Александар Лазић: Предаја Косова и Метохије – као гибаница у Часном посту

Како је на кратком кретању од издаје до велеиздаје носилац ордена Светог Саве и Александра Невског приморао свог посилног да се омрси у Васкршњем посту

Александар Лазић на трибини „Стање ствари уживо“ (Фото: Соња Ракочевић)

Ако видиш убицу, или блудницу, или пијанца, који се ваља по земљи, никога немој да осуђујеш, зато што је Бог попустио његов поводац, а твој поводац држи у рукама. Ако попусти и твој, наћи ћеш се у горем положају: можеш да паднеш у грех за који осуђујеш другог и да погинеш.
Свети старац Гаврило Грузијски, Духовне поуке

Једном када прође све биће вероватно јасније шта се (ни)је прихватило у оквиру ЕУ (немачко-француско-америчког) предлога за КиМ и потоњег Охридског договора; до тада, потребне су нам смернице, понајвише за оне међу Србљима који нису на дневном нивоу укључени у политичка збивања или једноставно не стижу да прате вести. Баш таква слика која „описује и разјашњава“ десила се јутро после састанка у Охриду, на конференцији за медије председника Србије Александра Вучића. Објашњавајући како „ништа није потписао“ (а прећуткујући да нико није ни тражио да било шта потпише, макар у овом трену), онај кога су изабрали да преуми „дивље Србе“ дословце је рекао (на снимку од 35:53):

„Ми се готово никад не осмехујемо када се враћамо (са преговора), али ноћас у авиону, иако је била поноћ… Петар (Петковић) је увек у посту, али сам га натерао да синоћ поједе комад гибанице. Било је (у Охриду) нешто боље него што смо очекивали.“

Александар Лазић: Јуди Искариотском, отпоздрав на васкршњу честитку

Следио је осмех нашега Јуде, који се можда може поредити само са срећом змије када је наговорила прамајку Еву да проба плод са познања добра и зла. У чију славу пости бивши ДСС-овац Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ, и шта несрећника чека – боље да не домишљамо, посебно имајући у виду речи св. Гаврила Грузијског узете за мото овог текста. Али, можда је дозвољено упитати: има ли свештенослужитеља чија рука може причестити Петра П., који у посту не само да учествује у пузајућој издаји КиМ него ту издају „оверава“ прекидањем поста? И, дигнуто на виши ниво – има ли архијереја који неће дићи глас против оваквог Вучића и против оваквог европског плана за отуђење Косова и Метохије? „Ком се духу клањамо, томе духу и служимо“, опомиње нас свети владика Николај; ако се у блату (веле)издаје ваљају Председник и Посилни му, наше је да се помолимо за њих и не допустимо да и ми кренемо путем „заробљавања у туђина“.

Осмех Александра Вучића после изговарања горње „анегдоте“ (Фото: Снимак екрана)

А да ово не буде неопрезно домишљање из главе једног мирјанина, подсетићу на причу када је пост прекршен, и то на Велики петак, али из сасвим других разлога:

Велика је ствар пост, но љубав је још већа. Ако се постом демони прогоне, страсти укроћавају, тело умирује, дух сређује, љубављу се Бог усељава у човека. Сам је Господ нагласио пост као неопходан, но љубав је истакао као главну заповест.

У првој половини деветнаестога столећа владао је Охридом Џеладин-беј, одметник од султана и самостални господар, а црквом је у то време управљао митрополит Калиник. Џеладин-беј и Калиник, иако разне вере, били су врло добри пријатељи и често један другог посећивали. Догоди се да Џеладин-беј осуди 25 хришћана на вешала. На Велики Петак требало је да буду обешени. Митрополит, сав узбуђен због тога случаја оде ка Џеладин-беју и стане га молити да ублажи казну. Док су они разговарали, стигне и време ручку, и беј позва митрополита да руча. За ручак је било спремљено јагњеће месо. Митрополит се извини да због поста не може остати на ручку и спреми се да изиђе. Жао буде беју и рекне митрополиту: „Бирај, или ћеш јести са мном и 25 људи ослободити од вешала, или нећеш јести и пустити их на вешала“.

Митрополит се прекрсти и седе за ручак, а Џеладин ослободи осуђене од смртне казне.

Дакле, митрополит Калиник је пост прекршио из љубави према другима, а Петар П. се омрсио из самољубља и љубави према функцији (можда мало и из страха од Господара Вучића). Понекад избор између Небеског и земаљског није тако очит, али овога пута сви морају да виде да Вучић свима нама (прво патријарху и владикама) нуди да се омрсимо у најстрожем, Великом васкршњем посту! Да нас Бог оснажи – почев од епископа наших, па до најмањег међу Србима – да одбијемо понуду Непомјаниковог изасланика на земљи, да одгурнемо понуђену гибаницу из пакла (издају светог и распетог Косова) и удвостручимо најчаснији пост (борбу за КиМ).Categories: Осматрачница Александра Лазића

Tags: , , , , , ,

6 replies

 1. Наш Јуда је најбољи.

  27
  2
 2. Ритуално секташко ” причешћивање ” гибаницом у авиону. На злурадост и душегубије – нафора у виду бастардног осмеха жреца, хијенин је, гујин ли је осмех, то је променљиво од ” причасника до причасника “. Химерин је, дакако, али петковић не зна шта је химера, али зна причасну молитву – верујем, ацо србине, и исповедам да си ти ваистину бисер охридски и тако даље и тако даље…
  Непојамна мржња према Србљу и Србским земљама, према Завету и Светосављу, покретачка је снага воље у жреца и причасника му да пљуну и захуле на Часни пост и Васкрсење Спасово. ЉУБАВ ??? Пронађите је у вучићевом осмеху и патријарховом погледу…

  26
  1
 3. Ово је намерно изговорио пред камерама, јер одлично познаје своје сараднике, гласаче, као и опозицију.

  Гласачи воле да виде вођу како намеће свој ауторитет, а “гласачице” воле најсочнију варијанту тог ауторитета.

  Његови сарадници међу клиром воле ову методу нове теологије – омрсити некога ради смирења и послушања.

  На крају крајева, познаје чак и менталитет већине практикујућих верника, која неће назвати овог Петковића пи*дом (што је најтачнија квалификација, јер ово везе нема са теологијом), већ ће се понашати баш као Петковић, и тужити га духовнику за преступ.

  Чита Србе као буквар, и задњицу им помера.

  24
  1
 4. Свети Петре, апостоле наде, ти који ћеш нас прихватити и у живот одвести,
  само ме једно не питај :
  “Како си био толико глуп и наиван, да ти он буде председник?”

  16
 5. Ја Србин,
  власник са бар једног десетомилионитог дела ове јадне Србијице.Тако бар ја мислим.
  И кад умрем, оставићу тај део мојој деци и деци њихове деце.
  Зато кажем, јер не могу нигде да потпишем, да се нико не игра са мојом имовином.
  Узгред, одричем се свога председника, и његове дугове не признајем за своје.

  14
 6. Какав циник! А посебно све што је све у вези потписивања слагао! И ужива у томе шта је урадио! Схватите људи, Србије више нема! То је урадио овај непомјаник коме је Србија дала мандат на изборима, али му није дала мандат да крши Устав, замајава народ, лаже и даје Косово!

Оставите коментар