Александар Лазић: Кумановска битка или „Кад се војска на Косово врати“

O обележавању 111 година од славне Кумановске битке код оскрнављеног споменика на Зебрњаку, из најличнијег могућег угла

Паја Јовановић, Кумановска битка (Извор: Крстарица)

КУМАНОВО ОСВЕТИЛО КОСОВО ПОСЛЕ 500 ГОДИНА: „Битка код Куманова, тврде историчари, прави је пример ’битке у сусрету’, јер су је водиле војске које су биле у покрету и јуришале су једна према другој. Ова битка вођена је без правог плана и без праве команде, јер српска команда, барем на почетку Битке, није имала везу са својим дивизијама. Турски команданти су игнорисали претходно разрађене планове.

Битка је добијена захваљујући великом пожртвовању српских војника против надмоћнијег, турског непријатеља. Била је то прва и најзначајнија српска победа у Првом балканском рату, која је најавила крај турске владавине на Балкану.

У Кумановској бици, вођеној од 23. и 24. октобра 1912. године, потпуно је разбијена турска Вардарска армија, која се након пораза повукла према Скопљу, Штипу и Велесу.

После више од 500 година, српска војска је ушла у Скопље, некадашњу престоницу Српског царства, и поново овладала Косовом.“ (Најкраће о Кумановској бици, овде.)

Припаднице Војске Србије, у пријатељској посети С. Македонији (Фото: Соња Ракочевић)

УВОД: Иако оскрнављен, споменик на Зебрњаку и даље чува успомену на српске хероје, који су октобра далеке 1912. године извојевали значајну битку у започетом протеривању Османлија са Балкана. (…) Треба знати како је тај споменик изгледао до оне кобне ноћи 24. маја 1942. године, кад су га бугарски фашисти, сакривени невременом, динамитом оскрнавили, срушивши две трећине од импозантног монумента. (…) Оскрнављени споменик је био препуштен зубу времена и забораву све до 1991. године, кад су му се вратили српски родољуби, решени да се ту окупљају на годишњицу славне битке својих предака. Зебрњак оживи и засија пуним сјајем крајем октобра, кад се овде сјате Срби из свих крајева света, пре свега потомци славних јунака који су овде водили и добили пресудну битку за ослобођење од петвековног турског ропства.“ („Зебрњак чува успомену на српске хероје“, овде.)

Извор: ФБ страница Завет предака/Legacy of ancestors

ПОЧЕТАК РАЗРАДЕ: Недеља, 22. октобар 2023, 110 година и 364 дана од Кумановске битке. Подно Зебрњака стижемо неки минут после поднева. Много више аутомобила и људи него што смо очекивали. До „скинутог за главу“ споменика на Зебрњаку мораћемо пешке, обавештава љубазна македонска полиција.

Срби Србе дочекују (Фото: srbi.mk)

Поред штанда са српским заставама и осталом орнаментиком, једна часна старина уочава наше „Видовдан“ мајице и до врха брда идемо заједно. „Није као успон на Кајмакчалан, али није ни шала“, кажем док форсирам усиљени марш да што мање закаснимо – на врху је већ почело опело кумановским јунацима. Старина (77) је из Куманова, започиње причу како Срби овде (тешко) живе. Ја извлачим своју „стајаћу тему“ – Бугари су срушили споменик на Зебрњаку, они треба сад и да га обнове. „Све је већ то Тито завршио репарацијама“, узвраћа старина, задихан али наставља да маршира: „И нису најгори Бугари, најгори су наши, Бугараши. Додуше, осветили су им се, настрадали су после, послати су на Сремски фронт.“ Сећа се и шиптарске побуне против Сремског фронта: „А Вели Дева и његови се скинули с воза за Сремски фронт и вратили кући – изговор им је био да нема ко да им чува жене код куће.“

А. Л. у мајици „Видовдан“, која је носилац споменице Газиместан 2018, Кајмакчалан 2023. и Зебрњак 2023. (Фото: Соња Ракочевић)

Своје Српство сведочи и чињеницом да жели само свештеника, „ако га има“, из Велешко-повардарске епископије Православне охридске архиепископије (ПОА) СПЦ. Какво је стање ствари на терену после давања аутокефалности непокајаним расколницима и шта је са верницима/епископијама ПОА СПЦ – не успевам до краја да сазнам (али се присећам песмице „Ја за краља / Краљ за Тита / Шта ће бити / Бог те пита“).

