Свети Јустин Нови (Ћелијски): Много је бивших Срба, а правих Срба, авај, како мало! 

Ти си човек, ти си Србин, ти си чуо за Господа Христа! Шта се збива са српским човеком данас? Све што је Божије, мање-више, опустело је у Српској земљи

Свети ава Јустин Поповић

Понављамо изводе из чувене беседе светога аве Јустина Поповића, изречене на Савиндан 1966. године, нажалост актуелне и данас

Гле, како је тужна земља Србија, како је мрак попао земљу Србију. Каква тмина! Каква помрчина! Где су Срби? Много је бивших Срба, а правих Срба, авај, како мало!

Хајде даље, српски човече, Србине, ако си остао Србин до данашњега дана, ако се ниси одрекао, ако ниси бивши Србин, хајдемо даље. Гле, погледај онај манастир. Тамо, тамо се чује концерт, тај манастир је претворен у музеј, тамо данас на дан Светога Саве нема службе! Пред манастиром огроман крст и на крсту распет Свети Сава, тужан и сетан. Монаштво му је дало све, монаштво га је учинило Светитељем, монаштво га је учинило Просветитељем. Света Гора и свети монаси васпитали су Светога Саву и дали му сва богатства неба. Дали му Вечну Истину, Вечну Правду, дали му Вечни Живот, и он га дао српском роду. Дао и Вечну Истину, и Вечну Правду, дао Истинског Бога и Господа Христа. То монаштво, ето, манастир претворило у музеј. И шта ја да радим, Господе, пред Тобом, сем да вапијем: Господе, опрости им, јер не знају шта раде!

Тамо по српским шумама, по долинама, гудурама, српски манастири. Зидали их свети цареви и краљеви, зидали их свети Срби, оставили нама, а манастири скоро опустели. Срби неће у монахе, Срби кренули за Европом, за културом, за модом. Жене трче за париском модом, и по вароши и по селима. Младићи, омладина, Срби зрели, родитељи, чиновници, службеници, све то се дало на уживање. Биоскопи пре свега, и позоришта изнад свега.

Свети Јустин Ћелијски: Беседа на Савиндан 1966. године

А монаштво, свето монаштво, које је држало Српски народ кроз векове и векове и дало све што је највеће, јер ништа веће нема Српски народ од светих монаха, Светог Саве, Светог Петра Цетињског, Светог Николаја Охридског. Монах и Владика, то је највеће у српскоме роду, највећи учитељи, највећи просветитељи. А Срби сада напуштају тај светосавски пут, напустили монашки пут. Празни манастири српски, по један или два монаха? А ви шаљете децу своју по школама, по универзитетима. Добро је и то понекад. Али, помисли на душу своју и на душу њихову. Ко ће чувати душу Српскога народа? Свима до уживања и уживања стало. А пут манастирски, пут Светога Саве кроз Вечну Истину води у Живот Вечни. Срби, на шта сте свели своју историју и себе? Тако, оставивши тај светосавски пут, пут манастирски, пут монашки, Срби кренули за културом, за цивилизацијом европском, за модом европском. О лешеви српски!

Ти си човек, ти си Србин, ти си чуо за Господа Христа! Шта се збива са српским човеком данас? Све што је Божије, мање-више, опустело је у Српској земљи. Опустели манастири и пред сваким манастиром, скоро, распет Свети Сава. И он тужан и јадан гледајући своје потомке, своју несрећну паству, како пропада у гресима, страстима и сластима и у лажним културама и цивилизацијама, јауче са крста: Господе, опрости им, јер не знају шта раде!

Да, тужна је судбина Светога Саве, највећег и најсветијег Србина, највећег и најпрослављенијег Србина у свима световима, сем на земљи Српској сада.

Пуна је Српска земља лешева духовних. Душа до душе, ох, леш до леша! То су мање више данашњи Срби. Све што је Божје, мање-више, заборавило се. А све што би дало задовољство овога света, уживања овога света, ето за тим трче данашњи Срби, и губе душу своју и губе оно што је вечно. Али у ономе свету видеће сваки шта је зарадио.

Свети Оче Саво, опрости и помози! И моли Господа Христа да све нас, српске мртваце, мртваце душом, васкрсне из свих смрти ка Њему, ка Небеској Правди ка Вечном Животу кроз све векове. Амин.Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

2 replies

 1. Godina 1966.
  Mnogo je bivših, a malo je pravih.
  Srba. Srpkinja. Srbadije Srpčadi.

  Godina 1918.
  Odbacuje se:
  Srpska Kruna. Srpski grb. Srpska zastava. Srpska vojska. Srpska himna. Srpska škola. Srpski pravoslavni kalendar. Srpski novac. Srpski pasoš. Sve što nosi Srpsko ime.

  Godina 1945.
  Odbacuje se:
  Srpski pravoslavni krst. Srpska pravoslavna vera.
  Sve što nosi Srpsko pravoslavno ime.

  Stavlja se na čelo:
  Petokraka.

  Godina 1980.
  Crkla petokraka.

  Srbija. Ništa.

  Godina 1991.
  Crkla svetska petokraka.

  Srbija. Ništa.

  Godina 2006.
  Srbija. Skida petokraku.

  U Srbiji, 2006 godine živi dosta:

  Slučajnih Srba i Srpkinja. Samo rođeni.

  Slučajnih građana Srbije. Samo žive.

  Slučajnih građana, i građanki. Samo Evropskih.

  Slučajnih gađana i gađanki. Samo Svetskih.

  Slučajnih slučajeva za svaki slučaj. Samo ne Srpski.

  U Srbiji, 2006 godine živi malo:

  Namernih Srba i Srpkinja. Samo Svesni Srbi.

  Proteklo je 88 godina, kada je Srbija vratila NEŠTO od
  1918 godine.

  Da bude mnogo Namernih Srba, a malo Slučajnih slučajeva, potrebno je da Srbija vrati SVE od 1918 godine.

  SVE.

  31
  1
 2. @Srbin koji pamti. И да Срби врате своју ћирилицу.

  12
  3

Оставите коментар