Руски медији: Украјина – Русија повукла амбасадора, за Јануковичем расписана потерница

Украјина се званично враћа на Устав из 2004. године. Народни посланици добијају право формирања владе. У Врховној Ради је регистрован нацрт одлуке о забрани делатности владајуће Партије региона и Комунистичке партије Украјине. Државна благајна је празна и држава се налази на ивици банкрота 

it-11

(Хроника догађања 24. фебруара, сва времена су српска)

Алексеј Уљукајев, министар економског развоја Руске Федерације: Сада бисмо, пре свега желели да схватимо ко је тамо [у Украјини] наш партнер. Каква ће бити нова влада? Који су јој циљеви? За сада имамо премало информација.

 23.35 У Кијевској области је спаљена кућа лидера комуниста Петра Симоненко. У њу је, према саопштењу службе за штампу Комунистичке партије, упала група људи. 

23.26 Према саопштењу секретара за штампу партије “Свобода “, бивши секретар градске управе Кијева, Галина Герега је приватним авиионом напустила Украјину

СЕВАСТОПОЉ, 25 фебруара /ИТАР-ТАСС/. Одборници Севастопоља су управу над градом предали у руке пословног човека Алексеја Чалог, на основу инсистирања више хиљада манифестаната на севастопољском митингу, који су изашли на улице “како би протестовали против Мајдана и како би сами одлучивали о својој судбини“.

На захтев грађана, који су блокирали централну улицу Лењина и скандирали: “Чалиј!“ и “Русија!“, сазвана је ванредна седница и одборници су једногласно формирали нови орган власти – управу за обезбеђење живота града, на челу са Чалим. Наложено му је да одмах приступи формирању извршне власти града и одреде за очување правног поретка. Хиљаде демонстраната су са одушевљењем поздравили ту одлуку. Митинг се наставља, на згради су истакнуте заставе Русије….

Без обзира на сложену друштвено-политичку ситуацију на Криму, Руска Црноморска Флота са базом у Севастопољу ради нормално. То је ИТАР-ТАСС-у саопштио један извор у штабу флоте: „У Криму, и самом Севастопољу, где се ових дана одржавају митинзи против дестабилизације ситуације на Криму, са више хиљада учесника,  друштвено-политичка ситуација није једноставна. Без обзира на то, особље флоте се налази на својим местима и мирно наставља службу. Радимо по нормалном режиму, а врши се се и планска припрема“.

22.29 Британски министар спољних послова је изјавио да Украјина не мора да бира између Русије и ЕУ и подвукао да предлог о асоцијацији Украјине са ЕУ у себи не садржи ништа што је непријатељско према Русији.

20.35 Ештон је у Кијеву са представницима украјинске власти  размотрила путеве за излаз из кризе и финансијску помоћ Кијеву

20.07 Званични представник Беле Куће, Џим керни је изјавио да је влада САД спремна да укаже Украјини финансијску подршку

 19.28  Агенција S&P је смањила рејтинге три највеће украјинске банке (трех крупнейших украинских банков)

17.38 Швајцарски амбасадор у Немачкој, Гулдиман је постављен за специјалниг представника ОЕБС-а за Украјину.

17.34 Први заменик државног секретара САД, Вилијам бернес, посетиће Кијев у уторак и среду.

17.27 Грчка, која сада председава у Еу, предлаже да се организује међународна конференција посвећена решавању економских пробелма Украјине

16.37 Председник Европског Савета Херман Ван Ромпеј је изјавио да је ЕУ спремна да у овом тренутку, тешком по Украјину, са њом потпише споразум о асоцијацији.

16.33 Дидије Буркхалтер, председавајући ОЕБС-а, је, говорећи на седници СБ УН, предложио формирање међународне контакт-групе за Украјину.

16.07 Опуномоћеник украјинског парлчамента је изјавио да ће око 50 личности ће бити оптужено за учешће у убиствима у Кијеву током протеста.