Стижемо на место обележавања, на уском простору испод споменика тиска се прилично велики број људи. Делегације се припремају да положе венце. „Да се и ја легитимишем“, каже часна кумановска старина, вади шајкачу са кокардом и ставља је на главу.

Фото: Соња Ракочевић

БИЛИ СУ И НЕКИ ГОВОРИ: Државна комеморативна свечаност одржана је под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, а у организацији одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Амбасаде Републике Србије у Скопљу, Српске Заједнице у Македонији и Српског Културног Центра – Скопље (овде).

Председница Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска подсети на „За Косово – Куманово“, изостављајући други део крилатице „за Сливницу – Брегалницу“. Прича о доброј сарадњи са „браћом Македонцима“, макар не хвали и Бугаре.

За Косово – Куманово, за Сливницу – Брегалницу: Марш од Исидора Бајића, 1913. (Извор)

Председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић држи српски говор, како и доликује. Подсећа: „Увијек ћемо његовати слободарски дух самопоштовања који нас је знао скупо коштати, али омогућио је да покажемо снагу свога народа и наше културе.“ Поентира: „Године 1389. скоро да није било Србина на Косову и Метохију. Али, прије сто година више није било Турчина на Косову. А Срби ће се молити и за сто година у Бањској.“ Посебно поздравља братску делегацију из Херцег Новог.

Ненад Стевандић и Никола Селаковић, у средини (Фото: srbi.mk)

Званични податак каже: „Државну церемонију обиљежавања 111 година од Кумановске битке предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.“ Хвали и он „браћу Македонце“, скоро колико и председника му Вучића. (На помињање Александра Вучића не баш јак аплауз, али ниједан звиждук: тако и треба, ту звиждуцима нема места. И због пијетета према костима јунака, а и, окрени-обрни, у „иностранству“ смо!) За Бугаре користи термин „окупатор“, као да жели да потврди ону легендарну реченицу AV-a да „не познаје ниједног Србина који не воли Бугаре“. Открива да му је деда учесник Балканских и Великог рата, што код мене изазива благу неверицу: како се од таквог соја роди присталица овакве (веле)издаје? Помиње релативно детаљно улогу потпуковника Александра Глишића, то ми мења утисак набоље и у главу ставља дилему „из СНС-а може ли бити што добро?“; недоумицу неславно разрешава сâм министар Селаковић – у наставку говори о „потпуковнику Глишовићу“. И Селак је, ипак, морао да каже неку истину: „Границе данашње С. Македоније су границе докле је стигао српски војник.“

Групни портрет, са певањем (Фото: Соња Ракочевић)

После тога пригодни културно-уметнички програм, дуг али леп.

МИНИСТАРСКА МУЧЕНИЦА: После обавезног програма, ваља ући у Спомен-костурницу. Али, прво министри. Док чекамо да делегација заврши обилазак, љубазни мештани кажу да имају добру ракију, и као „прави домаћини“ нуде да пробамо. За душу, и онако. Одлична лозовача, прављена на начин Срба из околине Куманова. Распитујем се да купим, кажу „биће после“. После схватам да је та ракија намењена министрима/члановима делегације да „намене за покој душе“; касније, кад сам хтео да купим – сазнајем да је нестала уз садејство „српско-македонских органа“. На здравље им!

Чланови делегација Србије и Републике Српске, са домаћинима, пре него што су неки од њих пробали „мученицу“ (Фото: srbi.mk)

ЈЕЧАМ Ж(Њ)ЕЛА: После званичних делегација, први у обилазак костурнице иду млади Срби. Младићи и девојке пењу се уз степенице остатака велелепног споменика (знам да „цури“ на све стране, много светиња треба обновити, пре свега помоћи „живој сили“ да опстане и преживи – али први нам је задатак, рекао бих, да се обнови Спомен-костурница на Зебрњаку, у свој својој лепоти!) уз песму „Јечам жела Косовка девојка“, уз сада већ обавезне стихове „Кад се војска на Косово врати, / Кад се војска, мајчице, на Косово врати“. Код њих песма, код мене језа.

