Никола Милованчев: Допуна пописа жртава Другог светског рата – командант Метковске четничке бригаде Константин Славковић и син му Винко

Константин Славковић, директор солане у Стону, био је командант Метковске бригаде, која је оперисала на простору Пељешца

Извор: Музеј жртава геноцида

После позива Музеја жртава геноцида из Београда на допуну крњег пописа жртава Другог светског рата у Југославији, сачињеног 1964. године, одлучио сам да се одазовем и сакупим податке о неким од изостављених ратних жртава. Ово је прва допуна пописа жртава из 1964, који је обухватио 597.000 жртава, што по мојој процени износи око једну трећину укупног броја жртава; у тoј допуни износим податке о пострадалом Константину Славковићу, команданту Метковске војно-четничке бригаде (ЈВуО), до сада непознате у нашој историографији, и о његовом сину Винку.

Јован Пјешчић: Какву би методологију пописивања жртава користили српски непријатељи

Константин Славковић, командант Mетковске војно-четничке бригаде и његов син Винко

Константин Славковић – Којо у четничкој униформи

У до сада објављеним историјским радовима, барем колико је то познато аутору овог чланка, никада и нигде није споменуто постојање Метковске војно-четничке бригаде, која је оперисала на простору између Метковића и Стона на Пељешцу. Прву информацију о постојању те бригаде добио сам од пок. Миљенка Рељића, познатог дубровачког адвоката из редова Срба католика (Дубровник, 29. 8. 1923 – Канбера, Аустралија, 12. 10. 2022), који ми је у разговору 7. децембра 2020. напоменуо да је „Којо Славковић, директор солане у Стону, био командант Метковске бригаде“. М. Рељић је том приликом навео да је то била „мала бригада, 100-200 људи“ и да се није дуго одржала, а отац и син Славковић су се затим прикључили Дубровачкој војно-четничкој бригади (употребљавам назив за који ми је Рељић посведочио да је стајао на печату Дубровачке бригаде). А у разговору 5. априла 2021. је Рељић напоменуо да је Константинов син Винко „у бригади у акцији пао у руке комунистима, стрељали га“. Трагом тих навода, кренуо сам у даља истраживања. Утврдио сам да се отац и син Славковић спомињу у попису припадника Дубровачке бригаде, који је у Погледима објавио Милослав Самарџић, на основу сведочења Бранка Цигановића из Дубровника, који је 90-их година ХХ века живео у емиграцији у САД. Међутим имена су им погрешно записана: Константин Којо Славковић је споменут као „Коља“, а његов син Винко као Миливој; очито су године учиниле своје и Б. Цигановићу је сећање избледело после 50 година.

Каснијим радом дошао сам до нових биографских података о Константину Славковићу: да је рођен у Нишу 20. септембра 1894; отац му се звао Димитрије. Очито се борио у српској војсци у Првом светском рату 1914-1918, а из рата је изашао као пешадијски потпоручник (Службени војни лист, 23. 12. 1919, стр. 29), да би почетком 1921. напредовао у чин поручника (Службени војни лист, 6. 4. 1921, стр. 28), а 1922. у чин капетана друге класе. Од 1919. је службовао у Дубровнику, у II граничном одсеку Команде граничних трупа. Демобилисан је на властити захтев 1924, и затим 1925. постављен за директора државне солане у Стону; могуће је да је тајно радио за војно-обавештајне органе.

Метковска војно-четничка бригада је вероватно била формирана 1942, пре Дубровачке бригаде (основане у септембру 1943); у једном допису италијанског генерала Ђузепеа Амика (Giuseppe Amico) од 13. јануара 1943. се наиме спомиње, да је међу антикомунистичким борцима и осамнаестогодишњи син Константина Славковића (његов јединац Винко – нап. Н. М.). С обзиром да је К. Славковић већ пре 1941. био ангажован у четничком покрету, може се претпоставити да је он 1942. ступио у везу са Илијом Трифуновићем Бирчанином, некадашњим председником четничког удружења у Краљевини Југославији, који је од септембра 1941. боравио у Сплиту, а на пролеће 1942. је од стране Драже Михаиловића постављен за начелника штаба за Западну Босну, Лику, Далмацију и Херцеговину. Бирчанин је (до смрти у Сплиту, 3. фебруара 1943) био непосредно надлежан за подручје делте Неретве и полуострва Пељешац и свакако је морао бити у контакту са К. Славковићем.

Напомена о јустификацији Константина Славковића од стране комунистичких органа

Малобројни четници тог подручја, стиснути у уском обалном појасу Јадрана од Метковића до Стона, са јаким непријатељским јединицама у ширем залеђу (усташе, домобрани, партизани), нису се могли дуго одржати и Метковска бригада се распала (вероватно у пролеће 1943), а поједини њени борци су се затим придружили јединицама на подручју Требиња и залеђа Дубровника. После распада бригаде, рад на подручју Пељешца одвијао се само у илегали. По казивању Миљенка Рељића (5. априла 2021), „командант за Стон и Пељешац био је неки Бушко“ (очито се ради о раздобљу од лета 1943. до септембра 1944); данас не можемо утврдити да ли је то био учитељ Иво Бушко, родом из Гружа, који је до 1941. службовао у Сињској крајини.

Константин Којо Славковић ухваћен је 1944. од партизанских снага и стрељан је. О његовом сину Винку после 1944. нема више спомена, па се може прихватити сведочење М. Рељића да је и он изгубио живот у редовима Југословенске војске у отаџбини, у коју је ступио 1942, као младић од осамнаест година.

У до сада објављеним пописима жртава Другог светског рата на просторима Југославије, имена оца и сина Константина и Винка Славковића из Дубровника/Стона нису била споменута.

Погледајте још

Немања Девић: На списку Музеја жртава геноцида нема Бранка Јунгића, једног од симбола усташког геноцида над Србима у НДХ (на снимку од 7:15)

Усташе тестером одсецају главу Бранку Јунгићу (Извор: Википедија)

Погледајте цео снимак:



Categories: Противу заборава

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Хвала господину Милованчеву на изношењу на светло дана ове занимљиве приче.
    Нисам никакав стручњак за језик али ми некако запиње за око назив
    “Метковска бригада.”
    Ако је назив самог места по коме је бригада добила име Метковић, онда ми је логичније да назив бригаде буде Метковићка бригада.
    Надам се да се господин Милованчеву неће љутити на ову примедбу.

    9
    3
  2. Хвала на комплиментима госпођо. Што се тиче назива бригаде, не могу да после 80 година ја мењам историјски назив јединице.
    Уосталом, он је у складу са историјом и језичком праксом народа тога краја. Ако погледате нпр. на сајту Епархије захумско-херцеговачке епархије СПЦ, видећете да и данас у Метковићу парохија СПЦ носи назив Метковска парохија!

    20

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading