Петар В. Шеровић: Поводом још једне годишњице ослобођења Београда од немачког окупатора

Колико год да је ослобођење Београда од немачког окупатора од огромног значаја, никако се не смеју заборавити десетине хиљада душа које је, у налету ликвидација „класних непријатеља револуције“, покосио црвени ураган

Двадесети октобар је један од датума у календару који нас подсећају на важне догађаје који су оставили дубок траг у историји односа српског и руског народа и утемељили заједничку свест о братској љубави између два народа која је, може се сасвим слободно рећи, крвљу запечаћена.

Историја 20. столећа бележи да Срби и Руси, према броју поднетих жртава, заузимају сасвим посебно место у аналима људског страдања. Велики рат, Бољшевичка револуција, Стаљинова страховлада и Други светски рат однели су огроман број људских живота у Руском царству и СССР-у где је, у периоду од 1914. до 1953, страдало око 60 милиона људских душа! Србија је током Великог рата изгубила 28% од целокупног броја становника које је имала по попису из 1914. године. Изложен готово апокалиптичким размерама усташког геноцида и разорним дејствима светског и грађанског рата, српски народ је у периоду од 1941–45. такође претрпео огромне жртве.

Када је реч о Великом рату, учинак царске Русије у контексту очувања највиталнијих интереса српског народа био је неизмеран. Српски народ са својом војском је биолошки опстао и остао фактор свеукупног ратног напора против Централних сила претежно захваљујући несебичној подршци царске Русије, а посебно њеног тадашњег суверена, цара Николаја II Романова. Захвалност за ту подршку у једном од најтежих тренутака своје историје српски народ је исказао искреном добродошлицом и помоћи коју је између два светска рата указао браћи Русима избеглим од крваве Бољшевичке револуције.

Свети владика Николај: Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују

Други светски рат је још једном укрстио судбине српског и руског народа, овога пута у њиховој заједничкој борби против нацизма и фашизма. Одлучујући је допринос и огромне су жртве руског народа у борби за коначни слом Хитлеровог новог светског поретка. Српски народ је своју улогу у заједничкој антифашистичкој борби свакако показао и доказао добровољним успињањем на сопствену голготу. Ипак, и руски и српски народ би требало, бар сада на почетку треће деценије 21. столећа, да исправе једну од највећих неправди која им је нанета у новијој историји. Реч је о томе да се ни у Русији ни у Србији још увек не одустаје од покушаја да се појам антифашистичке борбе искључиво посматра у светлу идеолошко-политичког програма Коминтерне. То се најлакше може уочити преко упорног форсирања знамења комунистичке идеологије – црвене звезде петокраке, српа и чекића – као симболима антифашизма.

Није спорно антифашистичко деловање носилаца тих знамења, ни Црвене армије нити партизанског покрета, одн. Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ), али је споран став и настојање да се укупна антифашистичка борба једног целог народа, у овом случају српског, затвара у уске идеолошке оквире и везује за припаднике једне идеолошки инструментализоване паравојне организације. НОВЈ је управо тај статус задржала све до 8. марта 1945. године када је формирана Влада Шубашић – Тито, на основу познатог споразума.

Када је реч о Србији, историјске чињенице недвосмислено указују на то да се антифашистичка борба српског народа никако не може везивати искључиво за партизански покрет, одн. НОВЈ. Штавише, у складу са својим статусом агентуре Коминтерне на тлу Краљевине Југославије – поштујући тада још увек важећи споразум Молотов-Рибентроп о међусобном ненападању између СССР-а и нацистичке Немачке – руководство КПЈ се првобитно одређивало према рату у Европи и окупацији Краљевине Југославије као нечему што се није тицало радничке класе и КПЈ као њене „авангарде“. Тек након 22. јуна 1941, када је дошло до вероломног напада Хитлерове Немачке на свог дојучерашњег савезника – Стаљинов СССР – КПЈ је почела да организује и оснива прве партизанске одреде на територији западне Србије.