Министарство спољних послова Руске Федерације (http://itar-tass.com/politika/1000366 )  износи да се Украјином оре “позиви за скоро потпуну забрану руског језика, лустрацију, ликвидацију странака и организација, затварању нежељених НВО, као и укидању ограничења за пропаганду неонацистичке идеологије. Узет је курс на то да се диктаторским, а понекад и терористичким методима пригуше они који се с тим неслажу у разним регионима Украјине

14.25 Званични представник Еврокомисије Оливје Баји је у Бриселу изјавио да главни представник ЕУ за спољне послове и политику безбедности, Кетрин Ештон, планира да током своје посете Кијеву, води преговоре са Јулијом Тимошенко и са в.д. председником Украјине Александром Турчиновим.

14.01 У Врховној Ради се предлаже да се парламентарни избори обаве или у јуну, или у октобру ове године.

13.59 Централна изборна комисија (ЦИК) саопштила да кампања за изборе предеседника Украјине почиње 25 фебруара: „Полазећи од одлуке Врховне Раде о расписивању превремених избора за председника Украјине 25 маја , изборна кампања аутоматски почиње, па због тога ЦИК неће у понедељак на својој седници износити одговарајуће обавештење о почетку изборне кампање“.

Дмитриј Медведев, премијер Русије  : „Легитимност читавог низа органа власти који сада тамо (у Украјини) функционишу изазива велику сумњу. Ми смо спремни да расправљамо о читавом низу тема – али најглавније је да схватамо с ким  о њима расправљамо. Ако оне људе са маскама сматрамо владом, онда ће нам вероватно бити јако компликовано да са таквом владом радимо“. Он је, такође, додао да опозив руског амбасадора (отзыв российского посла ) из Кијева значи да руске власти не разумеју шта се то догађа у Украјини, као и „да постоје претње нашим интересима, животима и здрављу наших грађана“, додајући да је Москва спремна да обнови сарадњу с Кијевом онда када тамо буде успостављена модерна власт, заснована на Уставу. Медведев је изразио чуђење на то да неке западне државе сматрају да су нове владајуће структуре у Украјини законите: „Не знам који су Устав они читали, али мени се чини да је то некаква аберација свести, када се легитимношћу назива оно, што је по својој суштини резултат оружане побуне“.

13.18 У парламенту Украјине је заведен нацрт одлуке о спровођењу лустрације. Аутори су му посланиcи Врховне Раде из националистичке партије “Свобода“.

13.05 Званични представник Европске Комисије, Оливије Баји је саопштио да је ЕУ сагласна да са Украјином поведе преговоре за потписивање споразума о асоцијацији тек после завршетка избора у тој земљи: „Прелазни процес у Украјини, који је сада у току, треба да доведе до избора председника државе 25 маја, а ови ће са своје стране довести и до формирања нове владе. Тада можемо водити преговоре са украјинским властима…. то не значи да привремена влада Украјине неће за ЕУ бити легитимна“.

ЕУ признаје одлуку Врховне Раде о оставци Виктора Јануковича (ЕС признает решение Верховной рады об отставке Виктора Януковича ).

12.41 Званични представник НАТО-а, Олана Лунгеску је изјавила да је Украјина позвана да учествује на састанку министара одбране НАТО-а, 26-27 фебруара у Бриселу, у оквиру консултација држава-учесница у помоћи безбедности Авганистану.

12.40 По одлуци в.д. вице-премијера, неке државне установе Украјине су обуставиле све исплате, осим исплата зарада.

У кримском граду Керч, учесници митинга су захтевали прикључивање Крима Русији (В Керчи митингующие потребовали присоединения Крыма к России)

12.32 Кијевски суд је завршио разматрање предмета о заустављању евроинтеграције, и повукао се до доношења писменог решења, уз обећање д ће решење донети до краја ове недеље.Експерти претпостављају да су премијер Азаров и други чланови владе у томе премашили своје пуномоћи и да могу бити оптужени за то.

