Александар Тутуш: Српски графити и бескућно право – Кад се војска на Косово врати

„Кад се војска на Косово врати“ значи суштинску промјену система, али и свијести. Овај стих није војни поклич. Овај стих је молитва за спас

Графит у Бањалуци (Фото: РСЕ)

Друштвене мреже постале су супститут конференцијског обраћања политичара са пуно већим одјеком и масивношћу од уобичајених обраћања средствима јавног информисања. Твитови и инстаграмски постови министара, страначких лидера, предсједника држава добили су тежину документа. Мњење шире јавности се усмјерава, информише, замајава и обликује објавама политичког руководства на друштвеним мрежама. Неформално обраћање, синтакса поста или твита замјењује замишљене ћошкове и ходнике, шанкове, укратко амбијент оног што се још увијек назива сусрет на маргинама неког састанка или самита. Предсједник Републике Србије, Влада, министри, активно користе у својој медијској активности друштвене мреже. Иза њих, често неидентификоване, активне су читаве сендвич бригаде омладинаца и омладинки, путем коментара, текстова у таблоидима, често чопоративном и виралном дезавуисању таргетиране личности.

Но, у нашим данима још један субкултурни медиј у комбинацији са друштвеним мрежама постаје врло специфично средство у обликовању и манипулацији јавним мњењем. Графити. Путем друштвених мрежа натпис у виду зидног графита постаје планетарно видљив, мање важно да ли је исписан у Бањој Луци или далеком Сибиру.

Графит у Подмосковљу (Фото: Андреј Леонов/РТ Балкан)

Он гласи:

КАД СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ

Да ово није обична порука, говори нам атмосфера и реакције које изазива. Формирани су и супротстављени фронтови који не остављају простор несврстанима. Кружи казивање да је народну пјесму Јечам жела својевремено уређивати почео блаженопочивши владика захумско-херцеговачки Атанасије, а дотични стих дописао блаженог спомена митрополит црногорско-приморски и архиепископ цетињски Амфилохије. Мисли се на повратак српске војске, односно повратак Косова и Метохије у легални оквир српске државе, којој и припада. Ово није само дописани стих у народној пјесми која је као умјетнички израз народног искуства и памћења подложна мјењању – ово је смисао и правно обавезујућег члана једног међународног документа Уједињених нација под називом Резолуција 1244. И док се формирани фронтови, а то су с једне стране лажни националисти а у другом табору НВО сектор лажних љевичара и бораца за „људска права“, гложе и гађају разним аргументима, главно и једино питање било би: Ко је на улицу из државних и међународних институција избацио, на бескућништво осудио право српске државе да на Косову као дијелу своје територије има међународним документом одређени број војника и полицајаца.

Ко је то право деложирао, ко је главно питање од ултимативног значаја за српску државу осудио да умјесто бриге и државничког напора постане тема са ишараног зида?

Прије неголи се та животна тема нашла на зидовима, или у пјесмама, врло слично, неко је ту тему окретао у рукама, као украдену светињу, као породичну сребрнину које се бесправно докопао прије неголи је заложио и пропио. Отео за себе и управљао с њоме не дијелећи с осталима заједничко право. На крају је та тема завршила на зидовима, поред контејнера, у буџацима, створена тек за сликање, за објаве које ће постати виралне.

Шта нам је за мислити кад видимо тај стих исписан вјешто, златним словима на позадини у бојама српске тробојке? Ко то пише, ко стоји иза тога? Донекле је важно, као што је питање да ли је дотични стих дописао Атанасије или Амфилохије само донекле важно. Та тема на зидовима је као разрушени храм, или кућа, посуђе разбацано уоколо, драге и познате ствари у блату, мошти покрадене и продате у бесцјење. Та тема на зиду свједочи да – ако државу чине институције онда – државе нема.

