Свети Јован Кронштадски: Тешко је од срца рећи „Да буде воља Твоја“

Међутим, управо када је нашој поквареној природи тешко да над собом призна вољу Божију и да јој се смирено покори, ми треба да јој се покоримо

Свети Јован Кронштадски (Фото: Хронограф)

У силној жалости или тешкој болести је врло тешко од срца рећи: Да буде, Оче, воља Твоја, а нарочито при неправдама од људи и нападима или сплеткама непријатеља. Тешко је од срца рећи: Да буде воља Твоја и када смо сами кривци за неку несрећу, с обзиром да мислимо да нас је у такав положај поставила наша, а не Божија воља (премда ништа не бива без воље Божије). Уопште, тешко је поверовати срцем да је наше страдање воља Божија.

Јер, срце вером и искуством зна да је Бог наше блаженство. Стога је у несрећи тешко рећи: Да буде воља твоја. Ми се двоумимо да ли је несрећа воља Божија.

Због чега нас Бог мучи? Зашто су други мирни и сретни? Шта смо ми урадили? Да ли ће бити краја нашој муци?

Међутим, управо када је нашој поквареној природи тешко да над собом призна вољу Божију (без које ништа не бива) и да јој се смирено покори, ми треба да јој се покоримо.

Ми треба Господу да принесемо своју најдрагоценију жртву, тј. срдачну оданост не само у миру и срећи, него и у жалости и несрећи. Своје сујетно, погрешно мудровање ми треба да покоримо савршеној премудрости Божијој. Јер, наше мисли су удаљене од мисли Божијих (Ис. 55,89) колико је и небо удаљено од земље.

Нека сваки човек принесе свога Исаака, свога јединца, свога највољенијега, свога обећанога (коме су обећани мир и блаженство, а не жалост) на жртву Богу и нека му покаже своју веру и своју послушност како би био достојан дарова Божијих, којима се користио или ће се користити.

Извор: Мој живот у Христу (I)

Опрема: Стање ствари

(Етос, 29. 12. 2022)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

Оставите коментар