ШАНТИЋЕВО „НА КОЛЕНА“: На крају дође ред да и ја уђем у костурницу и попнем се на врх обезглављеног споменика. За костурницу сам био спреман, колико је то могуће, али ми кнедла у грлу застаде кад ми се појави Шантићева песма, посвећена горепоменутом потпуковнику Глишићу: 

Алекса Шантић: Куманово

Сјени Александра Глишића

Сви на колена, сви!
Овде је била
Свештена ватра жртве благородне,
Што су је махом широкијех крила

Змајеви наши распламтели. Нека
С молитвом сваки пољуби тло свето,
С кога је вишња загрмела јека

Освете слатке. И к’о талас бурни
Сињега мора разлила се широм
Преко равнина и гудура тмурни’,

Робље да прене и донесе вести:
Пламени обруч устрептана сунца
Како се рађа из крви и свести…

Сви на колена, сви!
Овде је Врело,
Где се сва лепа напојише срца
Снагом богова за боговско дело.

Овде је свети Храм. Овде је луче
Ватрама вере зажегла слобода,
Србију Стару да с нова обуче

У сјај и блеске као давних дана,
Када је, оно, Госпођа Царица
У одсевима гривна и ђердана,

Гледала озго, с високих балкона,
С победа како император језди,
Уз урнебесни клик и поздрав звона.

Сви на колена, сви!

1913.

Песма Алексе Шантића на улазу у спомен-костурницу; горе слика Паје Јовановића (Фото: А. Л.)

У костурници тишина, понеки уздах, целивање или миловање јуначких остатака.

Костурница (Фото: Соња Ракочевић)

На спрату изнад костурнице има доста цртежа/планова споменика – рекох себи: „Добро је, кад скупимо новац, неће бити тешко да вратимо кулу и њених 48,5 метара!“

Макета споменика у спомен-костурници (Фото: Соња Ракочевић)

КО НА БРДУ АК’ И МАЛО СТОЈИ: Пењем се на врх онога што је остало од споменика. Ту су и даље четворица средњошколаца, носе руску и српску заставу. Један се „исписује“, позира са обе заставе за крај. Други га питају: „А ко ће да те слика?!“ Одговарам им „Ја ћу“, и то и чиним.

Српска и руска застава на врху остатака споменика на Зебрњаку (Фото: А. Л.)

И више од тога: позајмљујем обе заставе и позирам! Чим сам завршио, широке народне масе (које се нису разишле) траже да позирање наставим: зовем средњошколце и фотографишемо се загрљени. „Нисам веровао да ћу под старе дане завршити као манекен“, кажем им.

СРПЧИЋИ: Доле је остало још врло мало људи. Другој групи средњошколаца нудимо мандарине за освежење, не одбијају. „Како су добре“, каже један на одличном српском. Други му узвраћа: „Па наравно да су добре, по овом сунцу, и кад ништа ниси пио од јутрос.“ Кажу да ће доћи у Београд на Сајам књига. Огрћу се (само) српским заставама, седају на бицикле и одлазе ка Куманову.

Поглед са врха остатака споменика на Зебрњаку (Фото: А. Л.)

Вероватно најмлађа учесница сабора тражи да је сликамо. Тата и мама са поносом нам кажу да се „пишу као Срби“.

Фото: Соња Ракочевић

„СО КРШЧЕ“: Вероватно последњи, али тешка срца, излазимо из споменичког комплекса Зебрњак. Напољу само један старији продавац, пакује се. Покушавамо да од њега купимо ракију, каже „има само још једну, со кршче“ (са крстићем у флаши). Питамо га шта је ово друго, испод свега? „То је са рузмарином, то ја пијем!“ Али, „отимамо“ му и ту за 200 денара/400 динара, са рузмарином и „со кршче“.

Ракија „со кршче“ (Фото: Соња Ракочевић)

Испоставило се да је то била одлична куповина: силазећи низ брдо срећемо путника-намерника. Наоружан великим шеширом и гурајући бицикл са српском заставом, лагано се пење, иде он на своје приватно клањање сенима кумановских јунака! „Долазим сваке године“, каже. „Да онда попијемо за душу изгинулих?“, питам. „Наравно“, каже. „Со кршче“, три пута, по српски.