Немачке потернице за Дражом Михаиловићем и Јосипом Брозом (Фотодокументација Борбе)

У Србији је знатно раније, бар од прве половине маја 1941, покренута борба против нацистичког окупатора и то онда када је пуковник војске Краљевине Југославије, Драгољуб-Дража Михаиловић, почео са организовањем и извођењем герилског/четничког вида ратовања против Немаца. Легитимна, легална и међународно призната Влада Краљевине Југославије у избеглиштву унапредила га је потом у виши чин и поставила, јануара 1942, за свог министра војске, ваздухопловства и морнарице. Ово постављење, као и оно следеће, када је постао начелник штаба Врховне команде (10. јуна 1942), допринело је да Михаиловићев Равногорски покрет, одн. Југословенска војска у Отаџбини (ЈВуО), буде призната на међународном плану као један од фактора укупних савезничких снага и напора у борби против сила Осовине.

Из овога следи да су у Србији постојала два антифашистичка покрета с тиме што је онај партизански, предвођен КПЈ, паралелно стремио револуционарном преврату, одн. насилном успостављању „радничко-сељачке совјетске власти“ у послератној Србији, одн. Југославији, док је онај равногорски стремио очувању предратног уставног поретка. Покрет Драже Михаиловића је, у оквиру поменуте стратегије КПЈ, виђен као експонент „старог ненародног режима“ и као главна сметња за остварење циљева револуције. Тиме се овај други антифашистички покрет, одн. ЈВуО, нашао стешњен између репресивне активности окупаторa, апокалиптичног учинка усташког геноцида и разорног дејства револуционарне делатности КПЈ. У ситуацији када је народ у Србији био суочен са до тада нечувеном наредбом Врховне команде Вермахта (бр. 888) да ће за сваког убијеног Немца у Србији бити погубљено 100, а за сваког рањеног 50 цивилних талаца, генерал Михаиловић се упустио у мисију очувања биолошке супстанце српског народа и каквог-таквог уставног континуитета у земљи тешко обремењеној разорним и дезинтеграционим дејствима светског, а онда и грађанског рата.

У лето 1944. руководство КПЈ je поставило као свој главни војно-политички циљ освајање и потчињење „Михаиловићеве Србије“ као својеврсног бастиона контрареволуције. Пошто су јединице совјетске Црвене армије већ биле на домаку североисточних и источних граница тада још увек окупиране Србије и Југославије, и пошто је било јасно да се без њих не може обезбедити победа револуције, одлучено је да већи део снага НОВЈ изврши продор у Србију и успостави физички контакт са „Русима“. Наиме, још од сламања општенародног устанка у Србији 1941. присуство партизанског покрета у Србији било је тек спорадично и суштински готово безначајно. Главно тежиште његове активности је, силом прилика, измештено на територију НДХ и то је остало тако све до лета 1944. Када је реч о Србији под немачком војном управом, Немци, Бугари и Недићева управа држали су веће вароши под својом контролом док је српско село све време било под покровитељством Михаиловићеве организације која је имала велики углед у становништву и уживала прећутну подршку већине припадника Недићевих оружаних снага и његове државне администрације. Сходно томе, могло би се слободно рећи да је већи део Србије и пре продора НОВЈ на њену територију 1944. већ био ослобођен од Немаца.

Петар В. Шеровић: Прилог за разумевање историјске улоге генерала Милана Ђ. Недића у Србији под немачком војном управом

Београд је, као што је познато, ослобођен од Немаца 20. октобра 1944. Без икакве намере да се умањи допринос НОВЈ, одлучујућу улогу у успешном исходу те операције свакако је имала Црвена армија. Међутим, осећање радости и усхићења које је народу донело ослобођење од нацистичког окупатора готово одмах је била замењено и засењено новим тешким страдањима; у Београду као и осталим деловима Србије успостављање нове „народне власти“ пратио је крвави обрачун са носиоцима политичког, културног, верског и уопште јавног живота предратне Србије, али и са бившим припадницима супарничког покрета отпора – ЈВуО. Већ током првих дана ослобођења припадници партизанског покрета су преко својих посебних јединица, тзв. ОЗН-е, вршили масовне физичке ликвидације својих идеолошко-политичких неистомишљеника и то најчешће ноћу, без спровођења било каквог судског поступка или на основу пресуда преких војних судова. Датотека до сада прикупљених података државне Комисије за тајне гробнице говори о више десетина хиљада овако пострадалих на територији Србије у периоду од септембра 1944. до фебруара 1945.