12.18 Први заменик шефа администрације председника Јануковича, Андреј Портнов напустио Украјину, плашећи се за свој живот. То је телефоном саопштио новинама “Украинские новости”.

11.55 Лидер партије УДАР, Виталиј Кличко, изјавио да ће његова фракција инсистирати да се забрани специјална јединица МУП-а “Беркут“. Такође је предложио парламенту да се образује специјална комисија уз учешће страних специјалиста ради истраживања деловања председника Украјине Виктора Јануковича.

11.35 Начелник администрације Севастопоља, Владимир Јацуба, поднео оставку и изјавио да излази из Партије Региона.

11.29 У Врховној Ради покренута иницијатива за нацрт закона о забрани Партије Региона и Комунистичке партије.

11.06 Лидер националистичке партије “Свобода“, Ољег Тјагнибок саопштио на седници савета за сагласност посланичких група и фракција Врховне Раде, да покреће иницијативу за забрану преноса низа руских ТВ канала у Украјини.

10.46 Лидер парламентарне фракције Партије Региона саопштио да се његова партија повлачи у опозицију.

 10.44 Председник парламента, Александр Турчинов изјавио да Централна Изборна Комисија почиње са кампањом за изборе новог председника Украјине.

10.30 Започеле консултације парламентарних фракција о питању формирања нове владе, како каже на седници савета за сагласност парламента, председник парламента Александр Турчинов.

10.23 Државна каса Украјине је празна, држава је дошла до банкрота – како изјављује шеф парламентарне фракције “Баткившчина“, Арсениј Јацењук на састанку савета за споразум лидера фракција Врховне Раде.

10.02 У самом граду Харкову и у Харковској области ће се организовати мешане патроле у које ће поред сарадника милиције ући и по 2 члана добровољачких одреда („дружинника“). То је дописнику ИТАР-ТАСС-а изјавио начелник главне управе МУП-а за Харковску област, Ољег Демченко

09.59 Не разматра се питање о директном пружању Украјини великих кредита од ЕУ; ради се само о гаранцијама ММФ-а. То је изјавио дописнику ИТАР-ТАСС-а економски експрет Европске Комисије, коментаришући изјаву председника међународне комисије Европарламента дату у Кијеву о томе да ће се Украјини ускоро доелити 20 милијарди евра.

09.50 Украјина се консултује са државама РУ, САД и са међународним финансијским организацијама “ради хитног добијања макрофинансијске помоћи“. Како каже украјински вршилац дужности министра финансија, Јури Колобов: „Могу да саопштим да смо нашим међународним партнерима предложили да нам у непосредном року од 1-2 недеље издвоје кредит од стране држава-партнера (Пољске – САД). Планирани износ макрофинансијске помоћи може бити око 35 милијарди долара у току 2014-2015 године“

09.22 За Виктором Јануковичем и неким другим украјинским званичницима расписана потерница. То је на својој страници  на Facebook јавио опуномоћеник за контролу рада МУП-а, Арсен Аваков

Михаил Маргелов, председник комисије Сaвета федерације Русије за међународне послове: „ У Кијеву у западним деловима Украјине победили су демонстранти, али судећи по томе што се Мајдан не разилази и не предаје се оружје, победници ипак не сматрају да су им сви задаци обављени. Ситуација се развија у таквом правцу да политичари – системски опозиционари, укључујући ту и Јулију Тимошенко, која је изашла на слободу, могу да се нађу по страни – на ивици тог процеса“.

________________________________________________________

____________________________________________________________

(Хроника догађања 23. фебруара, сва времена су српска)

23:45 Лидер странке УДАР, Виталиј Клико изјавио да украјинске органе правде и реда Украјине сада  очекује лустрација.

23:21 Председник комисије за међународне послове Европарламента изјавио да је ЕУ спремна да у сврху реформи, одвоји за нову владу Украјине 20 милијарди евра.

21:47 Немачко министарство спољних послова подвукло важност економског благостања Украјине за Русију и ЕУ.