Фото: Соња Ракочевић

СВ. ЂОРЂЕ У СТ. НАГОРИЧАНУ: Манастир Светог Ђорђа у Старом Нагоричану, овог пута откључан и за нас (ономад закаснисмо за 40 минута – редовно је манастир отворен само до 14 сати). Једна од задужбина светог краља Милутина, саграђен 1312/1313. године на темељима старије цркве.

Манастир Светог Ђорђа у Старом Нагоричану (Фото: Соња Ракочевић)

Иако су фреске веома оштећене, посебно је ово место. Успут добисмо и водича, Јасмина Р. из Београда нам указује на „Ругање Христу“ и подсећа да смо малтене исту сцену могли да видимо у Украјини.

Ругање Христу, фреска у ман. Светог Ђорђа у Старом Нагоричану (Фото: Соња Ракочевић)

Свештеник има заказано венчање. Док чека каже ми „стално нешто обнављају, али ево како је“: у посебно лошем стању је ктиторска композиција – ликови краља Милутина и краљице Симониде (да ли случајно?, питам се). „Сели се народ одавде“, наставља свештеник. „За Старо Нагоричане не знам, али из Новог Нагоричана од 2000 остало је само око 460“, каже. „Исто је и код нас“, сагласан сам ја. Намерно избегавам тему македонског раскола (и тзв. зацељења): нити је он „властан“ да то реши, а и ја сам дошао да видим једну од цркава великог задужбинара краља Милутина.

Ктиторска композиција у ман. Св. Ђорђа у Ст. Нагоричану (Фото: Милутин Станчић/СПОНА)

ОСВЕЖЕЊЕ У СТАРОМ НАГОРИЧАНУ: Овај одељак је требало да се зове „пијемо испред продавнице“. Та продавница (прима и динаре и денаре и евре) је нешто као три у један: продавница, кафић и ресторан, да ње не беше остадосмо и гладни и жедни. Купује се у продавници, а конзумира се на клупама на отвореном, изнад којих је додуше настрешница. Центар културног и свакојаког другог живота у Ст. Нагоричану. Преко пута је испосница у којој се подвизавао св. Прохор Пчињски.

Испосница у којој се подвизавао св. Прохор Пчињски, Старо Нагоричане (Фото: Соња Ракочевић)

Ту настављамо разговор са још једним Србином, а то је оно због чега смо добрим делом дошли – да видимо како наш народ тамо живи. Болестан је и вратио се на дедовину, живи сам. „Много сам мука од Шиптара имао у Куманову“, прича. А српски дух дише исто свуда – говори нам о „Ер Србији“ и летовима из Израела: „Ето, и сада смо евакуисали све, и Македонце, и Хрвате, и Црногорце, и Албанце…“ Узвраћам да су то „све Срби, осим можда Албанаца“. Сви смо сагласни. Јер, то беше једна од ретких истина, ван Зебрњака, које чусмо или изговорисмо током дводневног боравка у земљи која се сада зове Северна Македонија.

Фотографије: Соња Ракочевић (у средини)Categories: Противу заборава

Tags: , , , , ,

13 replies

 1. Pisac pjesme „Na Gazi-Mestanu“ ispričao je svom prijatelju Mladenu St. Đuričiću kako je izgledalo kada je sa svojom četom stigao na Gazimestan:

  „Ostavio sam Ministarstvo u kome više nisam imao šta da radim, pa sam uzeo pušku. Dakle, izbismo na samo mesto Kosovske bitke. S desne strane gudio je Lab, pun nove snage od jesenje kiše, i žurio da odnese veliku vest. S leve, na brežuljku, slegalo se zamišljeno Muratovo turbe… Postrojiše nas. U pratnji štaba, pojavi se komandant:

  -Junaci moji, znate li gde se nalazite? Znate li kako se zove ovo mesto?

  U zbijenom stroju, lupkala je puška o pušku, zatezale se remenjače.