Колико год да је ослобођење Београда од немачког окупатора било од огромног значаја, никако се не смеју заборавити десетине хиљада душа које је после ослобођења Београда и остатка Србије, у налету ликвидација „класних непријатеља револуције“, покосио црвени ураган. Ако ни због чега другог онда зато да би се коначно суочили са феноменима насиља, репресије, тоталитарног и недемократског наслеђа из времена револуционарних превирања и недвосмислено демаскирали тоталитарну политичку културу која би да говори да је сваки политички неистомишљеник уједно државни непријатељ и легитимна мета за одстрел.

Александар Лазић: Су чим ћемо пред Путина или Како смо ономад дочекали Медведева

Преостаје да се сада, приликом обележавања још једне годишњице ослобођења Београда од немачког нацистичког окупатора, захвалимо на братској љубави и жртви коју су за нас и у наше име поднели многи Руси, заједно са осталим припадницима Црвене армије. Међутим, требало би да се у нашој јавности коначно делегитимизује и одбаци упорно пропагирање историјски потпуно неутемељеног става да се укупна антифашистичка борба српског народа искључиво сагледава кроз призму бољшевичког симбола црвене звезде петокраке са српом и чекићем, а да се нашој руској браћи истовремено јасно стави до знања да је октобар 1944. за српски народ имао исти онај трагичан значај и исте оне катастрофалне последице као што је Октобарска револуција бољшевика имала по руски.

Прочитајте још

Лазар Тркља: Откопана истинаCategories: Противу заборава

Tags: , , , , , , ,

9 replies

 1. Енглези и Американци бомбардовали, а Совјети устоличили црвену банду. По злу нису далеко од Нијемаца. А највећи зликовци Хрвати (обје вјероисповјести), Бугари, Шиптари… А ни Мађари нису много заостали. Испаде да су нам најмање зла нанијели Талијани. Русе не споменух, јер су Совјети били антиРуси. Велико зло су донијели Србима, а Русима још веће. И Украјина је посљедица. А Стрељков у затвору… Паметном довољно.

  „У тунелу, у сред мрака, сија Звезда Петокрака…”
  Још увијек. И у Русији, и у Србији. Нажалост. Усупрот Богу. На радост непомјанику.

  37
  8
 2. OKUPATORI. OKUPACIJA.
  OSLOBODIOCI. SLOBODA.

  Prva okupacija.

  1458 godine pada Golubačka tvrđava pod
  Tursku muslimansku OKUPACIJU.

  1459 godine pada Smederevska tvrđava pod Tursku muslimansku OKUPACIJU.

  29.08.1521 godine pada Beogradska tvrđava pod Tursku muslimansku OKUPACIJU.

  Beograd se pod Turskom muslimanskom OKUPACIJOM zvao:

  DAR EL DŽIHAD.

  Prvo oslobođenje.

  30.11.1806 godine Beograd je oslobođen.

  Beogradu vraćeno Srpsko IME.
  Beogradu vraćena Srpska SLOBODA.
  Posle 285 godina.

  Druga okupacija.

  Krajem 1914 godine Beograd pada pod Nemačku i Mađarsku katoličku OKUPACIJU.
  Kratko.
  Krajem 1915 godine Beograd pada pod Nemačku i Mađarsku i Krvatsku katoličku OKUPACIJU.
  Duže.