21:33 На хиљаде присталица и противника садашње власти се окупило у центру Харкова.

21:18 Криза у Украјини ће бити једна од главних тема пленарног састанка европарламента.

20:46 Министарство спољних послова Русије опозвало руског амбасадора у Украјини на консултације у Москву.

20:05 Председник украјинског парламента Александр Турчинов је у обрађању народу Украјине изјавио да“власти Украјине схватају важност веза са Русијом и спремне су за дијалог са руководством Русије“. По његовим речима, нове власти су желе да односе са Русијом изграде “ на основама истинске равноправности и добросуседства, што подразумева и прихвата европски избор Украјине“.

it-15

18:38  Амбасадор САД: САД не сматрају да су најновији догађаји у Украјини државни преврат.

18:03 На централном тргу украјинског Кировограда [старо, традиционално име: Јелисаветград], почело је демонтирање споменика совјетском државном и политичком функционеру Сергеју Кирову.

17:49 Председник украјинског парламента Александр Турчинов, који врши и дужност председника републике се нада да ће демонстранти са Трга Независности подржати нову владу.

17:42 Наљућени неактивношћу градских валсти, грађани Севастопоља су организовали “митинг народне воље против фашизма“ на коме су изабрали за градоначелника власника групе фирми “Таврида електрик“, Алексеја Чалог.

17:25 Меркелова и Путин се слажу да се у Украјини треба образовати ефикасна влада.

16:28 Бивши председник Врховне раде Валдимир Рибак је демантовао речи председника Виктора Јануковича да је био нападнут. Појаснио је  да у лежи болници по савету лекара.

14:51 Уклањање барикада у Кијеву почиње од понедељка, 24 фебруара

13:02  Како се наводи да је у кулоарима парламента новинарима изјавио народни посланик Партије Региона Сергеј Тигипко, Партија Региона сада ради на тексту своје изјаве бирачима о новонасталом стању, али све до окончања истраге и судске пресуде неће држати Виктора Јануковича одговорним за било шта.

12:58 Турчинов је до  24. фебруара у 15:00 сати прекинуо заседање Врховне Раде. До тада већ мора бити формирана влада народног јединства.

12:34 Како се јавља, по стању од недеље, из фракције Партије Региона је изашло већ 72 народних посланика.

12:24 ИНТЕРФАКС јавља да у изјави фракције Партије Региона у Врховној Ради, која је објављена 23. фебруара стоји да одговорност за људске жртве пале током сукоба лежи на Виктору Јануковичу и његовим ближим сарадницима.

12:22 Организација “Десни сектор“ се обратила свим грађанима Украјине чији је језик руски, или су Руси, или представници других националних мањина, убеђујући их да им ништа не прети. Али, истовремено, “Десни сектор“ изјављује о потреби де-русификације Украјине.

УКИНУТ ЗАКОН О РЕГИОНАЛНОМ СТАТУСУ РУСКОГ ЈЕЗИКА У УКРАЈИНИ 

Лента.ру, 23.02.2014

http://lenta.ru/news/2014/02/23/language/

У Украјини је укинут закон “О државној језичкој политици“, који је дозвољавао да се на територији републике даје званични статус руском и другим недржавним језицима. Ту одлуку (решение)  је доне Врховна Рада.

За укидање закона је гласало (проголосовали) 232 од 450 народних посланика. За њега је гласала већина посланика опозиционих фракција “Баткившчина“ и УДАР, а у комплетном саству је за њега гласала националистичка фракција “Свобода“.

Закон о језичкој политици (Закон о языковой политике ) је био донет пред парламентарне изборе 2012-е године. Он је предвиђао да се у оним регионма Украјине где је неки недржавни језик, језик најмање 10% становништва, такав језик добија статус регионалног језика. Тај статус би конкретно значио да се он користи у званичној документацији и код општења локалних органа власти са грађанима.

