Balkanist: Ноћни упад полиције Србије у стан стране новинарке

(Лили Линч, Balkanist, 20. 1. 2014)

Balkanist-Magazine-coverПрошле ноћи, негде око поноћи, пробудила сам се и видела полицајце у мојој спаваћој соби. Старији од њих је тврдио да су ушли зато што су улазна врата мог стана била широм отворена.

Док сам још лежала у кревету, тражили су ми пасош и осталу документацију. Казала сам им да прво треба да се обучем, па су изашли из моје собе, али врата нису затворили. Стојали су у довратку, што је значило да нисам имала приватност док сам се облачила. Оба полицајца су били мушкарци.

Када сам се обукла, прешли смо у трпезарију, и ту су ми упутили низ питања: више пута су ме питали зашто сам у Србији. Такође су ме питали колико дуго сам у Србији, као и када сам први пут посетила Србију. Знали су детаље из мог личног живота – тако су ме, на пример, питали да ли је мој вереник Срећко Шекељић такође новинар.

Онај старији по рангу ми је поново затражио пасош и документе, на што сам одговорила да прво треба да их пронађем у фасцикли у којој ми се налазе сви важни документи. У том тренутку је казао: „Није важно.“ Док су одлазили, он ми је казао: „Пазите да вам врата буду стално затворена.“

lili-linc

Лили Линч (фото: Balkanist)

Наравно, могуће је и да су полицајци имали добре разлоге да истраже и нешто друго – што са мном нема никакве везе: Можда је у згради дошло до провале, или можда је у неком суседном стану извршен неки злочин. Али – полицајци нису ни у једном тренутку поставили неко релевантно питање које би указивало на то да је дошло до неког стварног злочина, нити су изнели неко оправдање за улазак у моју спаваћу собу. Сва питања која су ми постављали су се односила  на мој боравак у Србији.

Претходних недеља, објавили смо чланке о учвршћивању моћи  вице-премијера Александра Вучића (Aleksandar Vucic’s consolidation of power), о кризи на северу Косова (crisis in north Kosovo) и о смени неколицине високих српских војних официра (several high-ranking Serbian military officials). Што је, можда, и важније, објавили смо и један чланак (an article) о могућој корупцији у српској Агенцији за промоцију извоза (SIEPA), пошто смо претходно о томе добили стотине „цурења“ са сервера Владе Србије.

Тај наш чланак о СИЕПА  је такође критиковао и начин на који медији, као Балканист, често добијају „цурења“ о корупцији на високом нивоу пре но што долази до законских истрага. Свега пар минута после објављивања тог нашег чланка, нестало је струје у нашем стану. Пошто су сви остали станови у нашој згради имали струју, отишли смо у електричну компанију да се распитамо шта се то догађа. Казали су нам да су били послали човека да за наш стан пресече струју и извинили се због „грешке“, јер – ми смо унапред платили све рачуне за струју.  Такође су нас обавестили да неће бити у стању да нам врате струју раније од три дана.

Позвали смо полицију због догађаја прошле ноћи, и још увек чекамо да од њих нешто чујемо. Још увек се надамо да је то била некаква грешка, или неспоразум. Захваљујемо свим нашим дивним  пријатељима и читаоцима на љубазној подршци. То нам је стварно много значило.

Лили Линч/Lily Lynch је суоснивач и главни уредник Balkanist-a

Српска полиција одговара на питања о поноћном упаду

Police-Response-the-Balkani

Кликните за већу слику (Фото: Balkanist)

(Balkanist news, 21. 1. 2014)

Српско Министарство унутрашњих послова  (МУП) је одговорило на захтеве о догађајима у недељу увече, када је српска полиција упала у стан и канцеларију главног уредника Балканиста док је она спавала, и од ње захтевала да сазна зашто је она у Србији.

МУП још увек треба да одговори на питања које је поставио Балканист, али уместо тога, МУП је одговорио на питања која су му  поставили новинари других медија.

Одељење за штампу МУП-а је изјавило  да су посетили у недељу ноћу Балканист на његовој адреси како би истражили питање отворених врата, али тврди да су врата била затворена, па да зато „није било интервенције“.

Али – МУП-ово објашњење је контрадикторно. Како смо јуче објавили (reported yesterday), полицајци су рекли главном уреднику Балканиста да су ушли у њен стан (и спаваћу собу) без налога зато што су улазна врата [стана] била отворена. МУП сада пориче да је до тог разговора уопште дошло, и тврди да су улазна врата уствари била затворена.

Ако српска полиција и МУП лажу о овој релативно ситној ствари, јавља се велика забринутост о чему су све још лагали.

Са енглеског посрбио: Василије КлефтакисCategories: Вести над вестима

2 replies

  1. Пикантна аферица… Ја сам једноставна душа и увек постављам приземна и досадна питања. Шта ово може значити? Могуће: (мање или више) дискретна опомена (уколико је уопште истина све оно што гђа/ђица Линч пише). Јасно је онда коме је и упућена, али ко ју је упутио? Полиција пориче да је она то учинила… Ко верује – верује… Али – ако су то била двојица мушкараца у полицијским униформама – ко су онда они? Униформе се лако могу обући и свући… То отвара простор за нагађање.. сигурно је то упозорење онда упутио неко коме тај “Балканист“ смета/иритира га? ППВ? Његови момци из “Органа“ то још како лако могу…. Уствари, одакле ту америчка новинарка да води сајт у Београду – а ко га финансира? Сигурно неко ко има пара, зар не? Тај сајт је критичан према садашњој влади – посебно према њеном ППВ-у, а има у Београду људи са (пре)много пара којима се он замерио. Тако сам чуо и причу о једном таквом (заборавих му име) који се једва уз велику кауцију искобељао од иза браве, и сада очекује суђење, а у међувремену зли језици су причали да је у Америци ангажовао неку чувену и скупу “паблик рилејшнс “ , лобистичку агенцију да му ту и тамо, овако или онако, штити интересе …а има и таквих међу тим агенцијама које по потреби знају да ангажују постојеће или у ту сврху новоформиране медије (па, зашто не и гђу/гђицу Линч… ко то зна?) за пласирање оваквих, или онаквих информација. А – чуо сам и за једног другог узоритог човека , опет у Београду, са великим парама и великом пизмом на ППВ-а, (ма, опет му заборавих име) који је недавно изгубио једну важну политичко-управну функцију; друга му се много клима , а те велике паре је стекао и на рекламно-пропагандном бизнису. Њему не би требало много муке да такву неку аферицу виртуелно смућка – само у том случају са униформисани момцима у ауторкиној уобразиљи (licentia poetica) …. И – тако, све то, што `но рече један чувени српски политичар: “Мож` да бидне, ал` не мора да значи“, зар не? Никад се не зна… А, да ли ће се сазнати? Сумњам.

  2. Reblogged this on P R E V R A T and commented:
    Ако српска полиција и МУП лажу о овој релативно ситној ствари, јавља се велика забринутост о чему су све још лагали.

Оставите коментар