  Beograd se pod Nemačkom i Mađarskom i Krvatskom katoličkom OKUPACIJOM zvao:

  PRINC EUGEN STAT.

  Drugo oslobođenje.

  01.11.1918 godine Beograd je oslobođen.

  Beogradu vraćeno Srpsko IME.
  Beogradu vraćena Srpska SLOBODA.
  Posle 4 godine.

  Treća okupacija.

  Aprila 1941 godine Beograd pada pod Nemačku i Mađarsku i Krvatsku katoličku OKUPACIJU.

  Treće oslobođenje.

  20.10.1944 godine.

  Beogradu vraćena SLOBODA.
  Ne Srpska.
  Posle 4 godine.

  Četvrto oslobođenje.
  Čekamo već 79 godina.

  Od CRVENE PETOKRAKE.

  Od ŽUTE PETOKRAKE.

  Od DUGINE STOKRAKE.

  Od EU CRNE ŠVRAKE.

  Od USA CRNOG KLJUSA.

  Od SVIH OKUPATORSKIH.

  METAMORFOZA I METASTAZA.

  Postoji samo JEDNA JEDINA STAZA.

  Za Beograd.
  Za Srbiju.

  Da se vrati VEČNO SRPSKO IME
  Da se vrati VEČNA SRPSKA SLOBODA.
  Da se vrati Beograd SRBIJI.
  Da se vrati SRBIJA Beogradu.
  Da se vrate Srbi SRBIMA.
  Da se vrate reči:

  SRPSKA SLOBODA.

  CRNOG ĐORĐA.

  29
  4
 3. Године 1944. у Београду два верна поданика прафирера Франца Јозефа су извршили смену окупационе управе. Црно-црвени фирер Велике Немачке Адолф Хитлер је предао црвеном фиреру Велике Ендехазије Јозефу Брозу окупациону управу после англоамеричког бомбардмана, украјинско-бугарске инвазије и ендехазијско-монтенегријске окупације.
  Године 1944. Јозеф Броз је одмах претворио Београд у Јозефштат.
  Година 1944-2023. Јозефштат под окупационом управом титоистичке диктатуре је већ осам деценија светски центар сербоцидизма и врховни штаб усташтва.

  33
  6
 4. Odličan tekst Petra Šerovića.
  Odlični komentari Momčila, Srbina koji pamti i Dane Tan.

  16
  4
 5. Црвена Лењинова безбожничка хорда која је погубила на монструозан начин руског императора, миропомазаника Николаја Другог Александровича Романова и његову породицу, није никакав ослободилац Београда и Србије!!!Упали су као варвари у град и за неколико дана силовали више хиљада жена! Загреб, Хрватску и Словенију су заобишли, на захтев свог пулена ЈБТ.
  То је била освета због братског прихватања великог броја руских избеглица после октобарске револуције, и одбијања краља Александра да призна СССР…
  И дан данас београдске комесарчине шаљу извештаје у Москву о стању Меморијаног комплекса 25. мај, где је наводно после крепавања у Љубљани
  мрцина донета…

  24
  5
 6. „у Београду као и осталим деловима Србије успостављање нове „народне власти“ пратио је крвави обрачун са носиоцима политичког, културног, верског и уопште јавног живота предратне Србије, али и са бившим припадницима супарничког покрета отпора – ЈВуО“.

  Pratio je krvavi obračun sa saradnicima okupatora dok su predratni nosioci političkog života razvlašćeni, verski se vratio u zemlju (Dožić ostao patrijarh).

  Nikakav suparnički pokret otpora nije postojao:

  https://ibb.co/P5Ty9nF

  https://ibb.co/nMG7Tr2

  https://ibb.co/pWyprPb

  https://ibb.co/gPWzcmr

  https://ibb.co/LtQ534C

  https://ibb.co/CwYWDtg

  https://ibb.co/CKXgGNW

  Itd, itd…

  „Када је реч о Србији под немачком војном управом, Немци, Бугари и Недићева управа држали су веће вароши под својом контролом док је српско село све време било под покровитељством Михаиловићеве организације која је имала велики углед у становништву и уживала прећутну подршку већине припадника Недићевих оружаних снага и његове државне администрације. Сходно томе, могло би се слободно рећи да је већи део Србије и пре продора НОВЈ на њену територију 1944. већ био ослобођен од Немаца.“

  Ovo je da umreš od smeha pogotovo imajući u vidu linkove iznad.