После доношења тог закона, руском језику је званично додељен статус регионалног у низу градова Украјине. У неким насељима, такав статус су добили и други језици . нпр. румунски и мађарски. У неким од региона Западне Украјине (Тернопољском, Љвовском), локалне власти су одбиле да признају тај закон. Против њега је иступила и украјинска опозиција, која је у тој реформи видела претњу за опстанак државног (украјинског) језика.

Опозиционари су још тада обећали да ће, ако дођу на власт, тај закон укинути.

Нацрт закона о укидању (отмене) језичке реформе је у парламенту регистрован још крајем 2012 године. Аутор му је био ратни друг Виктора Јушченка, посланик “Баткившчине“, Вјачеслав Кириљенко.

Опозиционари су добили могућност да донесу тај свој  закон тек [сада] када  су под своју контролу узели Врховну Раду. Пре тога, уз одвијање “револуције“ у Украјини, читав низ народних посланика из владајуће Партије Региона је напустио своју фракцију и прешао на страну опозиционара. Тако је формирана нова већина са више од 300 гласова. Они су већ гласали за оставку председника Виктора Јануковича, ослобађање бившег премијера Јулије Тимошенко, као и за именовање нових министара и привременог председника.

12:21 Како јавља агенција РИА Новости, на главном,  Лењиновом тргу,  града Симферопоља [Крим], окупило се неколико хиљада кримских Татара на митинг за подршку кијевских демонстраната. Гомила је прекинула аутомобилски саобраћај на главној градској улици.

12:16  Како каже Интерфакс, у току су две крупне акције у Одеси: присталица и противника Мајдана.

Присталице Мајдана су се скупиле на Приморском булевару код споменика Војводи де Ришељеу. Како оцењују сами организатори – има их неколико стотина.

Противници Мајдана су за тачку окупљања узабрали Саборни Трг. Они су одатле кренули централним улицава до Куликова поља. Према разним оценама, у овој акцији се окупило неколико хиљада људи.

Код обеју групација су присутни ликови спортског изгледа, под маскама и са дршкама лопата или бeјзбол палицама у рукама.

12:10 Врховна Рада укинула закон о обезбеђивању свестраног развитка и функције украјинског језика у свим областимадруштваног живота на целој територији државе, и о гаранцијама за слободан развој, коришћење и заштиту свих језика грађана Украјине.

bbc-jan

12:04  ИТАР-ТАСС: Патријарх Московски Кирил прати ситуацију око Кијевско-Печерске Лавре.

11:56 Народни посланик фракције Комунистичке партије Украјине Адам Мартињук изјављује да комунисти неће учествовати у гласању о кадровским питањима и формирању коалиције.

11:40 Из фракције Партије региона су изашла још три народна посланика.

11:31 Врховна Рада је привремено предала пуномоћја председника републике свом председнику Александру Турчинову.

11:30 Врховна Рада Украјине изгласала враћање председничке резиденције “Межигорје“ у државно власништво.

it-13

11:29 Како  се јавља, вршилац дужности министра МУП- а Украјине, Арсен Аваков је позвао да се прекине са пљачком у“Межигорју“,  резиденцији Виктора Јануковича.

11:24 Председник Врховне Раде, Александр Турчинов јавља о катастрофално ситуацији економије у држави: „Ситуација у Украјини – у првом реду у њеној економији је катастрофална. Јануковичева власт је довела економију до катастрофе. У државној благајни уопште нема средстава. Постоје гигантски проблеми са пензионим фондом. Вии сами видите шта се догађа са националном валутом и са банкарским системом“.

11:18 ИТАР-ТАСС јавља да је Александр Турчинов наложио да се одмах отпочне са консултацијама о новој коалицији у украјинском парламенту и формирању владе народног поверења. Он је народним посланицима наложио да се до 25 фебруара договре о формирању већине и владе народног поверења.