Да ли нам је српска тробојка у оку док јутром листамо Фејс или читамо наслове на порталима, прописана и довољна доза Српства, задовољавајућа замјена за изгубљену државност и огњиште? Да ли разблудни син кад раскући имање, може својој дјеци надокнадити будућност кад се пијан побије с комшијом или преко плота виче на његовог пса. За будућност…

Овај стих на зидовима, међународно право у графиту, немањићке задужбине у рукама расколника грозна су стварност, али и подсјећање на снагу васкрслог народа који је из потпуног мрака и безизлаза нашао пут,  не захваљујући институцијама јер их није било ни у траговима, ни Предсједника ни Патријарха, већ духовном и народном правцу, духовном инстинкту – Завјету.

Држава Србија је најдубља и најважнија питања иселила на улицу, у оваквој држави ту им је мјесто, да са зидова говори о снажним патриотским поривима и осјећајима Вође у једном специјално креираном неформалном обраћању – из његове подсвијести нашој. А у институције сав кал са улице, некултура и насиље у школе, све оно што у погрдном смислу припада улици, смеће у парламент, а скупштинске теме на – зидове. Кад Предсједник државе на државној телевизији говори простоте вјерно илуструје пословицу: кад луда постане државник, није Луда постала Предсједник него држава циркус.

Кад се војска на Косово врати значи суштинску промјену система, али и свијести. Она истовремено значи преображење друштва и појединца. Овај стих није војни поклич, иако личи да је позив у бој, позив на непријатељство и уништење, он то није. Овај стих је молитва за спас. И чак ако је креатор те виралне појаве  друштвених објава тек хтио простор Ломпаровим језиком симулакрума испунити помињањем тог историјског и документованог права које нам припада, макар тамо гдје му није мјесто – на улици, кад је већ остало без своје куће – то је знак да коначно схватимо да државе немамо, да је власт окупациона и да нам снага лежи у незаборављајућем чекању, као у вријеме кад је једини Устав и закон казиван у десетерцу.Categories: Да се ја питам

Tags: , , ,

13 replies

 1. Nasli smo tacku okupljanja!

  34
 2. Моји мртви

  Моји мртви
  Зову ме
  Себи
  Машу ми

  Радује ме
  Сваки
  Сусрет
  С њима

  Опет
  Су
  Снажни
  И весели

  А ја се
  Обазирем
  Около
  Већ пробуђен

  Момчило

  27
 3. Ovo je mnogo bolje i originalnije od
  – Do godine u Prizrenu- koje je iskopirano od naroda koji je proteran jer je zaratio protiv Tvorca pa bi hteo da se vrati uz to i dalje opstajući u svom Bogoborstvu i zabludama. Nije nam ništa od njih neki uzor.

  Biće sve dobro, samo da se vojska u Srbiju(užu) vrati kao i jedna cela Srbija po svetu rasejana koja se pretapa u druge narode.

  30
  1
 4. Морам да се јавим када је у неком контексту Косово поменуто јер је неодвојиви део нашег идентитета (узгред, видим да су Пешчаник и Крокодил напали Антонића, који са Звездаре неуморно осматра Дунав код Аде Хује не би ли уочио долазак руских лађа са калибрима, због његовог схватања српског идентитета па ћу морати мало да изгуглам и пронађем које градивне елементе он види у њему).

  Елем, штета што нико није одговорио на питање о броју жртава у Аушвицу. Мислим да врло мало њих то зна, а и ти не смеју да то кажу иако је то врло уско везано са Јасеновцем и бројем српских жртава 2.св. рата.

  Реч је поздраву – догодине у Призрену – који је парафраза – догодине у Јерусалиму. Мало ко зна да је реч ‘јевреји’ новијег датума и да није постојала у доба Христовог распећа. Такође мало ко зна да су преко 85% данашњих Јевреја у ствари Хазари, који су углавном туркменско племе које се мешало са другим, укључујући и Словене, да је живело у Азији и данашњој Украјини и да нема, нити је имао, икакве везе са територијом данашњег Израела и Јерусалима.

