Владан Вукосављевић: Пролог

Неодустајно залагање за КиМ у саставу Србије, чак и по цену проглашавања привремене окупације, разумни евроскептицизам и постепена али одлучна ресуверенизација добар су полазни основ за размишљање

Извор: Фејсбук страница Владана Вукосављевића

„… Баште су
Распамећене од кретања
По векторима свог цветања –
А делом још од маште су.
Још једном тај врв у жилама,
На стрмој косини столећа.
Трепери сказаљка пролећа
Међу мргодним силама“.

Иван В. Лалић, „Пролеће Котеж Неимар“

У четвртак је на програму литија, молитвена поворка СПЦ и народа, која ће бити одржана у знаку речи Светог владике Николаја Жичког и Охридског: Молитвом измолимо благословени мир међу људима!

Идеја је да Срби, без обзира на све поделе, заједно прошетају уједињени у молитви за мир и безбедан живот.

Руководећи клир цркве која се пре само годину дана одрекла своје душе и тела у Македонији, данас се залаже за јединство националног тела и душе. Заиста су чудни путеви господњи.

Како ствари стоје, број учесника вишеструко ће надмашити број оних који редовно иду у цркву или се могу означити као верници који се Богу не обраћају само онда када им затреба нека брза, ефикасна и делотворна помоћ за неки конкретан проблем.

Како год, СПЦ је старија од свих нас, људи су пролазни а вредности нису.

Најзад, у самој суштини, никад није рђаво да се људи окупљају у молитвеним шетњама. Корисно је и људима и цркви да се саберу и приберу.

Дан касније заказан је митинг власти, у основи посвећен терању ината опозицији и детињастом али и провокативном мерењу мушкости, које је доливање уља на ватру новонастале друштвене нестабилности.

Круже приче, али и докази, о великим притисцима на људе да из удаљених крајева државе дођу на скуп. Власт не обавештава јавност ко ће да сноси трошкове, често и врло невољног, доласка запослених у јавном сектору на радни дан и штету која из тога настаје. Владајућа коалиција или сви ми? Несрећни Јавни сервис РТС о овоме не сме ни да зуцне.

У суботу је скуп опозиције, односно трећи наставак масовног протеста који је по својој унутрашњој структури један од најчуднијих.

Формални организатори, изузимајући НС, су странке, покрети, НВО, активисти и појединци углавном наглашено прозападне и анационалне, понекад и отворено аутошовинистичке оријентације. Од зла оца и још горе мајке.

Они би сутра потписали независност Косова у замену за илузорну „европску перспективу“, увели би пун пакет санкција Русији, на државном нивоу признали „геноцид“ у Сребреници, раскинули би сваку везу са Српском и на сваки начин би у неотитоистичком и евроатлантистичком маниру уништавали сваку здраву државну и националну српску идеју.

Н1, Нова.рс, Данас, покојни НИН и Време, бестидно лажући, убеђују јавност да је тај протест „грађански и проевропски“.

Светислав Пушоњић: „Србија наде“ и „Србија против насиља“, две анти-Србије

Међутим, апсолутно предоминантни број људи који су долазили и опет ће доћи на тај скуп, не подржавају корпус антисрпских идеолошких ставова „организатора“ и наглашено су националне и патриотске оријентације.

За то време, тзв. патриотске странке су у трагикомичној хибернацији, детињасто збуњене и конфузне.

Политички Запад волео би да медијском манипулацијом спроведе идејни инжењеринг скупа али стварност га у томе грубо спречава.

Запад би преко својих агената од утицаја да енергију и бројност учесника протеста користи као притисак на власт да она још брже гази сваки српски историјски интерес а народ би да спроводи сасвим супротну агенду. Отуд и лутања у концепцији скупа и циљевима.

Остаје да се види како ће прозападни организатори скупа да се проведу кад народ који „предводе“ реши да им објасни неке ствари и принципе.

Србију током наредних дана чекају три велика скупа, сва три прожета контроверзама и извесном идејном збрком.

Спасовданска литија: Молебан испред Храма Светог Саве

Било би добро да протекну мирно и да недељу која следи, као народ дочекамо мало бистрије памети у погледу циљева за које се залажемо и начина како да до њих дођемо.

Верујем да су неодустајно залагање за КиМ у саставу Србије, чак и по цену проглашавања привремене окупације, разумни евроскептицизам и постепена али одлучна економска, образовна и културна ресуверенизација добар полазни основ за размишљање, окупљање и деловање.

То би било добро, а биће како заслужимо.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Владана Вукосављевића)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

13 replies

 1. G.Vukosavljeviću, reč neodustajno ne postoji u srpskom jeziku. Jezička kultura vam nije na zavidnom nivou. Inače, nije svako jednako zaslužio. Narod je propatio od vas političara.