  4
  25
 7. Душан Буковић:

  ЈОШ ЈЕДНОМ О БРОЗУ ВАТИКАНСКО-ВАШИНГТОНСКО-ЛОНДОНСКО-БЕРЛИНСКОМ ТРОЈАНСКОМ КОЊУ И ЈОШ ПОНЕЧЕМУ

  Када је реч о немачком национал-социјалистичком поразу на Источном фронту и ослобођењу Београда, поменули бисмо и једну дискусију која је вођена између војводе Павла Ђуришића и генерала Драже Михаиловића почетком марта 1943. године у Црној Гори. Ђуришић је за време дискусије изложио план да у садејству са извесним четничким јединицама из Србије, Црне Горе, Источне Босне и Херцеговине нападну Брозове пролетере на Неретви. Дража је одлучно одбио Ђуришићев план. Рекао је Ђуришићу:

  “Ја морам да сачувам Србију за одлучну акцију. Мене не интересују Брозови пролетери, ја ћу Београд заузети за 24 сата!”

  Ђуришић је био изненађен и није очекивао такав одговор. Вратио се забринут и потиштен са штабском четом у своју јединицу, која се налазилана на једној висоравни изнад Калиновика, легао је на траву, откинуо је сламчицу и почео да је грицка, окренуо се према заласку сунца, уздахнуо и проговорио: “Зло ће бити, не било га!…”

  Овај случај остао је у дубоком сећању поручнику Урошу М. Зоњићу, официру у штабу Врховне Команде Краљевске Југословенске Војске у Отаџбини. Три године касније, генерал Михаиловић се слично изразио и за време монтираног процеса 1946, када је одговарао на инквизиторска питања Милоша Минића, Брозовог великохрватског лакеја, рекао је:

  “Србију као језгро морао сам сачувати за главну акцију!”

  Догађаји су показали да је Београд био и за Броза, великохрватског маршала, западноевропског и америчког империјалистичког лакеја и његову национал-социјалистичку клику од виталних интереса за отимање власти а не Загреб у којем су хрватске усташе остале целу једну недељу после Хитлеровог самоубиства. Броз им је дао шансу да се сврстају на крају рата у национал-социјалистичке антијугословенске партизанске редове.

  За разлику од монархистичких јединица Краљевске Југословенске војске, које су биле под командом војводе Павла Ђуришића, које су англо-американци предали великохрватском диктатору Јосипу Брозу „Титу“ да их постреља у Словенији. Извесне оружане снаге тзв. Независне Државе Хрватске, које су биле под командом потпуковника Марка Месића имале су другачију судбину. Месић је као командант Павелићеве хрватске усташко-домобранске 369 пешачке пуковније заробљен у борби под Стаљинградом и одведен у логор ратних заробљеника, где је на Стаљинову совјетску иницијативу постао командант тзв. “Одреда југословенске војске у СССР-у.“ У току 1944. године постао је командант тзв. “Југословенске бригаде” која је стигла у Србију да је “ослободи” са још деветнаест совјетских пешадијских дивизија, са пет стотина тенкова, две хиљаде авиона и са девет бугарских дивизија (Види: Новаја и новејшаја историја, Москва,1960, број 5, стр. 133).

  Месић је уживао Брозову заштиту и пензију, умро је у Загребу осамдесетих година XX столећа.