  -Ovde, gde mi sada stojimo, na Vidovdan 1389 godine, istog dana i istog sata, poginula su dva cara!.. To je Gazimestan na kom je Obilić…

  Oko mene popadali vojnici. Pogledam: ljube zemlju!

  Valjda sam se i ja bio sagnuo, kad nisam primetio otkud izađe mlad oficir s isukanom sabljom. Stade pred komandanta, pozdravi, raportira nešto, pa se okrenu stroju. Diže sablju i reče gromko:

  -„Na Gazi-Mestanu“, od Milana Rakića!

  https://www.glas-javnosti.rs/vesti/vesti/drustvo/kako-je-milan-rakic-osvetio-kosovo-tada-je-i-nastala-besmrtna-pesma-na-gazimestanu–video

  14
 2. Какве везе има застава данашње Русије са Кумановом? Ако треба да се истакне нека, то је застава царске Русије, била је заштитница и савезница Србије, која је и због тога ушла у Велики рат. А под овом заставом су бољшевички потомци, потомци оних који су разорили империју и оставили нас без заштите и савезника. Ништа они нису поправљали (као што Ви покушавате са овим развалинама комунизма у Србији), већ само разарали. Бркате их са националистима и савезницима Србије. Они су глобалисти, њима ни Русија није била домовина, све док није започео њихов изгон са Запада. Дакле, силом прилика.
  Да је неко други, рекао бих да је наиван. Међутим, пошто сте г. Лазићу у питању Ви, то “смрди” на демагогију и то по задатку. Трећег нема.
  Као што сам више пута истакао, они ће дотерати Русију на врло ниске гране. Међутим, Русија ће “прогледати” тек када их смакну. По “традицији” руске историје, биће то врло крваво.

  10
  9
 3. Браво Шантићу, браво Лазићу за текст, браво Соња за лепе фотографије, за српску историју.

  17
 4. @револуционар: што се заставе тиче, у праву сте. Садашња застава “Руске Федерације” (Путинленда) је у суштини, ако се позива на историјску Русију фалсификат – али шта се друго од бољшевичког потомства може очекивати? Последња застава Руске Империје јесте била великим делом бело-плаво-црвена, али у средини није имала грб, него је у горњем левом квадранту, покривајући ту део беле и плаве траке био жути квадрат са црним двоглавим орлом у средини, симболизујући тако јединства народа и династије Романов (бело-плаво-црвене боје као симбола руског народа и жуто-црне боје династичке заставе Романових). Бољшевички потомци нису, наравно, могли прихватитито. Иначе, чланак г- на Лазића је диван, дирљив. Шаљем му срдачне честитке.

  21
  3
 5. „Ракија „со кршче“ (Фото: Соња Ракочевић)“
  Ракија “со крчше“ у руци и шајкача на глави!

 6. Иоанн Дубињин

  Веома ми је жао што стално показујете да мрзите данашњу Русију, и то зато што је она “бољшевичко наслеђе”. И у Србији су победили бољшевици, али нисам нигде прочитао да неко због тога мрзи Србију. Ја волим и Царску Русију и ову данашњу. У обичном српском свету никад нисам чуо да Србин мрзи Русију. То се може чути само од оних школованих и Западу наклоњених, који мрзе и Србију, али не због победе Бољшевика, него и зато што Срби воле Русију. Нико разуман не може оспорити велику симпатију Срба према Русији, али за то нису заслужни високошколовани Срби, него обичан народ. Он је са колена на колено преносио захвалност и љубав према Русији. Кад је Србија 1876. повела рат против Турске ради ослобођења Старе Србије, само на уском делу фронта на Ђуниском вису погибе од турске артиљерије 650 руских добровољаца ,од 1000 колико се ту затекло. Народ то памти, а водећи српски новинар Перо Тодоровић није писао ни о томе, ни о насиљу Чечена у турској војци над народом кад је пробијен фронт. Напротив, жалио је Чечене који су напустили Чеченију кад ју је покорила царска Русија,отишли у низину у Турској, и због промене климе масовно умирали.
  Читао сам успомене Ивана Буњина, који је описао страшан гнев сиромашног народа у Русији. Чак је живим пауновима, као симболу аристократије, чупано перје,па су ходали крвави.
  За моје претке у Републици Српској Русија је увек била светиња и узданица, без обзира ко је и како тамо владао. Има на интернету књига успомена руског конзула у Босни Александра Гиљфердинга из шесте деценије прошлог века, којом он сведочи о љубави српског народа према Руији. Враћао се из посете манастирима на КиМ, па је се сусрео и са Дробњацима. Пише како се тамо чак ни православне жене нису устручавале да разговарају са туђином, па наводи и ове њихове речи; “Кад смо те угледали, кано нас је сунце огрејало.” И данас је у Републици Српској Русија једина нада и узданица, са Путином или без њега.
  Слава руским научницима и инжењерима који су произвели средства без којих Русија не би смела да стане на црту пред злочиначким Западом, и слава руским официрима и војницима који гину за безбедност Русије и за стварање праведнијег света.