  Стога је депласирано промовисати њихов слоган као нешто што би ми сматрали као неку звезду водиљу када је Косово у питању. Један мали део старих Јудејаца, оних који нису изгнани у Шпанију и од којих се један део који није хтео да пређе у католичанcтво касније раселио по Медитерану, јесте живео непрекидно на тлу Палестине.

  Можда бисмо и ми могли да будемо део те приче (мада је наша историграфија безнадежан случај) јер још неочекивано дуго чекамо званичну потврду резултата да су Филистинци били народ са Балкана из времена када других (чак ни Грка) још ту није било и који се у 12 в.пне доселио у данашњу Палестину (колико знам име Голијат има српско порекло и нема значење у другим језицима).

  Још би се могло говорити и о политичком контексту настанка Израела финансираном Ротшилдовим новцем али је то нека друга тема.

  Значи, треба бити критичан у преузимању туђих слогана што понекад може бити контрапродуктивно а посебно треба бити опрезан и избегавати називање Јасеновца – ‘хрватским Аушвицом’.

  31
  3
 5. Када се српска војска на Косово врати, Шиптарке ће носити српске синове у материјама.

  2
  23
 6. Коментатор Србин – Немој да срамотиш СРБСКИ НАРОД.

  25
 7. @Србин
  Као Човек, Србин, Православац и на крају, акционар СтСт стидим се горњег коментара!
  Којим ли је путевима ђавољим успео да се обзнани?
  Србска војска на Косову баштиниће славу Јунака са Кошара и неће се бавити материцама Шиптарки!

  36
 8. M. B. to je neki albanac koji bi da podbada pod lažnom zastavom. Srpske sinove u matericama su mu ispale u materijama kao xD

  17
 9. Вечерас Радош Бајић рече у програму РТС како му није била намера да својим новим филмом промовише четништво???Ипак нема наде за Србију…Џаба графити и штосеви….

  13
  1
 10. Наша национална агонија је почела пропашћу царске и антикомунистичке Русије. Српски народ је остао без државе заштитнице, а дошао је изразито непријатељски, одн. антисрпски режим.До самог свог краја, царска Русија је била против државе са католичким елементом. Иронично је Сергеј Сазонов рекао, када је чуо у којим границама Краљевина Србија види заједничку државу: зашто тако скромно, зашто не тражите све до Рима? Печат су ставили комунисти, победом у рату. Ово је сада завршница агоније зв. убијање српског идентитета, а и популације. Што рече Ж. Бебек: као зрео нар пукла је ствар.

  16
  3
 11. Само да потсетим, иако је свима познато, а тиче се србске свете земље, коју наша браћа Арнаути нису отели, већ им је буквално предата, (а претходно 1944. отета од Срба), како је у име Бенџамина Дизраелија наговестила својевремeно Призренска лига, а потврдила коминтерна на 4. конгресу КПЈ одржаном у Дрездену 1928. год! Ко не верује нека консултује на пример академика Косту Чавошког, који се између осталог бавио и овом темом…

  Кадрови, (некада друга Тите), и ћетници новијег датума, који су учествовали у реализацији овог пројекта на челу са грандкомандером „Алибабом из бамбиленда“, и остали родољуби, по питању српског Косова као папагаји понављају:

  За председника државе Србије А. Вучића, Косово је отето и окупирано, али је и даље у саставу државе Србије, с’ тим да је независно Косову апсолутно неприхватљиво! При томе њему неће пасти на памет, да се са својом породицом пресели и живи на српском Косову!

  Најевропљанин друг Ивица Дачић тврди исто, али ни њему не пада на памет да се са својом породицом пресели и живи ма простору јужне Србије-на српском Косову! Баш штета. Могао би да отпева браћи и пријатељима турцима у саставу међународних снага, нешто из свог богатог репертоара, као што је не тако давно певао на турском језику Осман Агу, султану Ердогану на увце! То је исти онај наш брат који не признаје независно арнаутско Косова, али интезивно наоружава војску Косова!

  Исто тврде и Ана Брнабић, Мица свађалица-заветница, другови Дрецун и Палма, партизански љотићевац из Чачка и његова југословенска банда, конструктивна опозиција итд.
  Највећи родољуб и патриота СВИХ ВРЕМЕНА, (који има туце жена и 6. деце, а сада би да „оправи“ још троје, јер он је репрезентативни Србин у сваком погледу), такође не да Косово. (Очигледно је човек обдарен и потентан међу ногама за разлику од нас остале србадије, а уме и да планира породицу! Што имаш више деце, то си већи Србин, а какав си човек, то упште није битно!!! Само да не буде као 2014. када су његови пријатељи објавили проглас за прикупљање новчане помоћи, јер је егзистенција њиховог најумнијег и најдражег учитеља, угрожена! https://srbin.info/drustvo/humanost/apel-za-pomoc-dragoslavu-bokanu/?lang=lat
  Елем, како рече, његови пријатељи пуковници и генерали ће заштити српски народ на КиМ, уколико буде требало. Овај КПЈ демагог је само заборавио да каже да у његовом министраству одбране, седи високи официр НАТО-а, који потписује свако унапређење у чин мајора па навише! Ко не верује, слободно нека провери. Данашњи начелник генералштаба ВС, ген. Милан Мојсиловић, био је шеф војног представништва наше отаџбине у мисији при НАТО-у, у периоду 2013-2017. Па, шта, држава Србија ће реаговати!
  https://www.mod.gov.rs/lat/4360/pzm-saradnja-4360

  Врхунац цинизма ове егоцентричне, високо умне националне штеточине тј. експонента екстремне, гле чуда, ЛИЈЕВЕ ДЕСНИЦЕ, (чије креатор био Јовица Станишић, изданак Аце абаџије), је између осталог и изјава, да се он НЕ БОРИ за српско Косово оружјем, већ молитвом, читањем акатиста, вером у Бога, верујући у љубав итд. Наравно, и он јадничак изгара свакодневно на бранику отаџбине, борећи се за Косово из своје топле дневне собе у Новом Саду, или из студија телевизија у власништву јуловских кадрова-екстремне лијеве левице! На КиМ, са својом породицом СИГУРНО неће ићи да живи! Умало да заборавим чувену антологијску изјаву, да он више неће допуштати да његову отаџбину и сународнике други вређају. То Боки, то царе! Е, сада ће напокон, НВО, 5. колана, Арнаути, Крвати и остали да наје_ _ ! Још кад нам стигне Руски цар…

  Став представника тзв. Српске православне цркве, као институције система, (прво ОЗНА, а за њом богоугодна ватиканска јерархија), је у потпуности усклађен са званичном политиком дубоке државе Србије, јер свака власт је од Бога, а не од ђавола!

  Кад видимо ко се и како борио, и како се сада бори за „српско“ Косово, можемо само да закључимо: Благоли се коминтерни и браћи Арнаутима!

  Паметном и добронамерном Србину, (а има их још увек, судећи на основу објављених коментара), довољно…

  10
  2
 12. Пре десетак дана удружење “Крокодил” је сазвало ХИТНУ конференцију за медије, на којој је оштро критиковало писање графита “кад се војска на Косово врати…” Том приликом, председник и креативни директор “Крокодила”, Владимир Арсенијевић, рече да је тај стих дописан од стране митр. Амфилохија и налази се у његовој књизи, објављеној 2011. године, а то је, каже креативни директор Арсенијевић, обратите пажњу – “НАКОН ПРОГЛАШЕЊА КОСОВА”.
  Не знам шта је прави разлог – неопрезност, узбуђење, помањкање интелигенције, неспутана дрскост… – но свакако смо бескрајно захвални креативном директору удружења “Крокодил” што нам је са свега три речи, (“након проглашења Косова”) на најједноставнији могући начин објаснио позиције, деловање и циљеве свог удружења.
  На овом линку је обраћање господина Арсенијевића:
  https://www.facebook.com/KrokodilEngagingWords/videos/824933589282673/?locale=sr_RS

 13. @ U Centar, sve je na zalost tako. Postovanje.

Оставите коментар