  13
  31
 2. @гравитација

  „…reč neodustajno ne postoji u srpskom jeziku.“

  Из текста Михајла Пантића о математичару Михаилу Петровићу Аласу на сајту САНУ: http://alas.mi.sanu.ac.rs/?page_id=1304&lang=sr

  „Као посвећеник, припадник и практичар аласког занатског круга он је НЕОДУСТАЈНО, с пуним правом би се рекло – опсесивно! – истраживао, описивао и тумачио обичаје, језик, алате, свакидашње и несвакидашње призоре из живота тог многобројног, наизглед маргиналног, али у оно доба на прелазу векова, па и пре и после Великог рата, врло сликовитог и аутентичног друштвеног сталежа.“

  Седи, један.

  Наравно, има и других примера. А и да нема, чак и да је Владан Вукосављевић први употребио ту реч, то онда постаје реч у српском језику јер сви разумемо њен смисао. Колико су само речи измислили наши писци и песници (где је Матија Бећковић одличан пример), и сасвим смо их лепо разумели.

  38
  7
 3. Da nije Ex postao suvlasnik ovog portala? Pitam za druga.

  12
  10
 4. @ Venja

  Da nije Ex postao suvlasnik ovog portala? Pitam za druga.

  Кажите другу (уз поздраве и честитке за јучерашњи Празник) да није постао само сувласник, већ једини власник, уредник, заменик уредника, модератор и администратор!

  Хвала што ћете пренети другу, а и Ви примити к знању,
  Александар Лазић

  16
  9
 5. Au, baš mi polaskaste. Blagodarim. Reći ću drugu da je ispao glup u društvu.

  4
  5
 6. “Верујем да су неодустајно залагање за КиМ у саставу Србије, чак и по цену проглашавања привремене окупације, разумни евроскептицизам и постепена али одлучна економска, образовна и културна ресуверенизација добар полазни основ за размишљање, окупљање и деловање.”
  Има смисла и потписао би али опет се поставља питање а како до реализације? Да се не враћам поново на “старце са Ртња”. Ако не може ни Свети Владика Николај да нам помогне можда нисмо ни заслужили…

  6
  1
 7. Pravac na Kosovo, pa zaslužite u borbi za narod… Konkretno.

  10
  4
 8. Rosu u Zvečanu, a vi, kako ste?

  11
  5
 9. Ми овде с опроштењем с…….о а он испуњава договорено.

  Као што рекох више пута све што се дешава Господ допушта. А Господ сигурно зна зашто

  15
 10. А ако свих 100000 у Београду ово вечерас оћути онда је и јасно шта је Божија промисао у српском случају.

  8
  2
 11. Ovo večeras bilo je umereno i ok. Jadni ljudi, smrzli se, nisu zaslužili. To je takođe naš narod. Ne ismevajte prostodušnost. Jer, narodna duša odlučuje a ne novac, strane službe i bog.

  7
  14
 12. Narod uglavnom ne zna šta hoće (izuzev boljeg „standarda“), a ni oni koji pišu o narodu ne znaju šta hoće. Bez ideja, hrabrosti i akcije nema promena. Pa se trpi i čeka bolji standard koji je sve gori. Važno je da se šetaju kučići, nose pirsinzi, mažnjavaju ribe za jednu noć, voze bolja kola i ručava po restoranima. Beograd je svet, a svet je nažalost, glup.

  19
  3
 13. Шта год мислили о Рељићу ово је први предлог по тачкама ШТА
  „Srbima ne bi bilo teško ponuditi agendu koja bi ih okupila u ovom teškom času:

  a) napuštamo evropski put,

  b) ukidamo Ministarstvo za evropske integracije,

  v) prekidamo pregovore o Kosovu u formatu koji obezbeđuje EU (Lajčak je persona non grata, Hilu se ostavi zapadnjačka opozicija i NVO sektor) i idemo u OUN,

  g) pridružujemo se Kini i Rusiji u osporavanju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH,

  d) obaveštavamo javnost, svoju, zapadnu i svetsku, da ne računa na nas u blesavoj politici sankcija Rusiji,

  e) odbijamo da nam bilo ko savetuje kakve odnose ćemo uspostavljati s vodećom svetskom ekonomskom silom Kinom,

  f) pravimo projekat privrednog konsolidovanja Srbije u kojem se pokreću unutrašnji resursi a strane investicije i „pomoć” MMF-a i Svetske banke dovode u realne omere… To i brigu o porodici možemo uzeti od komšije Orbana.

  Konstruktivnih predloga, osmišljenijih i detaljnijih bi bilo. Kad bi vlasti u Srbiji ozbiljnije uzimale u obzir volju srpskog naroda. Što nije slučaj.“

  Остаје још само КАКО.

  12

Оставите коментар