  18
  8
 7. Лимес

  Када се очекивања
  Сахране
  Пут ка савршенству
  Осване

  Примиче се
  Лимес
  Својој
  Асимптоти

  У почетку споро
  И са оклијевањем
  На крају јој хрли
  Као да ће да је грли

  Момчило

  14
 8. @револуционар
  @ Иоанн Дубињин
  @Немања Видић

  Ја много више волим Русију, него што мрзим СССР.

  Чињеница је да је СССР нанио много зла и Русима и Србима. Опоравак ће бити дуг и спор. Али сјетимо се пада Србије под Турке. Зар се Милош Обреновић може упоредити са Немањићима, кнезом Лазарем, деспотом Стефаном Лазаревићем…Ни по стасу, ни по гласу, ни по образовању… Па ипак је, и као такав, започео опоравак Србије.

  ПС Нисам знао да има Видића у Републици Српској. Мислио сам да сви потичу из Ужица. Као Добривоје, као ваш имењак Немања…

  14
  2
 9. @Момчило

  У мојим Видићима ђед Петар је овако говорио многобројним унуцима: прво мајка која вас је родила, па мајка Србија, па мајка Русија.
  Као војника Босанске регименте ( носио шлем, као и Хрвати), нашла га је руска војска 1914. смрзнутог у шуми на Карпатима и спасила у војној болници. Најстарији мој стриц Лука причао ми је како је из ћошка гледао слављење славе Св. Аргагела кад се вратио из Русије. Молитва, здравице,меза, па би он почео да прича о догађајима у Русији. Тада устаде његов кум и ратни друг Станоје Милаковић, великих бркова и увек смркнут као црни облак. Сада он дрхти и брада му се тресе, па рече:“Куме Петре, устани кад причаш о Русији.“ То је објавио сајт Борба за истину, који од тада на својој насловној страни има поруку: УСТАНИ КАД КАЖЕШ РУСИЈА….
  Једном приликом долазим у своје село, прилазим доброћудном и најдражем стрицу Луки, па још издалека му рекнем како је Павле Савић одмах после рата био у Русији, па му руски физичари рекли у највећем поврењу да је Стаљин био монструм. Уместо очекиваног поздрава он се сав изгубио у бесу,па ми упути ове речи:“Немој никад више да тако нешто мени кажеш.Не знаш ти како је овде народ стрепео, чекајући вести са радиа у Дервенти да ли је Русија зауставила Хитлера. Овде до 1943. није се могао срести насмејани Србин, јер су Хрвати дивљали и могли су убити Србина као пса.“
  Дакле, моје Видиће нису освешћивали комесари, као оне у Ужицу, него полуписмени ђед Петар, који је унучад овако учио :“Оче наш, иже јеси на небеси, да се свјати имја твоја…“

  14
  2
 10. Омашка, ђед није носио шлем,него фес!

 11. Извините Немања, нисам знао. Дао сам Вам плус.

 12. Причом да су „бугарски фашисти“ порушили српски споменик, само релативизујемо ствар – права истина је да је то учинила регуларна војска државе Бугарске.

  21
 13. Мочило, није било разлога и потребе за извињењем, а и да га је било све Вам је опроштено, јер сам много пута уживао у Вашим стиховима. Ово са лимесом и асимптотом је баш перфекција, можда и зато што сам ја инжењер који није учио математику да би је само положио, него и зато што је воли и у 79. години живота.

  14

Оставите коментар