Свети владика Николај: Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују

Смемо ли икада заборавити да је руски цар са децом својом и милионима браће своје пошао у смрт за правду српског народа? Смемо ли прећутати да је наша слобода и државност коштала Русију више него нас?

Владика Николај Велимировић (Извор: Mитрополија црногорско-приморска)

Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ народу. Али дуг, којим је Русија обавезала српски народ 1914. године тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови, ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави него ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати да иду у смрт.

Али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти. Смемо ли ми икада заборавити, да је руски цар са децом својом и милионима браће своје пошао у смрт за правду српског народа? Смемо ли прећутати пред Небом и земљом, да је наша слобода и државност коштала Русију више него нас? Морал светског рата, нејасан, сумњив и са разних страна оспораван, испољава се у руској жртви за Србе у јеванђељској јасности, несумњивости и неоспоривости. А мотив самоодрицања, неземно морални осећај при жртвовању за другог – није ли то прилепљење к Царству небеском?

Царски манифест о рату 1914. године (Извор: Петровград.орг)

Руси су у наше дане поновили косовску драму. Да се цар Николај прилепио к царству земном, царству егоистичних мотива и ситних рачуница, он би, највероватније, и данас седео на свом престолу у Петрограду. Али он се прилепио к Царству небеском, к Царству небеских жртава и јевангељског морала; због тога се лишио главе и он сам и његова чеда, и милиони сабраће његове. Још један Лазар и још једно Косово! Та нова косовска епопеја открива ново морално богатство Словена.

Ако је неко на свету способан и дужан то да разуме, то Срби могу и обавезни су да разумеју. Блажени ви, плачући у те дане са Русијом, јер ћете се с њом утешити! Блажени ви, тугујући сада са Русијом, јер ћете се са њом ускоро и радовати.

Јул 1932, Београд

Наслов и опрема: Стање ствари

(Петровград.орг)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Оглувело Србље, Свети Николаје,
  Подвијена репа заборавом лаје…
  На Русију, на себе потуљено режи,
  Одавно Ти Србље ниже скота лежи…
  Еда му је само леба и са лебом јести,
  Грокће и мекеће, без стида и савести…
  Ставио је у се, метнуо на се, турио пода се,
  Опас’о је самар, дизгине и кајасе…
  Сад га швабо јаше, енглез га мамуза,
  За Русију у Србља ни осмеха, ни суза…
  Од издаје до издаје сад Србија траје,
  Оглувело Србље, Свети Николаје…

  40
  5
 2. @Зоран Николић (Ваљево)
  Ваистину, врли брате Зоране!

  30
  3
 3. Кончина

  Нема уздања у Бога
  Чанта се празнословије
  Славимо Ниђе Никога
  Док капљу сузе Божије

  Кончина сада је дошла
  Вријеме смрти нам иде
  А свјетина нигдје пошла
  Слијепци мисле да виде

  Пошли смо гдје се не иде
  Лука нам биће хридине
  Тек кад нам очи провиде
  Знаћемо наше згубије

  Момчило

  32
  4
 4. Da li postoje neoborivi dokazi da smo mi Srbi odgovorni za pigublhenje Romanovih? Ima lu jos neka krivica da je natovarimo na nasa ledja? Strasno….

  7
  21
 5. Нацисти заражени вирусом свете судбине а бивши срби, светим самоUништењем.

Оставите коментар