  Сличну судбину као Месић, између осталих, имао је и Павелићев хрватски усташко-домобрански пуковник Сулејман Филиповић, који је одржавао везе са Брозовим доглавником Родољубом Чолаковићем – “Роћком” и са британским командосом капетаном Дикином, који је између осталих западно-европских и америчких командоса на Балканском полуострву, контролисао и усмеравао извесне антијугословенске, антимонархистичке и антисрбске милитаристичке формације. Филиповић је посредством капетана Дикина и Родољуба Чолаковића пришао Брозовим великохрватским национал-социјалистима са својом “бригадом” у јуну 1943. године у најкритичнијем моменту обезглављених и до тада безначајних пролетера, који су у долини реке Сутјеске имали велике жртве. Броз, Жујовић и Ранковић су на мистериозан начин “пробили непријатељски“ обруч, а Милован Ђилас се сакрио у пећину, како сведочи Перо Попивода, генерал-мајор Југословенске Армије (Види: Перо Попивода, Издајничка делатност клике Тита-Ранковића у периоду народно-ослободилачке борбе југословенских народа, „Под Заставом Интернационализма“, Орган југословенских комуниста-политемиграната у Народној Републици Румунији, Број 11, од 15. октобра 1949; Перо Попивода, Издајнички рад клике Тита-Ранковића у периоду народно-ослободилачке борбе југословенских народа, „За Социјалистичку Југославију“, Орган југословенсих комуниста-политемиграната у СССР-у, Број 13, од 5. октобра 1949).

  Имајући на уму, да је енглески историчар, члан Модлин Колеџа, професор Тејлор (А. Ј. P. Taylor) објавио књигу под насловом “Други светски рат” (The Second World War, an illustrated History) у којој између осталог, стоји:

  „До краја 1944. године сав могући материјал дотуран је само Титу. Подизање Тита је чисто британска авантура и данашња Југославија је британска творевина…“ (Види: A.J.P. Taylor, The Second World War, an illustrated History, London, 1975, стр. 178).

  Черчил је још почетком 1943. године створио план „о 50 од сто британског утицаја у Југославији, граница на мапама у интелиџенс сервису, била је изражена линијом на Дрини…“ (Види: Проф. Лазо М. Костић, Србија или Југославија, књ. трећа, Hamilton, Ontario, Canada, стр. 71).

  Имајући у виду, да су на конференцији у Москви 9. октобра 1944. године Совјети и англо-американци постигли споразум о интересним сферама на Балкану, када је Совјетима одређена линија раздвајања између англо-америчких и совјетских трупа, која је ишла са Дрином на север према Будимпешти… Узалуд су Совјети захтевали на конференцији у Москви, да линија раздвајања између њихових и англо-америчких трупа буде Берлин, Лајпциг, Беч и Загреб – “ Antonov produced an arbitrary line running through Berlin, Leipzig, Vienna and Zagreb which did not suit us…” (Види: Alex Danchev and Daniell Todman, War diaries 1939-1945 – Field marshal lord Alanbrooke, Berkeley and Los Angelos, 2001, стр. 856;
  Владимир Дедијер, Интересне сфере, Београд, 1980).

  Такву политику је водио и Рузвелт, који је био окружен парамилитарним римским католичким темпларима, окултистима, идолатристима и езотеристима Отом Хабзбургом и кардиналом Спелманом. Он је своје антимонархистичко и антијугословенско расположење поверио супрузи Еленори у јуну 1942. године приликом посете краља Петра II у Вашингтону, кад јој је рекао:

  „Тај млади човек треба да заборави да је он краљ…“ – „That young man should forget that he is a king and go to work. In the long run, he would be better off…” (Види: Anna Eleanor Roosevelt, The autobiography of Eleanor Roosevelt, New York, 1961, стр. 237).

  Рузвелт је био противник Краљевине Југославије јер се залагао за Независну Државу Хрватску до Дрине, која би била под англо-америчким протекторатом. У Техерану 1943. године дао је Стаљину реферат о четницима, као сарадницима окупатора, како их је описао амерички обавештајац мајор Ферис, који се налазио на подручју тзв. Независне Државе Хрватске (Види: Robert I. Gannon, S.J., The Cardinal Spellman Story, New York, 1962, стр. 224; Editorial Staff, Churchill and Stalin…).