11:14 Опуномоћени Врховне Раде за контролу над делатношћу Службе безбедности Украјине, Валентин Наливајченко је потврдио да су телохранитељи бившег Главног тужиоца Виктора Пшонке и бившег министра Александра Клименка пуцали на граничаре, и изјавио да то треба да истражи Главно тужилаштво. Истовремено, остаје непознато где се налазе Пшонка и Клименко.

11:10 Нигде није могуће пронаћи министра спољних послова Јануковичеве владе. Како јављају неки извори из дипломатског кора, Леонид Кожара је нестао у непознатом правцу, а са њим су нестали и скоро сви финансијски документи тог  министарства

it-14

11:09 Како јавља Интерфакс, вршилац дужности министра МУП-а Украјине, Арсен Аваков тврди да  ће током наредних дана  бити предузете све мере за прекид насиља и нереда у Украјини: „Рачунам да ћемо кроз-два прекинути нереде, као и таласе насиља изазване најновијим догађајима. Ако нешто не буде у реду, онда ћемо се умешати, и – верујте, нећемо дозволити ни пуцњаву, ни нападе на људе, и прекинућемо бесмислицу“.

11:01 Јавља се да је народни посланик Партије региона, Антон Кисе чуо да се у сада у парламенту разматра кандидатура Арсенија Јацењука за положај премијера Украјине.

10:58 Јавља се да је народни посланик Партије региона Сергеј Тигипко изјавио да се у Западној и Централној Украјини  врше насиља над члановима пртије Региона и затражио од опуномоћеног Раде за службу Безбедности Украјине Валентина Наливајченка помоћ да се то спречи.

10:57 Како јавља једна украјинска новинска агенција, Синод Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије позива Украјинску православну цркву Московске патријаршије и део Украјинске аутокефалне цркве да се споје у јединствену помесну Украјинску православну цркву.

09:45 Врховној Ради је поднесен нацрт одлуке о забрани иностраних ТВ и радио-емисија у Украјини.

09:28 У Врховној Ради је заведен нацрт одлуке о забрани делатности владајуће Партије Региона и Комунистичке партије Украјине.

09:26 Представник Виктора Јануковича изјавио да не зна где се налази председник Украјине.

07:55 Патријарх Московски Кирил се, клечећи пред олтаром за време литургије у московском храму Арханђела Михаила, помолио о прекиду неслога у Украјини.

it-12

05:14 Министар финансија Русије Антон Силуанов је изјавио да ће Русија донети одлуку о исплати следеће транше финансијске помоћи Украјини тек после формирања нове владе у Кијеву.

04:56 Неколико истакнутих регионалних украјинских политичара истовремено поднели оставке – међу њима су и шеф Љвовске обласне власти, Харковске обласне власти, као и њихови заменици.

04:47 МУП Украјине донео одлуку о пуштању на слободу свих ухапшених учесника протеста у кијеву. Почеле службене истраге о понашању неких од сарадника органа реда.

04:09 Како јавају украјински ТВ канали, одреди самоодбране трга Мајдан организовали чување Кијевско-печерске Лавре у циљу очувања те светиње од могућих покушаја пљачки.

kijevsko-pecarska-490

03:20 Одлуком Градског савета, у Дњепропетровску је Трг Лењина преименован у Трг Хероја Мајдана.

00:46 Чиновници Луганска траже од Врховне Раде да без одлагања донесе одлуку о одузимању оружја од радикалних активиста. Осим тога, управа Луганска је од украјинског Главног тужилаштва захтевала да се поведе истрага о појавама сепаратизма у западним областима државе.

00:04 Нема потврде о томе да је обласна администрација Харкова заузета.

С руског посрбио: Василије Клефтакис

(Итар-тас/Газета.ру)



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. “….21:47 Немачко министарство спољних послова подвукло важност економског благостања Украјине за Русију и ЕУ…”

    Uzimajuci u obzir stanje stvari u Ukrajini zar nije malo neumjesno govoriti o “blagostanju Ukraine?” Nesto kao planirati svadbu mladica na podusju povodom sahrane njegovih roditelja. Gallows humor in Western-Russian relations?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading