Покрет за одбрану КиМ: Нова капитулација Србије на Косову и Метохији

Срби на Косову и Метохији обрели су се у логору у којем влада ничим ограничен албански терор. Један кључ од тог логора држи НАТО, а други – Александар Вучић

Фото: Танјуг/АП

На нови талас терора наоружаних албанских сепаратиста српске власти су најпре реаговале охрабрењем Срба на протесте на северу Косова и Метохије, да би после нешто више од две седмице успешног отпора, сходно увежбаној манипулаторској пракси, народ изнова оставиле на цедилу. Председник Републике Србије Александар Вучић је заједничко саопштење САД и ЕУ, објављено 28.12.2022, документ с минималним степеном обавезности, спремно дочекао као алиби за политичку акцију усмерену против народа који су изашао на барикаде.

Срби су, таман као и 2011. године, пре него ће им садашње власти забранити да се бране, били спремни да истрају и на председниково уцењивачко питање шта би они урадили, имали су одговор. Довољно је било да војне и полицијске снаге задржи уз административни прелаз и народу пружи недвосмислену моралну подршку. Само тако је могао изнудити испуњење захтева Срба, и то не само оних на северу покрајине.

Да подсетимо, исход новог „успеха” Александра Вучића је следећи: Дејан Пантић, један од ухапшених прелази, у кућни притвор, из којега у било којем тренутку може бити враћен у притвор, односно у затвор – ако тако одлучи „косовско правосуђе”. О осталој двојици ухапшених, Миљану Аџићу и Слађану Трајковићу више ни помена нема, а камоли о многим другим Србима, који већ робијају на основу исфабрикованих пресуда. Незаконито успостављене базе паравојних снага албанских сепаратиста остају на северу Косова и Метохије. Не помиње се чак ни ЗСО, „смоквин лист” за издају КиМ, будући да се уопштено-магловита фраза „све обавезе из дијалога морају да се у потпуности спроведу без одлагања” с краја поменутог саопштења може схватити само као прећутно допуштење „косовским властима” да наставе, са САД и ЕУ одавно усаглашено кршење уговорних обавеза.

Доследни у својој политици „разграничења” Србије са Косовом и Метохијом, Александар Вучић и његови сарадници све време говоре само о северу Косова, игноришући већину српског народа и наше највеће светиње, који се налазе јужно од Ибра. Најновијом капитулацијом, баш као и Бриселским споразумом, међутим, српске власти изнова изручују и север КиМ албанским сепаратистима и њиховим НАТО менторима.

Вучић: Срби уклањају барикаде, ако се настави терор Приштине, затварају север Косова

Нарочито забрињава то што ЕУ и САД у свом саопштењу поздрављају „уверавања руководства Косова да не постоје спискови косовских Срба за хапшење или кривични прогон због мирних протеста/барикада” (истакао Покрет). Добро је познато колико вреде уверавања „руководства Косова” – као, уосталом, и САД и ЕУ. Но овим се уопште не искључује да због других, дакако измишљених „кривичних дела” неће бити настављен прогон косовско-метохијских Срба, поред осталога и по недавно обелодањеним списковима за хапшење. То је потврђено и овим: „Истовремено, владавина права (!) се мора поштовати, а сваки облик насиља је неприхватљив и неће се толерисати” (истакао Покрет). Укратко, саопштењем ЕУ и САД, које браниоци Вучићевог „дела” у јавности представљају као још једну српску победу, даје се најотворенија подршка приштинским структурама за наставак злоупотребе илегалног „косовског правосуђа” за терор и прогон Срба – с циљем довршетка етничког чишћења Косова и Метохије.

Срби на Косову и Метохији обрели су се у логору у којем влада ничим ограничен албански терор. Један кључ од тог логора држи НАТО, а други – Александар Вучић. После ове капитулације, исељавање Срба са КиМ, које је захваљујући намерној пасивности Александра Вучића и његових сарадника добило катастрофалне размере, додатно ће се убрзати. Државна политика на Косову и Метохији мора се коренито и моментално променити, док још има Срба у јужној покрајини!

Београд, 29. децембар 2022.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије

(Покрет за одбрану КиМ, 29. 12. 2022)

Конференција за медије: Шта после склањања барикада на КиМ

Фото: Медија центар

Петак, 30. децембар у 13 часова, Конференција за медије, Пресцентар, Кнез Михаилова 6, трећи спрат, Тема: Шта после склањања барикада на КиМ?

Говоре: Небојша Јовић, председник покрајинског Повереништва Покрета за одбрану КиМ из Косовске Митровице, Горан Миленковић, председник покрајинске организације Српског покрета Двери на КиМ из Лепосавића, мр Иван Костић, потпредседник Српског покрета Двери и проф. др Часлав Копривица, члан Председништва Покрета за одбрану КиМ.Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. У Београду и у већем делу Србије преовладава убеђење како Вучић води мудру политику и замајава странце јер наводно време ради за нас.
    Александар Вучић замајава Србију и Србе само да би опстао на власти. Гледам његова дела и шта ради и као и сви други који не затварају очи видим да га Србија не занима уопште. Ништа му није важно, апсолутно ништа, само да он остане на власти и наравно лична корист за чланове његове фамилије.
    Време пролази а он полако круни позиције Србије и све нам је горе и горе. Дали смо све што смо могли. Овај циркус са војском подизање борбене готовости сваких пет минута има само медијску сврху. Како то војска трпи немам појма.

    11

Оставите коментар