларне мере“ (придется пойти на “крайне непопулярные меры” ) како би очувала јединство државе.

18:10.  [Коммерсант] Председник Чеченије, Рамзан Кадиров је изјавио спремност да  у случају неопходности за то, заштити права становништва Крима: “ Украјина и Русија  –  ми смо братски народи, имам много украјинских пријатеља, а ја их све волим и жао ми је због оног што се тамо последњих дана догађа“ Како је г. Кадиров изјавио новинарима: “На Криму живи  већина Руса, козака. Ми смо увек уз њих и – ако затреба, доћи ћемо им у помоћ и никоме нећемо да препустимо на немилост и Русе- и козаке и Чечене, па ма где да они живе“.

 17.15 [Итар-Тасс] Делегација Савета Руске Федерације стигла у Севастопољ, где ће радити током два дана. Представници руске делегације “желе да лично виде ситуацију у Kриму и помогну својим колегама – парламентарцима“

16.44 Како јављају очевици, на путу Севастопољ – Симферопољ су сада постављене блокаде са контролним тачкама, којих до јуче није било.

16:35. [Коммерсант] Како јавља “Интерфакс – Украина“, један део митингаша покушао да продре у зграду ВРАК-а. Разлупали су врата службеног улаза и продрли у канцеларију у приземљу, али ту су их пресрели милицонери и спречили им тај покушај.

15.48 На тргу испред ВРАК-а је нађен леш мушкарца без знака насилне смрти. Прва помоћ претпоставља да је умро од срчаног напада.

krim-rada

15.40  Поред зграде ВРАК-а остаје доста много људи. Повремено скандирају: “Референдум!“. Саопштава се да је било 28 повређених – углавном преломи ребара, повреде ока и главе.

15:35. [Коммерсант.ру]  Руски Министар Одбране Сергеј Шојгу: „Министарство предузима мере у вези са сукобима на Криму. Пажљиво пратимо шта се на Криму догађа, шта се догађа око Црноморске Флоте. Предузимамо мере за обезбеђење објеката, инфраструктуре и арсенала Црноморске Флоте“

15:28. [Коммерсант.ру]  Поред зграде ВРАК-а Татари  покушавају са смиривањем агресивно расположених Татара који упадају у конфликте са учесницима проруског митинга.

15.25 Међу повређенима у сударима током митинга, има кримских татара, како јављају “Кримске новости“. Погођени су каменицама које су долетеле са стране проруских активиста. Кримски татари који су на митинг стигли из удаљених делова Крима се разилазе, а присталице проруских организација остају.

15:19. [Коммерсант.ру]  Нови градоначелник, Алексеј Чалиј је потписао наредбу “О организовању специјалног општинског одељења милиције “Беркут“. Ту јединицу су били претходно расформирали наредбом в.д. министра МУП Украјине Арсена Авакова.

15:15. [Коммерсант.ру] На тргу пред зградом ВРАК-а пале ватре, чују се покличи “Алаху акбар!“, али број присутних се ипак смањује

14.51 Председник меџлиса кримских Татара објавио митингашима: „Данас неће доћи до седнице ВРАК-а. Пријатељи, сви смо равоправни, све је прошпло врло организовано, без обзира на малобројне провокаторе. Стрпљење!  Постигли сте, не наседајући на провокације много више но да сте насрнули једни на друге. Остаћемо такви. А сада, организовано, у групама, да се разиђемо – по рејонима и по градовима, кућама. Говоримо свима: Крим је победио.

Идите комшијама – Русима, Украјинцима и – ако сте нормалних глава, заједно чувајте цркве, џамије, школе. Крим је Украјина“.

14.39 Полетеле су каменице, петарде и ракете. Непознати провокатори шире гас у гомилу људи.

14.37 Присталице проруских организација изгуране устрану од зграде ВРАК. Продужавају се судари, а у средини гомиле озбиљна гужва.

krim-k-2

14.31 У центру гомиле започела масовна туча.

14.19 Милиција чува само улаз у ВРАК. Између две групе митингаша је образован узани пролаз, али у њему нема милиционара.

14.13 Агенција “Кримске новости“ јавља о новој тучи поред зграде ВРАК-а. Током те туче између кримских Татара и проруски расположених становника крима, исцепана је кримскотатарска застава. Људи се не осврћу на позиве да се умире. На место догађаја стижу следећа кола хитне помоћи.

14.04 Број присталица Русије се све више повећава. Судари не престају.

13.56 Представник проруских организација захтева да се уклоне заставе покрета Степана Бандере. Гомила постаје живахнија и почиње да притиска на капију ВРАК-а. Милиција, која се вртатила на трг, не може да их обуздава. Међу милиционерима има првих повређених.

13.05 Дописник газета.ру са Ленур Јунусов лица места: Наставља се “позициона борба“. Два митинга протичу паралелно. Кримскотатарска група је многобројнија, али број учесника проруског митинга је такође јако повећао. Стигли су аутобуси из Севастопоља. Већ су се нашле и две разбијене главе, и било је неколико локалних туча….. У целини – за сада се само виче, али нико не прелази са речи на дела. За то је доста велика заслуга представника меџлиса и проруских организација које колико им је у моћи обуздавају усијане главе.

У згради ВРАК заседа фракција Партије региона која има и већину у њему. Воде се разговори са поглаваром меџлиса Чубаровим и председником партије “Руско јединство“, Сергејем Аксјоновим. Сада се расправља питање о томе кога поставити за премијера Крима, али није јасно има ли довољно гласова за оставку [садашњег]. Ако дође до оставке, највероватнији кандидат за премијера може постати присталица Кијева, Сергеј Велижанскиј – члан блока Јулије Тимошенко и бивши народни посланик Украјине, где је некада био вице-премијер.

Кримски Татари инсистирају на поновним изборима за ВРАК и захтевају за себе квоту представника од 15-30%. У Криму живи око 15% кримских Татара.

krim-k-1

12.44 Шире се вести да службенике на буџету Симферопоља изводе са посла и доводе на митинг, као и да козаци из Феодосије и Красноперекопска  крећу на Симферопољ. Атмосфера се ужарује.

12.16 Заменик представника председника Украјине у Аутономној Републици Крим, Ибрахим Мамутов на ТВ Еспресо: „Веома се надам у то да ће окупљени људи бити довољно чврсти, мудри и паметни и да неће опасти до нивоа насиља… Откуд могу знати да ли ће до седнице доћи? Ја сам овде.“ Он стоји у ланцу посланика и чланова меџлиса који раздвајају две групе – присталице Русије, које су сакупиле код улаза у ВАРА и присталица Украјине, који су скоро у потпуности напуниле трг.

12.02 Људи настављају да придолазе. Сада их по приближном проценама има око 20.000. После одласка милиције, људи су пришли тик уз капију ВРАК-а.

11.55 Милиција која је држала кордон пред зградом ВРАК склања свој ланац и напушта територију митинга.

11.52 Представници меџлиса и рукводиоци партије “Руско јединство“ покушавају да направе пролаз како би са територије митинга извели проруске учеснике. Ситуација послаје све напетија. На додиру проруске и проукрајинске групе стално избијају туче.

11.40 Поглавар меџлиса, Рефат Чубаров је водио преговоре са председником ВРАК, Владимиром Константиновим. Чубаров га је позвао да се донесе одлука о одлагању датума седнице, како одлуке које се доносе не би имале претећи карактер. Агенција “Кримске новости“ цитира Чубарова: „Они из неког разлога не желе да помере датум седнице. Константинов прво жели да се консултује са својој фракцијом. Они тако чине да ми постајемо њени таоци“. Он је такође саопштио да су Константинов и његова фракција обећали да ће до 12.00 донети одлуку, али меџлис инсистира да се одлука брже донесе.

11.28 Делови Црноморске Флоте Русије дислоциране на Криму носе уобичајену службу. Међутим, како је агенцији РИА “Новости“ саопштио један војни извор у Севастопољу, предузимају се и допунске мере безбедности за случај провокација.

11.23 Прва жртва: Једном од учесника митинга су разбили главу.

11.21 Кримски Татари намеравају да стоје пред парламентом до 12.00 и не допусте да се одржи ванредна седница кримског парламента на којој се претпоставља да ће се донети одлука о изласку Крима из састава Украјине. То саопштава агенција “ Кримске новости“, позивајући се на члана кримско-татарског националног покрета Заира Смедљајева, које каже: „Овде смо се данас окупили да не дозволимо одржавање седнице Врховне Раде Аутономне Републике Крим (ВРАК). Ако се седница вуде одржавала, ући ћемо у парламент и нећемо дозволити да донесе такво решење за Крим. Морамо остати овде“.

11.20 Дописник газета.ру, Ленур Јусупов: Око парламента се окупило око 10.000 људи. То су углавном кримски татари, присталице проукрајинских организација, али ни њих нема много. Стигли навијачи локалног футбалског клуба “Таврија“. Насупрот њима је неколико стотина орусталица проруских организација – а раздваја их ланац милиционера. Иза зграде парламента је око 10 милицијских аутобуса.

Већ је био и један сукоб, један човек је држао руску заставу, њу су покушали да му отму и дошло до размене удараца. Представник меџлиса (Татара) и посланик парламента, и председник партије “Руско јединство“, Сергеј Асјонов су уз велики напор успели да их раздвоје. Страсти ускипеле. Причасе да ускоро стижу аутобуси из Севастопоља. Представници меџлиса кажу: „Циљ нам је миран митинг“. Сергеј Аксјонов каже да парламент неће донети никакве сепаратистичке одлуке и да су против расцепа Украјине.

 Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Ово данас је, изгледа, била само проба, чак ни костимирана, а да не говоримо и генерална. Уследиће их, можда, ових дана још пар – па генерална, а онда: ПРЕМИЈЕРА! (са пуцњавом, или без?). Једино је питање ко ће бити на крају крајева режисер, и како ће је публика и критичари прихватити?

Оставите коментар