  Што се тиче односа Броза и Ватикана у хрватском тједнику „Даница“ објављен је чланак под насловом „Католичка црква у Југославији“, где између осталог, стоји:

  “Но то још није све! Папа, у духу екуменизма и мирољубиве коегзистенције, са жељом да нормализира односе Католичке цркве у Југославији, именова је друшкана Тита – ‘ПOЧАСНИМ КАНОНИКОМ’ – цркве с. Јеронима у Риму. Тиме му је подјелио привилегије, које је уживао аустријски цар над Хрватском…“ (Види: Katolicka crkva u Jugoslaviji, hrvatski tjednik “Danica”, od 29. rujna/septembra 1971, Chicago, Ilinois, U.S.A.; Ante Jeric, “Svica”, broj 135, Dalmatian publishing company, New York, U.S.A., 1971; Урош Зоњић, Под командом војводе Павла Ђуришића, Windsor, Ont., Canada, 1990, стр. 99 ).

  У дипломатском акту из резолуције Информбироа који је објављен под насловом „Југословенска компартија под влашћу убица и шпијуна“ дословно стоји:

  „Прелаз Титове клике ка фашизму није случајан, он је извршен по заповести њених господара – англоамеричких империјалиста, чији је најамник та клика већ одавно, како се то показало…“ (Види: Из резолуција Информбироа „ Југословенска компартија под влашћу убица и шпијуна“, „Напред“, Орган југословенских комуниста полит-емиграната у НР Бугарској, Бр. 12 (28) од 15. јула 1950).

  Сасвим је јасно да је УДБ-а била злочиначко удружење великохрватског национал-социјалистичког фирера Јосипа Броза Тита, самопроглашеног „маршала“, поклоника св. Госпе Фатимске, папиног хаџије, пилигринског фратра, малтешког витеза, каноника цркве св. Јеронима у Риму, аустро-угарског фелдвебела из хрватског села Клањца, који сада труне у фараонској могили у извиканој „кући цвећа“ у Београду-Јосипграду, у Србији, где му се и данас клањају „срПски“ ренегати и полтрони на срамоту јуначке Србије и нашег осакаћеног, обесправљеног, потлаченог и пониженог несрећног србског народа.

  Не улазећи даље ни у какве друге коментаре , то најбоље илуструје комунистички лист „За социјалистичку југославију“ у којем је објављен чланак под насловом „Петогодишњица ослобођења Београда од стране Совјетске Армије“, где стоји:

  „Петогодишњица ослобођења Београда од стране славне Совјетске Армије народи Југославије дочекују у страшном ропству, у које их је бацила Титова фашистичка клика. Фашистичко-титовска страховлада не заостаје, већ превазилази фашистичко-хитлеровски терор. И данас, као за време Хитлерове окупације, десетине хиљада комуниста и родољуба подвргнуто је зверском уништавању у концлогорима и казаматима, зато што су устали у борбу за ослобођење свога народа од титовских фашиста, зато што су остали верни пријатељи Совјетског Савеза. Али као што није успело Хитлеру, не успева ни Титовој фашистичкој банди, да сломи борбу југословенског народа за слободу и да угуши љубав наших народа према совјетској браћи…

  Комунисти и родољуби Београда на дан ослобођења свога града од стране Совјетске Армије, заветоваће се над гробовима совјетских хероја палих за ослобођење наше домовине, да ће повести још оштрију борбу против београдских фашиста и њихових газда из Волстрита…“ (Види: Петогодишњица ослобођења Београда од стране Совјетске Армије, „Под заставом интернационализма“, Орган југословенских комуниста-политемиграната у НР Румунији, бр. 11. од 15. октобра 1949).

  11
  4
 8. Без бриге. Падају на следећим изборима. Оловком решава. Само да се изађе у што већем броју и гласа за патриоте.

  1
  6

Оставите коментар